Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy német konzervatív politikus azt javasolja, hogy adókedvezménnyel ösztönözzék a részvényvásárlásokat, amennyiben azok célja a nyugdíjas korra szóló előtakarékosság. Ezt sok kritika éri, balról is, jobbról is. Veszélyes lenne bármely befektetési osztály felé terelni a befektetőket, csúcsközelben részvényvásárlásokra rábeszélni.
Friedrich Merz (MTI/EPA/Felipe Trueba)

Az Angela Merkel kancellár CDU-pártelnöki helyére pályázó német politikusok egyike, Friedrich Merz azt mondta, azokat a részvényeseket, akik a nyugdíjukra előtakarékoskodnak, adókedvezménnyel kéne támogatni. A “Welt am Sonntag“ lapban adott interjúja szerint a részvénypiacot arra kéne használni, hogy a háztartások számára jobb “vagyon– és tőkeképződést” biztosítsanak.

Ezzel a saját otthonok megvásárlása is könnyebbé válna szerinte a háztartások számára. (Németországban magas a bérlakásokban élők aránya – a szerk.) Ez az otthonteremtés egyébként a CDU régi ígérete – jegyzi meg a Faz.net.

A politikus elképzelése, hogy a részvényekből felépített megtakarítási vagy öngondoskodási portfóliókra adómentes összeghatárt vezessenek be, amennyiben a tulajdonos eléri a nyugdíj-korhatárt. Ma a német szövetségi költségvetés évente körülbelül százmilliárd eurót ad a nyugdíjkassza kiegészítésére (erről és a hazai kasszáról itt írtunk). A politikus szerint azonban “milliárdokban egy számjegyű” (1-10 milliárd közötti) összegből finanszírozni lehetne egy ilyen adókedvezményt.

Mi már megcsináltuk

Érdemes hozzátenni, hogy a hazai adószabályok már lényegében megvalósították Friedrich Merz elképzelését, hiszen a magyarországi tbsz-számlákon (tartós befektetési számla) a legalább öt naptári évig tartott befektetések hozama (árfolyamnyeresége, kamata, osztaléka) adómentes.

Lényegében az összes sok éves befektetésé tehát, nem is csak a nyugdíj-megtakarításoké. Ezen felül a nyesz-en (nyugdíj-előtakarékossági számlán) levő megtakarításokra, amelyeket csak nyugdíjba vonulás után lehet felvenni, szja-kedvezmény, adó-visszatérítés is jár.

Pár milliót össze lehet szedni

Alapesetben ez csak évi százezer forint, még a magyar bérekhez képest is alacsony összeg. Bár ha valaki 2-3 évtizeden keresztül igénybe veszi és mellé még jó hozamokat is elér, a visszatérítések járulékaikkal nyugdíjas korra több millió forintra duzzadhatnak a nyesz-en.

Plusz vannak a befektető saját, jóval magasabb összegű megtakarításai, amiket a számlára rakott a kedvezmény érdekében. De mindehhez nem lehet hozzáférni a nyugdíjig (nem likvid), így csak annak érdemes erre vállalkoznia, akinek amúgy is bőven vannak tartalékai. (És olyan befektetést tud venni, amely nem okoz veszteséget.)

Másrészt viszont a lakáshoz jutást, lakásfelújítást támogató lakástakarék-pénztárak kedvezményét nemrég eltörölték nálunk. (További cikkünk az adóoptimalizálásról itt.)

Hazabeszél a pártelnökjelölt?

A német javaslat fogadtatása egyébként nagyon vegyes volt. Még az alapvetően konzervatív Faz.net (Frankfurter Allgemeine Zeitung) is azzal folytatja, hogy Merz a Blackrock Deutschland felügyelőbizottsági tagja. Ez pedig a világ legnagyobb vagyonkezelő vállalkozásának helyi cége. (A csoport 6400 milliárd dollárt kezel.)

Igaz, egy kommentárban azután meg is védték, mondván, hogy ez nem csak a pénzügyi óriások érdeke. A részvények nemcsak a gazdagok számára jelentenek lehetőséget arra, hogy termelő befektetésekből részesedjenek.

A nyugdíjak privatizálása?

A részvények tulajdonlása erősíti az emberek érdeklődését a gazdasági kérdések iránt, ami közhasznú cél. (Magyarországon a kilencvenes években a kárpótlásijegy-cserék indítottak el sok embert a pénzügyi kultúra felé vezető úton – a szerk.)

A Süddeutsche Zeitung weboldala több politikust és közgazdászt idéz, a szocialista SPD vezetői, Carsten Schneider és Lars Klingbeil szerint “kevesek részvényvásárlásának szubvencionálása helyett” az állami nyugdíjat kéne erősíteni. A javaslatot a nyugdíj privatizálása felé tett első lépésnek nevezték, milliárdos szívességnek a gazdagok felé, különösen a “Blackrock-nál levő barátok” irányába.

Közvetítő pedig kell

A Zöldek pénzügyi szakértője, Gerhard Schick alapvetően üdvözölte az ötletet, hogy a nyugdíjakra való öngondoskodás a termelőtőkén keresztül történjen. Az adókedvezmény helyett azonban olyan megtakarítási formát szorgalmazott, ahol “nem a bankok és a biztosítók tartják a markukat”. (Ám így csak a brókercégek és az alapkezelők maradnak, a legtöbb országban nincs más lehetőség, csak közvetítőkön keresztül vehet részvényt a lakosság – a szerk.)

Nagy csalódás lehet belőle

A Süddeutsche által idézett híres közgazdászok, kutatóintézeti vezetők közül többen óvtak attól, hogy az állam bármely befektetési eszközt – részvényt, kötvényt – a többi rovására preferáljon. Nem véletlenül, hiszen lehetnek olyan időszakok, amikor az egyik, máskor a másik az előnyösebb.

Képzeljük el, hogy az utóbbi közel tíz év tőzsdei emelkedő szakasza után több éves lejtmenet következik. A tévesen részvényvásárlásra ösztönzött, csalódott befektetők nyilván megint tömegesen fordulnának el a tőkepiactól, de talán magától az öngondoskodástól is.

Nincs nyugdíj kötvény nélkül?

Sok esetben egy vegyes, részvényeket és kötvényeket, pénzpiaci eszközöket, esetleg devizákat, árupiaci termékeket is tartalmazó portfólió hosszú távon előnyösebb lehet a magánszemélyeknek. A német befektetési kultúrára egyébként jellemző az óvatosság, nem lehet véletlen, hogy a “Rente” szó egyszerre jelent nyugdíjat és kötvényt a nyelvben. Másrészt a vállalatok tevékenységüket nemcsak részvényekkel, hanem kötvényekkel is tudják finanszírozni, és Nyugaton gyakorta szokták is.

Az a baj, hogy nincs kamat

A németek egyik nagy baja egyébként, hogy bár szorgalmasan szoktak spórolni, ennek mostanában erős korlátai vannak. Az alacsony kamatok, kötvényhozamok ugyanis nem tartanak lépést az inflációval sem. Igaz, ebben pár éven belül jöhet változás, amikor az EKB befejezi a kötvényvásárlásokat és végre ismét kamatot emel.

Részvényeket vásárolni pedig kevesen mernek Németországban, alapvetően kockázatkerülő a lakosság. (Ha nem is annyira, mint Magyarországon.)

A tőzsdék elveszett évtizede jön?

A következő tíz évben a részvénybefektetésekkel nagyon nehéz lesz pénzt keresni Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő vagyonkezelője, bloggere szerint. Miközben ugyanis “a világ nagy része iszonyatosan sokat gazdagodott az elmúlt évtizedekben”, nem nagyon jutott előre a “lecsúszóban lévő fehér középosztály” Észak-Amerikában,  Nyugat-Európában.

Ha az uralkodó politikai erők nem képesek kezelni az ő helyzetüket, akkor “nacionalista és szocialista” megoldások jönnek. Az első “gazdasági lassulást és inflációt hoz”, a második jelentős profitcsökkenést a cégeknek – és szintén inflációt. “Ráadásul mindez egy olyan időszakban, amikor a részvények árazása amúgy is magas, és a kamatok is inkább felfelé tudnak menni, mint lefelé.”

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13910 13795 13955 -0,11% 13910 13915 1 696 795 050 Ft 2021-05-11 14:32:49
MOL 2206 2192 2244 -1,69% 2206 2208 974 594 056 Ft 2021-05-11 14:33:32
MTELEKOM 417 414 419 -0,12% 416 418 143 230 757 Ft 2021-05-11 14:34:15
RICHTER 8275 8075 8570 -3,39% 8275 8280 1 873 067 765 Ft 2021-05-11 14:34:31
OPUS 244 241 246 0,00% 242 244 11 686 181 Ft 2021-05-11 13:52:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Átterjedt a korrekció Európára, 30-ból 30 DAX-papír esett
Eidenpenz József | 2021. május 11. 12:13
A tegnapi, március óta nem látott nagyságú amerikai techrészvény-kiárusítás után ma Európában is méretes mínuszok vannak. A magyar és a lengyel index az átlagnál jobban szerepel, de Pesten is az esés az úr. Nagyot zuhant a Novavax egy bejelentés nyomán, és  rejtélyes új Tesla-gyár tervei tűntek fel Texasban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és a Telekom húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,22 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 44 587,59 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Átmeneti lehet a Richter gyengélkedése, a bányavállalatok és oltóanyag-gyártók nagy napja a mai
Eidenpenz József | 2021. május 10. 12:27
Az európai tőzsdéken kis esés jellemző, de a magyar és a lengyel parkett jobban teljesít. A Pfizer-BionTech oltásról sorba jöttek jó hírek, a részvénye majdnem tíz százalékkal drágul. Londonban a bányavállalatok főleg a réz száguldása miatt mennek. A Richter jelentése csalódás, de a jövőt illetően optimisták az elemzők, így a papír nem esik.
Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A nyersanyagok vétele, illetve tartása most jó ötletnek tűnik
Csabai Károly | 2021. május 7. 16:30
Hetedszer nyerte el az OTP Föld Kincsei Alap az Év Legjobb Árupiaci Alapja címet a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón, ami megsüvegelendő teljesítmény annak ismeretében, hogy lapunk nyolc évvel ezelőtt indította útjára e díjat. Az újabb elismerés apropóján beszélgettünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot alakított a Mol a brókerek szerint, még tovább is nőhet az OTP profitja
Eidenpenz József | 2021. május 7. 12:47
A Mol gyorsjelentése lényegesen jobb számokat hozott, mint az elemzői előrejelzések átlaga, nem csoda, hogy a részvény szépen emelkedik. Az OTP eredményét is pozitívan értékelik, de a piaci reakció mégsem ezt tükrözi. Az Adidas nagy felpattanást mutat ma, a PayPal pedig sokat keresett a kriptodevizákon.
Részvény / Deviza / Áru A magas olajárak legyőzték a koronavírust: a vártnál is jobb eredményt ért el a Mol
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 07:06
Az elemzői várakozásokat meghaladó első negyedéves eredményt tett közzé a Mol péntek hajnalban.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a hazai tőzsde – hogy alakultak az árfolyamok?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 19:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 330,01 pontos, 0,75 százalékos emelkedéssel, 44 472,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mi lehet az oka, hogy a magyar tőzsde alulteljesít, a román pedig annyira felül?
Eidenpenz József | 2021. május 6. 15:49
Az Accorde Első Román Részvényalap és a mögöttes tőzsde szépen túlteljesítette a régió többi részvénypiacát. Miért lehet ez? Miért maradnak meg a cégek jobban az egyik tőzsdén, mint a másikon? Mitől mehet még tovább a szomszéd részvényindexe? Mi most az egymillió dolláros kérdés a román piacon? Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Kiiktatnák az oltások oltalmát, sokat várnak az OTP reggeli jelentésétől
Eidenpenz József | 2021. május 6. 12:13
Európában kissé lefelé tartanak az indexek a tegnapi felemás amerikai zárás után. Több árupiaci termék viszont száguld, történelmi csúcsra ért a réz. Holnap reggel jelent az OTP és a Mol. Az USA után az EU is hajlandónak mutatkozik arra, hogy az oltóanyagok szabadalmi védettségét felfüggesztve megkönnyítse a gyártást a feltörekvő országokban.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.