<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A kamatsivatag ellenére vannak olyan befektetések, amelyek legalábbis hosszabb távon szinte biztosan kifizetődnek, sőt olyan is, amely várhatóan a befektetés sokszorosát hozza valamikor. Meg olyan, amit állam bácsi ad nekünk, szinte ajándékba, így nem éri meg nem igénybe venni.

Kisbefektetők, váratlanul pénzhez jutó vagy szorgalmasan takarékoskodó alkalmazottak gyakori kérdése: de mégis, mit csináljak egy-, két-, öt-, tízmillió forintommal? Sok befektetés kamata, hozama ma minimális, elmúltak a régi idők, amikor infláció felett 3-6 százalékpont hozamot is el lehetett érni.

De ez nem jelenti azt, hogy nincsenek értelmes lehetőségek. Hogy mit is kezdjünk a megtakarítással, az mindenkinél a várható futamidőtől, megtakarítási céltól, kockázatvállalási hajlandóságtól is függ.

Egy-két évre nem érdemes vagy nem is szabad sokat kockáztatni, lekötni valamit. De szinte mindig igaz az is, hogy érdemes megosztani több felé. Egyes megoldások csak kisebb összegek mellett kifizetődők, korlátozva vannak.

1. Inflációkövetésben nagyok vagyunk

Az inflációkövető államkötvényről (PMÁP) sokan elmondták már, hogy a magyar kisbefektetők kivételezett helyzetben vannak: évi 3,8 százalékos kamatot is adnak nekik. (Jelenleg a 3 és az 5 éves futamidejű kötvényre 1,10 és 1,40 százalék a kamatprémium az infláció felett.) Ráadásul gyakorlatilag nulla kockázat mellett. Így aki jól akar aludni, és mégis megőrizné pénze értékét, annak ez feltétlen ajánlható. Futamidő vége előtt is viszonylag olcsón fel lehet mondani.

2. Adókedvezmények is vannak

Állam bácsi ajándékait nem árt kihasználni, ilyenek egyes adókedvezményes megtakarítási formák, mint a NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági számla) adóvisszatérítése, vagy a nyugdíjpénztárak, egészségbiztosítási pénztárak adókedvezménye. Attól függően válassz, hogy egyébként a konstrukció futamideje, egyéb feltételei megfelelnek-e a céljaidnak.

Rövid távú megtakarításokat nyilván nem szabad hosszú távra befektetni, és az adókedvezményért sem szabad olyasmit megvenni, aminek a hozama egyébként nem vonzó, vagy a kockázata túl magas. (Biztosítást pedig azért nem kötnénk, mert túl nagy kompromisszumokkal, kötelmekkel, költségekkel jár.)

Az árfolyamnyereség adóját a NYESZ mellett a TBSZ számlával is meg lehet úszni.

3. Évi tíz százalék hozam?

A lakástakarék is állam bácsi ajándéka, de itt kiegészítik a kamatot támogatással, nem az adóból térítenek vissza. Feltétlenül érdemes beszállni, ha a családban bárki lakást akar venni, vagy felújítani. Ez is szinte talált pénz, a hozam a támogatással ideális esetben (megfelelő futamidőnél) évi tíz százalék is lehet.

4. Részvényt venni?

Egy konkrét részvény nem biztos, hogy megtérül, egy részvénycsomag, főleg, ha jelentős osztalékot fizet, és legalább tíz évig tartod, nagy valószínűséggel igen. Sokak szerint hosszú távon a részvény lekörözi a kötvényeket, részvényeket, de ez azért nem mindig, nem minden időszakban és nem minden piacon igazolható.

A részvénypiacon kilenc és fél éves emelkedés van mögöttünk, így csak kevés részvényt mernénk most venni, például a portfólió 5-10 százalékáig, és csak magas osztalékkal. (Itthon például Mol, Magyar Telekom.)

5. Még több részvényt?

Ha tartalékoltál állampapírt, abból vegyél még részvényt – de csak ha majd mindenki elad, mert megjött a következő krach, tőzsdei pánik. Ez körülbelül 6-8-10 évente be szokott következni: például 1987-ben, 1997-1998-ban (ázsiai, orosz válság), 2000-től (dotkom-összeomlás), 2008-2009-ben (Lehman-csőd és pénzügyi válság).

Ezek mélypontja körül, 30-40-50 százalékos esés után mindig jó üzlet volt vásárolni, bár kétségtelenül nagyon kockázatos, semmire nincs garancia. Itt is érvényes, hogy sok éves befektetésben kell majd gondolkodni.

6. Költsd el!

Na nem szórakozásra és luxusra, hanem lakásfelújításra, fűtéscserére, szigetelésre, járműcserére, olyasmikre, amelyek megtakarítást jelentenek. Vagy pedig egészséged javítják, életed meghosszabbítják. Új lakás a hegyekben, vagy park mellett, az elővárosban? A legtöbb ilyen beruházás idővel megtérül, vagy pénzügyileg is, vagy úgy, hogy tovább fogsz élni és nyugdíjat kapni.

7. Tanulj!

Vagy taníttass valakit a családból. Nyelvtanfolyam, szakmai kurzus, amivel többet fogsz tudni keresni a jövőben, ezek nagyon is megtérülő beruházások lehetnek. A befektetett összeg sokszorosát érhetik. Az angol nyelv nélkül ma már szinte semmit sem lehet kezdeni, de egy második nyelv és egy jó szakma is szárnyakat adhat a karriernek.

8. Menj nyaralni!

A nyaralás is lehet kifizetődő. Két hét intenzív pihenés, munkától, számítógéptől távol, teljes és alapos kikapcsolódás, csodákat tehet és új teljesítményekre sarkallhat. De tényleg rendesen kell pihenni, megfelelő körülmények között, nem a laptopot, telefont nyomkodni folyton ugyanúgy, mint odahaza. A körzeti orvosom is ilyen pihenést ajánlott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos