5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy dolgot biztosan nem lehet a következő évre halasztani: a személyi jövedelemadó-kedvezmények kihasználását. Az ez év végi adóoptimalizálásra már csak hetek vannak hátra, a hosszabb távon gondolkodók, nyugdíj-előtakarékoskodók, kockázatok csökkentésére vágyók előnyben. Sok apró trükk van, amit nem ismerünk.

Az ügyfelek öngondoskodását próbálja erősíteni az OVB Vermögensberatung Kft. tanácsadó cég, ezen a téren a lakosság a kutatások szerint nem áll jól, a kérdéssel a magyarok messze túl keveset foglalkoznak. Nagy szükség van oktatásra, a komplikált rendszereket meg kell ismertetni a fiatalokkal és a felnőttekkel egyaránt – mondta el Jánosi Gergely, a cég ügyvezető igazgatója egy sajtóbeszélgetésen (a képen jobbra).

Bár egész évben érdemes ezekről a témákról beszélni, az év végén vannak olyan döntések, amelyeket feltétlenül érdemes meghozni, később már nem lehet. Az egyik ilyen a különböző adó-visszatérítések kérdése az adott évre.

Ezek nyugdíjcélú, egészségcélú és önsegélyező megtakarítások lehetnek. A nyugdíjcélú megtakarításoknál a befizetések húsz százaléka az adó-visszatérítés, lehet nyugdíj-előtakarékossági (nyesz-) számla, lehetnek magánnyugdíj-pénztárak, egészségpénztárak, nyugdíjbiztosítások.

Alacsony a lefedettség

A többféle visszatérítés együtt legfeljebb 150 ezer forint lehet. Hosszú távon, sok évig rendszeresen megtakarítva, hozamokkal együtt azonban már nagy pénzekről, milliókról van szó.

Magyarországon van mintegy 700 ezer életbiztosítás és nagyjából ugyanannyi egészségbiztosítás van, de sokan mindkettővel rendelkeznek. Viszont több mint négymillióan dolgoznak az országban. “A lakosság lefedettsége nagyon gyér” – mondta el Jánosi. Kockázati életbiztosításra kevesebbet költ a lakosság, mint szerencsejátékra.

Megőrizni a vagyont

A család havi jövedelmének 50-60-szorosára, öt évi megélhetésre elegendő életbiztosítást érdemes kötni. A fiatalok, bár maguktól ritkán jut eszükbe az öngondoskodás, sokszor könnyebben meggyőzhetők erről a tanácsadó cég tapasztalatai szerint, mint az idősebbek, mert nyitottabbak a pénzügyi dolgok, újdonságok iránt.

Az OVB Vermögensberatung 1970 óta működő európai pénzügyi tanácsadó cég, amely elsősorban a középosztályban nyújt szolgáltatást az ügyfeleinek. Az ügyfelek életszínvonalával, az azt érintő kockázatokkal foglalkoznak, annak érdekében, hogy meg lehessen azt őrizni.

Több százezer ügyfél

Így az egészséget, a vagyontárgyakat fenyegető kockázatok megvédésével, a jövőbeli olyan rizikófaktorokkal, mint a kereseti helyzet változása, a nyugdíjba vonulás. A kockázatkezelés, a jövőbeli kockázatokra való felkészülés áll a középpontban, de tanácsokat adnak sok minden másról, például hitelekkel kapcsolatban is.

A tanácsadó cég aktív ügyfeleinek száma 200 és 300 ezer között van. Az OVB Maga keresi meg ügyfeleit, a már meglévő ügyfelek ajánlásai alapján. Ha jó szolgáltatást tudunk nyújtani, tovább ajánlanak bennünket – mondják. Magáért a tanácsadásért a törvény szerint nem kérhetnek díjat, így bevételük a termékek értékesítéséből származik.

Az állampapír nem versenytárs

Az OVB a piac egészét nézve nem látja azt, hogy a magyarországi bérnövekedés lecsapódna a megtakarításokban, pedig 30 százalék körüli vagyongyarapodás volt az elmúlt mintegy kilenc évben. Valószínűleg fogyasztásra, esetleg ingatlanvásárlásra mennek el a pénzek – mondták el.

Az OVB a megtakarítási piacon a kisebb összegű, de rendszeres havi megtakarításokat veszi célba, ennek szerintük nem jelent konkurenciát a lakossági állampapír. “A lakossági állampapírok nem a biztosításokkal versenyeznek” – hangzott el.

Tűz füst nélkül

Nem szabad csak a szolgáltatások árára figyelni, automatikusan a legolcsóbb biztosításra rábökni – mondják a tanácsadók. Vannak például biztosítások, ahol a tűz benne van, de a füst nincs. Ha a tüzet eloltották, de az összes bútor füstös lett, a biztosító nem fizet. Az ilyen részleteket az átlagember nem mindig veszi észre.

A hozamígéreteknek általában semmi jelentősége nincsen, ahogy a nominális (névleges) hozamnak sem. Az a lényeg, hogy a jövőben többet tudjak vásárolni a megtakarításomból, mint ma, azaz pozitív legyen a reálhozam.

Szemléletváltás kell

A likviditás is fontos szempont: nyugdíjpénztárból, NYESZ-számláról, nyugdíjbiztosításból például csak meghatározott feltételek mellett, alapvetően nyugdíjba vonuláskor lehet kivenni a pénzt. Ha fennáll a veszélye, hogy előbb lesz szükségünk a pénzre, akkor végig kell gondolni, mennyit tudunk mindenképp addig nélkülözni.

Sok embernek egyáltalán nincs ingóság-biztosítása, ami évente 8000 forint körüli összeg lenne. Napi 60 forintért már meg lehet venni egy tízmilliós összegű védelmet. Így nem arról van szó, hogy az emberek nem tudnák kifizetni. Fájóan nagy a tudatosság hiánya, szemléletbeli változásra van szükség – mondták el. (Hasonló értelemben nyilatkoztak szakemberek a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciáján is.)

Hitelből csak óvatosan

A társaság hatalmas energiákat fordít a tanácsadói képzésére. Sokszor bizalomhiány miatt nem takarítanak meg az emberek, emlékezve például az évekkel ezelőtti devizaválságra – hangzott el.

Az év vége a jó értelemben vett költekezés időszaka. Sokan hitelkártyára vásárolnak, jelentős részük egyszerűen elfelejti időben visszafizetni a hitelt. Mások a drága fogyasztási hitelt választják, holott elkerülhető lenne. Az utolsó MNB-statisztikákból az látszik, hogy erősen megmozdult a hitelpiac, ezen belül a fogyasztási hitelek piaca is.

Apró trükkök, tippek

Sok fontos részlet van, amit nem tudnak az emberek, például hogy az önsegélyező pénztárakból hitelt lehet törleszteni, vagy hogy jár rá szülési segély.

A kockázati típusú biztosításoknál nem árt tudni, hogy több olyan biztosítás van, amelyek díja az életkorral nő. Sok biztosító január elsején több díjat számol fel, mint december 31-én, mert úgy veszi, hogy az ügyfél életkora magasabb. Egy napon múlhat tehát a díjunk mértéke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG