7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az alacsony kamatok körül forgott a K&H Alapkezelő befektetői klubja. A részvénypiacok közeledhetnek az emelkedés végéhez, az euró/forint viszont stabilizálódhat 300 és 310 között, így érdemes lehet ismét biztonságban és forintbefektetésekben gondolkodni. Minden négy forint hozamhoz egy ötödiket ad az adóoptimalizálás.

Mit lehet ilyen alacsony kamatkörnyezetben tenni, mivel lehet kicsit többet elérni, mint egyébként? Ami az egyik lehetséges alternatívát, a részvénypiacokat illeti, nagy kérdés, hogy a világ nagy tőzsdéin öt éve szinte töretlenül tartó emelkedés kitart-e még, érdemes-e ott kockáztatni – kezdték a K&H Alapkezelő prémium ügyfeleknek szóló befektetői klubját.

Hogy jön ide egy brit nemes?

Horváth István

Horváth István, az alapkezelő befektetési igazgatója Sir John Templetont idézte, aki szerint a részvénypiaci rallyk mindig pesszimizmusból indulnak, az emelkedést szkepszist övezi, később megtámogatja egy általános optimizmus, és akkor érkeznek a csúcsra, amikor már általános az eufória. Célzott arra, hogy most valahol az optimizmus és az eufória között lehetünk.

Emiatt alapkezelő az óvatos típusú befektetők – és a legtöbb hazai kisbefektetők ilyen – portfóliójában inkább a tőkevédett alapok túlsúlyozását javasolja, 40 százalékos súllyal. Kötvénybefektetésekre 20, árfolyamvédett vegyes alapokra 20, pénzpiaci alapokra szintén 20 százalékot javasolnak – a valóságban a befektetőik ma is 42 százalékot tartanak pénzpiaci termékekben.

Szelíd állat ez a tapír

A részvények mellett szól, hogy a világgazdasági növekedés gyorsuló, a javuló konjunktúra pedig a tőzsdei cégek profitjában is javulást eredményezhet. A világ nagy jegybankjai eközben, ha kisebb ütemben is, a tőkepiacot támogató politikát folytatnak. A „tapír” (tapering), az amerikai kötvényvásárlások megszűnése csökkentette ugyan a gazdaságba áramló pénz mennyiségét, de még mindig havi több tízmilliárd dollárról van szó, és kamatemelés csak később jöhet.

Osztalék és tőkebeáramlás is erősít

Az eurozónában viszont akár még könnyítés is jöhet, ugyanis az infláció nagyon alacsony, egy százalék alatti, ezért az EKB az infláció feljebb tornászására készül a két százalékos inflációs cél szintjére, legalábbis ezen dolgozik. Igaz, az látszik, hogy egyelőre erről inkább csak beszél, konkrét intézkedéseket nem hozott – mondja Horváth.

A részvények mellett szól az is, hogy az amerikai vagy a német államkötvények alacsony hozamánál jóval magasabb az S&P 500 vagy a DAX index részvényeinek átlagos osztalékhozama. Az is pozitív érv, hogy a befektetési alapokba áramló tőke az utóbbi időben inkább a részvényalapokba áramlik, ami szintén növeli a részvények iránti keresletet.

Gazdaság fel, profitok le

További fontos mutató, hogy a tőzsdei cégek vállalatfelvásárlási aktivitása hol tart. Az eddigi részvénypiaci buborékok során rendszerint óriási felvásárlási hullám volt, mert a cégek optimisták voltak, és rengeteg készpénzzel rendelkeztek, jó áron tudtak részvényeket kibocsátani. Most viszont a felvásárlási aktivitás még nincsen a csúcson, de eléggé élénkülőben van, nagy felvásárlásokról hallani mostanában. Lehet, hogy nemsokára csúcsra ér.

De olcsók-e a részvények? Az általában igen elterjedt P/E ráta (árfolyam/nyereség hányados) magasan van az USA-ban és Európában egyaránt, a sok éves átlag feletti, eszerint nem lehet azt mondani, hogy a papírok olcsók lennének. A tőzsdei cégek profitja, különösen Európában, kicsit kiábrándító, évek óta lassan csökken, a makrokörnyezet javulása nem tudott átgyűrűzni a profitokba.

Fekete hattyú, szürke hattyú

A VIX volatilitás-index, amelyet a félelem indexének is neveznek, azt mutatja, hogy mindenki nagyon optimista, alacsony a volatilitás. Ilyenkor bármely nagy meglepetés, „fekete hattyú” nagy mozgásokhoz vezethet. (Az úgynevezett fekete hattyúk váratlan, előrejelezhetetlen, hirtelen bekövetkező nagyobb események.)

Miből lehet fekete, vagy legalább szürke hattyú? A kamatok váratlan, várnál gyorsabb emelkedése, a kínai hitelezés-lufi (árnyékbank-rendszer) kipukkadása, az ukrán konfliktus, az európai reformok leállása mind legalábbis szürke hattyú Horváth szerint.---- Ezért kellene deviza helyett visszaváltani forintra ----

A legjobb reklám a hozam

Hogyan lehet védekezni a fekete és szürke hattyúk ellen? Zobor Zsuzsanna vezérigazgató szerint tőkevédett befektetési alapokkal. A K&H-csoport Magyarországon piacvezető a tőkevédett alapok terén, mintegy 225 milliárd forintos állománnyal. Az idén sok tőkevédett alapjuk jár le, a befektetőket pedig arra biztatják, hogy fektessék be tőkéjüket hasonló termékekbe.

Ehhez jó reklám, hogy az egyik lejáró alap három évre összesen 30 százalékos, a másik 2,5 évre 40 százalékos (nominális) hozamot fizet. A cég büszke két díjára, amit a közelmúltban kapott, az egyik a Stuctured Retail Product tőkevédett alapokkal foglalkozó cég díja tőkevédett témakörben, a másik a Privátbankár Klasszis 2014 díja.

Gyógyszer, spanyol, olasz

Az alapkezelő egyébként világszerte szép jövőt jósol a gyógyszeriparnak. Európa perifériája pedig, mint Spanyolország vagy Olaszország, a válság elmúltával kikerülhet a lemaradók közül, felzárkózhatnak, nagy növekedést érhetnek el. Az alapkezelő kínálatában jelenleg ezért a K&H Fellendülő Európa nevű tőkevédett alap az egyik elem, egy gyógyszeripari részvényekre bazírozó termék (Többször Termő 4.) pedig a másik.

Ami a magyar gazdaságot illeti, az alapkezelő a választási eredmény nyomán a gazdaságpolitika változatlanságára számít. Mivel az utóbbi négy évben a magyar részvénypiac még a feltörekvő országok mezőnyében is alulteljesített – lényegében stagnált –, ezért a következő évekre is ezt valószínűsítik. A költségvetés szigorú maradhat, ami kedvez a kötvénybefektetéseknek, a magyar állampapírok hozama a jelenlegi alacsony szinten maradhat.

Itt az ideje visszaváltani forintra

A szigorú költségvetési politika azonban alacsony gazdasági növekedést is jelent, várhatóan folytatódik lemaradásunk a környező országoktól – hangzott el. Az MNB várhatóan sokáig kitart majd az alacsony kamat mellett, a nemzetközi turbulenciákra, esetleges forintgyengülésre sem reagál majd kamatemeléssel.

A forint árfolyamát erősítő és gyengítő tényezők egyaránt jelen vannak – mondta Horváth István. Ősszel a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint gyengülését prognosztizálták a prémium ügyfeleiknek tartott hasonló rendezvényükön, elsősorban a tapír miatt, ez bejött. Most azt valószínűsítik, hogy az árfolyam 300 és 310 forint között fog stabilizálódni, ezért itt az ideje, hogy akik korábban megtakarításuk egy részét devizába tették, azok ismét forintbefektetésekben gondolkodjanak.

Így kap a forint hideget és meleget

A forintot erősíti az ország állampapírjainak esetleges felminősítése, bár erre az év vége előtt nem számítanak, és feltétele főleg a stabil gazdasági növekedés lesz. A gazdasági növekedés maga is erősítheti nemzeti valutánkat, valamint a folyó fizetési mérleg többlete és az EU-támogatások (transzferek) forintra váltása is.

A forintot gyengítő tényező a rekord alacsony alapkamat, az ország továbbra is fennálló sérülékenysége, a csökkenő likviditás. Valamit egy esetleges „pénzügyi fertőzés” is gyengíthet rajta, mint például az ukrajnai válság begyűrűzése.

Az alacsony kamatkörnyezetben különösen fontos a cég szerint a kamatadó- és eho-mentes befektetés, ami főleg a tbsz-számla használatát jelenti. Minden négy forint megtermelt hozam mellett egy újabb forintot jelenthet, ha sikerül az adót optimalizálni – hangzott el. (Vagy, másik oldalról hozzátehetnénk, minden öt forint hozamból egyet elvisz az állam.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17390 17365 17550 +0,14% 17390 17410 2 874 176 275 HUF 2024-04-25 15:17:41
MOL 3000 2968 3014 +0,13% 2994 3000 812 886 428 HUF 2024-04-25 15:22:15
MTELEKOM 903 903 919 -4,14% 904 906 737 873 319 HUF 2024-04-25 15:21:03
RICHTER 9060 9030 9195 -0,44% 9060 9070 1 539 865 160 HUF 2024-04-25 15:21:13
OPUS 387 382 399 -2,40% 386 387 154 934 055 HUF 2024-04-25 15:21:53
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Klasszis 2024: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 15:46
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot, ami bő 50 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Gyurcsik Attila, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Tóth István lett.
Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG