<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Egy német konzervatív politikus azt javasolja, hogy adókedvezménnyel ösztönözzék a részvényvásárlásokat, amennyiben azok célja a nyugdíjas korra szóló előtakarékosság. Ezt sok kritika éri, balról is, jobbról is. Veszélyes lenne bármely befektetési osztály felé terelni a befektetőket, csúcsközelben részvényvásárlásokra rábeszélni.
Friedrich Merz (MTI/EPA/Felipe Trueba)

Az Angela Merkel kancellár CDU-pártelnöki helyére pályázó német politikusok egyike, Friedrich Merz azt mondta, azokat a részvényeseket, akik a nyugdíjukra előtakarékoskodnak, adókedvezménnyel kéne támogatni. A “Welt am Sonntag“ lapban adott interjúja szerint a részvénypiacot arra kéne használni, hogy a háztartások számára jobb “vagyon– és tőkeképződést” biztosítsanak.

Ezzel a saját otthonok megvásárlása is könnyebbé válna szerinte a háztartások számára. (Németországban magas a bérlakásokban élők aránya – a szerk.) Ez az otthonteremtés egyébként a CDU régi ígérete – jegyzi meg a Faz.net.

A politikus elképzelése, hogy a részvényekből felépített megtakarítási vagy öngondoskodási portfóliókra adómentes összeghatárt vezessenek be, amennyiben a tulajdonos eléri a nyugdíj-korhatárt. Ma a német szövetségi költségvetés évente körülbelül százmilliárd eurót ad a nyugdíjkassza kiegészítésére (erről és a hazai kasszáról itt írtunk). A politikus szerint azonban “milliárdokban egy számjegyű” (1-10 milliárd közötti) összegből finanszírozni lehetne egy ilyen adókedvezményt.

Mi már megcsináltuk

Érdemes hozzátenni, hogy a hazai adószabályok már lényegében megvalósították Friedrich Merz elképzelését, hiszen a magyarországi tbsz-számlákon (tartós befektetési számla) a legalább öt naptári évig tartott befektetések hozama (árfolyamnyeresége, kamata, osztaléka) adómentes.

Lényegében az összes sok éves befektetésé tehát, nem is csak a nyugdíj-megtakarításoké. Ezen felül a nyesz-en (nyugdíj-előtakarékossági számlán) levő megtakarításokra, amelyeket csak nyugdíjba vonulás után lehet felvenni, szja-kedvezmény, adó-visszatérítés is jár.

Pár milliót össze lehet szedni

Alapesetben ez csak évi százezer forint, még a magyar bérekhez képest is alacsony összeg. Bár ha valaki 2-3 évtizeden keresztül igénybe veszi és mellé még jó hozamokat is elér, a visszatérítések járulékaikkal nyugdíjas korra több millió forintra duzzadhatnak a nyesz-en.

Plusz vannak a befektető saját, jóval magasabb összegű megtakarításai, amiket a számlára rakott a kedvezmény érdekében. De mindehhez nem lehet hozzáférni a nyugdíjig (nem likvid), így csak annak érdemes erre vállalkoznia, akinek amúgy is bőven vannak tartalékai. (És olyan befektetést tud venni, amely nem okoz veszteséget.)

Másrészt viszont a lakáshoz jutást, lakásfelújítást támogató lakástakarék-pénztárak kedvezményét nemrég eltörölték nálunk. (További cikkünk az adóoptimalizálásról itt.)

Hazabeszél a pártelnökjelölt?

A német javaslat fogadtatása egyébként nagyon vegyes volt. Még az alapvetően konzervatív Faz.net (Frankfurter Allgemeine Zeitung) is azzal folytatja, hogy Merz a Blackrock Deutschland felügyelőbizottsági tagja. Ez pedig a világ legnagyobb vagyonkezelő vállalkozásának helyi cége. (A csoport 6400 milliárd dollárt kezel.)

Igaz, egy kommentárban azután meg is védték, mondván, hogy ez nem csak a pénzügyi óriások érdeke. A részvények nemcsak a gazdagok számára jelentenek lehetőséget arra, hogy termelő befektetésekből részesedjenek.

A nyugdíjak privatizálása?

A részvények tulajdonlása erősíti az emberek érdeklődését a gazdasági kérdések iránt, ami közhasznú cél. (Magyarországon a kilencvenes években a kárpótlásijegy-cserék indítottak el sok embert a pénzügyi kultúra felé vezető úton – a szerk.)

A Süddeutsche Zeitung weboldala több politikust és közgazdászt idéz, a szocialista SPD vezetői, Carsten Schneider és Lars Klingbeil szerint “kevesek részvényvásárlásának szubvencionálása helyett” az állami nyugdíjat kéne erősíteni. A javaslatot a nyugdíj privatizálása felé tett első lépésnek nevezték, milliárdos szívességnek a gazdagok felé, különösen a “Blackrock-nál levő barátok” irányába.

Közvetítő pedig kell

A Zöldek pénzügyi szakértője, Gerhard Schick alapvetően üdvözölte az ötletet, hogy a nyugdíjakra való öngondoskodás a termelőtőkén keresztül történjen. Az adókedvezmény helyett azonban olyan megtakarítási formát szorgalmazott, ahol “nem a bankok és a biztosítók tartják a markukat”. (Ám így csak a brókercégek és az alapkezelők maradnak, a legtöbb országban nincs más lehetőség, csak közvetítőkön keresztül vehet részvényt a lakosság – a szerk.)

Nagy csalódás lehet belőle

A Süddeutsche által idézett híres közgazdászok, kutatóintézeti vezetők közül többen óvtak attól, hogy az állam bármely befektetési eszközt – részvényt, kötvényt – a többi rovására preferáljon. Nem véletlenül, hiszen lehetnek olyan időszakok, amikor az egyik, máskor a másik az előnyösebb.

Képzeljük el, hogy az utóbbi közel tíz év tőzsdei emelkedő szakasza után több éves lejtmenet következik. A tévesen részvényvásárlásra ösztönzött, csalódott befektetők nyilván megint tömegesen fordulnának el a tőkepiactól, de talán magától az öngondoskodástól is.

Nincs nyugdíj kötvény nélkül?

Sok esetben egy vegyes, részvényeket és kötvényeket, pénzpiaci eszközöket, esetleg devizákat, árupiaci termékeket is tartalmazó portfólió hosszú távon előnyösebb lehet a magánszemélyeknek. A német befektetési kultúrára egyébként jellemző az óvatosság, nem lehet véletlen, hogy a “Rente” szó egyszerre jelent nyugdíjat és kötvényt a nyelvben. Másrészt a vállalatok tevékenységüket nemcsak részvényekkel, hanem kötvényekkel is tudják finanszírozni, és Nyugaton gyakorta szokták is.

Az a baj, hogy nincs kamat

A németek egyik nagy baja egyébként, hogy bár szorgalmasan szoktak spórolni, ennek mostanában erős korlátai vannak. Az alacsony kamatok, kötvényhozamok ugyanis nem tartanak lépést az inflációval sem. Igaz, ebben pár éven belül jöhet változás, amikor az EKB befejezi a kötvényvásárlásokat és végre ismét kamatot emel.

Részvényeket vásárolni pedig kevesen mernek Németországban, alapvetően kockázatkerülő a lakosság. (Ha nem is annyira, mint Magyarországon.)

A tőzsdék elveszett évtizede jön?

A következő tíz évben a részvénybefektetésekkel nagyon nehéz lesz pénzt keresni Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő vagyonkezelője, bloggere szerint. Miközben ugyanis “a világ nagy része iszonyatosan sokat gazdagodott az elmúlt évtizedekben”, nem nagyon jutott előre a “lecsúszóban lévő fehér középosztály” Észak-Amerikában,  Nyugat-Európában.

Ha az uralkodó politikai erők nem képesek kezelni az ő helyzetüket, akkor “nacionalista és szocialista” megoldások jönnek. Az első “gazdasági lassulást és inflációt hoz”, a második jelentős profitcsökkenést a cégeknek – és szintén inflációt. “Ráadásul mindez egy olyan időszakban, amikor a részvények árazása amúgy is magas, és a kamatok is inkább felfelé tudnak menni, mint lefelé.”

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16560 16555 16695 -0,54% 16555 16575 1 491 628 075 Ft 2021-08-03 15:02:24
MOL 2440 2418 2450 +1,50% 2436 2438 2 398 951 962 Ft 2021-08-03 15:03:19
MTELEKOM 426 424 427 +0,12% 425 426 81 297 928 Ft 2021-08-03 14:45:25
RICHTER 8575 8345 8585 +2,76% 8560 8575 2 484 476 575 Ft 2021-08-03 14:57:16
OPUS 236 235 237 -0,21% 236 237 11 160 796 Ft 2021-08-03 14:59:56
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Egyetlen újságcikk a mélybe lökött egy dollármilliárdos iparágat - áttörés előtt áll a forint?
Gáspár András | 2021. augusztus 3. 12:04
Kínában tovább ütik a techcégeket, most az online játékokat nevezte drognak az állami média egy olyan cikkel, amit pár óra után el is tüntettek - ezzel ismét mélyrepülésbe taszították az árfolyamokat. Budapesten a befektetők értékelik a Richter kiváló gyorsjelentését is, és a Molnak is megelőlegezik a bizalmat. A forint fontos szintet törhet át, a delta variáns miatti aggodalom miatt esik az olajár. Délelőtt piaci körkép.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP felhúzta a BUX indexet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 17:46
2 százalékkal ugrott meg a bankpapír, amely az indexet is felfele mozdította.
Részvény / Deviza / Áru Jól kezdte a forint a hetet
Király Béla | 2021. augusztus 2. 12:49
A pénteki gyengébb amerikai zárás ellenére az ázsiai tőzsdék emelkedéssel kezdtek. A magyar piacon a tőzsdén nem volt komoly változás, ellenben a forint ismét erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan fektessünk rézbe, és miért jó ilyenkor bányarészvényesnek lenni?
Eidenpenz József | 2021. augusztus 1. 05:17
Mit tehet az, aki valamilyen egzotikusabb nyersanyagba akar fektetni, ami nálunk esetleg nem is kapható? Vásárolhat például olyan vállalatok részvényeiből, amelyek ennek fontos termelői. A réznél a nagyobb cégek általában több lábon állnak, más anyagokat is felszínre hoznak, de van olyan is, amely túlnyomórészt a rézből él.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi piacokhoz képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 19:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,89 pontos, 0,67 százalékos emelkedéssel, 48 610,95 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a magyar index – az emelkedés tovább folytatódhat?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 758,53 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 48 286,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megijedtek a kínai pártemberek a részvényár-eséstől, jó jelentés után esik a Facebook
Eidenpenz József | 2021. július 29. 11:24
Hatalmas mennyiségű gyorsjelentés érkezett, amelyek többnyire felülmúlják az amúgy sem pesszimista elemzői becsléseket. Ám a jövőbeli kilátások már nem mindig rózsásak, így több papír esett, mint például a Facebook. Kínában a vezetés nyugtatgatja a részvényeseket, ma megy tőzsdére a Robinhood. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru A kamatdöntés lökte meg ma is az OTP árfolyamát
MTI | 2021. július 28. 17:51
Felülteljesítő volt szerdán a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Mégsem kell félni a negyedik hullámtól? Megint macska tévedt a blokkláncra
Eidenpenz József | 2021. július 28. 11:56
Európában emelkednek a tőzsdeindexek és az USA-ban is plusszos nyitás várható a Fed ülésének vége előtt. Számos fontos gyorsjelentés érkezett, amerikai tech-óriásoktól és európai nagybankoktól, alapvetően kedvező számokkal, de bizonytalan kilátások mellett. A 40 ezer dollárt ostromolja a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos