1p
Míg az év eleji nemzetközi piaci aggodalmak mérséklődésével a külföldi befektetők kockázati étvágya fokozatosan növekedett, hazai szinten egész évben a kockázatkerülés jellemezte a befektetőket. A tőkevédett alapok, a kötvényalapok és az abszolút hozamú alapok érdekelték a magyarokat - és nem csak a bankbetétek.

Kamatcsökkentési hullám: mi van a betéteken túl?

Zobor Zsuzsanna

Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója szerint a nemzetközi környezet változékonysága ismét fordulatokkal teli évet eredményezett a befektetési piacon. Az év során az eurózóna válsága valamelyest enyhülni tudott, miközben a vezető jegybankok tovább növelték a likviditást, ennek eredményeként pedig a befektetők kockázatvállalási hajlandósága folyamatos javulást mutatott, amiben csupán május-júniusban volt némi elbizonytalanodás.

Mindez itthon is kifejtette hatását, hiszen a forintárfolyam és a kötvénypiac is erősödött, valamint az államháztartás finanszírozási helyzete is javult. Ez pedig lehetővé tette, hogy a Nemzeti Bank fokozatos kamatcsökkentést hajtson végre, ami ősztől fokozottan a befektetési alapokra irányította a hazai megtakarítók figyelmét.

Május volt a fordulópont

Az év eleji piaci aggodalmak és a végtörlesztés miatt visszaeső hazai befektetésialap-állomány májustól ismét növekedni tudott, mivel a befektetésialap-piacot mind az elért hozamok, mind a befektetők új megtakarításai növelni tudták – mondta el Zobor Zsuzsanna.

2012 a hazai befektetési alap tulajdonosok számára is jellemzően jó eredményeket hozott. A hazai kötvényalapok kétszámjegyű (közel 20%-os) hozamokat értek el – köszönhetőn nagyrészt annak, hogy 2011 év végén, 2012 év elején a forint és kötvénypiac igen mélyen volt –, és a vegyes alapok is 5-9%-ot hoztak december közepéig, kockázati szinttől függően.

Emellett a devizában befektetők is jól járhattak - a K&H eurós vegyes alapja óvatos befektetési politika mellett 3% feletti, nyugat-európai részvényalapjuk euróban denominált sorozata közel 17% hozamot hozott év elejétől.

Csak semmi kockázat!

2012-ben a bizonytalanságok miatt a befektetők jellemzően nem mozdultak el a kockázatosabb alapok irányába, inkább a konzervatívabb megoldásokat (tőkevédett vagy kötvényalapok) választották, vagy teljesen elhárították a befektetési döntések "terhét", és az aktívan kezelt vegyes vagy abszolút hozamú alapokba fektettek – mondta el Zobor Zsuzsanna.

A befektetők tavaly is előszeretettel helyezték el megtakarításaikat TBSZ illetve NYESZ számlán, amelyek kamatadó-kedvezményt illetve -mentességet nyújtanak, sőt, az utóbbi szja-kedvezményt is nyújt. Az eddigi adatok szerint habár mindkét megtakarítási számla esetében az elmúlt két évnél kisebb mértékben, de még így is jelentős, 20%-ot meghaladó mértékben növekedett a TBSZ illetve NYESZ számlákon elhelyezett megtakarítások értéke. Ugyanakkor a tavalyi év újdonsága, a deviza TBSZ számla iránt a befektetők érdeklődése egyelőre elhanyagolható mértékű.

Vegyes-védett a jövő?

Abszolút hozam: technikai vagy fundamentális elemzéssel?Három, illetve öt év alatt – ami a 2008-2009-es nagy tőkepiaci zuhanást is magában foglalja – nagyon hasonlóan teljesítettek a Concorde Alapkezelő technikai elemzésre és fundamentális elemzésre szakosodott befektetési alapjai. A nagy zuhanás során a kockázatkezelés azonban aranyat ért. Így lehet két (vagy négy) úton ugyanoda elindulni.
Részletek >>

Habár nemzetközi szinten egyértelműen megfigyelhető a kockázati étvágy fokozódása, a K&H azt tapasztalja, hogy a hazai megtakarítók a fennálló bizonytalanságok miatt nehezen döntenek megtakarításaikról.

A "védett-vegyes alap" termékcsoport jelenthet egy új, növekvő trendet 2013-ban, mivel ötvözi a tőke- és hozamvédett alapok biztonságát a vegyes nyíltvégű alapok rugalmasságával, így bizonytalan környezetben is maximalizálni tudja a befektetés hozamát.

A K&H megtakarítási cél alapban például az alkalmazott matematikai algoritmus segítségével kialakított portfólió összetétele folyamatosan követi a piaci trendeket úgy, hogy a befektetési jegyek nettó eszközértéke kedvezőtlen piaci folyamatok esetén se csökkenjen az induló névérték 90%-a alá.

Az Equilor októberben jelentette be, hogy új alapjaik közül zászlóshajónak a lakosság körében egyre népszerűbb abszolút hozamú stratégiát követő két alapot szánják - az egyiket maguk kezelik, a másik az Aegon, a Concorde, a Generali, az OTP és a Raiffeisen„guruinak” alapjaiba fektet.

A CIB Befektetési Alapkezelő pedig novemberben olyan tőkevédett alapot indított, amely a technológiai szektorban kiemelkedő sikereket elért cégek részvényeibe fektet.

Az OTP Alapkezelőnél az abszolút hozamú alapok iránt tapasztaltak jelentős érdeklődést.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18605 18605 18890 -1,48% 0 0 8 794 808 045 HUF 2024-07-24 17:10:26
MOL 2828 2828 2864 -0,91% 0 0 740 429 530 HUF 2024-07-24 17:12:23
MTELEKOM 1074 1056 1090 -1,10% 0 0 346 055 376 HUF 2024-07-24 17:05:55
RICHTER 9945 9770 9950 +1,02% 0 0 1 441 409 270 HUF 2024-07-24 17:08:54
OPUS 439 436 439 +0,69% 0 0 61 521 852 HUF 2024-07-24 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Klímaváltozás, elhízás, öregedő társadalmak - tudta, hogy ezekkel pénzt is kereshet?
Izsó Márton - Litván Dániel | 2024. július 15. 19:22
Mik az azok a megatrendek? Például azok, hogy a klímaváltozás zajlik, a nyugati világban pedig egyre több idős, illetve egyre több elhízott ember lesz. És létezik olyan befektetési alap, amellyel ezeket a trendeket kihasználva pénzt is kereshetünk. A Klasszis Podcast adásában Richter Péterrel, a VIG Alapkezelő részvényportfólió-menedzserével Litván Dániel beszélgetett.
Befektetési alapok Így védekezhetünk az infláció ellen most - Klasszis podcast
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2024. július 4. 05:38
A kötvények és betétek korának vége lett a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet jól biztosítani hosszabb távon. Ám aki kevésbé bírja a kockázatokat, annak a kötvényt és részvényt is tartalmazó vegyes alapok ajánlhatók. Erről beszélgettünk Pekár Dáviddal, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Voltak ennél sötétebb időszakok is a magyar gazdaságban
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 3. 15:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok Számos vállalat van, amely még profitálhat a mesterséges intelligenciából
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. június 28. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvényhozamok nagyjából az idei csúcsaik közelében lehetnek
Csabai Károly | 2024. június 24. 15:01
A befektetési alapkezelői szakma legfontosabb díjának számító Privátbankár Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelőnél dolgozó Tóth István lett Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere. Ennek apropóján beszélgettünk vele a kötvénypiaci termékekről, folyamatokról, kilátásokról.
Befektetési alapok A duplájába is kerülhetne az OTP? – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 21. 15:02
A magyar részvények nem drágák, ráadásul értékalapúak, ami szép hozamot biztosíthat, miközben a nagy nemzetközi növekedési részvények már legalábbis nem olcsók. A részvények hatékony védelmet nyújthatnak az infláció ellen is. A kockázatot, árfolyamingadozásokat kevésbé jól tűrő befektetőknek kezdőlépésként a vegyes alapokat ajánlják. Interjú Dudás Mátéval, az Erste Alapkezelő Zrt. szenior portfólió-menedzserével.
Befektetési alapok Rengeteg pénz vándorolt a látra szóló bankbetétekből a befektetési alapokba
Csabai Károly | 2024. június 17. 15:01
Tizenegy díjat - négy elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelő. Ennek apropóján beszélgettünk a cég általános vezérigazgató-helyettesével, Turner Tiborral.
Befektetési alapok Sávban mozoghat a forint, menedék maradhat a kötvényalap – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 12. 15:07
Az év végéig sávozhat a forint, az MNB politikája támogatja az árfolyamot. A részvények és a kötvények is jól teljesítettek az utóbbi időben, kérdés, mi lesz az inflációval, a kamatokkal és a gazdasági növekedéssel. A kötvényalapok befektetői helytelenül általában a múltbeli hozamok alapján tájékozódnak, de van célravezetőbb módszer is. Interjú Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Gyurcsik Attila: Ha úgy hozza a sors, akkor valami ellen is fogadhatok
Vég Márton | 2024. június 10. 19:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvények maradhatnak a kisbefektetők kedvencei
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:06
Nagyon szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, nagyon ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenleg hét százalék közelében levő állampapírhozamok még mindig nem éppen alacsonyak, így a kötvénybefektetések is vonzóak maradnak. A forint is viszonylag erős maradhat, mert az inflációs cél eléréséhez nem engedhető meg a korábbi, trendszerű leértékelődés. Bebesy Dániel, az Erste Alapkezelő senior portfóliómenedzsere lapcsoportunk műsorában, a Klasszis Podcastban beszélt a kötvénypiacról.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG