TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az egyre alacsonyabb kamatok miatt sokan keresnek alternatívákat a bankbetétekkel szemben. A befektetési alapok jelentik az egyik utat, ahol a kínálat hatalmas, a legnépszerűbb a befektetők körében a két véglet, a legrizikósabb és a legbiztonságosabb. A biztonságos formák hozama azonban alacsony lehet.

Jelenleg az alacsony kamatszint mellett nagyon sokan keresnek alternatívát a megszokott bankbetétekkel szemben, és sokan ezt a befektetési alapokban találják meg, amint a szektor szédítő növekedési számai is jelzik. Ha viszont már valaki eljutott oda, hogy befektetési jegyet szeretne, választania kell magasabb, alacsonyabb és közepes kockázatú alapfajták között, ami nem könnyű feladat.

Inkább nyugodtan szeretnél aludni?

A statisztikák alapján manapság a két véglet a legnépszerűbb: a minimális kockázatú likviditási és pénzpiaci, vagy rövid állampapírokba fektető alapok, illetve az egyik legnagyobb rizikójú abszolút hozamú termékek. Az előbbiek a nyugodt alvást segítik elő, hiszen a befektetésnek alig van kockázata, az a bankbetétekéhez vagy az állampapírokéhoz hasonló. Hagyományosan sok nálunk a kockázatkedvelő ügyfél.

A nyugodt alvás azonban azt is jelenti, hogy nincs miért árfolyamokat böngészni, nincs igazán miért izgulni, de a befektetés hozama egy szűk sávon belül marad majd, az aktuális állampapír-hozamoktól és banki kamatoktól nem fog lényegesen eltérni. Lehet, hogy kicsivel ezek felett, lehet, hogy valamivel alattuk lesz. Például hiába értek el egyes likviditási, pénzpiaci alapok tavaly 7-8 százalékos hozamot is, az idén ezt valószínűleg nem fogják tudni megismételni. (Hacsak extrém mozgások nem következnek be.)

Nyugodt alvás egyenlő korlátozott hozam

Ezek az alacsony kockázatú alapok ugyanis részben éppen azért biztonságosak, mert az alapkezelő keze nagyon meg van kötve, nem fektethet akármibe. Bankokkal kötött nagy összegű betéti megállapodások, nagyon rövid állampapírok, változó kamatozású állampapírok szerepelnek általában a listán, ezen kívül más nem vagy csak minimális mennyiségben.

Ezért azután a hozamuk is korlátozott: ha az állampapírok és a betétek például csak évi öt százalékot hoznak, és ebből még az alapnak a költségeit is le kell vonni, akkor a hozam is csak  4,0-4,5 százalék körül várható. (Ezek a számok csak nagyon durva becslésnek tekinthetők az év eleji állapotok alapján, az év közbeni változások – és az egyes alapkezelők ügyessége, az egyes konstrukciók költségszintje – sokat módosíthatnak rajtuk.)

Itt a sorrend

Így aztán itt lehet az ideje megfontolni, hogy legalább tőkénk egy részével kockázatosabb termékeket válasszunk. Ha már az ügyfél döntött, és kockázatosabb irányba mozdulna, akkor is sok választási lehetősége van. Egyrészt választhat magasabb és alacsonyabb kockázatú termékek között. A kockázati sorrend röviden az említett likviditási, pénzpiaci és rövid kötvény-alapoktól halad a hosszú kötvényeken és vegyes alapokon át a részvények felé.

Passzívan követhetik az indexeket

Egy másik választási lehetőség, hogy aktív vagy passzív portfólió-kezelést válasszon a kisbefektető. Az aktív kezelésű alapoknál az alapkezelő arra törekszik, hogy rendszeresen felülvizsgálva a portfóliót (az alap befektetéseinek összetételét), annak elemeit dinamikusan változtatva érjen el minél magasabb hozamot.

A passzív kezelésnél az alap összetétele valamilyen szabály alapján változatlan, a leggyakrabban valamilyen indexet követ. Az alapkezelő ekkor csak arra szorítkozik, hogy technikai jellegű változtatásokat hajtson végre, például az alap méretének vagy az index összetételének módosulása miatt.

Olcsóbbak és átláthatóbbak

A passzív portfóliókezelés legjellemzőbb elemei az ETF-ek, különböző egyéb indexalapok és esetleg egyes certifikátok lehetnek. Előnyük, hogy általában – főleg az ETF-eknél – alacsonyabbak a költségeik, mint az aktívan kezelt alapoké. Eközben átláthatók, a lefektetett szabályok alapján ugyanis mindig lehet tudni, mi az összetételük, milyen mutatókat követnek.

A passzív vagyonkezelés nálunk azonban még kevéssé terjedt el. Az ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok) sok brókercégnél és banki privátbanki részlegnél kaphatók már, de szinte kivétel nélkül devizáért, külföldi termékek. (A BÉT-en egyetlen ilyen van forintban a BUX indexre.) A certifikátok kínálata sem túl nagy a BÉT-en, ráadásul sok közülük félévente lejár, ilyenkor megújításuk költségeivel is számolni kell. Egyéb indexalapokból is kevés van, néhányan a BUX-ot vagy a MAX kötvényindexet követik.

Csipegetnek a részvények közül

Az aktív portfóliókezelők sokféle módszerrel igyekeznek jó eredményt elérni, szelektálnak gazdasági ágak között, próbálnak jól időzítve ki-beszállni a piacokra. Válogathatnak országok között, próbálkozhatnak egyes részvények kiválasztásával, és némelyik, mint a hedge fund-szerű abszolút hozamú alapok, mindenevők, egész termékcsoportok között is mozoghatnak (részvény, kötvény, árupiaci termékek, pénzpiac, ingatlanpiac, devizapiaci spekulációk). Magyarországon nagyon sok az aktív kezelésű alap, amelyek nagy része azonban egy-egy részpiacra korlátozza tevékenységét (európai részvények, magyar kötvények, feltörekvő piaci részvények stb.). Az abszolút hozamú alapok univerzálisabbak.

Az alfa jobb, mint a béta

A vagyonkezelők pozitív alfát szeretnének generálni, azaz jobbak szeretnének lenni, mint a piac – foglalhatjuk össze röviden az aktív portfólió-kezelés lényegét. Az alfa nevű pénzügyi mutató azt mutatja meg, hogy egy alap hozama hogyan alakul az ugyanolyan kockázatú hasonló termékek, többnyire a saját benchmark indexe hozamához képest. Ha ez a mutató pozitív volt, akkor az alap többet hozott, mint a referencia-indexe. (A béta pedig azt jelzi, hogy az adott piachoz, indexhez képest mekkora a kockázata.)

Arról, hogy nagy átlagban az aktív vagy a passzív vagyonkezelés hoz-e jobb eredményeket, megoszlanak a vélemények, pedig számos tudós kutatta már. Az azonban bizonyos: a világ leghíresebb befektetői aktívan kezelték vagyonukat, mint Warren Buffett vagy Soros György. Az is bizonyos, hogy hosszú távon általában magasabb kockázatot kell vállalni a magasabb hozam érdekében, de ez sok évet jelent, ha nem inkább évtizedeket.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél