<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A magyar gazdaság mutatói jók, kérdéses azonban, hogy ez mennyire tartható fenn hosszú távon – hangzott el a K&H Alapkezelő előadásán. A forintot az egymás ellen ható tényezők miatt inkább stabilnak látják, a tőkepiacok ingadozása ellen pedig kombinált, többféle eszközből összeálló portfóliót ajánlanak.
Horváth István

A gazdasági növekedés, a költségvetési hiány, az infláció nagyon kedvezően alakult Magyarországon az utóbbi időben, az államadósság pedig, ha lassan is, de csökken – mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója a cég prémium befektetői előadásán. Az európai mezőnyben középtájon vagyunk növekedésben, a régióból Csehország, Románia, Lengyelország, Bulgária is túltesz rajtunk.

A magyar gazdaságnak sokat segített, hogy folyamatosan érkezik Brüsszelből a pénzeső, a GDP öt százaléka. Magyarország az egyik nagy haszonélvezője az európai uniós pénzeknek, nagyjából a GDP három százaléka érkezik évente.

Nincs tőkebeáramlás

Az évi 2-3 százalékos növekedés akkor lenne jó, ha tartósan fenn tudna maradni. Akkor nem lenne reménytelen az Ausztriához való felzárkózás – mondta Horváth. Az ország az egész EU-ban a legnyitottabb, egy külső megingás komoly következményekkel járna ránk nézve is. A működőtőke-beáramlás 2010 óta a nullához van közel, ami nem kedvez a növekedésnek.

A növekedéshez munkaerő is kell, ám mi mind a közoktatásra, mind az egészségügyre nagyon keveset költünk a GDP százalékában, ami rontja a hosszú távú növekedési esélyeket. A munkaerőt terhelő adók és közterhek is a legmagasabbak nálunk a régióban.

Laza marad az MNB

Rövid távon az állami intézkedések, beruházások, állami támogatások viszont valamennyire lendítenek a gazdaságon, például az építőiparban.

Az MNB még sokáig laza maradhat, a bankrendszerben pedig már megjelentek a negatív kamatok a betéti oldalon. A forintról azt gondolja az alapkezelő, hogy sok tényező húzza mindkét irányba, a jegybank inkább gyengítené szeretné a gazdaság élénkítése céljából. A beáramló EU-s pénzek azonban forinterősítő hatásúak. Az alapkezelő továbbra is inkább stabil forintra számít az idén.

Csak a bizonytalanság a biztos

Egy dologban sokan egyetértenek, nagy mozgások várhatók az idén a tőkepiacokon – mondta Horváth István. Nagy idegességgel indult ez az év, számos kockázat van a világban, még a fejlett országokban is. Európában a migráció, az USA-ban például az informatikai biztonság, másutt, feltörekvő országokban politikai bizonytalanságok vagy a kimagasló munkanélküliség.

Az idei hullámvasútból a piacok úgy-ahogy ki tudtak lábalni, de a kockázatok megmaradtak. Az alapkezelő szerint a kínai gazdaságot részben a jüan leértékelésével, részben állami beruházásokkal próbálják stabilizálni. A piacokat nagyon elbizonytalanította a nyersanyagárak tavalyi zuhanása. Nyomasztó jóslatok láttak napvilágot, mint például a BP vezetőjének az a nyilatkozata, hogy az úszómedencék is tele lesznek olajjal. A jó hír az egészben, hogy nem a kereslettel van a probléma, hanem túlkínálat áll fenn.

Verziók az olajpiacra

Az alapkezelő várakozásai szerint többféle megoldása is lehetne a helyzetnek, az egyik, ésszerű verzió, hogy a termelők megegyeznek a termelés visszafogásáról. Ennek esélye eléggé csekélynek látszik. A durva megoldás, ha kitermelők menne csődbe, vállalatok vagy egész országok. A harmadik, lassú megoldás, ha az olajár sokáig alacsony marad, és a beruházások elmaradásával fokozatosan csökken majd az olaj ára.

Az alacsony olajárnak örülhetnek az importőrök, közöttük Magyarország is. Az alacsony olajáron megspórolt megtakarításokat várhatóan más területeken fogják elkölteni.

Válságokból tanul Európa

Európában az európai közösség válságokon keresztül építkezik, minden újabb próbatétel megoldásokra sarkall – mondta Horváth István. Van ugyan növekedés, de gazdaságból azonban hiányzik a valódi lendület, a fejlődés nagyon lassú. Amikor a gazdaság döcög, akkor az EKB nem fél bevetni saját eszközeit, alacsony kamatokkal, kötvényvásárlásokkal avatkozik be.

Formálódik egy egyre szorosabb politikai közösség, a legnagyobb kihívás a migráció. A határok visszaállítása a Schengeni Övezetben visszalépés lenne, a nyitott gazdaságok, mint Magyarország szenvednék meg ezt leginkább.

Nem valószínű a Brexit

Ha a Brexit megvalósulna, Nagy-Britannia kilépne, azzal az EU is, a britek is sokat veszítenének. A legnagyobb brit fogadóirodák árjegyzései szerint egyébként 60-70 százalék az esély arra, hogy a britek bennmaradnak az EU-ban. Ez lenne a jobb kimenetel gazdasági szempontból.

Az USA gazdasága most különösen jól teljesít, dübörög a munkaerőpiac, havonta kétszázezer munkahely jön létre már évek óta. Az amerikai háztartások fogyasztása is folyamatosan bővül.

Soros és a reflexió

Az alapkezelő véleménye szerint a kockázatok a gazdaságot nem tudják komolyabban visszavetni, az év eleji félelmek túlzottak voltak. Ennek ellenére nincs itt az ideje annak, hogy a részvények felé nyissunk. Csak hosszú távú befektetésre javasolnak részvényeket.

Ha jó a gazdaság, akkor jók a piacok. De Soros György reflexió-elmélete szerint a gyenge tőkepiacok is visszahatnak a gazdaságra, ezért a tőkepiaci bizonytalanság Horváth István szerint lehúzhatja az üzleti bizalmat is. Évek óta évi három százalék körüli volt az emelkedés a világgazdaságban, ennyit várnak erre az évre is.

Vegyünk a visszaesésekben

A nagyon alacsony kamatok világában különösen oda kell figyelni a megtakarításainkra – mondta Krizsai János igazgató. Míg a korábbi években volt reálkamat, ma már az infláció magasabb lehet, mint a biztonságos kamatozó befektetések kamata, betétben elhelyezett pénzünk veszíthet a vásárlóértékéből. A magasabb hozamhoz azonban pluszkockázatot kell vállalni.

Amikor a fundamentumok alapvetően rendben vannak a piacon, akkor a visszaeséseket érdemes vásárlásokra kihasználni Krizsai szerint, elkerülni a legtipikusabb kisbefektetői hibákat. Például amikor a piac alján megijedve kiszáll, vagy fellendülés után beszáll a befektető.

Vegyünk olajrészvényeket

Az alapkezelő portfólió-építési stratégiája szerint pénzpiaci, tőkevédett, árfolyamvédett vegyes, kötvény- és részvényalapokból érdemes portfóliónkat felépíteni. Nem lehet ugyanis előre tudni, hogy melyik eszközosztály fog a legjobban teljesíteni. A K&H Alapkezelő részben a fogyasztáshoz kapcsolódó szektorok fellendülésében bízik, de az energiaszektorra is figyel.

Az olajipari vállalatok részvényei most olcsók, ráadásul javul a hatékonyságuk, javul az eredménytermelő képességük. Miután az EKB már vállalati kötvényeket is vásárol, az európai olajcégek finanszírozása is könnyebbé válik.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10790 10770 10840 -0,92% 10790 10800 343 579 015 Ft 2022-12-02 09:51:44
MOL 2790 2780 2840 -1,62% 2788 2790 231 006 814 Ft 2022-12-02 09:49:58
MTELEKOM 331 331 335 -0,30% 331 333 1 464 376 Ft 2022-12-02 09:43:14
RICHTER 8440 8410 8485 -0,71% 8440 8445 117 977 065 Ft 2022-12-02 09:50:29
OPUS 126 126 127 +0,64% 126 127 2 810 808 Ft 2022-12-02 09:41:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jó irányba fordult a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:56
Kicsit erősödni kezdett.
Részvény / Deviza / Áru Magyarországon is eladta a Mol több benzinkútját, de újakat is vásárolt
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:33
Lezárult a Mol egyes magyarországi és szlovákiai töltőállomásainak értékesítése az Orlen Unipetrol részére.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő, hogy ismét 410 felett az euró/forint?
Eidenpenz József | 2022. december 1. 12:34
A forintra hatott a tegnapi EU-bejelentés, segíthette a dollárgyengülés is, de ellene dolgoznak a gázárak. Az eredmény egy pár forintos euródrágulás lett. A Molt is különböző hatások érik, délelőtti esése azonban már mérséklődött. Powell beszéde nyomán száguldott az amerikai tőzsde, ugrott az arany, kilőtt az ether.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel alig 409 forintot kellett adni egy euróért
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 07:28
Az euró jegyzése 409 forint alatt, a dolláré 392 alatt járt csütörtök kora reggel.
Részvény / Deviza / Áru Megint begyengült a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 19:01
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora este a reggeli szintekkel összevetve.
Részvény / Deviza / Áru Eljött a forint oly fontos napja, száguldott a Bilibili
Eidenpenz József | 2022. november 30. 12:53
Az Európai Bizottság mai állásfoglalását Magyarországgal kapcsolatban fő vonalakban már ismerjük, de ha új információ érkezik, az alaposan megmozgathatja a forintot. Egyelőre kissé drágult ma az euró, miközben felfelé tart az európai földgáz és az olaj is. Rekordhónapot zárhatnak a kínai részvények.
Részvény / Deviza / Áru Ettől fáztunk: újabb áremelkedés a gázpiacon
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 09:45
A földgáz tőzsdei ára kedd estére ugrott nagyot, és nem csökkent szerda reggelre sem.
Részvény / Deviza / Áru Izmosan indított nemzeti valutánk szerda reggel a devizapiacon
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 07:38
Erősödött szerda reggelre a forint a főbb devizákkal szemben a kedd esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru A benzinársapka esetleges kivezetésére kilőtt a Mol
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:58
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Egész jól áll a forint, pedig nagyot drágult a gáz és az olaj
Eidenpenz József | 2022. november 29. 12:42
A kínai kormány esetleges Covid-döntésére várnak a piacok, de alapvetően optimisták, a szigor enyhülésében reménykednek. A BUX index felülteljesítő, a forint kissé gyengül ugyan, de jól áll a múlt héthez képest. Miért tűnik el a cukor, mennyire ment fel világpiaci ára az utóbbi időben?
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG