6p
Az alacsony infláció jövőre emelkedni fog, a banki kamatok nem csak alacsonyak, de az inflációt sem érik majd el. Így a megtakarítások egy része veszíthet értékéből. A magyar gazdaság lassulhat, a részvényeink nem valami attraktívak, érdemes viszont külföldi részvényeket és devizaeszközöket venni – tartja a K&H Alapkezelő.

Pozitív meglepetést hozott 2014 a gazdasági növekedés terén Magyarországon – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója a cég kisbefektetői klubjában. Kiemelte, hogy számos állami beruházás a második negyedévben futott fel, és egyes autógyárak termelése is akkor indult be. Ezek hatása azonban átmeneti lehetett, hasonló bővülésre a közlejövőben nincs kilátás.

A németekhez vagyunk kötve

A várakozás az, még az MNB részéről is, hogy a gazdasági növekedés lassulni fog, 2015-ben 2,0-2,5 százalék közé lanyhul. Ez azért is valószínűsíthető, mert a magyar gazdaság erősen kapcsolódik Nyugat-Európa gazdaságához, ahol szintén lassulás van, főleg Németországban.

Megfigyelhető, hogy ha a német ipar jól megy, akkor a magyar ipar is jól megy, és fordítva.  Jelenleg Németország fontosabb exportpiacai lassulnak, Nyugat-Európában, Kínában, Oroszországban, Latin-Amerikában egyaránt.

Nem érdemes itt befektetni

Kérdés, hogy a növekedés lassulása mennyire lehet tartós. A magyar gazdaság a tőkevonzó képességét elveszítette, a statisztikákból ítélve, hogy 2010 óta minden évben mintegy egymilliárd euró hagyta el a magyar gazdaságot, amelynek saját forrásai egyébként nagyon korlátozottak. Ha nem jön tőke, a magyar gazdaság sem fog tudni növekedni. A külföldiek bizony úgy vélik, nem érdemes ide befektetni. A magyar gazdaságot az évi 3-4 milliárd eurónyi segély hajtja – mondja Horváth.

Európában fennáll a veszély, hogy egy stagnáló, deflációval terhelt csapdába kerül a gazdaság, mint Japán a kilencvenes években. Magyarországon az infláció jövőre újra visszatérhet a hosszú távon megszokott, évi három százalék körüli szinthez, ehhez hozzájárulhatnak a kormányzat új adóintézkedései is (például a „chips-adó” kiterjesztése).

Tovább gyengülhet a forint

A hazai jegybanki alapkamattól a K&H Alapkezelőnél nem várnak változást a közeljövőben. Az európai jegybank az alacsony növekedés, a japanizáció veszélye miatt azonban expanzív politikát folytathat, nulla közeli kamatszinttel, miközben az USA-ban a jó növekedés miatt kamatemelésre készülnek. A Fed kamatemelése különösen a feltörekvő piacok devizáira hathat

A forintnál, amely a válság óta gyengülő trendben van, sok érv szól az erősödés mellett, de a gyengülés irányába mutat az alacsony alapkamat, az eladósodottság, a geopolitikai kockázatok. A gyengülő trend alapvetően továbbra is fennmaradhat az alapkezelő szerint.

Csak nem csökken az államadósság

A magyar GDP-arányos államadósság az összes hangzatos bejelentés ellenére egy 80 százalék körüli szűk sávban maradt. A költségvetési szigor lefelé nyomja, a gyengülő forint pedig felfelé viszi az adósságot. Várhatóan ez a mutató sem fog tudni jelentősen javulni.

K&H Bank, Szentendre

Trendváltás van most a részvénypiacokon, vagy átmeneti visszaesés? A mostani hírek Horváth szerint nem indokolnak egy ekkora mértékű árzuhanást, a gyorsjelentések például Amerikában javulásról számolnak be. Ezért az alacsonyabb részvényárakat inkább vételi lehetőségként értékelik a fejlett országok részvénypiacain.

Óvatosan a magyar részvényekkel

A cég az ügyfeleinek azt javasolja, hogy csökkentsék a befektetők a pénzpiaci befektetések súlyát  a hosszú távon ajánlott súly alá, a részvény- és kötvénybefektetések arányát pedig a hosszú távú átlag fölé. A magyar részvényeket nem tartják túl vonzónak, például a hosszú távú öt százalék helyett mindössze két százalék az ajánlás az egyik portfólióban.

A K&H tőkevédett alapjai közül 2014-ben több mint egy tucatnyi hozott két számjegyű éves hozamot, és csak néhány teljesítménye maradt szerény, amelyek csak a minimális hozamot tudták kifizetni. (Lásd a felsorolást a képen. A hozamadatok nem évesítettek.)

 

Éljenek a brit bátrak

Jelenleg az alapkezelőnél az Egyesült Királyságot tartják az egyik legérdekesebb befektetési történetnek – monda el Zobor Zsuzsanna, az alapkezelő vezérigazgatója. Az ország az EU-nak is tagja, ugyanakkor ezer szállal kötődik Amerikához is. A saját jegybank miatt nagyobb a mozgástere a gazdaság élénkítéséhez. A brit jegybank bátrabban és rugalmasabban csökkentette az alapkamatot és élénkítette a gazdaságot a válság során, ami mára meghozta az eredményét.

A munkanélküliség hat éves mélyponton van, az infláció alacsony, nagyon kedvezőek a vállalati eredmények. az országban. Míg az eurózónában 0,8 százalék lehet a gazdasági növekedés az idén, addig a szigetországban három százalék.

Több lábon kell állni

Ezért az alapkezelő K&H Temze néven hozza létre következő tőkevédett alapját, amelynek hozama egy 17 elemű részvénykosártól függ, és november közepétől kínálják a bankfiókokban. A gyengülő forint miatt azt is javasolják, hogy álljunk több lábon devizák szempontjából is és legyen deviza-befektetésünk is. Javasolják, hogy mindenki nézze végig év végével a portfólióját. Mindenképpen színes, sok lábon álló portfólió összeállítását tanácsolják.

Csökkenni fog a betétek vásárlóértéke

Jövőre jönnek a negatív reálkamatok, az infláció magasabb lesz, mint a betéti kamatok – mondta el Horváth István. Most az átlagos betéti kamat 1,5 százalék körül van, és csökkenő. Az infláció most ugyan nulla százalék körül van, de jövőre várhatóan fokozatosan évi három százalék közelébe emelkedik majd. (Ezt tartalmazza a jegybank inflációs jelentése is – a szerk.) A megtakarítások vásárlóértéke tehát csökkenni fog.

Az utóbbi években a bankbetétekből távozott mintegy 1000 milliárd forint, a befektetési alapokba pedig ennél több, 1200-1300 milliárd forint érkezett. Nőni tudtak a kötvényalapok, a vegyes alapok (és az abszolút hozamú alapok – a szerk.), és zsugorodtak a pénzpiaci alapok.

Egyről a kettőre, hozamból

A K&H-nál az idén az árfolyamvédett vegyes alapok (84 milliárd forint) és a kötvényalapok (37 milliárd) nőttek, valamint az úgynevezett profilalapok, amelyek különböző befektetői típusokhoz, preferenciákhoz (befektetői profilokhoz, mint óvatos, dinamikus stb.) igazodnak.

A K&H tíz évvel ezelőtt indított négy ilyen profilalapot, amelyek az indulásuk óta eltelt tíz évben jó hozamot értek el. A dinamikusabbak azóta megduplázták árfolyamukat, ahogy mondták, „egyről a kettőre jutottak” (árfolyamuk egy forintról kettő fölé ment fel).

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18605 18605 18890 -1,48% 0 0 8 794 808 045 HUF 2024-07-24 17:10:26
MOL 2828 2828 2864 -0,91% 0 0 740 429 530 HUF 2024-07-24 17:12:23
MTELEKOM 1074 1056 1090 -1,10% 0 0 346 055 376 HUF 2024-07-24 17:05:55
RICHTER 9945 9770 9950 +1,02% 0 0 1 441 409 270 HUF 2024-07-24 17:08:54
OPUS 439 436 439 +0,69% 0 0 61 521 852 HUF 2024-07-24 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Klímaváltozás, elhízás, öregedő társadalmak - tudta, hogy ezekkel pénzt is kereshet?
Izsó Márton - Litván Dániel | 2024. július 15. 19:22
Mik az azok a megatrendek? Például azok, hogy a klímaváltozás zajlik, a nyugati világban pedig egyre több idős, illetve egyre több elhízott ember lesz. És létezik olyan befektetési alap, amellyel ezeket a trendeket kihasználva pénzt is kereshetünk. A Klasszis Podcast adásában Richter Péterrel, a VIG Alapkezelő részvényportfólió-menedzserével Litván Dániel beszélgetett.
Befektetési alapok Így védekezhetünk az infláció ellen most - Klasszis podcast
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2024. július 4. 05:38
A kötvények és betétek korának vége lett a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet jól biztosítani hosszabb távon. Ám aki kevésbé bírja a kockázatokat, annak a kötvényt és részvényt is tartalmazó vegyes alapok ajánlhatók. Erről beszélgettünk Pekár Dáviddal, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Voltak ennél sötétebb időszakok is a magyar gazdaságban
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 3. 15:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok Számos vállalat van, amely még profitálhat a mesterséges intelligenciából
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. június 28. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvényhozamok nagyjából az idei csúcsaik közelében lehetnek
Csabai Károly | 2024. június 24. 15:01
A befektetési alapkezelői szakma legfontosabb díjának számító Privátbankár Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelőnél dolgozó Tóth István lett Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere. Ennek apropóján beszélgettünk vele a kötvénypiaci termékekről, folyamatokról, kilátásokról.
Befektetési alapok A duplájába is kerülhetne az OTP? – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 21. 15:02
A magyar részvények nem drágák, ráadásul értékalapúak, ami szép hozamot biztosíthat, miközben a nagy nemzetközi növekedési részvények már legalábbis nem olcsók. A részvények hatékony védelmet nyújthatnak az infláció ellen is. A kockázatot, árfolyamingadozásokat kevésbé jól tűrő befektetőknek kezdőlépésként a vegyes alapokat ajánlják. Interjú Dudás Mátéval, az Erste Alapkezelő Zrt. szenior portfólió-menedzserével.
Befektetési alapok Rengeteg pénz vándorolt a látra szóló bankbetétekből a befektetési alapokba
Csabai Károly | 2024. június 17. 15:01
Tizenegy díjat - négy elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelő. Ennek apropóján beszélgettünk a cég általános vezérigazgató-helyettesével, Turner Tiborral.
Befektetési alapok Sávban mozoghat a forint, menedék maradhat a kötvényalap – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 12. 15:07
Az év végéig sávozhat a forint, az MNB politikája támogatja az árfolyamot. A részvények és a kötvények is jól teljesítettek az utóbbi időben, kérdés, mi lesz az inflációval, a kamatokkal és a gazdasági növekedéssel. A kötvényalapok befektetői helytelenül általában a múltbeli hozamok alapján tájékozódnak, de van célravezetőbb módszer is. Interjú Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Gyurcsik Attila: Ha úgy hozza a sors, akkor valami ellen is fogadhatok
Vég Márton | 2024. június 10. 19:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvények maradhatnak a kisbefektetők kedvencei
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:06
Nagyon szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, nagyon ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenleg hét százalék közelében levő állampapírhozamok még mindig nem éppen alacsonyak, így a kötvénybefektetések is vonzóak maradnak. A forint is viszonylag erős maradhat, mert az inflációs cél eléréséhez nem engedhető meg a korábbi, trendszerű leértékelődés. Bebesy Dániel, az Erste Alapkezelő senior portfóliómenedzsere lapcsoportunk műsorában, a Klasszis Podcastban beszélt a kötvénypiacról.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG