<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A történelmi tapasztalatok szerint egyáltalán nem olyan rossz a tőkepiacok teljesítménye az amerikai kamatemelés után, mint sokan gondolják – derült ki a Budapest Alapkezelő sajtóbeszélgetésén. A részvénypiacokat és a kötvénypiacokat sem feltétlenül érintette rosszul. A cég olyan alapokat válogatott össze, amelyeknek jó esélyük van a magyarországi minikamatok túlszárnyalására.
Konkoly Miklós

Mi lesz a Fed kamatpályájának sorsa, és mi lesz Kínával? – tette fel a kérdést Pintér András portfólió-menedzser a Budapest Alapkezelő sajtóbeszélgetésén. Már legalább egy éve készül az amerikai kamatemelésre a piac. Most azonban a múltbeli kamatemelési ciklusokhoz képest lényegesen lassabb ütem várható.

Ha megnézzük, hogy a múltbeli kamatemelések esetén mi következett, lényegesen alacsonyabb emelés várható most, mint a korábbi esetekben. A múltban, amikor emelt a Fed, akkor jóval többet emelt, mint ami most várható.

Lassan járj, hozamot lelsz

De a lényeg az, hogy mit gondol erről a piac. Még most is nagyobb engedékenységet és fokozatosságot várnak a piaci szereplők, mint a Fed. Minden arra utal, hogy ha el is indul a kamatemelés, nagyon lassú lesz.

Az amerikai jegybank akkor tud kamatot emelni, ha túl erős a növekedés, vagy ha túl magasak az inflációs kockázatok – mondta Pintér András. A high Yield, azaz magas hozamú (és magas kockázatú) kötvények Amerikában korábban erősen együtt mozogtak az állampapírokkal, de az utóbbi időben magasabb a teljesítményük.

A részvénypiac nem bánja

Ami a részvénypiacot illeti, a múltban nyolc kamatemelési ciklust vizsgáltak meg, de ebből az esetek többségében a részvénypiac tudta folytatni az emelkedést. A kamatemelés tehát nem feltétlen akasztja meg a részvénypiaci növekedést, most sem biztos, hogy így lesz – mondja Pintér.

Az, hogy a kamatemelés tehát nem öli meg a részvénypiaci rallyt, a világ egészére nézve is igazolható, így az MSCI World index viselkedéséből is kimutatható – mondja a szakember. Ráadásul, komoly vita folyik arról, hogy ez egyáltalán monetáris szigorítás-e, vagy csak a kamatszint normalizálása.

Még a dollár sem azt akarja

A dollárnak a múltbeli kamatemelési periódusoknál általában elvileg erősödni kellene, ám a tapasztalatok kalapján nagyon eltérő volt a piaci reakció. Nagyjából ugyanannyi volt a dollárerősödés, mint a gyengülés – hangzott el. Ez egy többfaktoros, multidimenziós játék, nem egyértelmű a helyzet.

A nyersanyagpiac viselkedése már egyértelműbb, az a kép rajzolódik ki, hogy  a Fed kamatemelése után a nyersanyagok tovább emelkednek – mondja Pintér. Ha erős a gazdasági növekedés, akkor a nyersanyagpiacok jól szoktak teljesíteni. A kereslet-kínálati viszonyok az általános vélekedés szerint nagyon fel vannak jelenleg borulva, mindenki iszonyatosan pesszimista a nyersanyagokra, ilyenkor érdemes valakinek optimistának is lenni – véli az elemző.

A legendás kínaiak

A világgazdaság a legutóbbi adatok szerint alapvetően lassul, hasonló a helyzet Kínában is, nehezen látszik, hogy ez hogyan tudna a következő hónapokban megváltozni. Ezért az is bizonytalan, lesz-e kamatemelés még az idén – célzott rá Pintér András.

Legendásan nehéz megítélni a kínai gazdaság helyzetét, amit azonban érdemes figyelni – energiatermelés, háztartási fogyasztás, ipari termelés stb. – azok alapján nem látszik lényeges romlás. Ám a hivatalosan publikált hét százalékos növekedés helyett körülbelül három-négy százalék adódik.

Csak egy kis természetes korrekció

Recesszióról Kínában állítólag két százalék körüli növekedésnél lehetne beszélni. A kínai tőzsdei árfolyamzuhanásnak a portfólió-menedzser nem tulajdonít nagyobb jelentőséget, természetes korrekciónak tekinti.

Quantitative tightening, azaz mennyiségi szigorítás – ez egyre inkább bekerül a gazdasági gondolkodásba. Pedig eddig a quantitative easing – mennyiségi könnyítés, QE – kifejezést használtuk. A világ jegybankjai elkezdték a mérlegfőösszegüket csökkenteni.

Öveket becsatolni

A Budapest Alapkezelőnél nem gondolják azt, hogy „nyugodt vizek várnának ránk a tőkepiacokon” – mondta Pintér. „Azt gondoljuk, hogy az elmúlt időszakhoz képest egy magasabb volatilitású időszak következik a következő 6-12 hónapban” – tette hozzá.

Konkoly Miklós vezérigazgató elmondta, ilyen helyzetben milyen befektetési lehetőségeket kínálnak az ügyfeleiknek. Jelentősen csökkentek a hozamok Magyarországon még a nyár elejéhez képest is, emelkedés pedig egyelőre egyáltalán nincs kilátásban.

Ezt már nem tudják beígérni

Miért lettek népszerűek korábban a pénzpiaci és rövid kötvényalapok korábban? Mert úgy tűnt, hogy a betétekhez képest jó hozamot tudnak biztosítani. Ez két évvel ezelőtt igaz is volt, ám jelenleg már nem tudnak. Ma már nem tudunk 2-3 százalékos, a betéteknél magasabb hozamokat ígérni – mondta a vezérigazgató.

Új termékeket vezetnek be, de bizonyos szempontból a régieket csomagolják újra. A Budapest Prémium Portfólió Alapok Alapja négy korábban már elérhető alapot gyúr össze, az állampapír-alapjukat, a GE Paradigma Alapot, a Budapest Egyensúly Alapot és a GE Money Kontroll Abszolút Hozam Alapot. Ezeket részben úgy választották ki, hogy a befektetőket megkérdezték, részben pedig úgy, hogy ezeknek van reális esélyük a betéti kamatok meghaladására.

Garancia nincsen

A múltbeli hozamok azonban nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, csak arra alkalmasak, hogy a tőkepiacok viselkedését megértsük – mondta Konkoly Miklós. Azt javasolja a befektetőknek, hogy foglalkozzanak a múltbeli hozamokkal, de ne azért, hogy a jövőre vonatkozó becsléseket tegyenek, hanem azért, hogy az egyes eszközosztályok viselkedését megértsék.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16650 16335 16650 +2,08% 0 0 4 443 541 715 Ft 2021-08-02 17:05:13
MOL 2404 2388 2412 -0,25% 0 0 616 365 466 Ft 2021-08-02 17:06:55
MTELEKOM 425 424 428 -0,58% 0 0 16 652 351 Ft 2021-08-02 17:05:22
RICHTER 8345 8200 8345 +0,54% 0 0 1 435 649 735 Ft 2021-08-02 17:06:42
OPUS 236 236 240 -0,84% 0 0 8 012 494 Ft 2021-08-02 16:59:42
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP felhúzta a BUX indexet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 17:46
2 százalékkal ugrott meg a bankpapír, amely az indexet is felfele mozdította.
Részvény / Deviza / Áru Jól kezdte a forint a hetet
Király Béla | 2021. augusztus 2. 12:49
A pénteki gyengébb amerikai zárás ellenére az ázsiai tőzsdék emelkedéssel kezdtek. A magyar piacon a tőzsdén nem volt komoly változás, ellenben a forint ismét erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan fektessünk rézbe, és miért jó ilyenkor bányarészvényesnek lenni?
Eidenpenz József | 2021. augusztus 1. 05:17
Mit tehet az, aki valamilyen egzotikusabb nyersanyagba akar fektetni, ami nálunk esetleg nem is kapható? Vásárolhat például olyan vállalatok részvényeiből, amelyek ennek fontos termelői. A réznél a nagyobb cégek általában több lábon állnak, más anyagokat is felszínre hoznak, de van olyan is, amely túlnyomórészt a rézből él.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi piacokhoz képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 19:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,89 pontos, 0,67 százalékos emelkedéssel, 48 610,95 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a magyar index – az emelkedés tovább folytatódhat?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 758,53 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 48 286,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megijedtek a kínai pártemberek a részvényár-eséstől, jó jelentés után esik a Facebook
Eidenpenz József | 2021. július 29. 11:24
Hatalmas mennyiségű gyorsjelentés érkezett, amelyek többnyire felülmúlják az amúgy sem pesszimista elemzői becsléseket. Ám a jövőbeli kilátások már nem mindig rózsásak, így több papír esett, mint például a Facebook. Kínában a vezetés nyugtatgatja a részvényeseket, ma megy tőzsdére a Robinhood. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru A kamatdöntés lökte meg ma is az OTP árfolyamát
MTI | 2021. július 28. 17:51
Felülteljesítő volt szerdán a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Mégsem kell félni a negyedik hullámtól? Megint macska tévedt a blokkláncra
Eidenpenz József | 2021. július 28. 11:56
Európában emelkednek a tőzsdeindexek és az USA-ban is plusszos nyitás várható a Fed ülésének vége előtt. Számos fontos gyorsjelentés érkezett, amerikai tech-óriásoktól és európai nagybankoktól, alapvetően kedvező számokkal, de bizonytalan kilátások mellett. A 40 ezer dollárt ostromolja a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos