<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bevezettek a Budapesti Értéktőzsdére egy 44 milliárd forint méretű befektetési alapot, amely messze a legnagyobb tőzsdei alap lesz. Ez főleg adóelőnyökkel jár, várhatóan azonban csak kevesen fogják ezt kihasználni.

Augusztus 23-ával bevezették a Budapesti Értéktőzsdére a Concorde-VM Abszolút Származtatott Befektetési Alap befektetési jegyeit. A lépés látszólag nem jelent nagy dolgot, a Concorde korábban már három másik befektetési jegyet is tőzsdére vitt. Igaz, ezek közül kettő zárt végű – azaz a lejárat előtt vissza nem váltható –, amelyeknél a bevezetés kötelező. (Annak érdekében, hogy legalább a tőzsdén értékesíteni tudják a tulajdonosok.)

Megszűnt a kedvezmény, jött az EHO

Kötés azóta sem született rá, ám ez mégis érdekes jelenség. A befektetési jegyeknél ugyanis, ha tőzsdén – pontosabban úgynevezett ellenőrzött tőkepiaci ügylet keretében – értékesítik azokat, az árfolyamnyereség összevethető más üzletek árfolyamveszteségével. Ezzel adót lehet megtakarítani.

Ha valaki nyer kétmilliót, de veszít egyet, akkor csak egymillió után kell adóznia, tehát nagyon nem mindegy. Ha pedig többféle befektetése van, nagyon valószínű, hogy egy részük nyereségesen, a másik részük veszteségesen ér majd véget.

Ez az „adókiegyenlítés” tőzsdei ügyleteknél egyébként eddig is így volt, sőt, egy adónyilatkozat megtételével egyes tőzsdén kívüli befektetési jegyek és kötvények árfolyamnyeresége vagy -vesztesége is szembeállítható volt más árfolyamnyereségekkel vagy -veszteségekkel. Ez utóbbi lehetőség azonban augusztus 1-től megszűnt, sőt újdonságként bejött a hat százalékos EHO (egészségügyi hozzájárulás) is.

Vedd és add, jobban jársz

Az EHO azonban szintén nem vonatkozik az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekre. Így ha egy nyílt végű, tipikusan tőzsdén kívül, bankfiókban, brókercégnél árusított befektetési jegy a tőzsdén van, és az ügyfélnek van tőzsdei hozzáférése, tőzsdeszámlája is, akkor ott átkötheti a papírt. (Eladhatja és egyben vissza is veheti.) Ekkor az addig elért nyereséget vagy veszteséget sokkal jobb feltételekkel realizálhatja, tehát EHO-mentesen és más veszteségekkel szembeállíthatóan.

BÉT-évforduló és nosztalgiakonferencia, 2002 június (fotó: Eidenpenz József)

Ha pedig ezután rövidesen vissza is váltja az értékpapírt, már csak minimális nyeresége vagy vesztesége keletkezik. Ám nyilván nem minden ügyfélnek van tőzsdeszámlája, aki befektetési jegyeket vásárol, a brókerjutalék és a minimális díj miatt csak jelentősebb összegek és nagyobb árelmozdulások esetén éri meg ezzel foglalkozni. Jelentősebb árfolyamvesztesége is elsősorban inkább az aktív tőzsdézőknek keletkezik. Bonyolult mindez, erősen mérlegelni kell, megéri-e egyáltalán.

Vakmajom és Veermedve

A Concorde VM – amely nevét onnét kapta, hogy egy internetes fórumon Vakmajom és Veermedve nicknévre keresztelt páros, Faragó Ferenc és Makara Tamás kezeli – egyébként messze a legnagyobb alap lesz a tőzsdén, ahol eddig szinte csak zárt végű, tőkevédett alapok voltak. Közel 44 milliárd forintjával a saját kategóriájában, az abszolút hozamú alapoknál is a legnagyobbak között van.

Problémás lenne tőzsdei tömegcikké tenni

Megkérdeztük Móricz Dánielt, az alapkezelő befektetési vezetőjét, hogy nem lenne-e célszerű a Vakmajom-alapot, illetve más termékeiket a tőzsdén keresztül nagyobb mennyiségben teríteni a befektetők felé. Olyanoknak, akiknek olyan cégnél van tőzsdeszámlájuk, ahol a Concorde-alapok nem érhetők el.

Szerinte foglalkoztak már ezzel a kérdéssel, de egy ilyen típusú forgalmazás túlságosan nagy adminisztrációs terheket jelentene, például rendszeres napi, ráadásul napközben is folyamatosan változó árfolyamú árjegyzéseket, miközben inkább csak bizonyos időszakokban lenne érdeklődés a papírok iránt. Az adott napon ráadásul csak a tranzakciónál két nappal korábbi – azaz T-2-es – nettó eszközértéket ismerik, így az árazás is problémás.

Mol Magnolia és OTP Opus

A tőzsdén lévő két zárt végű tőkevédett alapjuknál végeznek egyfajta nem hivatalos árjegyzést, a lejárat előtt kiszállni kívánó befektetőktől megvásárolják az értékpapírokat, a nettó eszközértéktől legfeljebb 2-3 százalékkal eltérő árakon – tudtuk meg. (Más pénzügyi csoportok tőkevédett befektetési jegyeinek tőzsdei árfolyama sokszor 10-20 százalékkal is elmarad az egy jegyre jutó vagyontól.)

A 2012 tavaszán indult Concorde 2016 Devizás Vállalati Kötvény forgalma viszonylag élénknek mondható, a BÉT honlapja szerint a 180 napos napi átlagforgalom nyolcmillió, a 30 napos 19 millió forint volt. Az alap főleg magyar vállalatok devizás kötvényeibe – Mol Magnolia, OTP Opus – fektet, amelyeket a kisbefektetők bajosan tudnák megvásárolni.

Egy év alatt húsz százalék

Egyetlen darab Magnolia például jelenleg 80 ezer euró körüli árfolyamon forog. A Concorde 2016 árfolyama egyébként nagyjából egy év alatt durván 10 euróról 12 euróra ment fel a tőzsdén, jól teljesített, viszonylag jókor indult az alap. (A Bamosz adatbázisa 16,5 százalékos egy évre visszatekintő hozamot mutat augusztus 26-ára.)

A májusban tőzsdére bevezetett Concorde Hozamfizető nevű alap forgalma eddig gyér volt a tőzsdén. Az alap arra jött létre, hogy magas osztalékhozamú nyugat-európai részvényekbe fektessen, amelyek osztalékát évente ki is fizeti, innét a neve – tudtuk meg.

Olcsón vegyél, drágán adj

Az elgondolás az volt, hogy rosszul teljesítő piacokon, olcsón nem szívesen fektetnek be az ügyfelek (hiszen a visszatekintő, múltbeli időszakra vonatkozó hozamok negatívak), pedig sokszor ezek állnak nagy felfutás előtt. Jól teljesítő, de már erősen megdrágult részvényeket pedig az alapkezelő nem szívesen ajánl nekik.

Így kompromisszum volt az osztalékfizető európai részvények vásárlása egy olyan környezetben, amikor a Concorde Alapkezelő sokat várt az európai részvényektől, amelyek az elmúlt években jelentősen lemaradtak más, például amerikai társaiktól. Mindez még tavasszal, amikor a nyugati államkötvény-hozamok rendkívül alacsonyak voltak, a részvények osztalékhozama jóval meghaladta azokat.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11000 10855 11190 -2,22% 0 0 6 798 010 355 Ft 2023-01-30 17:06:12
MOL 2702 2694 2778 -3,08% 0 0 1 325 152 570 Ft 2023-01-30 17:07:38
MTELEKOM 371 366 373 +0,41% 0 0 68 713 341 Ft 2023-01-30 17:05:23
RICHTER 8065 8010 8240 -2,12% 0 0 3 560 515 020 Ft 2023-01-30 17:05:24
OPUS 131 126 133 -0,15% 0 0 59 162 368 Ft 2023-01-30 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Befektetési alapok Jól ismert szereplők szálltak be a Glosterbe
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 16:47
A hazai befektetői világ jól ismert szereplői vásárolták be magukat a Glosterbe.
Befektetési alapok Gazdagodnak a gazdagok: tavaly 18,3 százalékkal nőtt a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 17:23
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 százalékkal 243 milliárd forinttal 9290 milliárd forintra nőtt decemberben az egy hónappal korábbihoz képest, az egész tavalyi évet tekintve 18,3 százalékos a növekedés.
Befektetési alapok Felvirrad végre a kötvényalapok, nyugdíjpénztárak napja?
Eidenpenz József | 2022. december 9. 05:17
Az utóbbi három hónapban nagyon szép hozamot értek el a magyarországi kötvényalapok, sokan bőven két számjegyűt. Egyelőre ez sem tudja feledtetni a korábban elszenvedett veszteségeket, de látszik, hogy aki most, alacsonyabb árakon száll be, az sokkal jobb esélyekkel indul, mint aki korábban.
Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Befektetési alapok Jöhet a tőkevédett alapok reneszánsza, egyre több az ESG-alap
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 05:41
A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Közel három százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:13
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 224 milliárd forinttal 7976 milliárd forintra nőtt július végére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG