<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A kisbefektetők rendszeresen megjárják azzal, hogy rosszkor ugrálnak ki-be a befektetési alapokba. Ez ellen az Erste Alapkezelő a velük való párbeszéddel, vegyes alapok létrehozásával, az alapok kockázatainak kordában tartásával igyekszik felvenni a harcot. A kötvényalapoknak, tőkevédett alapoknak leáldozott, a vegyes alapok felfelé tartanak – mondják.

Vizsgálatok szerint amíg egy átlagos részvénypiaci befektető 4-4,5 százalékot ért el Amerikában hosszú évek távlatában, addig az egész részvénypiac 8-9 százalékot. A befektetők rendszerint rosszkor lépnek be a piacra, és rosszkor lépnek ki onnét. Ahogy egy Nobel-díjas közgazdász is bebizonyította, a befektetők nem racionálisak, érzelmi alapon döntenek – mondta el Varga Zalán, az Erste Alapkezelő Zrt. értékesítési igazgatója a cég sajtóreggelijén. (Első kép.)

Te csak ne ugrálj!

Ezért kínál az Erste az utóbbi időben lehetőleg vegyes alapokat. Fogjuk a befektetők kezét – teszik hozzá. Ha ugyanis az alap árfolyam-ingadozása túl nagynak látszik, a kisbefektetők hajlamosak kiugrani, tetézve ezzel a veszteséget rossz időzítéssel. Például fontos, hogy alaposan elmagyarázzák nekik, mi történik a piacon.

 

Még olyan is volt, hogy megvizsgáltak egy amerikai részvényalapot, és a befektetők ki-be ugrálása miatt annak ellenére, hogy az alap szépen teljesített, a befektetők összességében veszítettek. De nem csak a kisbefektetők irracionálisak, hanem időnként a professzionális befektetők is. Például a korábban sikeres vagyonkezelők néha elbízzák magukat, és elkezdenek túl nagy kockázatot vállalni.

Ne félj, nem fog fájni

Az Erste Alapkezelő szerint a megoldást az úgynevezett eszközallokációs alapok jelentik. Ezt a stratégiát Ausztriában dolgozták ki, a privátbankári szegmensben már régebb óta használják. Aktív vegyes alapokat hoztak létre, ahol minden eszközosztály célpont lehet, aktívan allokálnak ezek között. Ezek az abszolút hozamú és a benchmark-követő alapok között valahol félúton helyezkednek el, és főleg a kockázatkezelés terén újítottak a normál vegyes alapokhoz képest. A túlzott ingadozásokat, amelyek a befektetőket megijeszthetik, kiküszöbölik az alapok árfolyamából – hangzott el.

Te! Fektess be!

Ennek jegyében április 1-től a retail szegmensben, azaz a fiókhálózatban is elérhető lesz a vegyes portfóliójú Megtakarítási Plusz Alap. Ezen kívül az ez Erste bevezet egy You Invest „befektetési megoldásnak” nevezett terméket is, amely március 24-től elérhető a bank „prémium” ügyfelei számára. Itt egy honlapon az ügyfél egyetlen pillantással felmérheti a befektetési számláját, de ha akar, a részletekbe is belemehet.

A cég a You Investen belül stabil, kiegyensúlyozott és dinamikus portfóliókat ajánl a különböző kockázatvállalási készségű ügyfeleknek. Ez technikailag három vegyes portfóliójú „alapok alapja” formájában működik, amelyek már működő, korábban létrehozott alapok átnevezésével, átalakításával jöttek létre.

Vegyes alapot mindenkinek

Az utóbbi időben az alapok nagyon jól teljesítettek, ebből az Erste is nagyon sokat profitált. A kötvényalapok voltak az egyik nyertesek, amelyek az alapkamat-csökkentésből hasznot húztak. „Úgy gondoljuk, 2,5 százalék körül lehet a kamatcsökkentés alja” – mondta Mesterházy György, az alapkezelő vezérigazgatója. (Második kép.)

 

Mit lehet tenni ilyen körülmények között, ennyire alacsony kamatok mellett? Az Erste szerint főleg ezekkel az aktívan kezelt vegyes alapokkal lehet újítani. A privátbankári szegmensben, ahol a belépési limit 50 millió forint, a dedikált vagyonkezelést alkalmazzák. Itt 12 féle portfóliót tudnak ajánlani az ügyfeleknek. A prémium szegmensben az említett You Invest tölt be hasonló szerepet, a három kockázati szegmenssel. Itt a belépés egyébként tízmillió forint, vagy legalább havi nettó 300 ezer forintos jövedelem.

Ezeknek az alapoknak van leáldozóban

A legszélesebb területen, a mezei fiókhálózatban, azaz a retail szegmensben a Megtakarítási vagy a Megtakarítási Plusz alapokat kínálják, kifejezetten hazai befektetésekre specializálva, mert úgy gondolják, hogy „a retail ügyfelek ismeretei ezekre az alapokra terjednek ki”. Remélik, az Erste-alapokban levő mintegy 800 milliárd forintot ezekkel a konstrukciókkal is növelni tudják, és megőrizni második helyüket az alapkezelési piacon.

A kötvényalapok, a garantált alapok életciklusa Mesterházy szerint éppen lefelé tart. Most még örülnek is, hogy a garantált alapok terén eddig nem voltak túl aktívak, problémás lenne most azok kezelése. (Hasonlóan a vegyes alapok felé orientálódott mostanában a garantált alapok terén piacvezető K&H-csoport is.)

Előre kérik az árát

Az új You Invest alapokra Magyarországon először „front díjat” („front fee”) fognak felszámítani, a kockázati profiltól függően fél, egy vagy másfél százalékot – mondta el a vezérigazgató. (A hazai befektetési alapok ugyanis jellemzően a visszaváltáskor vonnak le jutalékot, esetleg a vételkor és a visszaváltáskor egyaránt. Külföldön a vételkori, belépési jutalék, azaz front fee a jellemző, amely ráadásul magasabb a hazai díjaknál. Cserében viszont az alapból vont éves szintű alapkezelési díj külföldön rendszerint alacsonyabb – a szerk.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10200 9832 10345 +1,09% 0 0 5 823 128 706 Ft 2022-12-06 17:12:01
MOL 2818 2750 2824 +2,10% 0 0 2 308 049 286 Ft 2022-12-06 17:06:38
MTELEKOM 326 322 330 -0,15% 0 0 67 036 564 Ft 2022-12-06 17:05:29
RICHTER 8670 8410 8690 +2,00% 0 0 1 740 104 070 Ft 2022-12-06 17:12:37
OPUS 125 120 127 +1,29% 0 0 45 220 512 Ft 2022-12-06 17:05:19
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Befektetési alapok Jöhet a tőkevédett alapok reneszánsza, egyre több az ESG-alap
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 05:41
A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Közel három százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:13
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 224 milliárd forinttal 7976 milliárd forintra nőtt július végére.
Befektetési alapok Hogyan lehetett befektetési alapokkal profitálni a forintgyengülésből?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 05:30
Számos hazai befektetési alap tart devizakötvényeket, külföldi részvényeket vagy árupiaci termékeket. Ezek hozamára a forintgyengülés, a dollár erősödése is rátett még egy jókora lapáttal, így az utóbbi egy-két évben igen jó hozamot tudtak elérni. A kötvény ismét vonzó befektetés lett. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary menedzsereivel.
Befektetési alapok Varga Zoltán: Felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 343,80 pontos, 0,88 százalékos emelkedéssel, 39 246,42 ponton zárt csütörtökön.
Befektetési alapok Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet
Eidenpenz József | 2022. július 5. 05:17
Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG