BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. január 22. 12:30

Tavaly mindentől megijedtek a befektetők, minden várakozást alulmúló, száz éve nem látott pocsék éve volt a tőkepiacoknak. Miután minden rosszat beáraztak, az idén megnyugvás következhet. Lassan jön a következő elnökválasztás az USA-ban, ami tőzsdebarát politikát szokott hozni – mondja a CIB Alapkezelő.

(Fotó: Pixabay.com)

A tőzsdei történelemkönyvekben fekete betűvel fogják írni 2018-at, szinte nem volt olyan eszköz, ami pozitív hozamot hozott volna, a pesszimistább piaci szereplők várakozásait is alulmúlta. A CIB Alapkezelő egy éve az infláció növekedését, a Fed szigorítását, az EKB szigorítását várta. A várt folyamatok bejöttek, de a részvénypiaci emelkedés nem folytatódott, ahogy gondolták – mondta el Hajdu Egon befektetési igazgató

A félelem éve volt 2018, féltek például a gazdasági lassulástól, a kereskedelmi háborútól, a kamatemeléstől. Jelentős politikai sokkok is bekövetkeztek. A negatív hozamú eszközök aránya 90 százalékos volt a tőkepiacokon, ez mintegy száz éve nem fordult elő.

Komm Tibor

A 2018-as jubileumi év, a pénzügyi válság után tíz évvel, az amerikai S&P 500 index és a magyar BUX index erősen együtt mozgott az év elején. A januári felfutás után visszaesés jött februárban. Ez után azonban szétváltak, a BUX oldalazott, az amerikai piac felfelé indult – mondta el Komm Tibor elnök-vezérigazgató.

A BUX jobb volt

Év végén azután a kereskedelmi háború lejtőre küldte az amerikai részvénypiacot, a BUX viszont emelkedni kezdett. Az USA piacai mínuszban, a BUX nagyjából nullában zárta az évet. Az olasz és a magyar kötvényhozamok sokat emelkedtek tavaly. Az igazi nyertes itt a német kötvénypiac volt.

Minden összejött tehát 2018-ban, mindentől megijedtek, de mi lesz ebből 2019-ben? – tette fel a kérdést Hajdu Egon. Szerinte a tavalyi félelmek túlzottak voltak, és az idén a piaci kijózanodhat. A recesszió veszélye csak 15-20 százalék között mozog, szinte senki nem becsül ennél nagyobbat az elemzők között. Ám a növekedés kisebb ütemű lehet, mint korábban.

Jó hírek várhatók a részvénypiacon

A Fed politikája enyhébb lehet, az inflációs nyomás is csökkenhet, a kereskedelmi háború is csitulhat, ott egy egészséges kompromisszumos megállapodás születhet. A kínaiak várhatóan élénkítik majd a gazdaságukat, mivel a számok szerint a növekedésük lassul (2009 óta nem volt ilyen alacsony a növekedés).

A piacok így megnyugodhatnak, aminek már voltak is jelei idén év elején. A politika viszont továbbra is jelentős kockázati tényező marad. Összességében az alapkezelő szerint a növekedés és a lazább Fed-politika segít majd a részvénypiacoknak, az árazások is kedvezőek lettek mindenütt az esések után.

A várakozásokhoz képest

Az EPS (egy részvényre jutó nyereség) szintjére való várakozások is alacsonyabbak az idén, 8-9 százalék körül vannak, ezeket az elvárásokat sokkal könnyebb lesz teljesíteniük a cégeknek. A piac pedig mindig azt díjazza, hogy valami megfelel-e a várakozásoknak, nem magát az eredményt.

A CIB Alapkezelő az USA és a feltörekvő országok részvénypiacaiban bízik leginkább. A részvénypiaci trendfordulók mindig recesszió idején szoktak bekövetkezni, ettől az idén nem kell szerintük igazán tartani. Ám a gazdasági növekedési ciklus vége felé járunk, lehet, hogy ez lesz a leghosszabb ciklus a történelemben.

Jönnek a választások

A ciklus végén a részvénypiacok nagyon jól szoktak teljesíteni, jobban, mint a ciklus közepén. Az amerikai cégek sajátrészvény-vásárlásai is programszerűen folytatódnak majd. Ráadásul az amerikai elnöki periódusok harmadik éve, a következő választások előtti időszak is rendszerint nagyon jó a tőzsdéknek.

Hajdu Egon

Az átlagos szavazó vagyona nő, ha nőnek a részvényárfolyamok, ezért a politikusok ilyenkor mindig igyekeznek tőzsdebarát intézkedéseket hozni. Ezt várják most Trumptól is, ezért is gondolják, hogy megegyezés jön a kereskedelmi háborúban.

Beruháznak a robotokba

A munkaerő-hiány egyik megoldása a robotizáció lehet. Az USA-ban a capex kiadások (tőkebefektetések) magasak voltak tavaly. Ez kedvező hatással szokott lenni a tőzsdei részvényárfolyamokra.

Kockázat, hogy a profitmarginok (nyereséghányadok) történelmi csúcson vannak. Ha ez csökken, akkor az egy részvényre eső eredmény is csökkenhet és csalódást okozhat a piacon. Ha a vámtarifák mégis emelkednének, ez is csökkentheti a cégek eredményét. A kamatköltségek esetleges emelkedése is negatv forgatókönyv lenne.

Mi lesz a BUX sorsa?

Ha a két-három hazai vezető papír jól szerepel, akkor a magyar részvénypiac is jól fog szerepelni – mondta el Hajdu Egon. Gazdálkodásuk stabil, árazás szempontjából is kedvezőek ezek a papírok, az elemzők is figyelnek rájuk, így semmi akadálya, hogy jól teljesítsenek.

Az ingatlanalapok éve volt

A befektetési alapok vagyona tavaly csak nagyon kis mértékben tudott nőni, ez is sokkal szerényebb lett volna, ha nincsenek az ingatlanalapok a piacon. Ezek nagy tőkeáramlásának köszönhető, hogy az alappiac nőni tudott. (Erről itt írtunk.) Az ingatlanalapok aránya az összes alapon belül 18,4 százalékról 27,6 százalékra nőtt – mondta el Komm Tibor.

A CIB Alapkezelőnél mintegy 15 milliárd forinttal, 3,3 nőtt a vagyon tavaly annak ellenére, hogy az év végével húszmilliárd forintnyi tőkevédett alap lejárt. Az alappiac közben lényegében stagnált, így piaci részesedésüket sikerült növelni. Főleg a pénzpiaci alapjaik vagyona nőtt, mintegy 50 milliárd forinttal, mert sok kisbefektető a kockázatos eszközök felől az alacsony kockázatúak felé fordultak.

Új alapcsaládot készítettek

A CIB Alapkezelő likviditási és pénzpiaci alapjait egy új alapcsaláddá alakította át, ennek tagjai a Start Tőkevédett, a Start 2, az Euró Start és a Dollár Start lettek. Úgy ítélte meg, hogy az új, a pénzpiaci alapokra vonatkozó szigorúbb jogszabályoknak a jelenlegi hozamkörnyezetben nem érdemes megfelelni, a cél a pozitív hozam elérése. Ebben az alapcsaládban így betéteken kívül kötvényeket is tart, a rövid kötvényalapokhoz hasonló portfóliót alakít ki.

Az alapkezelő tavaly három részlegesen és egy teljesen tőkevédett alapot indított, ezekben 16 milliárd forintért jegyeztek a befektetők. A piacok kockázatának, a volatilitásnak az emelkedésével Komm Tibor szerint ezek még mindig vonzó alternatívát tudnak jelenteni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kiújult a korona-idegesség, nem fogyasztanak eleget az amerikaiak a kilábaláshoz
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 18:57
Amerikában bizonytalan, Európában eléggé rossz volt ma a tőzsdék hangulata, ez alól a budapesti BUX-index sem tudta kivonni magát. Európában elsősorban az újra romló járványügyi hírek, Amerikában pedig a rossz fogyasztói hangulat lehetett az oka az esésnek. Érezhetően gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson maradhatnak-e a tőzsdék, ha elszabadul a vírus?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 11:55
Míg tegnap még csúcsokat döntögettek egyes indexek az USA-ban, ma jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Több index két százalék feletti mínuszban van Európában, és az Egyesült Államokban is mínuszban indulhat majd a nap. Rosszak lettek a makroadatok. Érkezett két gyorsjelentés Magyarországon, a forint viszont tett egy lépést a gyengülés irányába.
Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Friss
hírlevél