9p
A globális kötvénypiaci fordulat már megtörtént, ha nagyobb esemény nem jön, a közeljövőben nem a kötvényektől érdemes magas hozamokat várni. A magyar eszközök relatív kamathátránya pedig nem fogja annyira támogatni a forintot, mint eddig. A kisbefektetőknek vegyes alapokat ajánlanak. Interjú Kovács Mátyással, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzserével.

Privátbankár (P.): A K&H Válogatott négytagú alapcsalád két tagja, a Válogatott 2. és a Válogatott 3. is díjat nyert a Privátbankár Klasszis 2017 díjkiosztón. Miben különböznek egymástól?

Kovács Mátyás (K. M.): Négy kockázati kategóriát állítottunk fel, a védekezőt, az óvatost, a dinamikust és a merészt. A kettes és a hármas alap az óvatos és a dinamikus, ezek nyertek most. A Válogatott családnak az egyik fontos eleme a magyar részvény. Az, hogy ilyen jól teljesítettek ezek az alapok, jórészt a magyar részvénypiac utóbbi bő két éves jó teljesítményének köszönhető.

A négyes alap egyébként magasabb részvényaránnyal magasabb hozamot ért el, de a kockázatosabb vegyes alapokból annyira kevés van, hogy nem is volt ilyan versenykategória.

P.: Körülbelül mennyi a részvények aránya a négy Válogatott-alapban?

K. M.: A kockázat sorrendjében 0, 5, 10 és 15 százalék körül.

P.: A részvényeken felül a vegyes alapokban főleg kötvényportfólió szokott lenni.

K. M.: Igen, elsősorban magyar kötvényeket tartottunk, ezek is nagyon jól teljesítettek az utóbbi években. Meglepetésév volt a tavalyi a kötvénypiacon, mert még mindig lehetett 5-6 százalékot keresni magyar államkötvényeken. Sőt az idén is pluszban van a MAX kötvényindex.

P.: Vajon az idén egész évben megmarad a magyar kötvények jó teljesítménye?

K. M.: Speciális helyzetben vagyunk az MNB miatt. A rövid futamidejű állampapír-hozamok idén még lejjebb vannak, mint tavaly, a hosszú hozamok többnyire kissé feljebb. Az MNB legutóbbi, márciusi bejelentései arra utalnak, hogy a rövid hozamok továbbra is oda lesznek horgonyozva a nullához közeli szintekhez.

P.: Lehet még lejjebb? Lehet, hogy egy-két éves futamidőre is negatív hozammal forognak majd az állampapírjaink?

K. M.: Most alulról korlátozza ezt az overnight betéti kamatszint, amely –0,05 százalék. Ez alatti hozammal már nem éri meg a bankoknak állampapírt vásárolni. Ebben akkor lehetne változás, ha a jegybanki kamatszint tovább csökkenne. A bankoknak vagy a jegybanki betétben, vagy valamely állampapírban kell tartalékolniuk.

P.: A befektetési jegyek nagy konkurensei a lakossági állampapírok, itt nemrég volt egy törés, tovább csökkentették a fix kamatokat és a változó kamatozású papírok kamatprémiumát is. Hogyan tovább, ennek ellenére kitart majd a lakosság érdeklődése?

K. M.: Ennek oka lehetett, hogy idén már év elején nagyon sok lakossági állampapírt adott el az Államadósság-kezelő Központ. Ami kedvezőtlen, hogy ezek átlagosan eléggé rövid futamidejű papírok. Emiatt most kijöttek egy új, két éves papírral. De arra számítok, hogy tovább fog csökkenni a lakossági befektetőknek adott hozamprémium. Jelenleg ugyanis sokkal több állampapírt is el tudna adni az ÁKK, olcsóbban is tudná finanszírozni az államadósságot, csökkenthetné a kamatkiadásokat.

P.: Ez a befektetési alapok felé terelheti a kisbefektetőket? Az alapok hozamát is visszafogja az alacsony állampapír-hozamszint?

K. M.: Növelheti az alapok iránti érdeklődést, de nem hiszem, hogy most a kötvényalapok körében kell keresni a jó hozamokat. Az előző években brutálisan jók voltak a kötvényhozamok, és sok kisbefektető még mindig a múltbeli hozamokra alapoz. Nekünk azonban van egy egyértelmű ajánlásunk már az év elejétől kezdve, amely azt mondja, hogy a kötvények súlyát inkább csökkentsék az ügyfelek. A vegyes alapjainkban nálunk is stratégiai alulsúlyozás van a kötvényhányadban, a magyar kötvényektől és a globális kötvénypiacon is gyengébb teljesítményt várunk, mint az elmúlt években.

Ennek ellenére ajánljuk a kötvényalapok helyett a vegyes alapokat.

P.: Mit tudnak venni a vegyes alapok kötvények helyett?

K. M.: Annyit tudunk csinálni az aktívan kezelt alapokban, hogy a kötvényeket alulsúlyozzuk, például a meglevő kötvények kamatkockázatát, átlagos futamidejét alacsonyan tartjuk. Ehhez képest a részvényeket valamennyire felülsúlyozhatjuk, valamennyi készpénzt, devizát, jellemzően eurót vagy dollárt is tarthatunk.

A nyersanyag is építőeleme ezeknek az alapoknak, ezekben most látunk potenciált. Az idén nagyon jelentős lemaradásban vannak a nyersanyagok a részvénypiacokhoz képest. Mindkét eszköz kockázati megítélése nagyon hasonló. Eközben a konjunktúra-jelentések jók, ha jól jelzik előre, hogy a gazdaságok élénkülni fognak, akkor a nyersanyag-befektetéseknek is fel kellene zárkózniuk a részvénypiac mellé. A nyersanyag diverzifikációra is alkalmas, másrészt az infláció ellen is védelmet jelenthet. Abba a szakaszba léptünk, amikor az infláció élénkülget.

P.: A nyersanyagokat a vegyes alapok milyen eszközön keresztül veszik?

K. M.: A K&H Nyersanyag Alapon keresztül.

P.: Amely szintén díjat nyert az árupiaci alapok kategóriájában. Mivel foglalkozik?

K. M.: Az alap a Bloomberg azon indexét követi, amely élelmiszerekre és más mezőgazdasági terményekre nem spekulál, mert az nem lenne etikus. Így főleg energiapiac és fémek vannak benne, származtatott ügyleteken keresztül. Esetenként nyersanyagpiaci részvénytársaságok részvényei is előfordulnak benne.

P.: Volt szó arról, hogy a kötvények alulsúlyozását ajánlják az idén ügyfeleiknek, mit ajánlanak még és hogyan kapják meg ezeket a tanácsokat?

K. M.: Ezek negyedéves ajánlások, amelyeket a fiókhálózatban kapnak meg a prémium ügyfelek, akiket a személyes megjelenésre ösztönzünk. Az ajánlások egyfajta iránytűt jelentenek, amelynek segítségével személyesen az ügyfél egyedi céljaihoz illeszkedő portfóliót építünk. Ebben az iránytűben szerepelnek az aktuális ajánlások.

Most a kötvények alulsúlyozásán kívül a részvények súlyának növelését javasoljuk, mert a részvénypiaci kilátások kedvezőek, a globális makrohelyzet kiváló. Ugyanakkor geopolitikai kockázatok is vannak bőven. Ha pedig részvény, akkor az európai részvények mellett tesszük le voksunkat már hosszabb ideje. Szerintünk nem szimmetrikusak a várakozások, az USA-ban Trump politikájával kapcsolatban túl optimista szinten ragadtak be a befektetők elképzelései. Európában viszont, ha letudjuk a különböző fontos választásokat, a bizonytalanság kiárazódhat a rendszerből, az európai részvények kaphatnak egy új lendületet. (Ez az interjú készítése óta meg is kezdődött a francia elnökválasztás első fordulója után – a szerk.)

Bár a részvények irányába sem mozdulhatunk el teljesen, sok pénzt tartunk pénzpiaci, készpénzjellegű befektetésekben. Kivárást javasolunk, majd akkor szállnánk vissza a kötvénypiacba, ha magasabb hozamszinteket látunk. Az elmondottakhoz hasonló stratégiát követünk vegyes alapjainkban is.

P.: Mi várható a feltörekvő részvénypiacoktól, például Kínától? A két évvel ezelőtti felfutás, majd nagy esés után szépen kúsznak felfelé ott a részvényárfolyamok. Más régiókban pedig a nyersanyagár-emelkedés húzza a tőzsdéket.

K. M.: Vonzónak tartjuk a feltörekvő piacokat. Korábban azt várták, hogy Donald Trump győzelmével a kereskedelmi kapcsolatok romlanak, az importvámok bevezetése főleg a feltörekvő országok számára lesz hátrányos. Most úgy látszik, hogy ez a veszély nem olyan nagy. A nyersanyagok ára is kedvez a feltörekvő tőzsdéknek, így ezeket mi is kedveljük.

P.: Van is egy ázsiai részvényalapja a K&H Alapkezelőnek, amely a feltörekvő piaci részvények között lett dobogós. Ez mivel foglalkozik?

K. M.: A fókuszt a nagy ázsiai gazdaságok jelentik, főleg Kína, India, Dél-Korea, egyébként alapok alapjaként működik. A mögöttes alapok segítségével sokféle sztorit tudunk követni, ilyen volt nemrég a China Consumer Alap, amely a fogyasztással kapcsolatos cégekre koncentrál, és segítségével a kínai modellváltást igyekeztünk kihasználni. Vagyis azt, hogy az ország az exportvezérelt növekedésről a fogyasztás alapúra áll át.

P.: A tőkevédett alapoknak nem kedvez a mostani kamatkörnyezet?

K. M.: Nem kedvez. Ez az alapcsalád akkor lesz majd igazán népszerű ismét, ha a kamatok normalizálódnak. A jelenlegi környezetben inkább a dolláros alapok versenyképesek. Most is jegyezhető nálunk ilyen, a K&H prémium többször termő dollár 2. A tőkevédelem 100 százalék. Négy éves, az első év végén kifizet fix három százalék hozamot, majd a maximális hozam évente hét százalék lehet, de a hozam a mögöttes részvénykosár teljesítményétől függ.

P.: A kötvényhozamok végső soron már évtizedek óta csökkennek a fejlett országokban, mikor jön el vajon a sokak által várt nagy fordulat?

K. M.: Globális szinten ezen már szerintem túl vagyunk. Akkor válna ez kétségessé, akkor csökkenhetnek esetleg újra a kötvényhozamok, ha történne megint valami olyasmi, ami megnöveli a kötvények iránti keresletet. Ez olyankor szokott bekövetkezni, ha a kockázatok nagyon felerősödnek.

A mostani környezet, a gyorsuló gazdasági növekedéssel és a gyorsuló inflációval, inkább a hozamok emelkedésének kedvez. A nagy jegybankok szeretnék mérlegüket csökkenteni és a kamatokat várhatóan emelni fogják, ez is abba az irányba mutat. Nálunk a rövidebb futamidejű kötvényeknél még lehet új mélypont a hozamokban, de a hosszabb futamidőknél szintén hozamemelkedést várunk.

P.: A magyar részvényeknek még van felfelé?

K. M.: Amint nemrég egyik kollégám a blogunkon írta, P/E alapon már nem tűnnek olcsónak a magyar részvények. Két nagyszerű év után nem valószínű, hogy egy harmadik is következik.

P.: A forinttól mit várnak?

K. M.: Az MNB előrejelzése szerint a folyó fizetési mérlegünk többlete jövőre lefeleződik. A fogyasztás megugrása ugyanis részben az importban csapódik le. Ez csökkenti a forintra nehezedő felértékelődési nyomást. Az MNB mostani politikája, mely szerint még mindig lazít, amikor a többi jegybank, mint a Fed már szigorítanak, abba az irányba mutat, hogy az MNB szeretné a kamatszintet tartósan alacsonyan tartani. Ez a relatív kamathátrány, ami így kialakulhat, nem fogja támogatni a forintot.

Az ügyfeleinknek euró vagy dollár vásárlását közvetlenül nem ajánljuk, de ha valakinek van olyan célja, amihez ez illeszkedik, például devizában szeretne spekulálni, akkor vannak eurós, dolláros termékeink.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18600 18305 18735 +1,31% 0 0 4 862 445 760 HUF 2024-07-26 17:06:08
MOL 2812 2794 2824 +0,14% 0 0 1 837 965 964 HUF 2024-07-26 17:10:39
MTELEKOM 1096 1090 1100 0,00% 0 0 289 232 716 HUF 2024-07-26 17:13:15
RICHTER 9955 9890 9980 +0,15% 0 0 1 668 840 780 HUF 2024-07-26 17:05:37
OPUS 437 435 439 +0,34% 0 0 44 546 321 HUF 2024-07-26 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Klímaváltozás, elhízás, öregedő társadalmak - tudta, hogy ezekkel pénzt is kereshet?
Izsó Márton - Litván Dániel | 2024. július 15. 19:22
Mik az azok a megatrendek? Például azok, hogy a klímaváltozás zajlik, a nyugati világban pedig egyre több idős, illetve egyre több elhízott ember lesz. És létezik olyan befektetési alap, amellyel ezeket a trendeket kihasználva pénzt is kereshetünk. A Klasszis Podcast adásában Richter Péterrel, a VIG Alapkezelő részvényportfólió-menedzserével Litván Dániel beszélgetett.
Befektetési alapok Így védekezhetünk az infláció ellen most - Klasszis podcast
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2024. július 4. 05:38
A kötvények és betétek korának vége lett a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet jól biztosítani hosszabb távon. Ám aki kevésbé bírja a kockázatokat, annak a kötvényt és részvényt is tartalmazó vegyes alapok ajánlhatók. Erről beszélgettünk Pekár Dáviddal, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Voltak ennél sötétebb időszakok is a magyar gazdaságban
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 3. 15:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok Számos vállalat van, amely még profitálhat a mesterséges intelligenciából
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. június 28. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvényhozamok nagyjából az idei csúcsaik közelében lehetnek
Csabai Károly | 2024. június 24. 15:01
A befektetési alapkezelői szakma legfontosabb díjának számító Privátbankár Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelőnél dolgozó Tóth István lett Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere. Ennek apropóján beszélgettünk vele a kötvénypiaci termékekről, folyamatokról, kilátásokról.
Befektetési alapok A duplájába is kerülhetne az OTP? – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 21. 15:02
A magyar részvények nem drágák, ráadásul értékalapúak, ami szép hozamot biztosíthat, miközben a nagy nemzetközi növekedési részvények már legalábbis nem olcsók. A részvények hatékony védelmet nyújthatnak az infláció ellen is. A kockázatot, árfolyamingadozásokat kevésbé jól tűrő befektetőknek kezdőlépésként a vegyes alapokat ajánlják. Interjú Dudás Mátéval, az Erste Alapkezelő Zrt. szenior portfólió-menedzserével.
Befektetési alapok Rengeteg pénz vándorolt a látra szóló bankbetétekből a befektetési alapokba
Csabai Károly | 2024. június 17. 15:01
Tizenegy díjat - négy elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelő. Ennek apropóján beszélgettünk a cég általános vezérigazgató-helyettesével, Turner Tiborral.
Befektetési alapok Sávban mozoghat a forint, menedék maradhat a kötvényalap – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 12. 15:07
Az év végéig sávozhat a forint, az MNB politikája támogatja az árfolyamot. A részvények és a kötvények is jól teljesítettek az utóbbi időben, kérdés, mi lesz az inflációval, a kamatokkal és a gazdasági növekedéssel. A kötvényalapok befektetői helytelenül általában a múltbeli hozamok alapján tájékozódnak, de van célravezetőbb módszer is. Interjú Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Gyurcsik Attila: Ha úgy hozza a sors, akkor valami ellen is fogadhatok
Vég Márton | 2024. június 10. 19:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvények maradhatnak a kisbefektetők kedvencei
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:06
Nagyon szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, nagyon ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenleg hét százalék közelében levő állampapírhozamok még mindig nem éppen alacsonyak, így a kötvénybefektetések is vonzóak maradnak. A forint is viszonylag erős maradhat, mert az inflációs cél eléréséhez nem engedhető meg a korábbi, trendszerű leértékelődés. Bebesy Dániel, az Erste Alapkezelő senior portfóliómenedzsere lapcsoportunk műsorában, a Klasszis Podcastban beszélt a kötvénypiacról.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG