4p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy új kutatás arra jutott, hogy igenis lehet pénzért boldogságot venni, de csak akkor, ha megfelelő módon költjük el ezt a pénzt. Mindenkit más dolog tesz boldoggá, a személyiségünktől függ. Van, akit egy utazás, mást pár könyv, megint mást esetleg a spórolás. Az amerikaiak mindenesetre rengeteget költenek luxusra.

A Cambridge-i egyetem kutatása kiderítette, hogy lehetséges a pénzünkkel nagy lökést adni a boldogságunknak, de ez attól függ, hogy hogyan is költjük el – írta a Marketwatch. A kutatás 76 ezer banki tranzakciót vizsgált meg olyan szempontból, hogy mire költötték a pénzt az emberek – anyagi dolgokra vagy élményekre –, és hogy utólag mennyire voltak elégedettek a döntéssel.

Ehhez az embereket a „big five” modell szerint osztották be személyiségtípusokba. Arra jutottak, hogy a pénz akkor tudja növelni a boldogságodat, ha a személyiség-típusodnak megfelelően költöd el. Vedd figyelembe, ki is vagy, mielőtt elköltöd a pénzt, ez az egész titka – írják.

iPhone vagy tengerpart?

Például van, akit egyáltalán nem érdekel egy új iPhone, akár hat évig is hordja ugyanazt a nadrágot, diszkontokban vásárol, viszont egész évben egy tengerparti nyaralásra spórol. Más esetleg egy új autóra vágyik, és egyáltalán nem érdekli az utazás. Megint másoknak a biztonság a fontosabb, és akkor érzik jól magukat, ha a nyugdíj-előtakarékossági számlájuk hízik.

A költési szokásaink tehát a személyiségünktől függenek. Ne hagyd, hogy mások rávegyenek olyan költésre, ami valójában nem elégít ki téged – tanácsolják. Próbáld megtalálni a megfelelő kompromisszumokat, mielőtt boldogtalan szituációba keverednél.

Költsél embertársaidra!

Másokra költeni a pénzt nagyobb örömöt okoz, mintha saját magadra költenéd – írják. Legalábbis nagy átlagban, mert ez is személyiségfüggő, de van, aki attól lesz boldog, ha megajándékozhatja embertársait, vagy meghívhatja őket egy ebédre.

Tehát, mielőtt költenél, kérdezd meg magadtól, ki is vagy te? Az, akit egy utazás tesz boldoggá, vagy akit a megtakarítási számlájának egyenlege dob fel? Introvertált vagy (befelé forduló), akit pár új könyv vidít fel, vagy az, aki annak örül, ha autót bérelhet a nyaraláson az egész család számára?

Rengeteg megy el luxusra

Pedig úgy tűnik, az amerikaiak nagyon igyekeznek a pénzük által boldogabbak lenni, erről árulkodnak legalábbis a fogyasztási szokásaik. A Deutsche Bank felmérése alapján az amerikai lakosság legjobban kereső 20 százaléka a jövedelme 65 százalékát költi el olyan javakra, amit luxusként kategorizálnak. A közepes jövedelmű ötöd költésében nagyjából fele-fele arányban vannak luxusjavak és az élethez feltétlen szükséges kiadások.

Ám még a legszegényebb ötöd is körülbelül a pénze 40 százalékát luxuskiadásokra költi. A háztartások jövedelmének mediánja (középértéke) egyébként az USA-ban évente 59,3 ezer dollár körül alakult. (Jelenleg több mint 16 millió forint.) A legfelső ötöd éves átlagjövedelme 134,3 ezer dollár (mintegy 36,5 millió forint). A Marketwatch szerint ugyanakkor vannak gondok a módszertannal is, mert a felmérésben a McDonalds-ban elöltött menü luxusnak számít, a dohányzás vagy a lottó viszont nem.

Az amerikaiak hajlamosak a túlköltekezésre is. Egy másik felmérésben 49 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy néha elragadják őket az érzelmeik, és többet költenek, mint amennyit megengedhetnek maguknak. Leginkább hitelkártya-költekezés formájában adósodnak el.

Az élmény a lényeg

Egy korábbi kutatás szerint a pénz és a boldogság nagyon is összefüggenek egymással. „Félmillió dollár éves jövedelem körül már szinte nincsenek is boldogtalanok a felmérés szerint” – írtuk korábban. De ott is az derült ki, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan használjuk fel a sok pénzt. „Az anyagi javakat ugyanis hamar megunjuk, hozzájuk szokunk, az élmények tartósabbak. A legtöbb ember azt hiszi, hogy az élmény, például egy utazás, elmúlik, elszáll, a tárgy viszont megmarad, pedig nem, ez nagy tévedés” – derült ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Ismét több ezer diákot mozgat meg a Privátbankár pénzügyi edukációs versenye milliós összdíjazás mellett
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 18:11
Közel háromezren jelentkeztek az október 22-én, kedden kezdődő Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákversenyre, amelyen izgalmas feladatok és értékes nyeremények is várják a résztvevőket.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 ősz - pótjelentkezés
Privátbankár.hu | 2024. október 20. 10:28
2024 ősz - technikumoknak és szakképző iskolák diákjainak.
Személyes pénzügyek Kellemes meglepetés éri a benzinkutakra ellátogatókat
Privátbankár.hu | 2024. október 19. 12:46
Drágulás helyett olcsóbban lehet tankolni, s ennek még nincs vége.
Személyes pénzügyek Kell-e szigorítani a Nők 40 programon?
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 09:57
A tervezett nyugdíjreform kapcsán vita kerekedett arról, hogy kell-e szigorítani Magyarországon a Nők 40 programot. Azóta kiderült, se nyugdíjreform nem lesz, se változtatás a Nők 40 programon, minden marad a régiben. Mégis a vita kapcsán számos eddig ismeretlen részlet került elő a magyar nyugdíjrendszerről.
Személyes pénzügyek „Felelős magatartással a legtöbb baleset elkerülhető” – beszélgetés Lambert Gáborral, a MABISZ kommunikációs vezetőjével
Natív tartalom | 2024. október 15. 19:18
Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) társrendezésében a Biztonság Hete rendezvénysorozatot. Az események középpontjában ezúttal a mikromobilitás, valamint hozzá kapcsolódóan a kerékpárosok és gyalogosok veszélyeztetettsége állt. Lambert Gáborral, a MABISZ kommunikációs vezetőjével e tematikus hét tapasztalatairól beszélgettünk.
Személyes pénzügyek A nyugdíjmegtakarítások lakáscélú felhasználásával kapcsolatban ezek még a nyitott kérdések
Privátbankár.hu | 2024. október 15. 13:51
A nyugdíjmegtakarítások adómentes lakáscélú felhasználásáról éjszaka megjelent a jogszabálytervezet. Számos kérdés már világis, de van ami még tisztázásra szorul.
Személyes pénzügyek Az ember is fontos, nem csak a munkaerő – interjú az Erste HR-vezetőjével 
Natív tartalom | 2024. október 14. 20:44
Új utak és új lehetőségek kiaknázását teszi lehetővé a digitalizáció a HR-esek számára. Akiknek az az egyik legfontosabb feladatuk, hogy tanácsadással, stratégiai döntéstámogatással és edukációval segítsék a munkavállalók kiteljesedését. Amennyiben ez sikerül, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, és jobban tudnak teljesíteni munkahelyükön is - vallja Mihók Krisztina, az Erste humánerőforrás-vezetője.
Személyes pénzügyek Ingatlant is vásárolhatunk majd a nyugdíjpénztári megtakarításból
Privátbankár.hu | 2024. október 12. 09:14
Idén is jól teljesítettek a nyugdíjpénztárak. A hozamok bőven az infláció fölött alakultak az első kilenc hónapban, a nagyobb kockázatot vállaló portfóliók két számjegyű pluszban állnak.
Személyes pénzügyek Apple Pay: szinte biztos a változás, de van egy fontos kérdés
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 14:59
Tíz éve vezette be a piacra az Apple az Apple Pay fizetési rendszert, ám a versenyhatósági eljárások miatt a bevált rendszert is át kell alakítani. Azt még nem tudjuk, hogy előnyére vagy hátrányára változik-e.
Személyes pénzügyek Csak a Richter örülhetett ma a parketten, meg is volt az oka
Privátbankár.hu | 2024. október 9. 18:09
Kissé lehangolt állapotba került ma a tőzsde, csak a Richternek volt jó napja. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG