<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A történelmi tapasztalatok szerint egyáltalán nem olyan rossz a tőkepiacok teljesítménye az amerikai kamatemelés után, mint sokan gondolják – derült ki a Budapest Alapkezelő sajtóbeszélgetésén. A részvénypiacokat és a kötvénypiacokat sem feltétlenül érintette rosszul. A cég olyan alapokat válogatott össze, amelyeknek jó esélyük van a magyarországi minikamatok túlszárnyalására.
Konkoly Miklós

Mi lesz a Fed kamatpályájának sorsa, és mi lesz Kínával? – tette fel a kérdést Pintér András portfólió-menedzser a Budapest Alapkezelő sajtóbeszélgetésén. Már legalább egy éve készül az amerikai kamatemelésre a piac. Most azonban a múltbeli kamatemelési ciklusokhoz képest lényegesen lassabb ütem várható.

Ha megnézzük, hogy a múltbeli kamatemelések esetén mi következett, lényegesen alacsonyabb emelés várható most, mint a korábbi esetekben. A múltban, amikor emelt a Fed, akkor jóval többet emelt, mint ami most várható.

Lassan járj, hozamot lelsz

De a lényeg az, hogy mit gondol erről a piac. Még most is nagyobb engedékenységet és fokozatosságot várnak a piaci szereplők, mint a Fed. Minden arra utal, hogy ha el is indul a kamatemelés, nagyon lassú lesz.

Az amerikai jegybank akkor tud kamatot emelni, ha túl erős a növekedés, vagy ha túl magasak az inflációs kockázatok – mondta Pintér András. A high Yield, azaz magas hozamú (és magas kockázatú) kötvények Amerikában korábban erősen együtt mozogtak az állampapírokkal, de az utóbbi időben magasabb a teljesítményük.

A részvénypiac nem bánja

Ami a részvénypiacot illeti, a múltban nyolc kamatemelési ciklust vizsgáltak meg, de ebből az esetek többségében a részvénypiac tudta folytatni az emelkedést. A kamatemelés tehát nem feltétlen akasztja meg a részvénypiaci növekedést, most sem biztos, hogy így lesz – mondja Pintér.

Az, hogy a kamatemelés tehát nem öli meg a részvénypiaci rallyt, a világ egészére nézve is igazolható, így az MSCI World index viselkedéséből is kimutatható – mondja a szakember. Ráadásul, komoly vita folyik arról, hogy ez egyáltalán monetáris szigorítás-e, vagy csak a kamatszint normalizálása.

Még a dollár sem azt akarja

A dollárnak a múltbeli kamatemelési periódusoknál általában elvileg erősödni kellene, ám a tapasztalatok kalapján nagyon eltérő volt a piaci reakció. Nagyjából ugyanannyi volt a dollárerősödés, mint a gyengülés – hangzott el. Ez egy többfaktoros, multidimenziós játék, nem egyértelmű a helyzet.

A nyersanyagpiac viselkedése már egyértelműbb, az a kép rajzolódik ki, hogy  a Fed kamatemelése után a nyersanyagok tovább emelkednek – mondja Pintér. Ha erős a gazdasági növekedés, akkor a nyersanyagpiacok jól szoktak teljesíteni. A kereslet-kínálati viszonyok az általános vélekedés szerint nagyon fel vannak jelenleg borulva, mindenki iszonyatosan pesszimista a nyersanyagokra, ilyenkor érdemes valakinek optimistának is lenni – véli az elemző.

A legendás kínaiak

A világgazdaság a legutóbbi adatok szerint alapvetően lassul, hasonló a helyzet Kínában is, nehezen látszik, hogy ez hogyan tudna a következő hónapokban megváltozni. Ezért az is bizonytalan, lesz-e kamatemelés még az idén – célzott rá Pintér András.

Legendásan nehéz megítélni a kínai gazdaság helyzetét, amit azonban érdemes figyelni – energiatermelés, háztartási fogyasztás, ipari termelés stb. – azok alapján nem látszik lényeges romlás. Ám a hivatalosan publikált hét százalékos növekedés helyett körülbelül három-négy százalék adódik.

Csak egy kis természetes korrekció

Recesszióról Kínában állítólag két százalék körüli növekedésnél lehetne beszélni. A kínai tőzsdei árfolyamzuhanásnak a portfólió-menedzser nem tulajdonít nagyobb jelentőséget, természetes korrekciónak tekinti.

Quantitative tightening, azaz mennyiségi szigorítás – ez egyre inkább bekerül a gazdasági gondolkodásba. Pedig eddig a quantitative easing – mennyiségi könnyítés, QE – kifejezést használtuk. A világ jegybankjai elkezdték a mérlegfőösszegüket csökkenteni.

Öveket becsatolni

A Budapest Alapkezelőnél nem gondolják azt, hogy „nyugodt vizek várnának ránk a tőkepiacokon” – mondta Pintér. „Azt gondoljuk, hogy az elmúlt időszakhoz képest egy magasabb volatilitású időszak következik a következő 6-12 hónapban” – tette hozzá.

Konkoly Miklós vezérigazgató elmondta, ilyen helyzetben milyen befektetési lehetőségeket kínálnak az ügyfeleiknek. Jelentősen csökkentek a hozamok Magyarországon még a nyár elejéhez képest is, emelkedés pedig egyelőre egyáltalán nincs kilátásban.

Ezt már nem tudják beígérni

Miért lettek népszerűek korábban a pénzpiaci és rövid kötvényalapok korábban? Mert úgy tűnt, hogy a betétekhez képest jó hozamot tudnak biztosítani. Ez két évvel ezelőtt igaz is volt, ám jelenleg már nem tudnak. Ma már nem tudunk 2-3 százalékos, a betéteknél magasabb hozamokat ígérni – mondta a vezérigazgató.

Új termékeket vezetnek be, de bizonyos szempontból a régieket csomagolják újra. A Budapest Prémium Portfólió Alapok Alapja négy korábban már elérhető alapot gyúr össze, az állampapír-alapjukat, a GE Paradigma Alapot, a Budapest Egyensúly Alapot és a GE Money Kontroll Abszolút Hozam Alapot. Ezeket részben úgy választották ki, hogy a befektetőket megkérdezték, részben pedig úgy, hogy ezeknek van reális esélyük a betéti kamatok meghaladására.

Garancia nincsen

A múltbeli hozamok azonban nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, csak arra alkalmasak, hogy a tőkepiacok viselkedését megértsük – mondta Konkoly Miklós. Azt javasolja a befektetőknek, hogy foglalkozzanak a múltbeli hozamokkal, de ne azért, hogy a jövőre vonatkozó becsléseket tegyenek, hanem azért, hogy az egyes eszközosztályok viselkedését megértsék.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19045 18810 19090 +0,24% 0 0 3 558 565 630 Ft 2021-10-18 17:06:15
MOL 2720 2698 2760 -0,66% 0 0 2 635 051 158 Ft 2021-10-18 17:05:12
MTELEKOM 425 425 427 -0,47% 0 0 97 582 091 Ft 2021-10-18 17:05:06
RICHTER 8525 8510 8570 -0,47% 0 0 863 390 865 Ft 2021-10-18 17:05:13
OPUS 243 243 247 -1,22% 0 0 21 496 572 Ft 2021-10-18 16:53:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson fejezte be a napot a BUX
MTI | 2021. október 13. 17:47
A vezető részvények közül az OTP-nek is remek napja volt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos