TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kamatsivatag ellenére vannak olyan befektetések, amelyek legalábbis hosszabb távon szinte biztosan kifizetődnek, sőt olyan is, amely várhatóan a befektetés sokszorosát hozza valamikor. Meg olyan, amit állam bácsi ad nekünk, szinte ajándékba, így nem éri meg nem igénybe venni.

Kisbefektetők, váratlanul pénzhez jutó vagy szorgalmasan takarékoskodó alkalmazottak gyakori kérdése: de mégis, mit csináljak egy-, két-, öt-, tízmillió forintommal? Sok befektetés kamata, hozama ma minimális, elmúltak a régi idők, amikor infláció felett 3-6 százalékpont hozamot is el lehetett érni.

De ez nem jelenti azt, hogy nincsenek értelmes lehetőségek. Hogy mit is kezdjünk a megtakarítással, az mindenkinél a várható futamidőtől, megtakarítási céltól, kockázatvállalási hajlandóságtól is függ.

Egy-két évre nem érdemes vagy nem is szabad sokat kockáztatni, lekötni valamit. De szinte mindig igaz az is, hogy érdemes megosztani több felé. Egyes megoldások csak kisebb összegek mellett kifizetődők, korlátozva vannak.

1. Inflációkövetésben nagyok vagyunk

Az inflációkövető államkötvényről (PMÁP) sokan elmondták már, hogy a magyar kisbefektetők kivételezett helyzetben vannak: évi 3,8 százalékos kamatot is adnak nekik. (Jelenleg a 3 és az 5 éves futamidejű kötvényre 1,10 és 1,40 százalék a kamatprémium az infláció felett.) Ráadásul gyakorlatilag nulla kockázat mellett. Így aki jól akar aludni, és mégis megőrizné pénze értékét, annak ez feltétlen ajánlható. Futamidő vége előtt is viszonylag olcsón fel lehet mondani.

2. Adókedvezmények is vannak

Állam bácsi ajándékait nem árt kihasználni, ilyenek egyes adókedvezményes megtakarítási formák, mint a NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági számla) adóvisszatérítése, vagy a nyugdíjpénztárak, egészségbiztosítási pénztárak adókedvezménye. Attól függően válassz, hogy egyébként a konstrukció futamideje, egyéb feltételei megfelelnek-e a céljaidnak.

Rövid távú megtakarításokat nyilván nem szabad hosszú távra befektetni, és az adókedvezményért sem szabad olyasmit megvenni, aminek a hozama egyébként nem vonzó, vagy a kockázata túl magas. (Biztosítást pedig azért nem kötnénk, mert túl nagy kompromisszumokkal, kötelmekkel, költségekkel jár.)

Az árfolyamnyereség adóját a NYESZ mellett a TBSZ számlával is meg lehet úszni.

3. Évi tíz százalék hozam?

A lakástakarék is állam bácsi ajándéka, de itt kiegészítik a kamatot támogatással, nem az adóból térítenek vissza. Feltétlenül érdemes beszállni, ha a családban bárki lakást akar venni, vagy felújítani. Ez is szinte talált pénz, a hozam a támogatással ideális esetben (megfelelő futamidőnél) évi tíz százalék is lehet.

4. Részvényt venni?

Egy konkrét részvény nem biztos, hogy megtérül, egy részvénycsomag, főleg, ha jelentős osztalékot fizet, és legalább tíz évig tartod, nagy valószínűséggel igen. Sokak szerint hosszú távon a részvény lekörözi a kötvényeket, részvényeket, de ez azért nem mindig, nem minden időszakban és nem minden piacon igazolható.

A részvénypiacon kilenc és fél éves emelkedés van mögöttünk, így csak kevés részvényt mernénk most venni, például a portfólió 5-10 százalékáig, és csak magas osztalékkal. (Itthon például Mol, Magyar Telekom.)

5. Még több részvényt?

Ha tartalékoltál állampapírt, abból vegyél még részvényt – de csak ha majd mindenki elad, mert megjött a következő krach, tőzsdei pánik. Ez körülbelül 6-8-10 évente be szokott következni: például 1987-ben, 1997-1998-ban (ázsiai, orosz válság), 2000-től (dotkom-összeomlás), 2008-2009-ben (Lehman-csőd és pénzügyi válság).

Ezek mélypontja körül, 30-40-50 százalékos esés után mindig jó üzlet volt vásárolni, bár kétségtelenül nagyon kockázatos, semmire nincs garancia. Itt is érvényes, hogy sok éves befektetésben kell majd gondolkodni.

6. Költsd el!

Na nem szórakozásra és luxusra, hanem lakásfelújításra, fűtéscserére, szigetelésre, járműcserére, olyasmikre, amelyek megtakarítást jelentenek. Vagy pedig egészséged javítják, életed meghosszabbítják. Új lakás a hegyekben, vagy park mellett, az elővárosban? A legtöbb ilyen beruházás idővel megtérül, vagy pénzügyileg is, vagy úgy, hogy tovább fogsz élni és nyugdíjat kapni.

7. Tanulj!

Vagy taníttass valakit a családból. Nyelvtanfolyam, szakmai kurzus, amivel többet fogsz tudni keresni a jövőben, ezek nagyon is megtérülő beruházások lehetnek. A befektetett összeg sokszorosát érhetik. Az angol nyelv nélkül ma már szinte semmit sem lehet kezdeni, de egy második nyelv és egy jó szakma is szárnyakat adhat a karriernek.

8. Menj nyaralni!

A nyaralás is lehet kifizetődő. Két hét intenzív pihenés, munkától, számítógéptől távol, teljes és alapos kikapcsolódás, csodákat tehet és új teljesítményekre sarkallhat. De tényleg rendesen kell pihenni, megfelelő körülmények között, nem a laptopot, telefont nyomkodni folyton ugyanúgy, mint odahaza. A körzeti orvosom is ilyen pihenést ajánlott.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Személyes pénzügyek Sötét nyugdíjas évek várnak a katásokra?
Privátbankár.hu | 2020. október 6. 13:42
2021-től várhatóan jelentősen szigorodnak a kata-adózás feltételei, ezért manapság sokat hallani erről az adónemről. De hogyan hat mindez az így dolgozók nyugdíjára?  
Friss
hírlevél