TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A történelmi tapasztalatok szerint egyáltalán nem olyan rossz a tőkepiacok teljesítménye az amerikai kamatemelés után, mint sokan gondolják – derült ki a Budapest Alapkezelő sajtóbeszélgetésén. A részvénypiacokat és a kötvénypiacokat sem feltétlenül érintette rosszul. A cég olyan alapokat válogatott össze, amelyeknek jó esélyük van a magyarországi minikamatok túlszárnyalására.
Konkoly Miklós

Mi lesz a Fed kamatpályájának sorsa, és mi lesz Kínával? – tette fel a kérdést Pintér András portfólió-menedzser a Budapest Alapkezelő sajtóbeszélgetésén. Már legalább egy éve készül az amerikai kamatemelésre a piac. Most azonban a múltbeli kamatemelési ciklusokhoz képest lényegesen lassabb ütem várható.

Ha megnézzük, hogy a múltbeli kamatemelések esetén mi következett, lényegesen alacsonyabb emelés várható most, mint a korábbi esetekben. A múltban, amikor emelt a Fed, akkor jóval többet emelt, mint ami most várható.

Lassan járj, hozamot lelsz

De a lényeg az, hogy mit gondol erről a piac. Még most is nagyobb engedékenységet és fokozatosságot várnak a piaci szereplők, mint a Fed. Minden arra utal, hogy ha el is indul a kamatemelés, nagyon lassú lesz.

Az amerikai jegybank akkor tud kamatot emelni, ha túl erős a növekedés, vagy ha túl magasak az inflációs kockázatok – mondta Pintér András. A high Yield, azaz magas hozamú (és magas kockázatú) kötvények Amerikában korábban erősen együtt mozogtak az állampapírokkal, de az utóbbi időben magasabb a teljesítményük.

A részvénypiac nem bánja

Ami a részvénypiacot illeti, a múltban nyolc kamatemelési ciklust vizsgáltak meg, de ebből az esetek többségében a részvénypiac tudta folytatni az emelkedést. A kamatemelés tehát nem feltétlen akasztja meg a részvénypiaci növekedést, most sem biztos, hogy így lesz – mondja Pintér.

Az, hogy a kamatemelés tehát nem öli meg a részvénypiaci rallyt, a világ egészére nézve is igazolható, így az MSCI World index viselkedéséből is kimutatható – mondja a szakember. Ráadásul, komoly vita folyik arról, hogy ez egyáltalán monetáris szigorítás-e, vagy csak a kamatszint normalizálása.

Még a dollár sem azt akarja

A dollárnak a múltbeli kamatemelési periódusoknál általában elvileg erősödni kellene, ám a tapasztalatok kalapján nagyon eltérő volt a piaci reakció. Nagyjából ugyanannyi volt a dollárerősödés, mint a gyengülés – hangzott el. Ez egy többfaktoros, multidimenziós játék, nem egyértelmű a helyzet.

A nyersanyagpiac viselkedése már egyértelműbb, az a kép rajzolódik ki, hogy  a Fed kamatemelése után a nyersanyagok tovább emelkednek – mondja Pintér. Ha erős a gazdasági növekedés, akkor a nyersanyagpiacok jól szoktak teljesíteni. A kereslet-kínálati viszonyok az általános vélekedés szerint nagyon fel vannak jelenleg borulva, mindenki iszonyatosan pesszimista a nyersanyagokra, ilyenkor érdemes valakinek optimistának is lenni – véli az elemző.

A legendás kínaiak

A világgazdaság a legutóbbi adatok szerint alapvetően lassul, hasonló a helyzet Kínában is, nehezen látszik, hogy ez hogyan tudna a következő hónapokban megváltozni. Ezért az is bizonytalan, lesz-e kamatemelés még az idén – célzott rá Pintér András.

Legendásan nehéz megítélni a kínai gazdaság helyzetét, amit azonban érdemes figyelni – energiatermelés, háztartási fogyasztás, ipari termelés stb. – azok alapján nem látszik lényeges romlás. Ám a hivatalosan publikált hét százalékos növekedés helyett körülbelül három-négy százalék adódik.

Csak egy kis természetes korrekció

Recesszióról Kínában állítólag két százalék körüli növekedésnél lehetne beszélni. A kínai tőzsdei árfolyamzuhanásnak a portfólió-menedzser nem tulajdonít nagyobb jelentőséget, természetes korrekciónak tekinti.

Quantitative tightening, azaz mennyiségi szigorítás – ez egyre inkább bekerül a gazdasági gondolkodásba. Pedig eddig a quantitative easing – mennyiségi könnyítés, QE – kifejezést használtuk. A világ jegybankjai elkezdték a mérlegfőösszegüket csökkenteni.

Öveket becsatolni

A Budapest Alapkezelőnél nem gondolják azt, hogy „nyugodt vizek várnának ránk a tőkepiacokon” – mondta Pintér. „Azt gondoljuk, hogy az elmúlt időszakhoz képest egy magasabb volatilitású időszak következik a következő 6-12 hónapban” – tette hozzá.

Konkoly Miklós vezérigazgató elmondta, ilyen helyzetben milyen befektetési lehetőségeket kínálnak az ügyfeleiknek. Jelentősen csökkentek a hozamok Magyarországon még a nyár elejéhez képest is, emelkedés pedig egyelőre egyáltalán nincs kilátásban.

Ezt már nem tudják beígérni

Miért lettek népszerűek korábban a pénzpiaci és rövid kötvényalapok korábban? Mert úgy tűnt, hogy a betétekhez képest jó hozamot tudnak biztosítani. Ez két évvel ezelőtt igaz is volt, ám jelenleg már nem tudnak. Ma már nem tudunk 2-3 százalékos, a betéteknél magasabb hozamokat ígérni – mondta a vezérigazgató.

Új termékeket vezetnek be, de bizonyos szempontból a régieket csomagolják újra. A Budapest Prémium Portfólió Alapok Alapja négy korábban már elérhető alapot gyúr össze, az állampapír-alapjukat, a GE Paradigma Alapot, a Budapest Egyensúly Alapot és a GE Money Kontroll Abszolút Hozam Alapot. Ezeket részben úgy választották ki, hogy a befektetőket megkérdezték, részben pedig úgy, hogy ezeknek van reális esélyük a betéti kamatok meghaladására.

Garancia nincsen

A múltbeli hozamok azonban nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, csak arra alkalmasak, hogy a tőkepiacok viselkedését megértsük – mondta Konkoly Miklós. Azt javasolja a befektetőknek, hogy foglalkozzanak a múltbeli hozamokkal, de ne azért, hogy a jövőre vonatkozó becsléseket tegyenek, hanem azért, hogy az egyes eszközosztályok viselkedését megértsék.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél