7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mindenki komolyan alulbecsüli a várható nyugdíjas éveinek számát, ezért tűnik hihetetlenül alacsonynak a nyugdíjbiztosításból várható járadék mértéke. A nagy átfordulásra 2030 körül kerülhet sor, amikor az emberek tömege szembesül azzal, hogy az állami nyugdíjból minimális jövedelemre számíthatnak.

Az életbiztosítási piacon az utolsó négy negyedévben az ügyfelek befizetései már meghaladták a kifizetéseket (több volt az új szerződés, mint a visszavásárlás), s az idei második negyedévében a folyamatos díjas biztosítások díjbevétele végre önmagában is növekedésnek indult – mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási területének vezetője a Mabisz konferenciáján.

Van hova fejlődni

A szakember szerint való igaz, hogy az életbiztosítási díjtartalék a lakossági megtakarításokon belül 4,8 százalékon áll, de a csúcsidőszakban is csak 6 százalékon álltunk. Nagy kérdés, hogy hova juthatunk el a nyugdíjbiztosítással. Kozek András, az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese szerint van hova fejlődni: Németországban az életbiztosítási díjtartalék 30 százalék körül áll a megtakarítások között. Csonka István, a Groupama Garancia értékesítési vezérigazgató-helyettese szerint Franciaországban az egy főre jutó biztosítási költés 1700 euró, ami a havi minimálbér 140-150 százalékára tehető, míg Magyarországon 135 eurós díjról beszélünk, ami a havi minimálbérnek alig fele.

Kozek András szerint az eltérés egyik fő oka az lehet, hogy nálunk rendkívül rövid távú a megtakarítások időtartama. Ebben a tekintetben a nyugdíjkedvezmény sokat dobhat az átlagos megtakarítási időtartamon. Sztanó Imre, az ING értékesítési ügyvezető igazgatója szerint az ügyfelek megtakarítási szokásaiban a rendkívüli eseményekre való felkészülés mellett a második legfontosabb cél a nyugdíjcélú előtakarékosság – ez jól mutatja, hogy igenis van igény a termékre.

A piacon az idén 50 ezer nyugdíjbiztosítás megkötésére nyílhat lehetőség, s ez nagyságrendileg 10 milliárd forintnyi vagyon behozását jelentheti. Ha ezt a trendet tartani tudnánk, akkor 2018-ig elérhető lehet, hogy az új szerzések (és talán az állománydíj) 20 százaléka nyugdíjbiztosítás legyen – ez pedig már nyugat-európai arányt jelentene - mondta Raveczky Zsolt, az Erste Biztosító vezérigazgatója.

Mire elég az adókedvezmény?

Csonka István szerint maga az adókedvezmény bevezetése egyelőre az érdeklődés felkeltésére volt elég. Amikor megszűnt a biztosítások adókedvezménye, az ügyfelek rövidebb távra kezdték el megkötni a szerződéseket, s ilyenkor már több olyan terméket találtak, ahol össze tudták hasonlítani a költségeket – ez pedig félrevitte a gondolkodást.

Horváth Gyula, az Aegon Biztosító vezérigazgató-helyettese szerint a biztosítások komoly előnye, hogy talán egyedüliként képesek „kényszert” gyakorolni az ügyfélre annak érdekében, hogy időről-időre befizesse a kis összegű nyugdíjcélú megtakarítását, mivel, ha elmulasztja, komoly vagyonveszteséggel számolhat. Kurucz Péter ezzel egyetértve elmondta, hogy a K&H-nál a banki termékek dacára a rendszeres megtakarítások között toronymagasan az életbiztosítások vezetnek. Csonka István szerint az adókedvezmény, s annak visszaírásának szigora (a tartam vége előtti felvétel esetén a kedvezményt 20 százalékkal növelt értéken kell visszafizetni) abban is segít, hogy az ügyfelek ne nyúljanak hozzá idő előtt a megtakarításokhoz. A többi megtakarítással szemben az élet- és nyugdíjbiztosítás nem a meglévő megtakarításnak keres helyet, vagyis nem arra ad választ, hogy itt van pénzem, hova tegyem – hívta fel a figyelmet Kozek András. Ezek a termékek így lényegében meg nem lévő megtakarításokat generálnak.

Hagyományos vagy unit-linked?

A jelenlegi hozamkörnyezetben a unit-linked befektetések hozhatnak sikert, de Raveczky Zsolt szerint meglehet, hogy egy kombinált, egy kötvényen együtt eladható unit-linked és hagyományos biztosítás lenne a nyerő – más kérdés, hogy miként viszonyulna ehhez a felügyelet. Sztanó Imre szerint a biztonság a fő hívóerő az ügyfelek számára, amit Csonka István szerint a Groupama kutatásai is alátámasztanak. Eszerint az ügyfelek elvárása a nyugdíjbiztosítással szemben, hogy biztonságot nyújtó, adókedvezménnyel támogatott termék legyen, amely ugyanakkor az átmeneti időszakban is nyújtson védelmet. E tekintetben érdekes volt Kozek András azon felvetése, mely szerint fontos lenne, hogy - a jövőre várt szigorítással ellentétben - a szabályozók engedékenyebben álljanak hozzá a kockázati fedezetek bevonásához, mert társadalmilag indokolt lenne a váratlan esetekben is védelmet nyújtson ez a megtakarítás. Ma a nyugdíjbiztosítások esetében túl szigorú az adókedvezmény miatt a szabályozás abban, hogy milyen szintig enged be kockázati elemeket. Márpedig – értett egyet Kuruc Péter – a társadalomnak szűk rétege tud a nyugdíjbiztosítás mellett kockázati életbiztosításra is költeni.

Kozek András szerint a legnagyobb növekedési akadályt az ügyfelek alacsony tapasztalata jelenti. Szerinte komoly hiány, hogy nincs túl sok pozitív ügyfél-tapasztalat az idősek között – ennek egyik oka a már elmondott rövid távú szemlélet. Csonka István egy EU-kutatást idézett, amely az ügyfél igénye, hogy döntését személyes tanácsadó segítse: önállóan csak az ügyfelek 27 százaléka néz körül a piacon, egyedül pedig csak 15 százalékuk vállalja fel a döntést. A költség oldal igen kemény korlát, amelyet az Allianz vezérigazgató-helyettese szerint a méretarányosság porlaszthat: a német biztosítók sokkal nagyobb vagyont kezelve fele akkora költségekkel tudnak működni. Horváth Gyula szerint a statisztikák nem egyértelműsítik a unit-linked abszolút előnyét, ennek ellenére óriási igény van ezen termékek iránt, amit ki kell szolgálni.

Mit gondol, meddig élhet?

Ha a jelenlegi generáció a most idősek halálozási mutatóit tudná felmutatni, akkor társadalmi szinten a nőknél 86-86,5 éves, a férfiak átlagosan 81 éves korukban számolhatnának a halálukkal. Ez a szám ráadásul folyamatosan javul, azaz a ma aktívjai bizonyosan tovább élnek majd statisztikailag, mint a jelenleg nyugdíjas korosztály. A magyar népesség szisztematikusan alulbecsüli a 65 év felett várható élettartamát – emiatt nem találja vonzónak a járulék ajánlatokat – hívta fel a figyelmet Horváth Gyula. Ennek ellenére ügyféligény biztos lesz a járadékszolgáltatásra, de a mai piacon sem az ügyfelek, sem a biztosítók sem állnak készen erre a szolgáltatásra – vélekedett Sztanó Imre. Raveczky Zsolt szerint miután az emberek azt hiszik, hogy rövidebb ideig fognak élni, ezért azt, hogy a 10 millió forintjáért adok havi 50 ezer forintot, borzasztóan rossz ajánlatnak tűnik. Az érzelmi és tudásbeli gap áthidalása hosszú évek feladata lesz – értett egyet Kozak András is. A szakember szerint ebben segíthetne, ha most azt mondanánk, hogy az állam 30 százalékos adókedvezményt ad a járadékokhoz – ez ugyanis költségvetési szinten minimális kiadást jelentene, ám újabb lökést adhatna az ügyfeleknek. Aligha véletlen, hogy Németországban – ahol már rég kikoptak a biztosítási adókedvezmények – a legtovább épp a járadékkifizetések után igénybe vehető adókedvezmény maradt fenn.

A legnagyobb gondot – értettek egyet a szakemberek – az jelenti, hogy a piac és a kormányzati szereplők sem akarnak azzal törődni, hogy ugyan 2030-ig egyensúlyi állapot van a piacon, ám itt olyan zuhanás várható az állami nyugdíjszolgáltatás terén, amelynek pótlására még akkor is csak csekély remény van, ha mostantól minden ember vadul előtakarékoskodni kezd. Mindenki tudja, hogy jött a jéghegy, de a zenekar játszik - ez a mostani helyzet. Az pedig csak borzasztóan szürreális képként vetődik fel, hogy a pályakezdők leső fizetésük átvételétől már a jövendőbeli nyugdíjukra kezdjenek el spórolni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG