<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Év végén nagymértékben megugranak a befizetések az adókedvezményt biztosító lakossági megtakarítási konstrukciókba. De vajon mire érdemes figyelni, mely konstrukciókat éri meg választani? Megmutatkozik-e a koronavírus hatása e téren is, és ha igen, hogyan?

A koronavírus-járvány a gazdaság minden szegmensére rányomta a bélyegét, s természetesen érintette a befektetéseket is. A piacra gyakorolt hatásáról már eddig is számtalan elemzés készült, azonban azt a pozitívumot mindenképp kiemelnénk, hogy az egyösszegű befektetések mellett egyre nő a rendszeres invesztíciók jelentősége, akár kisebb összeggel indítva – közölték a Piac & Profit magazin érdeklődésére a K&H-nál. Szerintük ez mindenekelőtt azért nagyon fontos, mert azt mutatja, hogy a lakosság egyre tudatosabban áll hozzá a pénzügyeihez.

Ehhez még inkább apropót szolgáltat az év végi időszak, amikor egyre inkább előtérbe kerülnek az állam által nyújtott különböző támogatások, adó-visszatérítések.

Általánosságban igaz, a hosszabb távú megtakarításokat adókedvezménnyel ösztönzi az állam: ahogy nő az időtáv, úgy bővül az elérhető kedvezmények köre, ezek együttesen pedig mind-mind a befektetés értékét növelik.

A Piac & Profit sorra vette az év végi adóoptimalizás során szóba jöhető befektetési termékeket a tartós befektetési számlától (TBSZ) a nyugdíjbiztosításon keresztül az önkéntes pénztári befizetésekig. A közös bennük, hogy a takarékoskodást az állam adókedvezménnyel ösztönzi: a kedvezmények az adott évre vonatkozó adóbevallásban érvényesíthetők, így ezeknek a befektetéseknek tipikusan decemberben van a szezonjuk.

A nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) az adott évben befizetett összegek után 20 százalék, de maximum 100 ezer forint állami támogatás jár. A számlán lévő összegből lebonyolított tranzakciók – értékpapírok adásvétele – utáni nyereség, a hozam pedig adómentes, ha teljesülnek a jogszabályban meghatározott feltételek.

Időnként félreértésre ad okot az év végi határidő a nyugdíj-előtakarékossági számlák esetében. Ezért fontos tisztázni, hogy a pénzjóváírásnak kell a NYESZ-re még a naptári éven belül beérkeznie, a beutalt pénz terhére megvásárolni kívánt értékpapírba történő befektetés akár a következő naptári évre is áthúzódhat.

A megtakarítani vágyók számára mind a nyugdíjpénztári, mind az akár azonnal költhető egészségpénztári megtakarítások is megfelelő befektetési lehetőséget jelentenek. Mindkét konstrukcióra évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forint szja-visszatérítés jár.

Lehet nyugdíjbiztosítást is kötni. Ez egy befektetéssel kombinált életbiztosítás, amelyre évente legfeljebb130 ezer forint értékben jár az adójóváírás.

Jó hír, hogy a nyugdíjbiztosítások és az önkéntes pénztárak után járó adó-visszatérítés nem zárják ki egymást, így a befizetett személyi jövedelemadójából összesen 280 ezer forintot tud visszaigényelni az, akinek van NYESZ számlája vagy nyugdíjbiztosítása és önkéntes pénztári megtakarítása is. A kedvezmény maximális kihasználásához éves szinten 650 ezer forintot kell befizetni nyugdíjcélra, és 750 ezer forintot valamelyik önkéntes kasszába. Utóbbiak esetében a munkáltatói hozzájárulások után is jár a 20 százalékos adó-visszatérítés.

Amiről még szól a magazin cikke:

  • A friss pénzek elhelyezése mellett a meglévő befektetések esetleges átrendezése is adóoptimalizációnak számít.
  • Az év végéhez közeledve érdemes úgynevezett átkötéseket végrehajtani.
  • Több pénzintézet és önkéntes pénztár is elmondja, számít-e az év végén a szokásos adóoptimalizációs rohamra 2020-ban. 

A Piac & Profit legfrissebb számát keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő a digitális kiadványra ITT.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Hétfőtől kötelező lesz maszkot hordani a fővárosi fenntartású intézményekben
MTI | 2021. október 28. 17:59
Vagyis a színházakban, mozikban is előírják a maszk használatát. A főpolgármester döntött így.
Közérdekű Koronavírus: ismét 20 ezer felett az aktív fertőzöttek száma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:40
A hétvégi összesített adatok ugrást hoztak a fertőzöttek számában.
Közérdekű Koronavírus: április vége óta nem találtak ennyire sok új fertőzöttet egy nap alatt
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 09:32
Több mint 2500: április 29-én regisztráltak utoljára egy nap alatt ennyi új fertőzöttet Magyarországon.  
Közérdekű Húsz halott és több mint kétezer új fertőzött itthon
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 09:55
Minden járványügyi adat tovább romlott, alig nőtt az új beoltottak száma.
Közérdekű Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2021. október 28.
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 15:31
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Giró-Szász Andrástól!
Közérdekű Milyen oltást kapott harmadiknak Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2021. október 17. 10:19
Két Sinopharm-vakcina után beadatta magának a kormányfő a harmadikat is, de hogy milyet, az nem derült ki a Facebook-posztjából.
Közérdekű Viszonylag jó hír érkezett a negyedik hullámról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 17. 09:59
Mindenképpen ilyennek tekinthető, hogy világszerte a félmilliós napi átlaggal szemben 341 608-an fertőződtek meg az elmúlt huszonnégy órában, s 5596-an veszítették az életüket.
Közérdekű Öt hónapja volt utoljára ilyen súlyos a hazai járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 09:21
Látványosan és egyre biztosabban romlik a hazai járványhelyzet, hiszen harmadik napja öthavi csúcson mozog a napi fertőzöttek száma. Az egészségügy szintén annyira leterhelt, mint öt hónapja volt. 
Közérdekű Koronavírus: május közepe óta nem volt ennyi új fertőzött az országban
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 09:25
Egy nap alatt 1141 új fertőzöttet igazoltak. Ez öthavi csúcsot jelent.
Közérdekű 50 koronavírusos beteget veszünk át Romániából
Privátbankár.hu | 2021. október 13. 14:09
A rendkívül komoly járványügyi helyzet miatt Magyarország segítséget nyújt. 50 romániai beteget fognak magyar intézményben ellátni.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos