<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A kamatsivatag ellenére vannak olyan befektetések, amelyek legalábbis hosszabb távon szinte biztosan kifizetődnek, sőt olyan is, amely várhatóan a befektetés sokszorosát hozza valamikor. Meg olyan, amit állam bácsi ad nekünk, szinte ajándékba, így nem éri meg nem igénybe venni.

Kisbefektetők, váratlanul pénzhez jutó vagy szorgalmasan takarékoskodó alkalmazottak gyakori kérdése: de mégis, mit csináljak egy-, két-, öt-, tízmillió forintommal? Sok befektetés kamata, hozama ma minimális, elmúltak a régi idők, amikor infláció felett 3-6 százalékpont hozamot is el lehetett érni.

De ez nem jelenti azt, hogy nincsenek értelmes lehetőségek. Hogy mit is kezdjünk a megtakarítással, az mindenkinél a várható futamidőtől, megtakarítási céltól, kockázatvállalási hajlandóságtól is függ.

Egy-két évre nem érdemes vagy nem is szabad sokat kockáztatni, lekötni valamit. De szinte mindig igaz az is, hogy érdemes megosztani több felé. Egyes megoldások csak kisebb összegek mellett kifizetődők, korlátozva vannak.

1. Inflációkövetésben nagyok vagyunk

Az inflációkövető államkötvényről (PMÁP) sokan elmondták már, hogy a magyar kisbefektetők kivételezett helyzetben vannak: évi 3,8 százalékos kamatot is adnak nekik. (Jelenleg a 3 és az 5 éves futamidejű kötvényre 1,10 és 1,40 százalék a kamatprémium az infláció felett.) Ráadásul gyakorlatilag nulla kockázat mellett. Így aki jól akar aludni, és mégis megőrizné pénze értékét, annak ez feltétlen ajánlható. Futamidő vége előtt is viszonylag olcsón fel lehet mondani.

2. Adókedvezmények is vannak

Állam bácsi ajándékait nem árt kihasználni, ilyenek egyes adókedvezményes megtakarítási formák, mint a NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági számla) adóvisszatérítése, vagy a nyugdíjpénztárak, egészségbiztosítási pénztárak adókedvezménye. Attól függően válassz, hogy egyébként a konstrukció futamideje, egyéb feltételei megfelelnek-e a céljaidnak.

Rövid távú megtakarításokat nyilván nem szabad hosszú távra befektetni, és az adókedvezményért sem szabad olyasmit megvenni, aminek a hozama egyébként nem vonzó, vagy a kockázata túl magas. (Biztosítást pedig azért nem kötnénk, mert túl nagy kompromisszumokkal, kötelmekkel, költségekkel jár.)

Az árfolyamnyereség adóját a NYESZ mellett a TBSZ számlával is meg lehet úszni.

3. Évi tíz százalék hozam?

A lakástakarék is állam bácsi ajándéka, de itt kiegészítik a kamatot támogatással, nem az adóból térítenek vissza. Feltétlenül érdemes beszállni, ha a családban bárki lakást akar venni, vagy felújítani. Ez is szinte talált pénz, a hozam a támogatással ideális esetben (megfelelő futamidőnél) évi tíz százalék is lehet.

4. Részvényt venni?

hirdetés

Egy konkrét részvény nem biztos, hogy megtérül, egy részvénycsomag, főleg, ha jelentős osztalékot fizet, és legalább tíz évig tartod, nagy valószínűséggel igen. Sokak szerint hosszú távon a részvény lekörözi a kötvényeket, részvényeket, de ez azért nem mindig, nem minden időszakban és nem minden piacon igazolható.

A részvénypiacon kilenc és fél éves emelkedés van mögöttünk, így csak kevés részvényt mernénk most venni, például a portfólió 5-10 százalékáig, és csak magas osztalékkal. (Itthon például Mol, Magyar Telekom.)

5. Még több részvényt?

Ha tartalékoltál állampapírt, abból vegyél még részvényt – de csak ha majd mindenki elad, mert megjött a következő krach, tőzsdei pánik. Ez körülbelül 6-8-10 évente be szokott következni: például 1987-ben, 1997-1998-ban (ázsiai, orosz válság), 2000-től (dotkom-összeomlás), 2008-2009-ben (Lehman-csőd és pénzügyi válság).

Ezek mélypontja körül, 30-40-50 százalékos esés után mindig jó üzlet volt vásárolni, bár kétségtelenül nagyon kockázatos, semmire nincs garancia. Itt is érvényes, hogy sok éves befektetésben kell majd gondolkodni.

6. Költsd el!

Na nem szórakozásra és luxusra, hanem lakásfelújításra, fűtéscserére, szigetelésre, járműcserére, olyasmikre, amelyek megtakarítást jelentenek. Vagy pedig egészséged javítják, életed meghosszabbítják. Új lakás a hegyekben, vagy park mellett, az elővárosban? A legtöbb ilyen beruházás idővel megtérül, vagy pénzügyileg is, vagy úgy, hogy tovább fogsz élni és nyugdíjat kapni.

7. Tanulj!

Vagy taníttass valakit a családból. Nyelvtanfolyam, szakmai kurzus, amivel többet fogsz tudni keresni a jövőben, ezek nagyon is megtérülő beruházások lehetnek. A befektetett összeg sokszorosát érhetik. Az angol nyelv nélkül ma már szinte semmit sem lehet kezdeni, de egy második nyelv és egy jó szakma is szárnyakat adhat a karriernek.

8. Menj nyaralni!

A nyaralás is lehet kifizetődő. Két hét intenzív pihenés, munkától, számítógéptől távol, teljes és alapos kikapcsolódás, csodákat tehet és új teljesítményekre sarkallhat. De tényleg rendesen kell pihenni, megfelelő körülmények között, nem a laptopot, telefont nyomkodni folyton ugyanúgy, mint odahaza. A körzeti orvosom is ilyen pihenést ajánlott.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Megrohamozták a hazai bankokat
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:07
Ráharaptak a Zöld Otthon Program kedvezményes kamatú hitelére az ingatlant vásárlók és építők. A bankokhoz már az első hónapban annyi igénylés futott be, hogy ilyen ütemben fél év alatt elfogyhat a jegybank 200 milliárdos kerete. Sokan más lakáskölcsönnel együtt veszik fel a zöld hitelt, és akár az építési, vásárlási terveiket is módosítják ennek érdekében.
Személyes pénzügyek Rengeteg értékes szerves hulladék megy veszendőbe
Natív tartalom | 2021. november 30. 16:03
Éves szinten óriási mennyiségű szerves hulladék keletkezik a háztartásokban. Bár már egyre többen felismerik, hogy ez értékes alapanyag is lehet, de a biztató folyamatok ellenére sajnos jelentős mennyiségben még mindig kommunális hulladékként végzi az egyébként komposztálható hulladék.
Személyes pénzügyek Kiderült, mit szeretnénk kapni leginkább karácsonyra
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 11:36
Az idén az emberek a korábbinál hamarabb elkezdték intézni karácsonyi bevásárlásaikat, az Oracle Retail fogyasztói kutatása szerint a vevők 14 százaléka többet is hajlandó fizetni a gyorsabb vagy garantált szállításért, mások pedig, 29 százalékuk, a kényelmesebb módját választják az ajándékozásnak és ajándékkártyát vesznek konkrét tárgyak helyett.
Személyes pénzügyek Pénzesőben bíznak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 08:37
A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökken számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.
Személyes pénzügyek Több magyar dolgozik Ausztriában, mint a 2019-es boldog békeidőkben
Eidenpenz József | 2021. november 28. 06:17
Bár az előző hónaphoz képest csökkent októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egy és két évre visszatekintve mégis jelentős a növekedés. Más országok polgáraihoz képest is sok magyar kapott munkát idén. A bevezetett lezárások miatt azonban sokan kerülhetnek bajba, főleg, ha a korlátozás tovább tart a tervezettnél.
Személyes pénzügyek Brutálisan megnőhetnek egyes lakáshitelek törlesztőrészletei
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 15:46
Pórul járnak, akik a hitelfelvételkor a változó kamatozást választották: akár 17 százalékkal is magasabb lehet a decemberi törlesztőrészletük.
Személyes pénzügyek Jövőre többet fizetnek a lógósok
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 17:15
Átlag hét százalékkal kell többet fizetnie azoknak jövő évtől, akikről kiderül, hogy érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés nélkül vesznek részt a közúti forgalomban. 
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2021 ősz - 2. forduló, 5. nap
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyei, valamint budapesti csapatok számára!
Személyes pénzügyek Jönnek az ünnepek? Ne vásárolj semmit!
Privátbankár.hu | 2021. november 21. 18:26
A „Ne vásárolj semmit” mozgalom és más hasonló csoportok egyre népszerűbbek Nyugaton, legalább kétmillió új tagot szereztek az utóbbi időben. Segítenek az áremelkedések egy részének kivédésében és a környezet védelmében, bár a korlátaik miatt hatásuk nehezen kiszámítható. Magyarországon hol lehet ajándékokat szerezni – ingyen? Mutatjuk.
Személyes pénzügyek Sok háztartás helyzete romlott vagy stagnál Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. november 18. 18:45
Az előző negyedévhez képest enyhén csökkent, éves összehasonlításban azonban továbbra is javul a lakosság fizetőképessége az Intrum és a GKI indexe alapján. A lakossági fogyasztás szintje idén már eléri a járvány előtti mértéket, de az élesedő jövedelemkülönbségek miatt nem minden háztartás érzékeli a gazdasági növekedést.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló