<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Naponta egymilliárd forint érkezik most a K&H-alapokba, ezért az alapkezelőnél bíznak benne, hogy a brókerbotrányból kifejezetten jól jönnek ki. A negatív reálkamattal fenyegető kamatkörnyezetben főleg a vegyes és abszolút hozamú alapokat ajánlják. Az olaj ára később 80 dollár körül stabilizálódhat, erre is alapot hoznak létre.

Nehéz időket élünk, mindent áthat a brókerbotrány, ahogy a sajtó folyamatosan nevezi. De naponta egymilliárd forint friss pénz érkezik a K&H-alapokba, ebből is látszik, hogy az ügyfeleik bizalma töretlen. Egyes cégek megerősödve jöhetnek ki ebből a történetből, a K&H-csoport is ezek közé tartozik – mondta el Horváth István, az alapkezelő befektetési igazgatója a cég kisbefektetői találkozóján. (Erre utalnak a Privátbankár saját számításai is a befektetési alapok márciusi pénzáramlásairól.)

Három ösvény, mindegyik rögös

Milyen befektetési lehetőségek vannak most? – tették fel a kérdést. A fő befektetési irányok szerintük a részvény, a kötvény és a pénzpiaci betét, minden más ennek valamilyen kombinációja. (Másutt az árupiac és az ingatlanpiac is – a szerk.) A kötvénypiacok ma abszolút csúcson vannak és már nagyon alacsonyak a hozamok, a részvénypiacok is történelmi rekordszinteken vannak, a pénzpiaci betéteken elérhető hozam pedig minimális. Nagyon nehéz időszak ez a „szép új világ” megtakarítóként.

A világ legnagyobb jegybankjai (USA, EU, Nagy-Britannia, Japán jegybankjai) nagy hatással vannak a világ tőkepiacaira, és minden a kamatcsökkentésekről, nulla százalék körüli kamatokról szól az utóbbi időben. Ha messziről nézzük, alig van különbség a politikájuk között. Közelebbről nézve nagyok a különbségek, más-más stádiumban vannak. Az USA kamatemelésre készíti elő a piacokat, mivel hosszabb ideje gazdasági növekedés van. Az EU-ban és Japánban alacsony a növekedés és az infláció, másfajta gazdaságpolitikára van szükség.

Kamatok vastagon mínuszban

Az eltérő kamatpolitikák, a mennyiségi könnyítés (QE) következménye többek között, hogy a német államkötvények már hét éves futamidőig negatív hozammal forognak. Egy egy éves német állampapír ma a névérték 103,2 százalékán kapható, egy év múlva 103 százalékot fog visszafizetni. Ráadásul ez nem csak államkötvényekre igaz, a legjobb minősítésű vállalati kötvények, mint a svájci Nestlé kötvényei is előfordulnak negatív hozammal.

Svájcban már a tíz éves államkötvények is csak negatív hozammal kaphatók, a betéti kamatok sok országban mentek mínuszba. A részvénypiacok történelmi csúcson vannak, a válság 2009-e mélypontjához képest pedig két és félszeresükre mentek fel az árak.

A megtakarítóknak ez nem szép

Dániában mínusz 0,5 százalék a negatív betéti kamat, amit a betétesnek kell fizetnie a pénze elhelyezéséért, viszont a legjobb adósoknál az is előfordul, hogy minimális mértékben jóváírást kapnak a hitelfelvételért, azaz szerényen negatív a hitelkamat is – hangzott el. Szép új világ? A megtakarítóknak biztosan nem szép, egyre kevésbé az – jegyezte meg Horváth István.

Zobor Zsuzsa vezérigazgató javaslata ebben a helyzetben az, hogy hallgassunk a szakértőkre, használjuk ki a szakértelmüket, ne a régi rutinok alapján próbáljunk tovább működni. Számos csapda van, például a múltbeli hozamok alapján dönteni, vagy betétbe helyezni a pénzünket. Ha pedig túl sok kockázatot vállalunk és megfordul a piac, akkor érzékeny veszteségek érhetnek bennünket. A befektetők sokszor rosszul mérik fel befektetési időtávjukat vagy kockázatvállalási képességüket is.

Ezért biztonságosak az alapok

Az alapkezelő persze hazabeszél, szerinte a befektetési alapokat érdemes ebben a helyzetben vásárolni, kihasználni előnyeiket. A brókerbotrányokra visszatérve az alapok különösen biztonságosak, mert a pénz nem az alapkezelőhöz kerül, aki dönt a befektetésekről, hanem a letétkezelő bankhoz, egy teljesen elkülönült szervezethez – mondta a vezérigazgató. Világosan elkülönülnek a felelősségi körök, az egyes szervezetek, vannak felügyeleti szervek, többszörös a biztonság. Havonta kell részletes jelentéseket készíteni, amelyeket a befektetők is megtekinthetnek.

Stabil nemzetközi háttér, erős nemzetközi jelenlét, tőkeerős belga anyabank, hosszú távú stratégia – sorolták a további tényezőket, amelyek miatt a K&H-csoportot érdemes szerintük biztonságosnak ítélni. A KBC-csoport világszerte összesen 100 milliárd eurónyi vagyont kezel, ebből 1000 milliárd forint, azaz bő hárommilliárd euró van Magyarországon az itteni alapkezelőnél.

Három ajtón érdemes bemenni

Zobor Zsuzsa ezek után a vegyes és abszolút hozamú alapokról kezdett beszélni, nem véletlenül, miután szerinte a befektetők is szeretik ezeket a formákat. Két év alatt 12-ről 25 százalékra nőtt az arányuk a magyar alapok vagyonán belül. Háromféle ilyen ajánlata van az alapkezelőnek „három ajtón érdemes bemenni” – hangzott el.

A K&H Válogatott alapcsalád tagjai több mint tíz évesek, 127 milliárd forintnyi vagyont kezelnek, árfolyamuk 2,0 felett van, azaz indulás óta több mint megduplázták az értéküket – mondta a vezérigazgató. Négy különböző kockázati profilba tartoznak, mint dinamikus, óvatos, stb.

Biztonsági övvel is lehet közlekedni

Egy másik vegyes alapcsaládot, az árfolyamvédett vagy „megtakarítási cél” típusú vegyes alapokat azoknak ajánlják, akik „biztonsági övre vágynak”. Itt ugyanis egy matematikai modell dönti el, éppen mennyi részvény, kötvény, nyersanyag lehet bennük. Nem egy adott portfólió-menedzser tehetségén, szerencséjén, egészségén, szabadságán múlik a befektetés értéke, hanem az algoritmuson (előre lefektetett szigorú szabályok alapján működő számításokon). Ezekben az alapokban 212 milliárd forint van.

Csapatmunka sztármenedzser helyett

A harmadik ajánlott alapfajta az abszolút hozamú alap, amely nagyon sokféle befektetési eszközbe fektethet és aktívan kezelik, ilyen már szinte minden alapkezelőnél van, ennél a cégnél egy, amely a K&H Szikra névre hallgat. A versenytársaktól eltérően a K&H Alapkezelőnél nem csak egy személy kezeli az alapot, hanem egy portfólió-menedzserekből álló csapat, akik együttesen döntenek.

Az alap befektetéseire példaként Horvát István, a team vezetője megemlítette, hogy Romániában a vállalatok most állnak át a nyugati vállalatvezetési módszerekre, ezekben a cégekben most nagy felértékelődési potenciál van. Ezért ezen részvényeket most az alap tőkéjének tíz százalékáig bevették a portfólióba.

Erősödik a dollár, de mivel szemben?

Devizapiacokkal is foglalkoznak, ahol a fő trend most a dollár erősödése. Ők is játszanak erősödő dollárra, de feltették a kérdést, mivel is szemben erősödik majd? Az angol font például a közelgő választások miatt gyengélkedik, így inkább azzal szemben vásároltak dollárt. Így a történet mindkét lábán van lehetőség nyerni, a dollár erősödésén és a font gyengülésén egyaránt.

Ami a magyar eszközöket illeti, a gazdasági növekedés jelentős, tavaly 3,4 százalék volt, magasabb a jóslatoknál. Tovább csökkentek a hozamok, tíz éves állampapírjaink egyre drágábbak és drágábbak, amivel egyre csökken a hozamuk, jelenleg 3,0-3,5 százalék között mozog. Stabilizálódott a forint árfolyama, újra 300 forint alatt van az euró. Az alapkezelő szerint a következő hónapokban itt is maradhat, 300 forint körül lehet az árfolyam.

Jók vagyunk, de a többiek még jobbak

Folytatódhatnak a kamatcsökkentések itthon, az infláció viszont visszatérhet a pozitív tartományba, ami azt jelenti, hogy a betéti kamat nemsokára már az infláció szintjét sem fogja hozni. Az államadósság csökkenése lassú, inkább szimbolikus. A magyar adósbesorolás alapján a magyar államkötvények még mindig spekulatív besorolásúak, de a legutóbbi felminősítés óta mindegyik nagy hitelminősítőnél már csak egy lépéssel vagyunk elmaradva a befektetésre ajánlott kategóriától.

A további felminősítésre Horváth még az idén számít. Jelenleg térségünkben Romániának van rosszabb minősítése, mint nekünk, a többi kelet-európai EU-s ország befektetési kategóriájú – hangzott el. A válság előtti szinthez képest térségünk országai jóval magasabb szinten vannak, a 2005-ös szintet Magyarország viszont csak tavaly év végén érte el gazdaságilag. Az egy főre jutó GDP Csehországban és Szlovákiában már sokkal, 30-35 százalékkal magasabb, mint nálunk, kissé már Lengyelország is megelőzött, Románia még jóval mögöttünk kullog.

Ezért van csúcson a magyar tőzsde

Idén kedvező marad a külső környezet a magyar és térségünkbeli gazdaságok számára, az EKB mennyiségi könnyítése, az olajár, az alacsony kamatok és államkötvény-hozamok miatt. Terítékre került a bankadó, a telekomadó csökkentése, vagy legalábbis ennek megfontolása, ami szintén javíthatná a gazdasági növekedést. A tőzsdei árfolyamok emelése is ennek tudható be. Az alapkezelő is vásárolt magyar részvényeket a vegyes alapjaikba, de – ahogy Horváth István mondta – „természetesen nem eleget”.

Az elmúlt fél év legfontosabb történése a világgazdaságban Zobor Zsuzsa szerint az olajsztori volt, amit a saját bőrünkön is érzünk a benzinkutaknál. A hatalmas áresés mögött egyrészt egy kínálati sokk áll, a kitermelőket optimistává, kényelmessé tette, hogy négy éven keresztül száz dollár felett volt az olajár. Olyan kitermelői kapacitásokat építettek ki, ami ehhez az árhoz igazodott. Második oka az áresésnek az amerikai palaolaj-forradalom volt, ami nagyon megnövelte a kitermelést az USA-ban, másfél-kétszeresére.

Olajat vegyenek

Harmadszor, a kitermelők természetes reakciója lehetett volna a termelés csökkentése, mégsem tették azt, mivel sokan az olajbevételtől függenek, beépítették az országok költségvetésébe a bevételt. Nem tudnak racionális választ adni a fejleményekre a mindent átszövő politika miatt. Szaúd-Arábia is különböző politikai okokból nem érdekelt a kitermelés csökkentésében.

Tőkegarancia 95 százalékon

Rövid távon még lehet egy nagy ingadozás az olajárakban, közép- és hosszú távon azonban az alapkezelő szerint a piac alkalmazkodási mechanizmusai miatt magasabb szinten, nagyjából 80 dollár körül stabilizálódhat az olajár – mondta el Zobor Zsuzsa. A kevésbé jövedelmező projekteket le fogják állítani, csökkenteni fogják a költségeket, racionalizálják a működésüket a kitermelők.

Erre a megfontolásra építve az alapkezelő következő tőkevédett alapja a K&H Olajipari Alap lesz, ami egy 30 elemű olajipari részvénykosár teljesítményéből kínál 60 százalékos részesedést a futamidő végén. Emellé a tőke 95 százalékának visszafizetését vállalják, pontosabban úgy alakítják ki az alap befektetéseit, hogy ennyi mindenképpen meglegyen a futamidő végén.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10720 10720 10750 +0,85% 10720 10745 198 628 095 Ft 2023-02-02 09:00:42
MOL 2730 2728 2734 +0,74% 2730 2734 14 642 082 Ft 2023-02-02 09:00:24
MTELEKOM 383 383 383 -0,13% 378 383 3 313 333 Ft 2023-02-02 09:00:45
RICHTER 8150 8150 8150 +0,06% 8150 8195 6 226 600 Ft 2023-02-02 09:00:02
OPUS 129 127 132 +1,56% 0 0 47 799 592 Ft 2023-02-01 17:14:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Befektetési alapok Jól ismert szereplők szálltak be a Glosterbe
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 16:47
A hazai befektetői világ jól ismert szereplői vásárolták be magukat a Glosterbe.
Befektetési alapok Gazdagodnak a gazdagok: tavaly 18,3 százalékkal nőtt a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 17:23
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 százalékkal 243 milliárd forinttal 9290 milliárd forintra nőtt decemberben az egy hónappal korábbihoz képest, az egész tavalyi évet tekintve 18,3 százalékos a növekedés.
Befektetési alapok Felvirrad végre a kötvényalapok, nyugdíjpénztárak napja?
Eidenpenz József | 2022. december 9. 05:17
Az utóbbi három hónapban nagyon szép hozamot értek el a magyarországi kötvényalapok, sokan bőven két számjegyűt. Egyelőre ez sem tudja feledtetni a korábban elszenvedett veszteségeket, de látszik, hogy aki most, alacsonyabb árakon száll be, az sokkal jobb esélyekkel indul, mint aki korábban.
Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Befektetési alapok Jöhet a tőkevédett alapok reneszánsza, egyre több az ESG-alap
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 05:41
A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Közel három százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:13
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 224 milliárd forinttal 7976 milliárd forintra nőtt július végére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG