Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Januárban 1,2 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, ami 73 milliárd forintos pluszt jelent.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője pozitív volt, 59 milliárd forint. Az egyes kategóriákon belül ebben a hónapban az elmúlt év során megszokott képet látjuk viszont: a pénzpiaci alapoknál a visszaváltások továbbra is meghatározóak, csakúgy, mint a rövid futamidejű kötvényalapoknál, ezt közölte a BAMOSZ a Privátbankár.hu-val.

Forrás: BAMOSZ

Emellett tőkekiáramlást láthatunk még az abszolút hozamú és a tőkevédett alapoknál, míg tőkebeáramlás pedig a többi kategória esetében mindenhol. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 73 milliárd forinttal, azaz 1,2 százalékkal nőtt januárban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.208 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Forrás: BAMOSZ

Hogyan oszlott ez meg?

A pénzpiaci alapok vagyona 2,9 százalékkal csökkent januárban. A legnagyobb visszaváltásokat a hazai likviditási és pénzpiaci alapok esetében tapasztalhatjuk: előbbinél 6,3; utóbbinál 11,7 milliárd forint értékben. Tovább folytatódik tehát az évek óta zajló trend, vagyis olvad a pénzpiaci alapok vagyona.

A kötvényalapokba ezúttal csaknem 6 milliárdnyi tőkét invesztáltak a befektetők. Bár a rövid kötvényalapokból 4 milliárdnyi tőke távozott, a szabad futamidejű kötvények esetében pedig mindössze 0,7 milliárdnyi plusz pénz érkezett, a hosszú futamidejű kötvényeknél az értékesítések meghaladták a visszaváltásokat 9,2 milliárddal. Ennek ellenére a kötvényalapok vagyona összességében csupán 0,2 százalékkal növekedett januárban.

A vegyes alapoknál jelentős tőkebeáramlást könyvelhetünk el: mintegy 26,3 milliárd forintnyi tőke érkezett az elmúlt hónapban. Mindhárom alkategória esetében a friss tőke dominált. A hozamok ezúttal hozzá is tudtak tenni a növekedéshez, így a kategória vagyona 3,1 százalékkal növekedett.

A részvényalapokba közel 11 milliárdnyi tőke érkezett, amin a hozamok jelentősen javítani tudtak, így összességében a részvényalapok vagyona 5,9 százalékkal növekedett a hónap során.

A tőkevédett alapokból 0,8 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok sem tudták segíteni a gyarapodást, így a vagyonváltozás mínusz 1,3 százalék lett.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban 5,5 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok nem tudták jelentősen tompítani a tőkekivonást, így a vagyon nagysága 0,5 százalékkal csökkent.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban az értékesítések 2 milliárd forinttal haladták meg visszaváltásokat. A hozamok nem kiugróak, ezzel együtt a vagyonváltozás január hónapban 1,2 százalék lett.

Az ingatlanalapokba ebben a hónapban majdhogynem 26 milliárdnyi friss tőke érkezett. Ez alig marad el a vegyes alapoknál látott legmagasabb értéktől. A hozamok is pozitívak voltak, így összességében 2,6 százalékkal nőtt a kategória vagyona a hónap során. Ezzel rögtön januárban meg is történ a helycsere, azaz a második legnagyobb vagyonnal már az ingatlanalapok rendelkeznek és nem az abszolút hozamú alapok. Ilyen trend és ekkora dinamizmus mellett még 3 hónap és indulhat a csúcstámadás, vagyis az ingatlanalapok leelőzhetik a kötvényalapokat is a vagyon tekintetében.

Az árupiaci alapoknál 1,2 milliárd forint tőkebeáramlást tapasztalhattunk. A hozamok nem úgy alakultak, ahogy arra a befektetők számítottak, így a kategória vagyona 1 százalékkal csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok ehhez hozzá is tudtak tenni, így a vagyon nagysága 5,6 százalékkal nőtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Részvény / Deviza / Áru Legyártották az első kínai Tesla Y-t, előre örülnek Bidennek
Eidenpenz József | 2021. január 19. 11:51
Európában visszafogott a tőzsdék emelkedése, az amerikai határidős indexekből ítélve azonban délután szép tűzijáték várható. Pocsék évet zárt az európai autóipar, de jól szerepel az egyik kínai elektromos autó, és a Tesla is legyártotta az első Y modellt Kínában. Emelkedik a BUX, és erősödik a forint. A kriptodeviza-piacon ezúttal az ether lőtt ki.
Részvény / Deviza / Áru Tarolt az arany 2020-ban – megmarad idén is a lendület?
Király Béla | 2021. január 19. 05:37
2020-ban az egyik legjobban teljesítő eszköz az arany volt. Az idei év kapcsán ugyanakkor sok a kérdőjel, a további áremelkedés mellett éppen úgy sorolhatók érvek, ahogy egy esetleges visszaesés is megmagyarázható lesz.
Részvény / Deviza / Áru Sem a Merkel-utódlás, sem a kínai növekedés nem tudja ma felvidítani a tőzsdéket
Eidenpenz József | 2021. január 18. 12:01
Ma látszólag semmi sem tudja felvidítani a tőzsdéket, sem a jó kínai növekedési számok, sem a politikai stabilitásról árulkodó német pártelnöki választás. Az eső európai indexekhez a BUX is csatlakozott, főleg a Mol húzza le. Az euró/forint kerülgeti a 360-as határt. Gyorsjelentések tucatjai és sok más esemény jön a héten. Új trónkövetelő a kriptodeviza-szektorban.
Részvény / Deviza / Áru Az újabb európai lezárási hírek lejtőre vitték az indexeket
MTI | 2021. január 15. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 671,97 pontos, 1,50 százalékos csökkenéssel, 44 204,45 ponton zárt pénteken. A tengerentúli indexek is lefelé mozdultak az első órákban és a záráshoz közel is mínuszban voltak.
Részvény / Deviza / Áru Készül az oltás-útlevél, Merkel szigorítana, Biden csomagja eltúlzott
Eidenpenz József | 2021. január 15. 11:36
A vártnál nagyobb lett Joe Biden új amerikai elnök gazdaságsegítő csomagja, de nagy vita várható róla, így nem igazán örülnek neki a tőzsdék. A BUX minimális pluszban tudott maradni, ez megint a Richternek köszönhető. Németországban és Franciaországban a lezárások szigorítását tervezik, fogytán vannak a lélegeztető kapacitások. Egy amerikai konzorcium már dolgozik a digitális oltási útlevél bevezetésén, de számos probléma merül fel.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi rekordot ért el a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 14. 18:13
Miközben a BUX 0,43 százalékos emelkedéssel, 44 876,42 ponton zára a napot. 
Friss
hírlevél