TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tavaly mindentől megijedtek a befektetők, minden várakozást alulmúló, száz éve nem látott pocsék éve volt a tőkepiacoknak. Miután minden rosszat beáraztak, az idén megnyugvás következhet. Lassan jön a következő elnökválasztás az USA-ban, ami tőzsdebarát politikát szokott hozni – mondja a CIB Alapkezelő.
(Fotó: Pixabay.com)

A tőzsdei történelemkönyvekben fekete betűvel fogják írni 2018-at, szinte nem volt olyan eszköz, ami pozitív hozamot hozott volna, a pesszimistább piaci szereplők várakozásait is alulmúlta. A CIB Alapkezelő egy éve az infláció növekedését, a Fed szigorítását, az EKB szigorítását várta. A várt folyamatok bejöttek, de a részvénypiaci emelkedés nem folytatódott, ahogy gondolták – mondta el Hajdu Egon befektetési igazgató

A félelem éve volt 2018, féltek például a gazdasági lassulástól, a kereskedelmi háborútól, a kamatemeléstől. Jelentős politikai sokkok is bekövetkeztek. A negatív hozamú eszközök aránya 90 százalékos volt a tőkepiacokon, ez mintegy száz éve nem fordult elő.

Komm Tibor

A 2018-as jubileumi év, a pénzügyi válság után tíz évvel, az amerikai S&P 500 index és a magyar BUX index erősen együtt mozgott az év elején. A januári felfutás után visszaesés jött februárban. Ez után azonban szétváltak, a BUX oldalazott, az amerikai piac felfelé indult – mondta el Komm Tibor elnök-vezérigazgató.

A BUX jobb volt

Év végén azután a kereskedelmi háború lejtőre küldte az amerikai részvénypiacot, a BUX viszont emelkedni kezdett. Az USA piacai mínuszban, a BUX nagyjából nullában zárta az évet. Az olasz és a magyar kötvényhozamok sokat emelkedtek tavaly. Az igazi nyertes itt a német kötvénypiac volt.

Minden összejött tehát 2018-ban, mindentől megijedtek, de mi lesz ebből 2019-ben? – tette fel a kérdést Hajdu Egon. Szerinte a tavalyi félelmek túlzottak voltak, és az idén a piaci kijózanodhat. A recesszió veszélye csak 15-20 százalék között mozog, szinte senki nem becsül ennél nagyobbat az elemzők között. Ám a növekedés kisebb ütemű lehet, mint korábban.

Jó hírek várhatók a részvénypiacon

A Fed politikája enyhébb lehet, az inflációs nyomás is csökkenhet, a kereskedelmi háború is csitulhat, ott egy egészséges kompromisszumos megállapodás születhet. A kínaiak várhatóan élénkítik majd a gazdaságukat, mivel a számok szerint a növekedésük lassul (2009 óta nem volt ilyen alacsony a növekedés).

A piacok így megnyugodhatnak, aminek már voltak is jelei idén év elején. A politika viszont továbbra is jelentős kockázati tényező marad. Összességében az alapkezelő szerint a növekedés és a lazább Fed-politika segít majd a részvénypiacoknak, az árazások is kedvezőek lettek mindenütt az esések után.

A várakozásokhoz képest

Az EPS (egy részvényre jutó nyereség) szintjére való várakozások is alacsonyabbak az idén, 8-9 százalék körül vannak, ezeket az elvárásokat sokkal könnyebb lesz teljesíteniük a cégeknek. A piac pedig mindig azt díjazza, hogy valami megfelel-e a várakozásoknak, nem magát az eredményt.

A CIB Alapkezelő az USA és a feltörekvő országok részvénypiacaiban bízik leginkább. A részvénypiaci trendfordulók mindig recesszió idején szoktak bekövetkezni, ettől az idén nem kell szerintük igazán tartani. Ám a gazdasági növekedési ciklus vége felé járunk, lehet, hogy ez lesz a leghosszabb ciklus a történelemben.

Jönnek a választások

A ciklus végén a részvénypiacok nagyon jól szoktak teljesíteni, jobban, mint a ciklus közepén. Az amerikai cégek sajátrészvény-vásárlásai is programszerűen folytatódnak majd. Ráadásul az amerikai elnöki periódusok harmadik éve, a következő választások előtti időszak is rendszerint nagyon jó a tőzsdéknek.

Hajdu Egon

Az átlagos szavazó vagyona nő, ha nőnek a részvényárfolyamok, ezért a politikusok ilyenkor mindig igyekeznek tőzsdebarát intézkedéseket hozni. Ezt várják most Trumptól is, ezért is gondolják, hogy megegyezés jön a kereskedelmi háborúban.

Beruháznak a robotokba

A munkaerő-hiány egyik megoldása a robotizáció lehet. Az USA-ban a capex kiadások (tőkebefektetések) magasak voltak tavaly. Ez kedvező hatással szokott lenni a tőzsdei részvényárfolyamokra.

Kockázat, hogy a profitmarginok (nyereséghányadok) történelmi csúcson vannak. Ha ez csökken, akkor az egy részvényre eső eredmény is csökkenhet és csalódást okozhat a piacon. Ha a vámtarifák mégis emelkednének, ez is csökkentheti a cégek eredményét. A kamatköltségek esetleges emelkedése is negatv forgatókönyv lenne.

Mi lesz a BUX sorsa?

Ha a két-három hazai vezető papír jól szerepel, akkor a magyar részvénypiac is jól fog szerepelni – mondta el Hajdu Egon. Gazdálkodásuk stabil, árazás szempontjából is kedvezőek ezek a papírok, az elemzők is figyelnek rájuk, így semmi akadálya, hogy jól teljesítsenek.

Az ingatlanalapok éve volt

A befektetési alapok vagyona tavaly csak nagyon kis mértékben tudott nőni, ez is sokkal szerényebb lett volna, ha nincsenek az ingatlanalapok a piacon. Ezek nagy tőkeáramlásának köszönhető, hogy az alappiac nőni tudott. (Erről itt írtunk.) Az ingatlanalapok aránya az összes alapon belül 18,4 százalékról 27,6 százalékra nőtt – mondta el Komm Tibor.

A CIB Alapkezelőnél mintegy 15 milliárd forinttal, 3,3 nőtt a vagyon tavaly annak ellenére, hogy az év végével húszmilliárd forintnyi tőkevédett alap lejárt. Az alappiac közben lényegében stagnált, így piaci részesedésüket sikerült növelni. Főleg a pénzpiaci alapjaik vagyona nőtt, mintegy 50 milliárd forinttal, mert sok kisbefektető a kockázatos eszközök felől az alacsony kockázatúak felé fordultak.

Új alapcsaládot készítettek

A CIB Alapkezelő likviditási és pénzpiaci alapjait egy új alapcsaláddá alakította át, ennek tagjai a Start Tőkevédett, a Start 2, az Euró Start és a Dollár Start lettek. Úgy ítélte meg, hogy az új, a pénzpiaci alapokra vonatkozó szigorúbb jogszabályoknak a jelenlegi hozamkörnyezetben nem érdemes megfelelni, a cél a pozitív hozam elérése. Ebben az alapcsaládban így betéteken kívül kötvényeket is tart, a rövid kötvényalapokhoz hasonló portfóliót alakít ki.

Az alapkezelő tavaly három részlegesen és egy teljesen tőkevédett alapot indított, ezekben 16 milliárd forintért jegyeztek a befektetők. A piacok kockázatának, a volatilitásnak az emelkedésével Komm Tibor szerint ezek még mindig vonzó alternatívát tudnak jelenteni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
hírlevél