1p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az egyre alacsonyabb kamatok miatt sokan keresnek alternatívákat a bankbetétekkel szemben. A befektetési alapok jelentik az egyik utat, ahol a kínálat hatalmas, a legnépszerűbb a befektetők körében a két véglet, a legrizikósabb és a legbiztonságosabb. A biztonságos formák hozama azonban alacsony lehet.

Jelenleg az alacsony kamatszint mellett nagyon sokan keresnek alternatívát a megszokott bankbetétekkel szemben, és sokan ezt a befektetési alapokban találják meg, amint a szektor szédítő növekedési számai is jelzik. Ha viszont már valaki eljutott oda, hogy befektetési jegyet szeretne, választania kell magasabb, alacsonyabb és közepes kockázatú alapfajták között, ami nem könnyű feladat.

Inkább nyugodtan szeretnél aludni?

A statisztikák alapján manapság a két véglet a legnépszerűbb: a minimális kockázatú likviditási és pénzpiaci, vagy rövid állampapírokba fektető alapok, illetve az egyik legnagyobb rizikójú abszolút hozamú termékek. Az előbbiek a nyugodt alvást segítik elő, hiszen a befektetésnek alig van kockázata, az a bankbetétekéhez vagy az állampapírokéhoz hasonló. Hagyományosan sok nálunk a kockázatkedvelő ügyfél.

A nyugodt alvás azonban azt is jelenti, hogy nincs miért árfolyamokat böngészni, nincs igazán miért izgulni, de a befektetés hozama egy szűk sávon belül marad majd, az aktuális állampapír-hozamoktól és banki kamatoktól nem fog lényegesen eltérni. Lehet, hogy kicsivel ezek felett, lehet, hogy valamivel alattuk lesz. Például hiába értek el egyes likviditási, pénzpiaci alapok tavaly 7-8 százalékos hozamot is, az idén ezt valószínűleg nem fogják tudni megismételni. (Hacsak extrém mozgások nem következnek be.)

Nyugodt alvás egyenlő korlátozott hozam

Ezek az alacsony kockázatú alapok ugyanis részben éppen azért biztonságosak, mert az alapkezelő keze nagyon meg van kötve, nem fektethet akármibe. Bankokkal kötött nagy összegű betéti megállapodások, nagyon rövid állampapírok, változó kamatozású állampapírok szerepelnek általában a listán, ezen kívül más nem vagy csak minimális mennyiségben.

Ezért azután a hozamuk is korlátozott: ha az állampapírok és a betétek például csak évi öt százalékot hoznak, és ebből még az alapnak a költségeit is le kell vonni, akkor a hozam is csak  4,0-4,5 százalék körül várható. (Ezek a számok csak nagyon durva becslésnek tekinthetők az év eleji állapotok alapján, az év közbeni változások – és az egyes alapkezelők ügyessége, az egyes konstrukciók költségszintje – sokat módosíthatnak rajtuk.)

Itt a sorrend

Így aztán itt lehet az ideje megfontolni, hogy legalább tőkénk egy részével kockázatosabb termékeket válasszunk. Ha már az ügyfél döntött, és kockázatosabb irányba mozdulna, akkor is sok választási lehetősége van. Egyrészt választhat magasabb és alacsonyabb kockázatú termékek között. A kockázati sorrend röviden az említett likviditási, pénzpiaci és rövid kötvény-alapoktól halad a hosszú kötvényeken és vegyes alapokon át a részvények felé.

Passzívan követhetik az indexeket

Egy másik választási lehetőség, hogy aktív vagy passzív portfólió-kezelést válasszon a kisbefektető. Az aktív kezelésű alapoknál az alapkezelő arra törekszik, hogy rendszeresen felülvizsgálva a portfóliót (az alap befektetéseinek összetételét), annak elemeit dinamikusan változtatva érjen el minél magasabb hozamot.

A passzív kezelésnél az alap összetétele valamilyen szabály alapján változatlan, a leggyakrabban valamilyen indexet követ. Az alapkezelő ekkor csak arra szorítkozik, hogy technikai jellegű változtatásokat hajtson végre, például az alap méretének vagy az index összetételének módosulása miatt.

Olcsóbbak és átláthatóbbak

A passzív portfóliókezelés legjellemzőbb elemei az ETF-ek, különböző egyéb indexalapok és esetleg egyes certifikátok lehetnek. Előnyük, hogy általában – főleg az ETF-eknél – alacsonyabbak a költségeik, mint az aktívan kezelt alapoké. Eközben átláthatók, a lefektetett szabályok alapján ugyanis mindig lehet tudni, mi az összetételük, milyen mutatókat követnek.

A passzív vagyonkezelés nálunk azonban még kevéssé terjedt el. Az ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok) sok brókercégnél és banki privátbanki részlegnél kaphatók már, de szinte kivétel nélkül devizáért, külföldi termékek. (A BÉT-en egyetlen ilyen van forintban a BUX indexre.) A certifikátok kínálata sem túl nagy a BÉT-en, ráadásul sok közülük félévente lejár, ilyenkor megújításuk költségeivel is számolni kell. Egyéb indexalapokból is kevés van, néhányan a BUX-ot vagy a MAX kötvényindexet követik.

Csipegetnek a részvények közül

Az aktív portfóliókezelők sokféle módszerrel igyekeznek jó eredményt elérni, szelektálnak gazdasági ágak között, próbálnak jól időzítve ki-beszállni a piacokra. Válogathatnak országok között, próbálkozhatnak egyes részvények kiválasztásával, és némelyik, mint a hedge fund-szerű abszolút hozamú alapok, mindenevők, egész termékcsoportok között is mozoghatnak (részvény, kötvény, árupiaci termékek, pénzpiac, ingatlanpiac, devizapiaci spekulációk). Magyarországon nagyon sok az aktív kezelésű alap, amelyek nagy része azonban egy-egy részpiacra korlátozza tevékenységét (európai részvények, magyar kötvények, feltörekvő piaci részvények stb.). Az abszolút hozamú alapok univerzálisabbak.

Az alfa jobb, mint a béta

A vagyonkezelők pozitív alfát szeretnének generálni, azaz jobbak szeretnének lenni, mint a piac – foglalhatjuk össze röviden az aktív portfólió-kezelés lényegét. Az alfa nevű pénzügyi mutató azt mutatja meg, hogy egy alap hozama hogyan alakul az ugyanolyan kockázatú hasonló termékek, többnyire a saját benchmark indexe hozamához képest. Ha ez a mutató pozitív volt, akkor az alap többet hozott, mint a referencia-indexe. (A béta pedig azt jelzi, hogy az adott piachoz, indexhez képest mekkora a kockázata.)

Arról, hogy nagy átlagban az aktív vagy a passzív vagyonkezelés hoz-e jobb eredményeket, megoszlanak a vélemények, pedig számos tudós kutatta már. Az azonban bizonyos: a világ leghíresebb befektetői aktívan kezelték vagyonukat, mint Warren Buffett vagy Soros György. Az is bizonyos, hogy hosszú távon általában magasabb kockázatot kell vállalni a magasabb hozam érdekében, de ez sok évet jelent, ha nem inkább évtizedeket.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17450 17445 17540 -0,40% 17450 17455 983 923 735 HUF 2024-02-23 11:53:09
MOL 2940 2918 2944 +0,62% 2938 2940 296 742 374 HUF 2024-02-23 11:51:08
MTELEKOM 828 825 840 +2,86% 827 828 953 777 334 HUF 2024-02-23 11:55:45
RICHTER 9745 9710 9795 +0,41% 9745 9750 331 118 540 HUF 2024-02-23 11:55:28
OPUS 419 418 421 +0,12% 418 419 26 062 326 HUF 2024-02-23 11:52:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Egy nap alatt bezsákolta a magyar lottóötös 473-szorosát
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 11:59
A jövő történészei bizonyára a mesterséges intelligencia hódításának kezdő éveként fogják számon tartani 2023-at. Az új technológia berobbanása az emberek életébe nem mindenkit érintett egyformán.
Részvény / Deviza / Áru A Deutsche Telekomnál szomorkodhatnak
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 11:15
A Deutsche Telekom AG árbevétele és korrigált adózott eredménye kisebb volt a tavalyi utolsó negyedévben az egy évvel korábbinál, de a korrigált működési teljesítménye enyhe növekedést mutatott.
Részvény / Deviza / Áru Felesleges izgulnia, már nem tehet semmit, az euró ennyibe kerül
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 07:31
Vegyesen alakult a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti szintekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP állta a sarat csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Bebújik a jó meleg paplan alá, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 18:16
Gyengült a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Végre normális szinten a gázár, brutális vagy eszméletlen az Nvidia?
Eidenpenz József | 2024. február 22. 12:19
Remek napjuk jöhet a tőzsdéknek az Nvidia pazar gyorsjelentése után, a BUX index és londoni társa azonban a negatív tartományban vannak. A forint eléggé stabil a napokban, egy MNB-nyilatkozat is ezt erősítette. Évtizedes mélypontok, békebeli mélységek körül áll az európai földgáz ára.
Részvény / Deviza / Áru Nagy fogásról számolt be az egyik hazai tőzsdei cég
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 10:35
Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre Magyarországon és három további országban.
Részvény / Deviza / Áru Táncra perdül, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:29
Belpolitikai botrány ide vagy oda, a forint uniós pénzzel szembeni árfolyama messzebb van a 390-es szinttől, mint Novák Katalin lemondása előtt.
Részvény / Deviza / Áru Ráncolhatja a homlokát, ha meglátja, mi van a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 18:37
Vegyesen alakult, csekély mértékben változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest szerdán a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon sokat várnak a Magyar Telekomtól
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 403,23 pontos, 0,61 százalékos emelkedéssel 66 344,17 ponton, újabb történelmi rekordon zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG