7p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.

Milyen ESG-alapjai vannak az Eurizon Hungary-nek?

Komm Tibor, az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatója: Számos ESG-alapunk van, ezek egy része valamilyen indexkosár hozamát követő tőkevédett alap, valamilyen kiemelt tematika köré rendezve. Például a CIB ESG Részalap, CIB ESG 2 Részalap vagy a CIB Euró Fenntartható Fejlődés Alapja.

De folyamatosan haladunk előre az ESG témakörben, most kaptuk meg az engedélyt az MNB-től két meglévő alapunk átalakítására is. Az alapjaink zöme az SFDR európai uniós jogszabálynak megfeleltethető, a legtöbb a hatos cikkely alá tartozik, vannak azonban már az SFDR nyolcadik cikkének megfelelő alapjaink is.

A tőkevédett származtatott alapok mögött egy ESG index van, ennek teljesítménye alapján fizetnek hozamot a befektetők számára. Ehhez egy opciós konstrukció van az alapban, amely a hozamot termeli, a tőke védelmére szolgáló részt pedig betétekbe tesszük.

Melyek az említett átalakuló alapok?

Komm Tibor: Alapvetően AIF (alternatív befektetési alap) típusú alapokat kezelünk, de van két UCITS alapunk is, a CIB Talentum Total Return Alapok Részalapja és a CIB Euro Talentum Total Return Alapok Részalapja. Ezeket most minősítettük át a nyolcas cikkely szerinti ESG-alapokká, a változtatás szeptember 5-től lép hatályba. Ezek olyan alapok alapjai, amelynek összeállításához az Eurizon anyavállalata ad tanácsokat az alapkezelő számára.

A két részalap total return fókuszú, elsősorban részvény- és kötvényalapok közül válogatnak. Az a cél, hogy a portfólió legalább 70 százalékában olyan befektetési alapok legyenek bennük, amelyek fenntarthatósági célokat követnek. Vagyis olyan minősítéssel kell rendelkezniük, amelyek szerint megfelelnek az ESG-kritériumoknak.

Az SFDR 8. cikkének megfelelő CIB-alapok:

  • CIB ESG Tőkevédett Származtatott Részalap
  • CIB ESG 2 Tőkevédett Származtatott Részalap
  • CIB Felelős Befektetések Származtatott Alapja
  • CIB Euró Felelős Befektetések Származtatott Alapja
  • CIB Fenntartható Fejlődés Származtatott Alapja
  • CIB Euró Fenntartható Fejlődés Származtatott Alapja

Szeptember 5-től átalakulnak:

  • CIB Talentum Total Return Alapok Részalapja
  • CIB Euró Talentum Total Return Alapok Részalapja

Vannak olyan ESG-alapok is a CIB Bank kínálatában, amelyeket külföldön kezelnek, de Magyarországon is kaphatók?

Komm Tibor: Vannak, az Eurizon csoport luxemburgi alapjai itthon is elérhetők, elsősorban a privátbanki és a Magnifica (prémium) ügyfélkörben. Ezek mind euróban denominált alapok, és ezek között is van olyan, amely kifejezetten ESG fókuszú. A számuk szinte napról napra változik, de a most forgalmazott 63 Eurizon és Epsilon sorozat közül 38 jelenleg is megfelel az SFDR 8. cikkelyének.

Fog még jelentősen bővülni a közeljövőben az ESG-alapok köre külföldről vagy belföldről kezelt alapokkal? Esetleg belföldön kezelt alapba csomagolt külföldi alappal?

Komm Tibor: Igen, az alapok köre folyamatosan bővül, de nem csomagolunk külföldi alapokat belföldi alapokba. Akkor inkább elérhetővé teszi a CIB Bank közvetlenül a külföldi alapokat Magyarországon is. Várhatóan tovább fog bővülni itthon a kínálat az Eurizon luxemburgi termékeivel, az Eurizon is egyre több és több termékét alakítja át ESG alapokká, az SFDR jogszabály nyolcas és kilences cikke szerinti termékekké.

Komm Tibor, Eurizon Asset Management Hungary
Komm Tibor, Eurizon Asset Management Hungary

Nálunk is ez az irány, a Talentum részalapok említett átalakítása csak az első kör volt, újabbak követik majd. Jönnek további tőkevédett alapok is. Nyilván a piaci lehetőségekre is figyelemmel kell lenni, de amelyik alapnál ez lehetséges lesz, ott az a tervünk, hogy átalakuljanak ESG fókuszú konstrukcióvá.

A származtatott tőkevédett alapoknál pedig a magas állampapírhozamok miatt a következő években is fogunk újabb és újabb termékeket indítani. Ebben a szegmensben újra könnyebben lehet majd előnyösebb, szerethető alapokat indítani.

Az alacsony kamatkörnyezet miatt ezek az alapok nagyon szenvedtek az elmúlt években.

Komm Tibor: Kis híján meg is szűnt ez a piaci szegmens, a végét járta a tavalyi év során, mi is leállítottuk a származtatott alapok kibocsátását a második félévben. Annyira nem volt ugyanis értelmezhető állampapírhozam, hogy a tőkevédelem vagy a tőke egy bizonyos hányada védelmének biztosítása után fennmaradó tőkéből alig lehetett olyan opciót venni, ami számottevő hozamot ígért volna az ügyfelek számára.

Így inkább azt a döntést hoztuk, hogy kivárunk. De sokkal hamarabb eljött egyébként a visszatérés, mint arra számítani mertünk. A hirtelen felpattanó infláció által generált magas kötvényhozamok azonnal elérhetővé tették újra ezt a fajta terméket is. Miután csak nemrég állítottuk le ezt a termékcsaládot, ezért viszonylag gyorsan újra is tudtuk indítani.

Ez az év ígéretesnek tűnik az alapkezelői iparág számára. Mivel megnőttek a kötvényhozamok, megint lehetségessé vált az állampapírokkal versenyezni. De a korábbi években ez rendkívül nehéz lehetett.

Komm Tibor: Igen. Ez az év is nehéz és kihívásokkal teli, de vannak benne lehetőségek. Jelenleg azt a nehézséget kell leküzdeni, hogy szinte minden eszközosztály idei visszatekintő hozama jelentősen negatív, a nyersanyagpiacot kivéve. De szerencsére ez még nem nyomta rá a bélyegét az értékesítési lehetőségekre.

 

AJÁNLÓ a másik interjúra (Hogyan lehetett befektetési alapokkal profitálni…)

 

Sőt a részvényalapok tekintetében még felfutást is hozott, az ügyfelek inkább egy lehetőségnek látják az olcsóbb árakat, az alacsonyabb értékeltséget.

Ha nem lesz további összeomlás a részvénypiacokon, akkor jöhet egy pozitív második félév. Különösen, ha az inflációt így vagy úgy, akár jegybanki hatásra, akár sima piaci okok miatt sikerül megfékezni. Eljöhet az a jó időszak, amikor ismét lesz hozama a részvényeknek is, a kötvényeknek is, és az ügyfelek nagyon jó portfóliókat tudnak majd kiépíteni.

Jobb-e, illetve jobb lesz-e az ESG-alapok hozama, mint a hagyományosaké?

Komm Tibor: Meggyőződésünk, hogy az ESG-alapok hozama általában felülmúlhatja a hasonló piacokon, de nem ESG szemlélettel befektető alapok hozamát. Természetesen ez nem lesz igaz mindig minden időtávra és alapra, de véleményünk szerint általánosan érvényesülni fog ez a trend. A mostani évtized (és a következők is) arról fognak szólni, hogyan tud az emberiség alkalmazkodni a klímaváltozás által előtérbe kerülő környezeti, szociális és irányítási kihívásokhoz.

Komm Tibor, Eurizon Asset Management Hungary
Komm Tibor, Eurizon Asset Management Hungary

Ebben azok lesznek a nyertesek, akik előrelátó módon, hosszútávú gondolkodással, a közvetlen környezetükben lévőket a lehető legjobban bevonva tudnak fejlődni/változni. Egyfajta evolúció ez, hiszen csak akkor maradhat fent egy vállalat, ha képes adaptálódni a megváltozott körülményekhez.

Mik lesznek a következő tematikus ESG-alapjaik, mik a vonzó témák?

Komm Tibor: Vizsgáljuk egy 8-as cikknek megfelelő régiós részvényalap létrehozásának lehetőségét, de előtte még biztosan jönnek majd új tőkevédett származtatott ESG-fókuszú alapok is a kínálatba.

Jelen, a tőke és pénzpiacokkal kapcsolatos vélemény a Eurizon Asset Management Hungary Zrt marketingközleménye, az nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás. Jelen marketingközlemény nem minősül sem befektetési tanácsnak, sem befektetési ajánlásnak, sem elemzésnek. A marketingközleményben említett befektetési alapok tájékoztatóját, kezelési szabályzatát, az alapokra vonatkozó kiemelt befektetői információkat, az alapok portfóliójelentéseit, éves, féléves jelentéseit forgalmazási helyeinken és az www.eurizoncapital.com/hu internetes oldalunkon tesszük elérhetővé. A hozamokra vonatkozó megállapítások a normál piaci viszonyok melletti teljesítményt jelzik, de nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményre.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Wealth Office az Equilor Alapkezelőnél: a privátbanki szolgáltatáshoz hasonló kényelem, csak még annál is magasabb szinten
Csabai Károly | 2023. július 26. 10:15
Wealth Office néven idehaza egyedülálló szolgáltatást indított el tavaly ősszel az Equilor Alapkezelő Zrt. a legalább 400 millió forintos megtakarítással rendelkezőknek. A szolgáltatás lényegéről, annak közel egyéves eddigi tapasztalatairól beszélgettünk Pillár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával és Dobó Istvánnal, az Equilor Wealth Office igazgatójával.
Befektetési alapok Naponta közel 28 milliárd forintot tettek félre a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. július 14. 12:55
Egyetlen hónap alatt 833 milliárd forintot raktak különböző befektetési alapokba a magyarok. 
Befektetési alapok Mit várhatunk most az ingatlanalapoktól?
Eidenpenz József | 2023. július 3. 18:04
Hogyan növeli az infláció egy ingatlanalap hozamát, lehet-e bérleti díjakat emelni, esnek-e az ingatlanárak, milyen mély nyomokat hagyott a Covid? Lehet-e kapni a korlátozott mennyiségű ingatlanbefektetési jegyekből, és mi az értelme a devizafedezésnek? Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő értékesítés-támogatási vezetőjével.
Befektetési alapok A magyar politikai kockázat ára – interjú
Eidenpenz József | 2023. június 26. 09:47
Az Év Feltörekvő Alapkezelője defenzív részvényeket vásárol, olcsó részvényeket keres, tavaly ősszel sok ilyen akadt, ma kevésbé. Ide tartoznak a magyar papírok is, de a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet és adóztatás miatt a magyar részvények nagy diszkontot érdemelnek, kérdés, mekkorát. Interjú és videopodcast Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő vezérigazgató-helyettesével, az Expedíció Alap portfóliókezelőjével.
Befektetési alapok Merre tovább, ingatlanalapok?
Eidenpenz József | 2023. június 23. 15:31
Tavaly a tőkepiaci turbulenciák ellenére is jó, többnyire két számjegyű hozamot értek el a hazai ingatlanalapok. Mi volt ennek az oka? Fennállnak-e még a kedvező körülmények, amelyek ezt előidézték? Mehet-e ez így tovább? – kérdeztünk alapkezelőket.
Befektetési alapok Ezek most a legnépszerűbb befektetési alapok
Eidenpenz József | 2023. június 21. 05:51
Milyen alapokat vesznek most a kisbefektetők, érdemes-e devizában takarékoskodni, keresik-e még az ESG-termékeket? Mitől maradt magas az ingatlanalapok hozama válság idején? Kiknek kedvez a magas kamat? Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befektetési alapok Így védenek a reáleszközök az inflációtól - Klasszis podcast
Eidenpenz József | 2023. június 19. 15:33
Ha magas az infláció, akkor reáleszközökbe érdemes fektetni a nagykönyvek szerint, mint a részvények vagy az ingatlanok. De ez többnyire csak hosszabb távon működik, rövid távon gyakran nem. A rövid távú ingadozást, veszteséget láttuk tavaly, de a következő években jó hozamok jöhetnek - mondja Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő befektetési igazgatója, akit videópodcastunkban Eidenpenz József főmunkatárs kérdezett. 
Befektetési alapok Milyen devizaalapot, kötvényt és részvényt érdemes ma venni? Interjú
Eidenpenz József | 2023. június 12. 19:07
Hogyan élték meg a kisbefektetők a tavalyi viharos esztendőt, mely alapfajtákat keresik ma, és mennyire jók az elképzeléseik? Miért lehet jobb a magyar részvény, mint a külföldi? Érdemes-e ma devizában megtakarítani? Hogyan látja a piacokat az alapkezelő? Interjú Oszlay Péterrel, az Erste Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Csoda történt a magyar ingatlanalapokkal
Eidenpenz József | 2023. május 8. 05:49
Tavaly borzasztó év volt világszerte a tőkepiacokon, majdnem minden befektetési termék ára nagyot esett, a részvényeké, a kötvényeké, az ingatlanoké egyaránt. A magyar ingatlanalapok mégis bőven a vízvonal fölött tudtak maradni, sőt több közülük kétszámjegyű hozamot ért el. Hogyan lehetséges ez?
Befektetési alapok Ingatlanalap ingatlan nélkül, avagy az alapkezelési szabályok megkerülése
Dr. Gál István | 2023. április 24. 14:45
Ingatlanalap ingatlan nélkül?! A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti tevékenysége során már több alkalommal találkozott ezzel a jelenséggel, annak ellenére, hogy rendszeresen kommunikálja azon álláspontját, amely szerint egy ingatlanalapként bejegyzett befektetési alapnak mindenképpen tartalmaznia kell közvetlen ingatlanbefektetést (ingatlant). A befektető ugyanis joggal várja el, hogy amennyiben egy ingatlanalap befektetési jegyét vásárolja meg, akkor az alapban valóban szerepeljen ingatlan. Szerencsére ez a probléma a nyilvános ingatlanalapokat nem érinti, és a zártkörű ingatlanalapok esetében sem tekinthető általánosnak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG