Likviditási alap
Befektetési alapok A részvényalapok éve volt tavaly – mit gondolsz, mekkora a csúcshozam? 
Eidenpenz József | 2018. január 9. 17:18
Tavaly hatalmas emelkedés volt számos részvénypiacon, ami a hazai részvényalapok teljesítményében is tükröződik. Az első 50 legjobb hozamú nyilvános befektetési jegy mind részvényekbe fektetett, igaz, némelyik részpiacon, mint Oroszországban veszíteni is lehetett. Az abszolút hozamú alapok teljesítménye inkább vegyes volt, a kötvényjellegű befektetések pedig jó, ha nem vitték a pénzt.
Befektetési alapok Vajon hová teszi a lakosság a pénzét? Se betétbe, se alapba 
Eidenpenz József | 2015. július 7. 17:40
Júniusban kis mértékben csökkent a hazai befektetési alapok vagyona, forintos és eurós értékpapírokat egyaránt váltottak vissza a befektetők. Az állampapír-adatot még nem ismerjük, de az előző hónapokban oda vittek sok megtakarítást. Folyik a kockázatvállalási kedv lassú növekedése.
Befektetési alapok Nincs kiáramlás a befektetési alapokból, de beáramlás se sok 
Eidenpenz József | 2015. május 7. 06:07
A brókerbotrány az alapok ellen, az alacsony kamat értük dolgozik, így összességében néhány milliárd forint friss pénz érkezett a hazai alapokba áprilisban. Egyik cégtől sem távozott nagyobb összeg, sem banktól, sem biztosítói alapkezelőtől, sem független vállalkozástól. Az abszolút hozamú és a vegyes alapokat szerették nagyon, a kötvény- és pénzpiaci alapokat kerülték.
Befektetési alapok Trendváltozás közeleg a befektetési alapok piacán? 
Privátbankár.hu | 2014. december 16. 14:11
Megállt a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán novemberben, ami elsősorban a hazai likviditási alapokból való tőkekiáramlás okozott. Ebben a hónapban összességében 32 milliárdnyi tőke távozott az alapokból, ezen belül kimagaslóan sok pénz a pénzpiaci / likviditási alapokból.
Befektetési alapok Hozamvadászat: Négyszázmilliárd felett a legnagyobb hazai alap 
Eidenpenz József | 2014. augusztus 4. 06:10
Folytatódik a befektetések átrendeződése az alacsony kamatkörnyezet miatt, újabb 73,6 milliárd forintot helyeztek el júliusban a hazai befektetési alapokban. A legnagyobb magyar alap már több mint 400 milliárd forintos, csak ebbe a kötvényalapba mintegy 21 milliárdot raktak. A devizát viszont inkább elvitték.
Befektetési alapok Újra indul a Shanghai Express? Részvényt vesz a magyar - nem biztos, hogy jókor 
Eidenpenz József | 2014. július 11. 13:16
Szépen nőtt ismét a befektetési alapok vagyona júniusban, de ami újdonság, hogy mintha végre a részvényeket is kezdenék felfedezni. Hónapról hónapra több pénzt fektettek mostanában részvényalapokba, pedig eddig a részvényutálat volt a jellemző. Lehet, hogy megint rosszkor szállnak be?
Befektetési alapok Vették, mint a cukrot – a 300 forinthoz közelítő euró már olcsónak számít? 
Eidenpenz József | 2014. május 15. 06:09
Újabb 65 milliárd forint érkezett a hazai befektetési alapokba áprilisban, ami kevesebb, mint az előző hónapokban, de így is jelentős összeg. Az abszolút hozamú, a rövid kötvény és a vegyes alapok voltak a legnépszerűbbek. Az előző hónapoktól eltérően most tízmilliárd forintos nagyságrendű összeget helyeztek el az alapokban devizában is.
Befektetési alapok Mindig van, akinek ez lesz a legjobb befektetés - interjú 
Privátbankár.hu | 2014. április 18. 18:00
Hiába serkentették a kockázatvállalást az utóbbi időszak piaci folyamatai, még mindig van kereslet a likviditási alapokra, főleg, ha szép hozammal kecsegtetnek. Aki rövid távra szeretné elhelyezni a pénzét és fontos számára a gyors hozzáférés, az továbbra is a likviditási alapokban találhatja meg a számítását. Videóinterjú.
Befektetési alapok Így menekültek a magyarok az alacsony kamat elől 
Eidenpenz József | 2014. február 19. 07:12
Az alacsonykamat-mizéria hogyan rendezi át a befektetési alapok piacát? Az utóbbi egy évben a nagy nyertesek a közepes kockázatúnak mondható alapok voltak, az alacsony kockázatúak egy részét egyre inkább kerülték. Nem véletlenül.
Befektetési alapok Nem minden menedék jött be, néha kockáztatni kell - Nagy Befalap-körkép II. 
Eidenpenz József | 2014. január 14. 06:05
Az elmúlt évben átlagosan csak 3,37 százalékot hoztak a likviditási alapok, sőt azóta már csak két százalék körül ketyegnek, nagyot csalódhat, aki az alacsony kamatok miatt oda viszi a pénzét. A kötvényalapokban több a fantázia, de a kockázatok is nagyobbak.
Befektetési alapok Na kinek hozott újabb százmilliárdot a december? 
Eidenpenz József | 2014. január 8. 06:10
Decemberben a befektetési alapok vagyona újra szépen növekedett, 102 milliárd forint friss pénz érkezett hozzájuk. Az egész évben egyharmadával, 1056 milliárddal nőtt a tőkéjük, miközben a bankbetétekből 839 milliárdot vittek el csak az első 11 hónapban a magánszemélyek. Egész évben az abszolút hozamú alap és a rövid kötvényalap volt a sláger.
Befektetési alapok Mitől félünk? Tavaly nyár óta nem vettünk ennyi devizát 
Eidenpenz József | 2013. november 7. 06:11
Szép összeget, 109 milliárd forintot helyeztek el októberben a befektetési alapokban, ami május óta nem látott érték. Ebből 44 milliárd forint devizában volt, ami pedig tavaly augusztus óta nem fordult elő. Még érdekesebb, hogy ezúttal több dollárt spájzoltak be, mint eurót.
Befektetési alapok Buborban az igazság – ennyit hozhat a pénzed az alapban  
Eidenpenz József | 2013. október 17. 14:13
A banki kamatok továbbra is rekord alacsony szinten vannak, az ügyfelek nagy része inkább máshová viszi a pénzét, mint a befektetési alapok. De jó lesz-e ez nekik, mi várható most az alacsony kockázatú befektetési alapoktól?
Befektetési alapok Óriási összeget vittek el a bankokból júliusban 
Eidenpenz József | 2013. szeptember 6. 06:09
Augusztusban is talicskázták be a a befektetési alapokba a pénzt az ügyfelek, kicsit többet is, mint júliusban vagy júniusban. A júliusi adatok szerint óriási összeget, 193 milliárd forintot vett ki viszont a bankbetétekből a lakosság, ilyen még a végtörlesztés idején sem fordult elő. Sokan spekulálnak forintra.
Befektetési alapok Ez volt a három legeslegdrágább alap 
Eidenpenz József | 2013. augusztus 9. 06:10
Közzétették a hazai befektetési alapok tavalyi költségeiről szóló kimutatást, az átlagos költségszint, 1,66 százalék 2011-hez képest csökkent, de magasabb, mint a 2010-es. Néhány kis alapnál durván elszálltak a kiadások.
Befektetési alapok Megint bankbetétből alapokba vándoroltak az ügyfelek 
Eidenpenz József | 2013. augusztus 6. 06:08
Júliusban is több tízmilliárd forint érkezett a hazai befektetési alapokba, miközben a júniusi statisztikák újra a bankbetétek térvesztését jelzik. Ezúttal főleg a tőkevédett és a likviditási alapokat kedvelték az emberek, de ingatlanalapokba is jutott pénz.
Befektetési alapok Ezt csinálták a bankokban júniusban a kisbefektetők 
Eidenpenz József | 2013. július 5. 06:09
Tartott a lakossági megtakarítások beáramlása a befektetési alapokba júniusban is, a májusi adatok szerint pedig a lakossági bankbetétekből tovább vették ki a pénzeket. Az utóbbi hónapoknál azonban jóval szerényebb volt a növekedés, igaz, még ez is 50 milliárd forint feletti összeg. A devizát inkább kivették, talán nyaralásra, talán a 300 forintot kerülgető euróárfolyam miatt.
Befektetési alapok Ezért érdemes likviditási alapot választani bankbetét helyett 
Privátbankár.hu | 2013. június 14. 14:50
Az alacsony kamatok miatt most sok kisbefektető keres magának alternatívákat a bankbetétekkel szemben. Ez sokak számára a befektetési alap. Magyarországon a likviditási alapok messze a legnépszerűbbek, az alapok tőkéjének 27 százaléka ilyenekben van.
Befektetési alapok Így próbálnak a betétesek védekezni az alacsony kamatok ellen 
Privátbankár.hu | 2013. június 6. 06:09
Májusban megint szépen gyarapodott a hazai befektetési alapok tőkéje, újabb 133 milliárd forintot helyeztek el bennük, majdnem pontosan annyit, mint amennyit a bankbetétekből áprilisban kivontak. Az alacsony kamatok indukálta befektetési láz fő nyertese az OTP Optima. Az ügyfelek sok eurót vettek.
Befektetési alapok Magasabb kamat lekötés nélkül: itt a megoldás 
Privátbankár.hu | 2013. június 5. 11:06
A likviditási alapok a folyószámlák rugalmasságát ötvözik a lekötött betétekhez, állampapírokhoz közeli magasabb hozammal. Nincs lekötési idő vagy lejárat, már pár hétre is érdemes lehet megvásárolni.
Befektetési alapok Mit ígérnek a bankszámlák legádázabb vetélytársai? 
Eidenpenz József | 2013. május 16. 06:15
Hiába menekülnek sokan a kamatcsökkenés miatt a lekötött bankbetétekből a likviditási alapok jegyei felé, azok hozama hasonlóképp süllyed, így nem biztos, hogy többet fognak hozni. Folyószámlának viszont nagyon jók a mostani hozamszinttel is.
Befektetési alapok 111 milliárdos kérdés: elszívják a pénzt a bankoktól a befektetési alapok? 
Eidenpenz József | 2013. május 3. 06:11
A márciusinál kisebb ütemben ugyan, de áprilisban is folytatódott a befektetési alapok komoly felfutása, ezúttal 111 milliárd forint feletti összeget helyeztek el bennük. A lakossági bankbetétek viszont mostanában kifejezetten visszaestek, áramlik ki belőlük a tőke. Mindez az alacsony kamatok miatt van.
Részvény / Deviza / Áru Alacsonykamat-mizéria: vigyázat, a nyugodt alvás korlátozott hozammal jár 
Privátbankár.hu | 2013. április 29. 09:36
Az egyre alacsonyabb kamatok miatt sokan keresnek alternatívákat a bankbetétekkel szemben. A befektetési alapok jelentik az egyik utat, ahol a kínálat hatalmas, a legnépszerűbb a befektetők körében a két véglet, a legrizikósabb és a legbiztonságosabb. A biztonságos formák hozama azonban alacsony lehet.
Befektetési alapok Özönlik a pénz a befektetési alapokba 
Eidenpenz József | 2013. március 8. 18:06
Több éve nem látott nagyságú összeget fektettek februárban a hazai alapokba, ráadásul egy erős január után. Ebben nagy szerepe lehet a kamatcsökkentésnek és a jó tavalyi hozamoknak is. Kérdés, mi lesz, ha elromlik a hangulat a tőkepiacokon, a múltban ugyanis a kisbefektetők sokszor rosszkor szálltak ki.
Befektetési alapok Szebbnél szebb növekedési számok a befektetési alapoknál 
Privátbankár.hu | 2013. február 20. 15:40
Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán januárban is, szépen kezdődöt a 2013-as esztendő. A hónap nyertesei abszolút az abszolút hozamú alapok, két számjegyű volt a gyarapodás, 11,81 százalék. A kötvényalapok vagyona is 9,4 százalékkal emelkedett.
Befektetési alapok A 10 legnagyobb hazai alap így mesél: csak semmi kockázatot, kérem 
Eidenpenz József | 2013. február 20. 06:06
Húszmillió forintos darabáron számolva majdnem tizenhatezer családi házat, azaz egy egész hazai kisvárost meg lehetne vásárolni a legnagyobb hazai befektetési alap 319 milliárd forintos vagyonából. A legnagyobbak jól jelzik, milyen a hazai befektetői mentalitás: csak semmi kockázatot, kérem, magyarok vagyunk.
Befektetési alapok Szeptemberben már nem euróban takarékoskodott a lakosság 
Eidenpenz József | 2012. október 3. 15:51
A nyilvános befektetési alapok vagyona szeptemberben 52,7 milliárd forinttal bővült, a növekedés nagy része júliussal és augusztussal ellentétben forintban elhelyezett megtakarítás volt, nem euró. A befektetőknek másrészt igen jó hónapjuk volt, az árfolyamváltozások ugyanis 26,5 milliárd forinttal növelték a vagyonukat.
Befektetési alapok Hat vagy nem hat a végtörlesztés a takarékbankos alapokra? 
Eidenpenz József | 2011. december 1. 10:22
Az összességében csökkenő befektetésialap-piacon 31 százalékkal bővültek idén a TakarékInvest befektetési alapok . Egyelőre nem vontak ki az alapokból jelentős mértékű megtakarítást, még a devizahitelek kedvezményes végtörlesztésének hatására sem - állítja a cég. De a legújabb adatok azt mutatják, hogy mégis elindult valami.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG