TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A diploma megszerzése egyre nagyobb terhet jelent, de megéri, mert a diplomások sokkal többet keresnek. Az Aegon Alapkezelő azt vizsgálta, hogy mekkora összegű rendszeres havi megtakarítással jön össze akkora összeg az érettségire, amekkora elegendő a tanulás finanszírozásához. Bizonyos esetekben már havi 6000 forint is elegendő lehet.

Szerdán este a felvételi pontszámok megjelenésekor kiderül, hogy a korábbinál is költségesebb lehet a diploma megszerzése. Ősztől az államilag finanszírozott képzéseken várhatóan jóval kevesebben kezdhetik meg tanulmányaikat a korábbi évekhez képest, az önköltséges képzések pedig akár milliós anyagi terhet is jelenthetnek a diplomára vágyók számára.

Tandíj hárommillió felett

Az Aegon Alapkezelő Diplomapersely elemzésében azt vizsgálta, hogy az önköltséges felsőfokú tanulmányok esetén milyen összegű rendszeres havi megtakarítás szükséges ahhoz, hogy a szülőknek ne jelentsen vállalhatatlan terhet a diploma megszerzésének támogatása. Az alapkezelő becslései szerint egy olyan kétgyermekes család esetében, ahol a szülők gyermekeik felsőfokú tanulmányait bölcsész és közgazdász szakokon képzelik el, az önköltséges diplomák várható költsége együttesen mintegy 3,2 millió forint megterhelést jelenthet.

Diploma: nem egyszerű megszerezni

A társaság Diplomapersely kalkulátora szerint azonban egy három és egy hatéves gyermek esetén havonta 14 ezer forint megtakarítás is elegendő lehet ahhoz, hogy a gyerekek érettségijére összegyűljön a felsőfokú tanulmányaik finanszírozásához szükséges összeg. Az elemzés alapján egy olyan család esetében, ahol például informatikai területen képzelik el a gyermek felsőfokú képzését, a diploma költsége várhatóan 1,8 millió forint lesz államilag nem támogatott képzés esetében.

Amikor havi 6000 is elég

Ebben az esetben egy jelenleg három éves gyermek esetén már havonta 6000 forint megtakarítással biztosítani lehet a diploma megszerzésének költségeit. A számok azt mutatják, hogy a felsőoktatás egyre nagyobb terhet ró azokra, akik a diplomájukat „saját zsebből” tervezik finanszírozni az egyre szűkülő állami finanszírozású felsőoktatás miatt.

 

* Aegon Smart Money Befektetési Alapok Alapjában elhelyezett megtakarítás esetén, évi 7,92 százalékos átlaghozammal számolva.

Egyes, korábban igen népszerű szakokra a megemelt ponthatárok miatt szinte lehetetlen bekerülni államilag támogatott képzésre, így egy önköltséges kommunikációs vagy közgazdász alapdiplomáért akár másfél millió forintot, egy egyetemi műszaki képzésért csaknem hárommillió forintot, míg a költségtérítéses orvosi képzésért akár kilencmillió forintot is fizethetünk a 2012-es felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó tájékoztató szerint.

Gondolkodjunk előre

A leendő hallgatóknak a tandíj mellett persze sok más kiadással is meg kell birkózniuk: további költséget jelent a tankönyvek, a fénymásolás, a szállás és a megélhetés biztosítása, nem beszélve a szórakozásról és a kikapcsolódásról. Mindezek ellenére azonban így is megéri diplomát szerezni, hiszen a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai azt mutatják, felsőfokú végzettséggel könnyebben és magasabb fizetésért tudnak elhelyezkedni a munkavállalók.

Várható képzési költségek (forint):
Bölcsészettudományi képzés: 1 214 400
Gazdaságtudományi képzés: 1 960 000
Műszaki képzés: 2 880 000
Informatikai képzés: 1 792 000

„Az önköltséges finanszírozás előtérbe kerülésével felértékelődött az előre gondolkodás és az öngondoskodás szerepe. Azoknak a szülőknek, akik szeretnék, hogy gyermekeik ne sok százezres, vagy akár milliós adóssággal a vállukon kezdjék meg az egyetemi éveket követően felnőtt életüket, célszerű minél korábban elkezdeni megtakarítani. Ha időben nekilátunk, akár havonta pár ezer forint is elegendő lehet gyermekünk felsőfokú tanulmányainak finanszírozására, ami így nem terheli meg túlságosan a családi költségvetést sem.” – mondja Tuli Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő értékesítési munkatársa.

Diplomát perselyből

Az alapkezelő a családok felsőoktatási céljainak megvalósítása érdekében indította útjára Diplomapersely programját, mely minden olyan szülő számára megoldást jelenthet, akiknek egy vagy több, tíz éven aluli gyermeke van, és fontos számukra gyermekeik továbbtanulása, a diploma megszerzése. Bár a konstrukció lényege, hogy meghatározott célra gyűjtsön az adott család, kivárva a gyermek felsőfokú tanulmányainak megkezdését, ennek ellenére a Diplomapersely program esetében nincs lekötési- vagy futamidő, így nem várt esetben a korábban befektetett összeg bármikor szabadon felhasználható.

A Diplomapersely programhoz kapcsolódó honlapon ingyenes kalkulátor segíti az érdeklődőket abban, hogy eligazodjanak a várható költségeket illetően, akár van már elképzelésük gyermekük jövendő szakmáját illetően, akár nincs. A program során az Aegon Pénzpiaci és az Aegon Smart Money abszolút hozamú, total return-szemléletű alapokba lehet a rendszeres megtakarításokat elhelyezni.

Cél a pozitív, lehetőleg kétszámjegyű hozam

A kalkulációk során az Aegon Smart Money Befektetési Alapok Alapjában elhelyezett megtakarítással, annak évi 7,92 százalékos átlaghozamával számoltak, ami az elmúlt három év elért átlaghozama volt. Az Alap célja, hogy olyan befektetési portfóliót hozzon létre a befektetők számára, amely pozitív hozamot eredményez minden körülmények között, azaz ún. "total return" szemléletű. Magyarország első abszolút hozamú alapok alapjának célja, hogy bármilyen tőkepiaci helyzet közepette pozitív teljesítményt nyújtson, és amennyiben azt a tőkepiaci klíma megengedi, két számjegyű hozamokat kíván elérni. (A múltbeli hozamok azonban nem jelentenek semmiféle garanciát a jövőre nézve.)

(x)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier 9 év után cserélt le Orbán Viktor egy kormánymegbízottat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 10. 06:23
Demeter Ervin 2011 óta volt Borsod megyei kormánymegbízott, csütörtöktől a miskolci polgármesterválasztás vesztese veszi át a helyét.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Friss
hírlevél