TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Elégedettek is, félnek is a német nyugdíjasok: a mostani nyugdíjemelés bőven infláció feletti volt, de nem lesz ez feltétlenül mindig így. Akik pedig a jövőben mennek nyugdíjba, azoknak egyre nehezebb sors juthat. Így melegen ajánlott elkezdeni spórolni, spórolni és spórolni. Mások viszont inkább fizetnek azért, hogy előbb nyugdíjba mehessenek.
(Fotó: Pixabay)

A német nyugdíjasok bizonyos szempontból elégedettek lehetnek: a jó munkaerő-piaci helyzetnek, a bérnövekedésnek köszönhetően a meghatározott képlet szerint számolt nyugdíjemelés bőven meghaladja az inflációt. Július 1-től a nyugati tartományokban 3,18, keleten pedig 3,91 százalékkal nőtt a nyugdíj. Egy kereken ezer eurós összeg tehát 31,80, illetve 39,10 euróval ugrott meg havonta.

Pedig a bérek csak 2,39, illetve 2,99 százalékkal nőttek. Ám a nyugdíjjárulékok alakulása és a dolgozók és a nyugdíjasok száma (egymáshoz viszonyított aránya) is beleszámít. Ám Németországban mégis sokan félnek az időskori szegénységtől, a nyugdíjhelyzet rosszabbodásától.

Hasonló nyugdíj-emelésekre nem lehet majd mindig számítani, főleg, hogy a gazdasági növekedés lassulására sok jel mutat az utóbbi időben. Nemsokára rengetegen mennek majd nyugdíjba a második világháború utáni gazdasági fellendülésben született népes generációkból. (Idén az 1954-eseken van a sor.) A dolgozók száma csökkenni, a nyugdíjasoké növekedni fog.

A fiatalok mellett áll a kamatmatek

Ezért már régen azt javasolják a szakemberek, hogy aki csak teheti, tegyen félre minél többet nyugdíjas éveire. Hacsak nem akar alaposan engedni életszínvonalából később.

A matematika eredetileg azt mondja, hogy minél előbb, tehát fiatalabb korában kezd el valaki takarékoskodni, annál kevesebbet kell havonta félreraknia. A kamatos kamat-hatás és a hosszabb megtakarítási idő miatt nyugdíjas korára így is elérheti a célját. Ám most arról írnak, hogy ezt igencsak felül kéne vizsgálni.

Több nyugdíjast kell eltartani

Ugyanis minél fiatalabb valaki, és minél később megy nyugdíjba, annál nehezebb helyzetben lehet nyugdíjazása után a nyugdíjkassza. Várhatóan évről évre rosszabbodik majd a nyugdíjasok és a dolgozók közötti arány. Vagyis egyre kevesebb dolgozónak egyre több nyugdíjast kéne eltartania.

Így aztán igaz ugyan, hogy fiatalon ugyanahhoz a nyugdíjba vonuláskori összeghez jóval kevesebb havi megtakarítás is elegendő. Ám egyre magasabb lehet az az összeg, ami nyugodt öregkort biztosít. Így mégis többet kell takarékoskodni.

Csökken a ráta

Németországban a nyugdíjak viszonylag alacsonyak a bérekhez viszonyítva, jelenleg azok 48,3 százalékára rúgnak. (“Helyettesítési ráta.”) Ez a Focus.de által idézett Prognos kutatóintézet becslése szerint 43,2 százalékra csökkenhet az 1975-ben született, és 2042-ben nyugdíjba vonuló korosztálynál. Az 1990-ben születettek csak pedig már 41,9 százalékára számíthatnak a bérüknek a jelenlegi rendszer szerint.

Ezért azt javasolják, hogy egy viszonylag jó életszínvonal – a bér 55 százalékára rúgó nyugdíj – eléréséhez az emberek spóroljanak többet. Méghozzá annál többet, minél fiatalabbak. Az 1960-ban születetteknek 47 ezer eurót kéne a nyugdíjig összespórolni, ez 15,2 millió forint.

Nulla kamat mellett hogyan?

Az 1975-ösöknél ez már 137 ezer euró (44,4 millió forint), tehát majdnem a háromszorosa. Az 1990-es születésűeknek 259 ezer eurót javasolnak tartalékként, ami pedig több mint ötször annyi, mint az 1960-asoké.

De hogyan lehet ezt elérni? Németországban a banki megtakarítások, takarékbetétek kamata szinte nulla, ahogy más, fix kamatú, kockázatmentes eurómegtakarításoké is. (Sőt negatív, mint az államkötvényeké.) Eközben infláció pedig van, legutóbb évi 1,6 százalék volt.

Ki tudja, mi lesz itt

A cikk azután arról beszél, hogy a részvények és az arany hozama hogyan alakult az utóbbi pár évben. Eléggé jól, három év alatt mindkettő közel harminc százalékot hozott (nem évesítve). De hozzáteszik, hogy ehhez magas kockázat társul, a veszteség lehetősége is meglehetősen nagy.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ember legyen a talpán, aki valóban meg tudja jósolni, mi lesz 30-40, de akárcsak 20 év múlva is. A közgazdászok még 2-3 éven túli alapadatokat sem nagyon mernek megjósolni, mint az inflációra, a kamatokra vagy a gazdasági növekedésre.

Fizetni a nyugdíjas évekért?

Európában a nyugdíjakkal azért is lehet még bármi, mert a politikusok megválasztásuk érdekében a rendszerhez is hozzányúlnak olykor-olykor. Lehet, hogy a költségvetésből pótolják ki inkább a nyugdíjakat. De ezt biztosra venni persze nem lehet, így a spórolás mindenképp jó tanács.

A nyugdíjasok szokásai is változnak. A Süddeutsche Zeitung például arról ír, hogy egyre többen fizetnek azért, hogy korábban nyugdíjba vonulhassanak. A szabályok szerint már ötven évesen is nyugdíjba lehet vonulni Németországban, ha valaki beéri alacsonyabb nyugdíjjal. Vagy, befizet egy járulék-különbözetet a nyugdíjkasszába.

Semmiképp se később

Az utóbbi eléggé drága dolog, ezért a magas keresetűek szokták választani. Tavaly már 207 millió euró folyt be így a német nyugdíjkasszába, egy 2017 közepi törvénymódosítás miatt már a nyolcszorosa annak, mint 2015-ben. Sokan azt szeretnék elkerülni, hogy majd csak 67 évesen mehessenek nyugdíjba – ezt a nyugdíjkorhatárt 2030-ban vezetik be.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél