<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Év végén nagymértékben megugranak a befizetések az adókedvezményt biztosító lakossági megtakarítási konstrukciókba. De vajon mire érdemes figyelni, mely konstrukciókat éri meg választani? Megmutatkozik-e a koronavírus hatása e téren is, és ha igen, hogyan?

A koronavírus-járvány a gazdaság minden szegmensére rányomta a bélyegét, s természetesen érintette a befektetéseket is. A piacra gyakorolt hatásáról már eddig is számtalan elemzés készült, azonban azt a pozitívumot mindenképp kiemelnénk, hogy az egyösszegű befektetések mellett egyre nő a rendszeres invesztíciók jelentősége, akár kisebb összeggel indítva – közölték a Piac & Profit magazin érdeklődésére a K&H-nál. Szerintük ez mindenekelőtt azért nagyon fontos, mert azt mutatja, hogy a lakosság egyre tudatosabban áll hozzá a pénzügyeihez.

Ehhez még inkább apropót szolgáltat az év végi időszak, amikor egyre inkább előtérbe kerülnek az állam által nyújtott különböző támogatások, adó-visszatérítések.

Általánosságban igaz, a hosszabb távú megtakarításokat adókedvezménnyel ösztönzi az állam: ahogy nő az időtáv, úgy bővül az elérhető kedvezmények köre, ezek együttesen pedig mind-mind a befektetés értékét növelik.

A Piac & Profit sorra vette az év végi adóoptimalizás során szóba jöhető befektetési termékeket a tartós befektetési számlától (TBSZ) a nyugdíjbiztosításon keresztül az önkéntes pénztári befizetésekig. A közös bennük, hogy a takarékoskodást az állam adókedvezménnyel ösztönzi: a kedvezmények az adott évre vonatkozó adóbevallásban érvényesíthetők, így ezeknek a befektetéseknek tipikusan decemberben van a szezonjuk.

A nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) az adott évben befizetett összegek után 20 százalék, de maximum 100 ezer forint állami támogatás jár. A számlán lévő összegből lebonyolított tranzakciók – értékpapírok adásvétele – utáni nyereség, a hozam pedig adómentes, ha teljesülnek a jogszabályban meghatározott feltételek.

Időnként félreértésre ad okot az év végi határidő a nyugdíj-előtakarékossági számlák esetében. Ezért fontos tisztázni, hogy a pénzjóváírásnak kell a NYESZ-re még a naptári éven belül beérkeznie, a beutalt pénz terhére megvásárolni kívánt értékpapírba történő befektetés akár a következő naptári évre is áthúzódhat.

A megtakarítani vágyók számára mind a nyugdíjpénztári, mind az akár azonnal költhető egészségpénztári megtakarítások is megfelelő befektetési lehetőséget jelentenek. Mindkét konstrukcióra évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forint szja-visszatérítés jár.

Lehet nyugdíjbiztosítást is kötni. Ez egy befektetéssel kombinált életbiztosítás, amelyre évente legfeljebb130 ezer forint értékben jár az adójóváírás.

Jó hír, hogy a nyugdíjbiztosítások és az önkéntes pénztárak után járó adó-visszatérítés nem zárják ki egymást, így a befizetett személyi jövedelemadójából összesen 280 ezer forintot tud visszaigényelni az, akinek van NYESZ számlája vagy nyugdíjbiztosítása és önkéntes pénztári megtakarítása is. A kedvezmény maximális kihasználásához éves szinten 650 ezer forintot kell befizetni nyugdíjcélra, és 750 ezer forintot valamelyik önkéntes kasszába. Utóbbiak esetében a munkáltatói hozzájárulások után is jár a 20 százalékos adó-visszatérítés.

Amiről még szól a magazin cikke:

  • A friss pénzek elhelyezése mellett a meglévő befektetések esetleges átrendezése is adóoptimalizációnak számít.
  • Az év végéhez közeledve érdemes úgynevezett átkötéseket végrehajtani.
  • Több pénzintézet és önkéntes pénztár is elmondja, számít-e az év végén a szokásos adóoptimalizációs rohamra 2020-ban. 

A Piac & Profit legfrissebb számát keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő a digitális kiadványra ITT.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Kamupártok ellen indítana keresetet a főügyészség
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 07:16
A tavaszi országgyűlési választás után 73 párt ellen indokolt ügyészi perindítás, amiért két egymást követő választáson nem indítottak jelöltet vagy mert felhagytak tevékenységükkel és vagyonukról nem rendelkeztek - közölte a Legfőbb Ügyészség. 63 esetben a pártként működés megszűnését kérik kimondani, tíz pártot pedig megszüntetnének.
Közérdekű Már a nyolcadik koronavírus hullám jön Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 17:18
Csaknem két hónapig tartó javuló tendencia után az iskolakezdést követően a koronavírus ismét terjed Franciaországban, elsősorban a 20 év alattiak körében, ami alapján valószínűsíthető egy nyolcadik járványhullám, de annak mérete egyelőre nem kiszámítható.
Közérdekű Itt a meglepetés: uniós ársapka lesz az áramra?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 28. 19:42
Karl Nehammer osztrák kancellár azt javasolta vasárnap, hogy az Európai Unió "válassza le az elektromos áram árát a gáz áráról", és vezessen be ársapkát az áramdíjakra.
Közérdekű Régen volt ilyen: megugrott a lélegeztetőgépen lévők száma
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 09:31
Igaz, még így is "csak" 27-en szorulnak rá - derül ki a most közzétett friss számokból.
Közérdekű Gyanúsan alacsony vírusadattal rukkoltak elő Müller Cecíliáék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 09:14
A mai közlés szerint majdnem ezerrel kevesebb főt ápolnak kórházban, mint egy hete, ami azért furcsa, mert közben több mint 16 ezerrel nőtt az azonosított fertőzöttek száma.
Közérdekű Ezeken a benzinkutakon tankolhat augusztus 19-én és 20-án is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 13. 18:57
A Független Benzinkutak Szövetségének megmozdulására reagált a Magyar Ásványolaj Szövetség.
Közérdekű Megint egyre többen kerülnek kórházba Coviddal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 09:28
Ennél több, most 1600-at közelítő beteget április óta nem kezeltek koronavírussal. Az aktív fertőzöttek száma pedig 42 ezer fölé ment, utoljára májusban volt ilyen magas ez a szám.
Közérdekű Lassabban, de tovább fogy a magyar
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:23
Az előzetes adatok szerint 2022 júniusában 8051 gyermek született és összesen 9600 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. július és 2022. június között a születések száma 1,6, a halálozásoké 8,6, a házasságkötéseké 2,9 százalékkal csökkent, jelentette péntek reggel a KSH.
Közérdekű Megint bőven ezer fölött vannak kórházban koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2022. július 27. 10:03
Lélegeztetőgépre viszont egyelőre csak kevesen kerültek közülük.
Közérdekű A csokosok elveszthetik a pénzüket, ha ezt az apróságot nem teszik meg
Privátbankár.hu | 2022. július 26. 08:48
Jelentéktelennek tűnik, nagy baj lehet belőle. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG