TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Januárban 1,2 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, ami 73 milliárd forintos pluszt jelent.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője pozitív volt, 59 milliárd forint. Az egyes kategóriákon belül ebben a hónapban az elmúlt év során megszokott képet látjuk viszont: a pénzpiaci alapoknál a visszaváltások továbbra is meghatározóak, csakúgy, mint a rövid futamidejű kötvényalapoknál, ezt közölte a BAMOSZ a Privátbankár.hu-val.

Forrás: BAMOSZ

Emellett tőkekiáramlást láthatunk még az abszolút hozamú és a tőkevédett alapoknál, míg tőkebeáramlás pedig a többi kategória esetében mindenhol. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 73 milliárd forinttal, azaz 1,2 százalékkal nőtt januárban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.208 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Forrás: BAMOSZ

Hogyan oszlott ez meg?

A pénzpiaci alapok vagyona 2,9 százalékkal csökkent januárban. A legnagyobb visszaváltásokat a hazai likviditási és pénzpiaci alapok esetében tapasztalhatjuk: előbbinél 6,3; utóbbinál 11,7 milliárd forint értékben. Tovább folytatódik tehát az évek óta zajló trend, vagyis olvad a pénzpiaci alapok vagyona.

A kötvényalapokba ezúttal csaknem 6 milliárdnyi tőkét invesztáltak a befektetők. Bár a rövid kötvényalapokból 4 milliárdnyi tőke távozott, a szabad futamidejű kötvények esetében pedig mindössze 0,7 milliárdnyi plusz pénz érkezett, a hosszú futamidejű kötvényeknél az értékesítések meghaladták a visszaváltásokat 9,2 milliárddal. Ennek ellenére a kötvényalapok vagyona összességében csupán 0,2 százalékkal növekedett januárban.

A vegyes alapoknál jelentős tőkebeáramlást könyvelhetünk el: mintegy 26,3 milliárd forintnyi tőke érkezett az elmúlt hónapban. Mindhárom alkategória esetében a friss tőke dominált. A hozamok ezúttal hozzá is tudtak tenni a növekedéshez, így a kategória vagyona 3,1 százalékkal növekedett.

A részvényalapokba közel 11 milliárdnyi tőke érkezett, amin a hozamok jelentősen javítani tudtak, így összességében a részvényalapok vagyona 5,9 százalékkal növekedett a hónap során.

A tőkevédett alapokból 0,8 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok sem tudták segíteni a gyarapodást, így a vagyonváltozás mínusz 1,3 százalék lett.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban 5,5 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok nem tudták jelentősen tompítani a tőkekivonást, így a vagyon nagysága 0,5 százalékkal csökkent.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban az értékesítések 2 milliárd forinttal haladták meg visszaváltásokat. A hozamok nem kiugróak, ezzel együtt a vagyonváltozás január hónapban 1,2 százalék lett.

Az ingatlanalapokba ebben a hónapban majdhogynem 26 milliárdnyi friss tőke érkezett. Ez alig marad el a vegyes alapoknál látott legmagasabb értéktől. A hozamok is pozitívak voltak, így összességében 2,6 százalékkal nőtt a kategória vagyona a hónap során. Ezzel rögtön januárban meg is történ a helycsere, azaz a második legnagyobb vagyonnal már az ingatlanalapok rendelkeznek és nem az abszolút hozamú alapok. Ilyen trend és ekkora dinamizmus mellett még 3 hónap és indulhat a csúcstámadás, vagyis az ingatlanalapok leelőzhetik a kötvényalapokat is a vagyon tekintetében.

Az árupiaci alapoknál 1,2 milliárd forint tőkebeáramlást tapasztalhattunk. A hozamok nem úgy alakultak, ahogy arra a befektetők számítottak, így a kategória vagyona 1 százalékkal csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok ehhez hozzá is tudtak tenni, így a vagyon nagysága 5,6 százalékkal nőtt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Friss
hírlevél