7p
A korábban megszokott bankbetétek, pénzpiaci alapok alacsony kamata miatt érdemesebb alternatívákat keresni. A pénzpiaci alapok hozama már csak 2,5 százalék körüli, a tőkevédett alapok is kihívásokkal néznek szembe, a hosszú magyar kötvények ígéretesebbek. Interjú Czifra Gáborral, a Takarék Alapkezelő befektetési igazgatójával.

– Az alapokba erős tőkeáramlás van, Önöknél mely alapfajták számítanak kiemelt célpontnak?

Az emelkedő lakossági megtakarítási hajlam és a csökkenő hozamkörnyezet fokozatosan növelte a kockázatvállalási hajlandóságot 2012 második felétől. Az infláció feletti hozam elérése és a megtakarítás reálértékének gyarapítása érdekében a korábban megszokott, alacsony kockázatú termékek (bankbetét, diszkontkincstárjegy, pénzpiaci befektetési alap) már kevésbé alkalmasak. A korábban kockázatkerülőnek hitt befektetők ezért a magasabb reálhozam reményében fokozatosan mozdulnak el a közepes kockázatú hosszú kötvények és tőkevédett befektetési alapok felé.

– Az állampapírok mennyire jelentenek konkurenciát most, és fognak a következő 1-2 évben?

A kormány adósság-refinanszírozási stratégiájában hosszú távon kulcsszerepet szán a belföldi megtakarítóknak, mivel csökkenteni szeretné az ország devizakockázatát és a külföldtől való függését. A kormány stratégiai irányváltásának köszönhetően a magyar Államadósság Kezelő Központ az elmúlt időszakban komoly versenyt támaszt a lakossági megtakarítási termékek piacán. A biztos reálhozamot kínáló forintos és eurós Prémium Magyar Államkötvény, az alapkamat feletti hozammal rendelkező Kamatozó Kincstárjegy, illetve a belföldi kötvényekre vonatkozó kedvezőbb adózási szabályok reális és versenyképes alternatívákat nyújtanak a befektetők számára a hagyományos banki termékekkel szemben.

A következő hónapokban, esetleg - ha a kamatviszonyok ilyenek maradnak - pár évben mekkora hozamot várhatunk a pénzpiaci alapoktól?

A sikeres költségvetési konszolidáció, az inflációs nyomás hiánya, a stabil devizaárfolyam és a laza hazai és nemzetközi monetáris politika következtében a hazai hozamkörnyezet a növekvő kockázatvállalási hajlandóságnak köszönhetően erőteljesen csökkent és várhatóan tartósan alacsonyan marad 2014-ben is. A három százalék körüli rövid oldali hozamkörnyezetben a pénzpiaci eszközökben rejlő hozamlehetőségek korlátozottak lesznek a következő időszakban, és becslésem szerint 2,5 százalék körül alakulhatnak éves szinten a pénzpiaci alapokkal elérhető hozamok adózás előtt.

Hogyan reagálhatnak a befektetők arra a közeljövőben, ha alacsonyak lesznek a pénzpiaci alapok hozamai? Kiveszik-e a pénzüket, és ha igen, hová viszik vajon?

A hosszútávon gondolkodó, kockázatkerülő befektetők az elmúlt 10-15 évben igen kényelmes helyzetben voltak, mert az ország magas sérülékenysége és finanszírozási igénye indokolttá tette a magas kamatkörnyezet jelentette biztonságot. A kockázatkerülő befektetők ezért alacsony kockázatú pénzpiaci eszközökkel is infláció feletti hozamokat érhettek el, nagyon alacsony kockázat vállalása mellett.

Ebben a helyzetben a kockázatos befektetési termékek által kínált magasabb hozamok nem álltak arányban a vállalt kockázatokkal, ami a hazai tőkepiac fejletlenségének egyik oka is. A kockázatosabb és magasabb hozammal kecsegtető befektetések egyúttal bonyolultabbak és nehezebben érthetőek az áltag befektető számára, ezért kiemelt feladat hárul a befektetési tanácsadókra, akiknek érthetően és hétköznapi nyelven kell elmagyarázniuk a befektetési termékek lehetséges előnyeit és hátrányait. A megtakarítók részéről az igény továbbra is megvan a reálhozam elérésére, és fokozott óvatossággal mozdulnak el a közepes kockázatú kötvény, tőkevédett és abszolút hozamú termékek felé.

A kisbefektetők időhorizontja hosszabbodik-e, milyen a tipikus befektetési időtáv jelenleg?

A tipikus kisbefektetők jelentős része az éven belüli tőke- és hozamvédett termékeket, banki betéteket és likviditási alapokat továbbra is előnyben részesíti, ami alapvetően két tényezőnek köszönhető. Egyrészt a pénzügyi kultúra alacsony színvonala miatt a kockázatos befektetési termékekről szóló tájékoztatók az átlagos kisbefektetők számára nehezen érthetők meg, ami az értékesítés során komoly problémát jelent. Másodsorban pedig a bizonytalan és nehezen kiszámítható gazdasági környezet és a laza munkaerő-piaci helyzet komoly kockázati tényező a hosszú távú pénzügyi tervezés során, ami gátolja a hosszú távú kötvény- és részvényjellegű befektetési termékek értékesítését.

A kisbefektetők kockázatvállalási készsége hogyan nő mostanában?

Az alacsony hozamkörnyezet következtében a korábban kockázatkerülőnek hitt befektetők fokozatos érdeklődése tapasztalható az elmúlt időszakban. A megtakarítások biztonsága mellett egyre nagyobb szerepet kap a pozitív reálhozamú és közepes kockázatú befektetési termékek iránti igény. A befektetők jelenleg ismerkednek az egyes befektetési fajtákkal és az azokhoz kapcsolódó kockázati faktorokkal, illetve a gazdasági híreket is fokozottabban követik, ami a pénzügyi kultúra további fejlődését segíti elő. Mindezek eredőjeként a befektetési időtáv fokozatos hosszabbodása és a kockázati szint óvatos emelkedése jellemző az idei év folyamán.

A kamatcsökkenés hogyan befolyásolja a tőkevédett alapokat?

Az alacsony pénzpiaci kamatok nehéz helyzetbe hozták a hazai tőkevédett alapokat az elmúlt egy évben. A tőkevédett alapok működési sajátosságaiból következik, hogy a tőkevédelem biztosítása érdekében csak az államkötvény-portfólió adott évi várható hozama erejéig vehetnek fel kockázatos pozíciókat. Minél kisebb ez a hozam, annál jobban szűkül a mozgástér, ami jelentős mértékben korlátozhatja a portfólió-kezelők mozgásterét, és ezáltal a lehetséges hozamok mértékét.

Mit várhatunk a tőkevédett alapoktól a következő pár évben?

A következő időszakban a tőkevédett alapok várható hozama közelíteni fog a pénzpiaci alapok 2,5 százalék körüli várható hozamához, ami a pozitív reálhozamra vágyó befektetők számára már nem kielégítő. Az alacsonyabb várható hozamok mellett az innovatív termékfejlesztésben nehézséget jelenthet a jövőben az ügyfél számára figyelemfelkeltő szolgáltatást kínálni. Mindezek eredőjeként a következő időszakban a tőkevédett alapok komoly kihívás elé néznek, és a kockázatkezelési módszerek szigorodása és abszolút hozamú szemlélet elterjedése várható.

Ön milyen alapokba fektetné a saját pénzét jelenleg?

A jelen piaci körülmények között a három hónapos pénzpiaci hozamok és a hosszú hazai kötvények között tapasztalható 2,5 százalék körüli különbség hosszabb távon jelentősen javítja a hazai kötvény alapok relatív teljesítményét a pénzpiaci alapokkal szemben, ezért megtakarításaim felét hosszú magyar államkötvényekben tartom. A másik felével az abszolút hozamú alapokat részesítem előnyben, ahol a tőkeallokációs és időzítési döntések lekerülnek a vállamról, illetve a befektetési alapok gyakori vételi és eladási költségeitől is mentesülök.

A saját rokonságának milyen befektetést ajánlana? Befektetési jegyet vagy valami mást?

A pénz- és tőkepiaci befektetési eszközök mellett számos reáleszköz alkalmas lehet a vagyongyarapítására és diverzifikálásra. Véleményem szerint a legjobb megtérüléssel kecsegtető befektetés a szellemi tőkébe történő beruházás. A magas hazai munkanélküliség elsősorban strukturális okokra vezethető vissza, ami a munkavállalók elégtelen válaszának következménye a gyorsan változó munkaerő-piaci környezetre. A munkaerőnk versenyképességének megőrzése és munkahelyünk biztonsága tehát hosszú távon a lehető legjobb befektetés.

A hazai termőföld vásárlásával, erdők telepítésével és saját ingatlanon történő energetikai korszerűsítésekkel is 8-10 százalék közötti éves hozamot lehet elérni a következő években. A belföldi lakáspiac 2008-as összeomlása után erőteljes reálérték-csökkenés következett be, ami jó vételi lehetőségeket kínálhat, elsősorban budapesti, belvárosi ingatlanok piacán. Végül, de nem utolsó sorban a különböző devizás eszközökbe történő befektetés és a nyugdíj-előtakarékosság fontosságára szeretem felhívni a figyelmet.

Az alapokkal kapcsolatos további információkért látgasson el a TakarékInvest weboldalra.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14515 14255 14515 +1,15% 0 0 16 473 311 375 HUF 2023-11-30 17:05:19
MOL 2780 2768 2802 0,00% 0 0 6 956 029 268 HUF 2023-11-30 17:08:28
MTELEKOM 590 586 604 -2,16% 0 0 665 384 309 HUF 2023-11-30 17:07:46
RICHTER 8800 8585 8875 +2,44% 0 0 3 825 661 080 HUF 2023-11-30 17:11:18
OPUS 385 374 389 +2,25% 0 0 2 019 902 682 HUF 2023-11-30 17:09:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
Befektetési alapok Wealth Office az Equilor Alapkezelőnél: a privátbanki szolgáltatáshoz hasonló kényelem, csak még annál is magasabb szinten
Csabai Károly | 2023. július 26. 10:15
Wealth Office néven idehaza egyedülálló szolgáltatást indított el tavaly ősszel az Equilor Alapkezelő Zrt. a legalább 400 millió forintos megtakarítással rendelkezőknek. A szolgáltatás lényegéről, annak közel egyéves eddigi tapasztalatairól beszélgettünk Pillár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával és Dobó Istvánnal, az Equilor Wealth Office igazgatójával.
Befektetési alapok Naponta közel 28 milliárd forintot tettek félre a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. július 14. 12:55
Egyetlen hónap alatt 833 milliárd forintot raktak különböző befektetési alapokba a magyarok. 
Befektetési alapok Mit várhatunk most az ingatlanalapoktól?
Eidenpenz József | 2023. július 3. 18:04
Hogyan növeli az infláció egy ingatlanalap hozamát, lehet-e bérleti díjakat emelni, esnek-e az ingatlanárak, milyen mély nyomokat hagyott a Covid? Lehet-e kapni a korlátozott mennyiségű ingatlanbefektetési jegyekből, és mi az értelme a devizafedezésnek? Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő értékesítés-támogatási vezetőjével.
Befektetési alapok A magyar politikai kockázat ára – interjú
Eidenpenz József | 2023. június 26. 09:47
Az Év Feltörekvő Alapkezelője defenzív részvényeket vásárol, olcsó részvényeket keres, tavaly ősszel sok ilyen akadt, ma kevésbé. Ide tartoznak a magyar papírok is, de a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet és adóztatás miatt a magyar részvények nagy diszkontot érdemelnek, kérdés, mekkorát. Interjú és videopodcast Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő vezérigazgató-helyettesével, az Expedíció Alap portfóliókezelőjével.
Befektetési alapok Merre tovább, ingatlanalapok?
Eidenpenz József | 2023. június 23. 15:31
Tavaly a tőkepiaci turbulenciák ellenére is jó, többnyire két számjegyű hozamot értek el a hazai ingatlanalapok. Mi volt ennek az oka? Fennállnak-e még a kedvező körülmények, amelyek ezt előidézték? Mehet-e ez így tovább? – kérdeztünk alapkezelőket.
Befektetési alapok Ezek most a legnépszerűbb befektetési alapok
Eidenpenz József | 2023. június 21. 05:51
Milyen alapokat vesznek most a kisbefektetők, érdemes-e devizában takarékoskodni, keresik-e még az ESG-termékeket? Mitől maradt magas az ingatlanalapok hozama válság idején? Kiknek kedvez a magas kamat? Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befektetési alapok Így védenek a reáleszközök az inflációtól - Klasszis podcast
Eidenpenz József | 2023. június 19. 15:33
Ha magas az infláció, akkor reáleszközökbe érdemes fektetni a nagykönyvek szerint, mint a részvények vagy az ingatlanok. De ez többnyire csak hosszabb távon működik, rövid távon gyakran nem. A rövid távú ingadozást, veszteséget láttuk tavaly, de a következő években jó hozamok jöhetnek - mondja Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő befektetési igazgatója, akit videópodcastunkban Eidenpenz József főmunkatárs kérdezett. 
Befektetési alapok Milyen devizaalapot, kötvényt és részvényt érdemes ma venni? Interjú
Eidenpenz József | 2023. június 12. 19:07
Hogyan élték meg a kisbefektetők a tavalyi viharos esztendőt, mely alapfajtákat keresik ma, és mennyire jók az elképzeléseik? Miért lehet jobb a magyar részvény, mint a külföldi? Érdemes-e ma devizában megtakarítani? Hogyan látja a piacokat az alapkezelő? Interjú Oszlay Péterrel, az Erste Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG