11p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt évben átlagosan csak 3,37 százalékot hoztak a likviditási alapok, sőt azóta már csak két százalék körül ketyegnek, nagyot csalódhat, aki az alacsony kamatok miatt oda viszi a pénzét. A kötvényalapokban több a fantázia, de a kockázatok is nagyobbak.

Ahogy tegnap írtuk a hazai alapszektor egészéről, inkább közepesen jó évet zártak a hazai befektetési alapok tavaly a hozamok szempontjából, ami igaz az alacsonyabb kockázatú, kötvényjellegű alapokra is. Nem is csoda, hiszen a kamatcsökkenés közepette csak egyre alacsonyabb hozammal lehet megvenni a magyar állampapírokat is, amelyek ezen alapok többségének legfontosabb befektetését képezik. Ez pedig előbb-utóbb az alapok hozamán is meglátszik.

Ezért fizet ennyit a likviditási alap

Nagyjából kockázat szerinti sorrendben haladva a likviditási alapok főleg bankbetéteket kötnek le, rövid futamidejű állampapírokat (kincstárjegyeket) vásárolnak, eszközeik átlagos futamideje pedig legfeljebb 60 nap lehet, vagyis kéthavonta meg kell újítaniuk portfóliójukat. Ha a lejárt papírokat, betéteket már csak alacsonyabb kamattal vagy hozammal tudják továbbgörgetni, nyilván a teljesítményük is ennek megfelelően csökken.

(Fotó: 123rf.com)

Ha egy éve még hat százalék közelében volt az elérhető hozam, most meg a fele, akkor a hozam is hasonlóan csökken. Sőt, még esetleg jobban is, mint a felére. Például 2012 végén 5,28 százalék volt a három hónapos állampapír-piaci referenciahozam. Ha ebből levonjuk még az alapok tipikus költségeit is (alapkezelési díj, letétkezelési díj stb.), akkor marad hozzávetőleg 4,3 és 4,8 százalék közötti érték a befektetőknek. Most évi 2,8 százalék a referenciahozam, ha ebből is lejön 0,5-1,0 százalék a költségekre, akkor csak 1,8-2,3 százalék marad – ráadásul az is adózás előtt értendő, hacsak nem TBSZ-számlán tartjuk a befektetést.

Hát ennyi volt…

Valami hasonló történt a tavalyi év során a likviditási alapokkal, így átlagos hozamuk már csak 2,92 százalék volt tavaly éves szinten, illetve 3,37 százalék, ha a devizában kibocsátott sorozatokat kihagyjuk a számításból. (Egyszerű, súlyozatlan számtani átlag, táblázataink a cikk végén láthatók.) Ebben ráadásul még az év eleji magasabb kamatviszonyok hatása is benne van, mekkora lehet akkor az év végi, illetve jelenlegi hozamszint, mennyivel „ketyegnek” jelenleg a likviditási hozamok?

Ehhez elvégeztünk egy másik számítást is, az alapkezelők szervezete, a Bamosz adatbázisából lekértük a likviditási alapok utolsó negyedéves hozamait is. Három hónap alatt a forintos sorozatok átlaghozama mindössze 0,54 százalék volt – szerencsére évesítés nélkül, ami évesítve 2,17 százalék. De ez is meglehetősen alacsony és szépen beleillik a fenti elvi kalkulációnkban meghatározott hozamsávba.

A másik rossz hír, hogy mivel a rövid futamidejű állampapírok és bankbetétek erősen követik a jegybanki alapkamatot, ebben a szituációban addig nem is várható jelentős változás, amíg az alapkamat alacsonyan marad.

Növeljük a futamidőt

Valamivel jobb a helyzet az úgynevezett egyéb pénzpiaci alapoknál, amelyek a Bamosz definíciója szerint maximum hat hónapos átlagos futamidővel tarthatnak értékpapírokat és betéteket. A forintban kibocsátott befektetésijegy-sorozatok átlaghozama itt már 4,24 százalék volt tavaly egész évben. A magasabb hozam magyarázata, hogy a hosszabb futamidejű papírok hozama általában – bár nem mindig – magasabb, mint a rövidebbeké.

Ugyanez a jelenség él tovább, ha az úgynevezett rövid kötvényalapokat nézzük, amelyek már hat hónap és három év közötti átlagos futamidővel működhetnek. A tavalyi átlagos hozamuk érezhetően jobb volt, szintén csak a forintos befektetésekre leszűkítve 5,98 százalék éves szinten. A futamidővel egyébként az árfolyamok ingadozása, a kockázat is emelkedik, ebben a kategóriában például már 3,96 és 9,71 százalék között szóródott az egyes befektetési jegyek tavalyi teljesítménye.

Hová mész, te hozamocska?

Még inkább igaz a növekvő kockázat a három év feletti átlagos futamidővel dolgozó hosszú kötvényalapokra, amelyek közül kettő a negatív tartományba is lecsúszott tavaly, a legjobbak viszont évi tíz százalék közelében teljesítettek. A mínuszokat külföldi, elsősorban feltörekvő piaci kötvények vásárlása okozhatta, ahol markáns hozamemelkedés volt néhány piacon. Nagyon hasonló volt az úgynevezett szabad futamidejű kötvényalapok helyzete is, ahol néhány nemzetközi kötvényalap mínuszban végzett tavaly, többen viszont évi nyolc, sőt egy sorozat tíz százalék felett.

 

Ha a kötvényhozamok emelkednek, akkor ugyanis árfolyamuk esik, ami veszteséget okoz az alapoknak. (Legalábbis átmenetileg, mert ha lejáratig tartják a kötvényt, akkor az árfolyamveszteség eltűnik.) Fordítva viszont, ha a hozamok esnek, akkor a kötvények árfolyama megemelkedik, rövid távú nyereség keletkezik, amit lehet realizálni, pénzzé tenni, vagy sem. Még 2012-ben például akkora hozamesés volt a hazai kötvényeknél, hogy egyes alapok húsz-harminc százalékos hozamot is elértek egy év alatt.

 

És a holnapi árfolyamok?

Akkor mit lehet ebben a helyzetben kezdeni, ha a rövid és szinte teljesen kockázatmentes likviditási, pénzpiaci alapok nem hoznak szinte semmit, a kötvényalapok meg kockázatokat rejtenek magukban? Nyerni fognak-e a kötvényalapok idén is, vagy sem?

A holnapi árfolyamokat persze nem ismerjük, lehet, hogy egy év múlva még alacsonyabb lesz a kamatszint – vagy inkább a több éves kötvényhozam –, és így ki fog derülni, hogy idén is megérte kötvényekbe fektetni. De az is lehet, hogy nemzetközi turbulenciák vagy belföldi politikai-gazdasági események miatt kockázatosabbnak látják majd a piacon a magyar eszközöket, vagy csak megnő a nemzetközi hozamszint, és leesnek a kötvényeink árai. Akkor 2014-ben a hosszú magyar kötvények akár mínuszban is végezhetnek.

Merre nagyobb a tér?

Mennyivel mehet fel és le a kötvények hozama? A kettő-négy éves hazai államkötvények hozama most 3,7-4,5 százalék között van, ez is jobban hangzik, mint a 2,8 százalékos három hónapos referenciahozam. A futamidő növelése magasabb hozamot eredményez, így legalább a tőkénk egy részével, legalább egy rövid kötvényalapot meg lehet kockáztatni. Ha legalább 2-3 évig meg tudjuk tartani, valószínűtlen, hogy mínuszban végezzünk, a kamatok kompenzálják az esetleges átmeneti veszteségeket. A hosszú kötvényalapokat kisbefektetőknek azonban inkább nem ajánljuk.

Olyan már volt, nem is olyan régen, 2012 elején, hogy egy magyar kötvény hozama az évi tíz százalékot is elérte, olyan azonban, hogy nulla vagy akár egy százalék lett volna, még nem, és nem is igazán várható. Így az, hogy egy kötvény hozama felmenjen ötről kilenc százalékra éves szinten, inkább látszik lehetségesnek, mint hogy lemenjen ötről egy százalékra. Bár a 2008-ben kitört válság sok, korábban lehetetlennek tűnő forgatókönyvet megvalósított már.

Az állam ráígér

Egy másik út, ha – legalábbis portfóliónk egy részével – még kockázatosabb vizekre evezünk, és a szintén népszerű abszolút hozamú alapokat, esetleg ingatlanalapokat célozzuk meg. Ezek azonban még kockázatosabbak, mint egy hosszú kötvényalap.

További lehetőség, ha inkább lakossági állampapírokat veszünk, mert a magyar állam az utóbbi időben rendre ráígér a banki kamatokra ajánlataival, miközben ez számít a legkisebb kockázatú befektetésnek. Jelenleg egy éves Kamatozó Kincstárjegyet évi 3,5 százalékos kamattal kínálnak, ami a likviditási, pénzpiaci alapoknál nagy valószínűséggel jobb eredményt hoz majd. Biztosan persze nem tudhatjuk, ha a kamatszint emelkedik, fordulhat a kocka. Ugyanakkor a nyílt végű alapok nagy előnye, hogy folyószámlaszerűen bármikor ki is lehet venni a pénzt, sokszor minimális költséggel, nem kell fix futamidőt vállalni.

(A részvényalapok, abszolút hozamú alapok és vegyes alapok 2013-as teljesítményéről itt írtunk.)

(Az ingatlanalapok teljesítményéről lásd cikkünket itt.)

Likviditási alapok Devizanem 1 éves hozam 3 éves hozam
Gránit Bank Betét Alap A HUF 4,34%
K&H Forint Pénzpiaci I HUF 4,24% 5,51%
Budapest Bonitas Plus HUF 4,05% 5,42%
Budapest Bonitas Plus D HUF 4,05% 5,42%
Raiffeisen Tőke- és Hozamvédett HUF 4,02% 5,44%
CIB Hozamgarantált Betét Alap HUF 4,00% 5,28%
Allianz Pénzpiaci HUF 3,92% 5,60%
Takarék Likviditási HUF 3,92% 5,67%
Erste Likviditási HUF 3,79% 4,94%
BP Bonitas HUF 3,61% 4,85%
Concorde Pénzpiaci HUF 3,49% 4,70%
Dialóg Likviditási HUF 3,38% 4,85%
Raiffeisen Likviditási HUF 3,33% 4,90%
Equilor Likviditási Alap HUF 3,31%
Budapest Aranytrió 2. HUF 3,21% 4,54%
K&H Tőkevédett Forint Pénzpiaci HUF 3,16% 4,55%
K&H tőkevédett forint pénzpiaci E HUF 3,16% 4,55%
MKB Forint Tőkevédett Likviditási Alap HUF 3,14% 4,82%
Quantis HUF Likviditási A HUF 3,07% 4,56%
Quantis HUF Likviditási N HUF HUF 3,07% 4,38%
OTP Tőkegarantált Pénzpiaci HUF 3,04% 4,42%
Budapest MetálMix Pénzpiaci HUF 2,97%
Sberbank Pénzpiaci HUF 2,94% 4,23%
Budapest Aranytrió 3. HUF 2,79% 4,24%
Budapest Aranytrió HUF 2,72% 4,20%
Budapest Dupla Trend HUF 2,63% 4,21%
Budapest Agrár HUF 1,60% 1,34%
CIB Euró Pénzpiaci EUR 1,55% 2,23%
MKB Dollár Likviditási USD 1,18% 1,33%
MKB Euro Likviditási EUR 0,85% 1,10%
K&H Tőkevédett Dollár Pénzpiaci USD 0,75% 1,04%
Raiffeisen Euro Likviditási EUR 0,69% 1,41%
K&H Tőkevédett Euró Pénzpiaci EUR 0,48% 0,98%
Átlag:
2,92%
Forintos alapok átlaga:
3,37%
Egyéb pénzpiaci Devizanem 1 éves hozam 3 éves hozam
Pioneer Magyar Pénzpiaci I HUF 5,28% 6,12%
Generali Cash B HUF 5,24% 5,94%
HVB Lépéselőny HUF 4,91% 5,15%
Pioneer Magyar Pénzpiaci A HUF 4,83% 5,67%
Aegon Pénzpiaci HUF 4,54% 5,82%
Generali Cash A HUF 4,44% 5,34%
CIB Pénzpiaci HUF 4,28% 5,42%
Erste Tőkevédett Pénzpiaci HUF 4,24% 5,29%
Alpok Tőkevédett Pénzpiaci HUF 4,11% 5,14%
Erste Tőke- és Hozamvédett HUF 3,94% 5,35%
Alpok Tőke- és Hozamvédett HUF 3,54% 4,79%
Quaestor Kurázsi HUF 3,42% 4,41%
Budapest Pénzpiaci HUF 2,35% 3,69%
OTP USD USD 1,62% 2,31%
OTP EUR EUR 1,45% 2,70%
Erste Dollár Pénzpiaci USD 1,15% 1,80%
Erste Euro Pénzpiaci EUR 0,83% 1,76%
DSK Pénzpiaci BGN 0,73% 1,91%
DSK Euro Pénzpiaci EUR 0,67%
Concorde USD Pénzpiaci USD -0,35% -0,42%
Concorde EUR Pénzpiaci EUR -0,98% -0,44%
Átlag:
2,87%
Forintos alapok átlaga:
4,24%
Rövid kötvény Devizanem 1 éves hozam 3 éves hozam
Raiffeisen 2016 Kötvény HUF 9,71%

Erste Rövid Kötvény HUF 9,09% 9,72%
Concorde Rövid Kötvény HUF 7,76% 8,33%
Erste Tőkevédett Kamatoptimum HUF 6,85% 7,85%
OTP Optima HUF 6,13% 7,16%
GE Money Euró Rövid Kötvény Alap HUF HUF 5,95% 6,80%
K&H Aranykosár HUF 5,91% 6,50%
Budapest I. Állampapír HUF 4,97% 6,43%
Raiffeisen Kamat Prémium HUF 4,89% 6,04%
Futura Rövid Kötvény I HUF 4,45% 5,60%
GE Money Dollár Rövid Kötvény Alap A USD 4,20%

Futura Rövid Kötvény B HUF 4,04% 5,18%
MKB Prémium Rövid Kötvény Alap HUF 4,04% 2,73%
Generáció Patikapénztár HUF 3,96% 5,03%
GE Money Euró Rövid Kötvény Alap E EUR 3,67% 4,40%
Aegon Bezpieczny Kötvény Alap I PLN 3,10%

Aegon Bezpieczny Kötvény Alap A PLN 2,89%

GE Money Konzervativni CZK 2,11% 2,60%
Aegon EuroExpress EUR 0,20% 1,13%
Átlag:
4,94%

Forintos alapok átlaga:
5,98%

Hosszú kötvény Devizanem 1 éves hozam 3 éves hozam
OTP Maxima HUF 10,13% 11,07%
MKB PremSel Nyilv Alap HUF 9,97%
Generali Hazai Kötvény B HUF 9,66% 9,91%
Pioneer Magyar Kötvény I HUF 9,50% 10,60%
Concorde Kötvény HUF 9,48% 11,25%
Raiffeisen Kötvény HUF 9,44% 10,60%
Erste XL Kötvény HUF 9,23% 11,27%
Generali Hazai Kötvény A HUF 9,10% 9,49%
Pioneer Magyar Kötvény A HUF 8,89% 10,00%
Aegon Belföldi Kötvény HUF 8,83% 10,63%
K&H Kötvény HUF 8,82% 9,40%
Futura Kötvény I HUF 8,75% 9,94%
MKB Állampapír HUF 8,71% 8,16%
MKB Premium Selection HUF 8,29%
Futura Kötvény HUF 8,22% 9,40%
Erste Korvett Kötvény HUF 8,16% 9,61%
CIB Kincsem HUF 8,14% 9,47%
Allianz Kötvény HUF 7,34% 8,28%
Takarék Invest Hazai Kötvény HUF 7,01% 8,93%
Budapest Kötvény A HUF 6,38% 7,81%
Aberdeen Euró Vállalati Kötvény Alap HUF 5,07%
Aegon Lengyel Kötvény Alap A HUF -0,50% 6,73%
Aberdeen Feltörekvő Kötvény Alap HUF -2,86%
Átlag:
7,64%
Szabad futamidejű kötvény Devizanem 1 éves hozam 3 éves hozam
Erste Abszolút Hozamú Kötvény HUF 10,43%
Equilor Fregatt Kötvény Alap HUF 8,96%
Aegon Közép-Európai Vállalati Kötvény I HUF 8,79%
Aegon Közép-Európai Vállalati Kötvény A HUF 8,16%
Erste Tartós Árfolyamvédett Kötvény HUF 7,16%
Alpok Árfolyamvédett Kötvény Alap HUF 7,05%
Erste DPM Nemzetközi Kötvény HUF 4,82%
OTP EMEA Alap HUF 4,43%
Quaestor Borostyán HUF 4,24% 4,86%
GE Money Abszolút Kötvény Alapok Alapja HUF 3,93%
GE Money Feltörekvő Piaci DevizaKötvény CZK CZK 0,73%
Aegon Nemzetközi Kötvény HUF -3,51% 3,86%
GE Money Feltörekvő Piaci Devizakötvény USD USD -3,61%
GE Money Feltörekvő Kötvény HUF -5,46% 2,00%
Átlag:
4,01%
Forintos alapok átlaga:
4,92%

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Klasszis 2024: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 15:46
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot, ami bő 50 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Gyurcsik Attila, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Tóth István lett.
Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG