<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tavaly mindentől megijedtek a befektetők, minden várakozást alulmúló, száz éve nem látott pocsék éve volt a tőkepiacoknak. Miután minden rosszat beáraztak, az idén megnyugvás következhet. Lassan jön a következő elnökválasztás az USA-ban, ami tőzsdebarát politikát szokott hozni – mondja a CIB Alapkezelő.
(Fotó: Pixabay.com)

A tőzsdei történelemkönyvekben fekete betűvel fogják írni 2018-at, szinte nem volt olyan eszköz, ami pozitív hozamot hozott volna, a pesszimistább piaci szereplők várakozásait is alulmúlta. A CIB Alapkezelő egy éve az infláció növekedését, a Fed szigorítását, az EKB szigorítását várta. A várt folyamatok bejöttek, de a részvénypiaci emelkedés nem folytatódott, ahogy gondolták – mondta el Hajdu Egon befektetési igazgató

A félelem éve volt 2018, féltek például a gazdasági lassulástól, a kereskedelmi háborútól, a kamatemeléstől. Jelentős politikai sokkok is bekövetkeztek. A negatív hozamú eszközök aránya 90 százalékos volt a tőkepiacokon, ez mintegy száz éve nem fordult elő.

Komm Tibor

A 2018-as jubileumi év, a pénzügyi válság után tíz évvel, az amerikai S&P 500 index és a magyar BUX index erősen együtt mozgott az év elején. A januári felfutás után visszaesés jött februárban. Ez után azonban szétváltak, a BUX oldalazott, az amerikai piac felfelé indult – mondta el Komm Tibor elnök-vezérigazgató.

A BUX jobb volt

Év végén azután a kereskedelmi háború lejtőre küldte az amerikai részvénypiacot, a BUX viszont emelkedni kezdett. Az USA piacai mínuszban, a BUX nagyjából nullában zárta az évet. Az olasz és a magyar kötvényhozamok sokat emelkedtek tavaly. Az igazi nyertes itt a német kötvénypiac volt.

Minden összejött tehát 2018-ban, mindentől megijedtek, de mi lesz ebből 2019-ben? – tette fel a kérdést Hajdu Egon. Szerinte a tavalyi félelmek túlzottak voltak, és az idén a piaci kijózanodhat. A recesszió veszélye csak 15-20 százalék között mozog, szinte senki nem becsül ennél nagyobbat az elemzők között. Ám a növekedés kisebb ütemű lehet, mint korábban.

Jó hírek várhatók a részvénypiacon

A Fed politikája enyhébb lehet, az inflációs nyomás is csökkenhet, a kereskedelmi háború is csitulhat, ott egy egészséges kompromisszumos megállapodás születhet. A kínaiak várhatóan élénkítik majd a gazdaságukat, mivel a számok szerint a növekedésük lassul (2009 óta nem volt ilyen alacsony a növekedés).

A piacok így megnyugodhatnak, aminek már voltak is jelei idén év elején. A politika viszont továbbra is jelentős kockázati tényező marad. Összességében az alapkezelő szerint a növekedés és a lazább Fed-politika segít majd a részvénypiacoknak, az árazások is kedvezőek lettek mindenütt az esések után.

A várakozásokhoz képest

Az EPS (egy részvényre jutó nyereség) szintjére való várakozások is alacsonyabbak az idén, 8-9 százalék körül vannak, ezeket az elvárásokat sokkal könnyebb lesz teljesíteniük a cégeknek. A piac pedig mindig azt díjazza, hogy valami megfelel-e a várakozásoknak, nem magát az eredményt.

A CIB Alapkezelő az USA és a feltörekvő országok részvénypiacaiban bízik leginkább. A részvénypiaci trendfordulók mindig recesszió idején szoktak bekövetkezni, ettől az idén nem kell szerintük igazán tartani. Ám a gazdasági növekedési ciklus vége felé járunk, lehet, hogy ez lesz a leghosszabb ciklus a történelemben.

Jönnek a választások

A ciklus végén a részvénypiacok nagyon jól szoktak teljesíteni, jobban, mint a ciklus közepén. Az amerikai cégek sajátrészvény-vásárlásai is programszerűen folytatódnak majd. Ráadásul az amerikai elnöki periódusok harmadik éve, a következő választások előtti időszak is rendszerint nagyon jó a tőzsdéknek.

Hajdu Egon

Az átlagos szavazó vagyona nő, ha nőnek a részvényárfolyamok, ezért a politikusok ilyenkor mindig igyekeznek tőzsdebarát intézkedéseket hozni. Ezt várják most Trumptól is, ezért is gondolják, hogy megegyezés jön a kereskedelmi háborúban.

Beruháznak a robotokba

A munkaerő-hiány egyik megoldása a robotizáció lehet. Az USA-ban a capex kiadások (tőkebefektetések) magasak voltak tavaly. Ez kedvező hatással szokott lenni a tőzsdei részvényárfolyamokra.

Kockázat, hogy a profitmarginok (nyereséghányadok) történelmi csúcson vannak. Ha ez csökken, akkor az egy részvényre eső eredmény is csökkenhet és csalódást okozhat a piacon. Ha a vámtarifák mégis emelkednének, ez is csökkentheti a cégek eredményét. A kamatköltségek esetleges emelkedése is negatv forgatókönyv lenne.

Mi lesz a BUX sorsa?

Ha a két-három hazai vezető papír jól szerepel, akkor a magyar részvénypiac is jól fog szerepelni – mondta el Hajdu Egon. Gazdálkodásuk stabil, árazás szempontjából is kedvezőek ezek a papírok, az elemzők is figyelnek rájuk, így semmi akadálya, hogy jól teljesítsenek.

Az ingatlanalapok éve volt

A befektetési alapok vagyona tavaly csak nagyon kis mértékben tudott nőni, ez is sokkal szerényebb lett volna, ha nincsenek az ingatlanalapok a piacon. Ezek nagy tőkeáramlásának köszönhető, hogy az alappiac nőni tudott. (Erről itt írtunk.) Az ingatlanalapok aránya az összes alapon belül 18,4 százalékról 27,6 százalékra nőtt – mondta el Komm Tibor.

A CIB Alapkezelőnél mintegy 15 milliárd forinttal, 3,3 nőtt a vagyon tavaly annak ellenére, hogy az év végével húszmilliárd forintnyi tőkevédett alap lejárt. Az alappiac közben lényegében stagnált, így piaci részesedésüket sikerült növelni. Főleg a pénzpiaci alapjaik vagyona nőtt, mintegy 50 milliárd forinttal, mert sok kisbefektető a kockázatos eszközök felől az alacsony kockázatúak felé fordultak.

Új alapcsaládot készítettek

A CIB Alapkezelő likviditási és pénzpiaci alapjait egy új alapcsaláddá alakította át, ennek tagjai a Start Tőkevédett, a Start 2, az Euró Start és a Dollár Start lettek. Úgy ítélte meg, hogy az új, a pénzpiaci alapokra vonatkozó szigorúbb jogszabályoknak a jelenlegi hozamkörnyezetben nem érdemes megfelelni, a cél a pozitív hozam elérése. Ebben az alapcsaládban így betéteken kívül kötvényeket is tart, a rövid kötvényalapokhoz hasonló portfóliót alakít ki.

Az alapkezelő tavaly három részlegesen és egy teljesen tőkevédett alapot indított, ezekben 16 milliárd forintért jegyeztek a befektetők. A piacok kockázatának, a volatilitásnak az emelkedésével Komm Tibor szerint ezek még mindig vonzó alternatívát tudnak jelenteni.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17690 17630 18055 -1,61% 0 0 8 614 773 165 Ft 2022-01-20 17:11:36
MOL 2652 2622 2678 -0,30% 0 0 1 557 439 066 Ft 2022-01-20 17:05:29
MTELEKOM 424 420 427 -0,35% 0 0 97 658 899 Ft 2022-01-20 17:06:18
RICHTER 8345 8310 8640 -2,97% 0 0 4 000 277 205 Ft 2022-01-20 17:08:01
OPUS 222 219 223 +0,91% 0 0 12 558 790 Ft 2022-01-20 17:05:17
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a budapesti börze, jó napja csak a Richternek volt
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 19:02
Korrigáltak a befektetők. A forgalom az átlagnál magasabb volt, ami főleg a gyógyszeripari vállalatnak köszönhető.
Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
Részvény / Deviza / Áru Tovább menetel a forint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 07:11
357 alatt az euró, 313 alatt a dollár, 342 alatt a svájci frank árfolyama.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló