<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egy új kutatás arra jutott, hogy igenis lehet pénzért boldogságot venni, de csak akkor, ha megfelelő módon költjük el ezt a pénzt. Mindenkit más dolog tesz boldoggá, a személyiségünktől függ. Van, akit egy utazás, mást pár könyv, megint mást esetleg a spórolás. Az amerikaiak mindenesetre rengeteget költenek luxusra.

A Cambridge-i egyetem kutatása kiderítette, hogy lehetséges a pénzünkkel nagy lökést adni a boldogságunknak, de ez attól függ, hogy hogyan is költjük el – írta a Marketwatch. A kutatás 76 ezer banki tranzakciót vizsgált meg olyan szempontból, hogy mire költötték a pénzt az emberek – anyagi dolgokra vagy élményekre –, és hogy utólag mennyire voltak elégedettek a döntéssel.

Ehhez az embereket a „big five” modell szerint osztották be személyiségtípusokba. Arra jutottak, hogy a pénz akkor tudja növelni a boldogságodat, ha a személyiség-típusodnak megfelelően költöd el. Vedd figyelembe, ki is vagy, mielőtt elköltöd a pénzt, ez az egész titka – írják.

iPhone vagy tengerpart?

Például van, akit egyáltalán nem érdekel egy új iPhone, akár hat évig is hordja ugyanazt a nadrágot, diszkontokban vásárol, viszont egész évben egy tengerparti nyaralásra spórol. Más esetleg egy új autóra vágyik, és egyáltalán nem érdekli az utazás. Megint másoknak a biztonság a fontosabb, és akkor érzik jól magukat, ha a nyugdíj-előtakarékossági számlájuk hízik.

A költési szokásaink tehát a személyiségünktől függenek. Ne hagyd, hogy mások rávegyenek olyan költésre, ami valójában nem elégít ki téged – tanácsolják. Próbáld megtalálni a megfelelő kompromisszumokat, mielőtt boldogtalan szituációba keverednél.

Költsél embertársaidra!

Másokra költeni a pénzt nagyobb örömöt okoz, mintha saját magadra költenéd – írják. Legalábbis nagy átlagban, mert ez is személyiségfüggő, de van, aki attól lesz boldog, ha megajándékozhatja embertársait, vagy meghívhatja őket egy ebédre.

Tehát, mielőtt költenél, kérdezd meg magadtól, ki is vagy te? Az, akit egy utazás tesz boldoggá, vagy akit a megtakarítási számlájának egyenlege dob fel? Introvertált vagy (befelé forduló), akit pár új könyv vidít fel, vagy az, aki annak örül, ha autót bérelhet a nyaraláson az egész család számára?

Rengeteg megy el luxusra

Pedig úgy tűnik, az amerikaiak nagyon igyekeznek a pénzük által boldogabbak lenni, erről árulkodnak legalábbis a fogyasztási szokásaik. A Deutsche Bank felmérése alapján az amerikai lakosság legjobban kereső 20 százaléka a jövedelme 65 százalékát költi el olyan javakra, amit luxusként kategorizálnak. A közepes jövedelmű ötöd költésében nagyjából fele-fele arányban vannak luxusjavak és az élethez feltétlen szükséges kiadások.

Ám még a legszegényebb ötöd is körülbelül a pénze 40 százalékát luxuskiadásokra költi. A háztartások jövedelmének mediánja (középértéke) egyébként az USA-ban évente 59,3 ezer dollár körül alakult. (Jelenleg több mint 16 millió forint.) A legfelső ötöd éves átlagjövedelme 134,3 ezer dollár (mintegy 36,5 millió forint). A Marketwatch szerint ugyanakkor vannak gondok a módszertannal is, mert a felmérésben a McDonalds-ban elöltött menü luxusnak számít, a dohányzás vagy a lottó viszont nem.

Az amerikaiak hajlamosak a túlköltekezésre is. Egy másik felmérésben 49 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy néha elragadják őket az érzelmeik, és többet költenek, mint amennyit megengedhetnek maguknak. Leginkább hitelkártya-költekezés formájában adósodnak el.

Az élmény a lényeg

Egy korábbi kutatás szerint a pénz és a boldogság nagyon is összefüggenek egymással. „Félmillió dollár éves jövedelem körül már szinte nincsenek is boldogtalanok a felmérés szerint” – írtuk korábban. De ott is az derült ki, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan használjuk fel a sok pénzt. „Az anyagi javakat ugyanis hamar megunjuk, hozzájuk szokunk, az élmények tartósabbak. A legtöbb ember azt hiszi, hogy az élmény, például egy utazás, elmúlik, elszáll, a tárgy viszont megmarad, pedig nem, ez nagy tévedés” – derült ki.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek A lakáshitel törlesztésére is kaphatunk adókedvezményt: mutatjuk, hogyan
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 19. 11:34
A nagyobb hazai egészségpénztárak zöme önsegélyező pénztárként is működik, ennek köszönhetően pedig számos egyéb szolgáltatást vehetnek igénybe a tagok az egészségpénztár által nyújtott lehetőségek mellett. A Bank360 szakértői összefoglalták, hogy milyen önsegélyező pénztári szolgáltatások vehetők igénybe a nagyobb szolgáltatóknál, illetve, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.
Személyes pénzügyek Rárepültek a magyarok a kormány havi 5 ezer forintos nászajándékára
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 09:15
Soha nem vették még igénybe olyan sokan az első házasoknak járó adókedvezményt, mint ahányan tavaly. Az szja-bevallások adatai alapján 2020-ban a 105 ezer első házas összességében 4,2 milliárd forintot spórolt.
Személyes pénzügyek Több külföldi nyaralás, több utasbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 14:39
A biztosítók visszajelzései alapján egyértelműen látszik, hogy az utazási kedv a 2019-es évhez közelített idén, emellett pedig az igény is egyre nagyobb az utasbiztosítások iránt. A Bank360.hu a nyári szezon tapasztalatairól kérdezett utasbiztosítókat.
Személyes pénzügyek Lankadatlan az utazási kedv az ősz kezdetén is
MTI | 2021. szeptember 16. 16:37
A főszezon lezárultával az év hátralévő részében sem csökkent a magyarok utazási kedve, a lakosság közel harmada tervez belföldre, szűk tizede pedig külföldre utazni az őszi-téli időszakban, ami megközelíti az év eddigi részében utazók arányát - derül ki a Reacty Digital Kft. legfrissebb reprezentatív kutatásából.
Személyes pénzügyek Átírta a moratórium szabályait a kormány: pénzt adnak vissza a bankok
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 08:46
Nem csak a hitelmoratórium meghosszabbításáról jelent meg rendelet a szerda éjszakai Magyar Közlönyben: mivel a hitelmoratórium a drágább hitelekkel rendelkezők tartozását nagyon megdobná, a hitelkártyások és folyószámlahitelesek moratórium alatt felhalmozódott tartozását alacsonyabb kamattal újraszámoltatja a bankokkal a kormány, a különbözetet pedig visszafizetteti.
Személyes pénzügyek Hasznos bankszámla-tippek katás vállalkozásoknak
Gergely Péter | 2021. szeptember 15. 19:29
Nem biztos, hogy minden vállalkozó tisztában van vele, a jó drága pénzforgalmi bankszámla megnyitása csak azok számára kötelező, akik az áfakörbe tartoznak. Azok a vállalkozók, akik alanyi vagy tárgyi áfamentesek - köztük a jelentős, több mint 400 ezresre duzzadt katás kör - valójában választhatják a lakossági számlákat is a vállalkozásuk pénzügyeinek intézésére. Itt pedig sokkal előnyösebb konstrukciókat találni.
Személyes pénzügyek Toplista a magánegészségügyben: hová fordulnak a leggyakrabban a magyarok?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 15:39
Egyes orvosi szakterületeken szinte megkerülhetetlen, máshol alig vesszük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat – az NN Biztosító kutatásából pontosan kirajzolódik a magyarok magánellátási TOP-listája.
Személyes pénzügyek Folytatódik a készpénz-bankkártya meccs: mi áll nyerésre?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 10:16
Azonos arányban használják a fiatalok a bankkártyát és a készpénzt vásárlásaik során: a bankkártyás fizetés 51 százalékkal, a készpénzes 49 százalékkal szerepelt a K&H ifjúsági index felmérésében.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 10:49
Varga Mihály a Facebook oldalán jelentette be a hírt.
Személyes pénzügyek Csökkentek a kgfb-díjak, különösen Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 10:24
Kilenc százalékkal esett a budapesti személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állománydíja az idei II. negyedévben 2020 azonos időszakához képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos