1p
Harminc éves koruk körül sokan válaszutak előtt állnak. Biztos, hogy érdemes egy jól fizető állásban maradni, ha utálom? Mikor szabad megházasodni és gyermeket vállani? Hozzá merjünk-e nyúlni a nyugdíj-megtakarításunkhoz? Halhatatlanok vagyunk-e még ebben a korban, vagy csak legyőzhetetlenek?

A 30 éves korhatár vízválasztónak számít, sokan ilyenkor igyekeznek újraszervezni az életüket. Az interneten, főleg az angol nyelvű szakirodalomban rengeteg írás foglalkozik a kérdéssel, és olyan tanácsokat adnak, minthogy hogyan szabaduljunk meg az adósságainktól, hogyan kezdjünk nyugdíjcélú megtakarításokba, hogy hagyjuk abba a túlzott költekezést vagy hogyan előzzük meg a ráncokat – írja a Business Insider.

A szerző szerint azonban többre van szükség a boldogsághoz, mint sima bőrre és egy zsíros bankszámlára, akár 29, akár 59 éves legyen az ember. A siker előtti akadályt pedig sokszor éppen saját magunk, illetve önáltató hazugságaink jelentik.

1. Amíg a munkám jól fizet, nem baj, hogy utálom

A 30 éves kor nem az, amelynél valakinek bele kell szakadnia egy olyan munkába, amely csak stresszeli és elégedetlenné teszi az élettel. Egy menő Wall Steet-i állásban levő hölgy példája is mutatja, aki hátat fordított a pénzvilágnak, ahol túlsúlyos, kiégett lett és nyomorultul érezte magát.

Egy nonprofit társaság vagyonkezelőjeként, 30 százalékkal alacsonyabb fizetésért ugyan, de most sokkal boldogabb és egészségesebb – írják. Nyilván ezt az amerikai fizetések mellett sokkal könnyebb megvalósítani, mint nálunk, ahol az értelmiségi állások sem mindig fizetnek eleget a megélhetéshez.

---- Pató Pál és a házasság ----

2. Ha nem foglalkozom velük, a pénzügyeim majdcsak megoldódnak maguktól

Nem nézni a bankszámla-egyenlegre, hogy ne lássuk, mennyire alacsony, nem foglalkozni a hiteleink értékével, elsiklani az adócsökkentési, megtakarítási lehetőségek felett, igen rossz választás lehet.  Sokan csak akkor veszik észre a valóságot, amikor már teljesen leégtek, bajba kerültek. Akkor is ugyanúgy meglesznek a problémák, viszont sokkal rosszabbul érinti majd a szituáció, nehezebb lesz kimászni belőle.

3. Itt az ideje megházasodni, mert ez a következő lépés

Sokan 30 körül már úgy érzik, itt az ideje megházasodni, férfiakkal és nőkkel egyaránt előfordul ez. Egy átlagos amerikai mennyegző 27 ezer dollárba – mintegy hatmillió forintba – kerül. Nálunk nyilván sokkal olcsóbb is lehet, de a fizetésekhez képest általában akkor is nagy teher, hacsak nem a család fizeti. Nálunk inkább a közös saját lakás sokszor elérhetetlen álom, vagy legalábbis hatalmas pénzügyi teher.

Miért terheljük meg közös életünket mindjárt egy hatalmas adósságheggyel, amely hatalmas stresszt és problémákat okoz? Ha valóban ő az igazi, akkor várhatóan akkor is veled lesz, amikor már pénzügyileg is felkészültetek a házasságra – írja a Business Insider.

---- Harc a bankokkal és a szomszédokkal ----

4. A bankok, behajtók úgyis azt csinálnak, amit akarnak

Sokan ha pénzzavarba kerülnek, hiteltartozást halmoznak fel, esetleg vitába keverednek egy pénzügyi intézménnyel, vagy valaki tartozásbehajtót küld rájuk, nem mernek szembeszállni azokkal az Egyesült Államokban sem, de nálunk sem. Pedig sok esetben van remény arra, hogy igazunkat érvényesítsük, vagy hogy legalább engedményt, méltányosságot kérjünk.

Hitelek újratárgyalása, a sajtóban sokszor leírt új módszerek – végtörlesztés, forintosítás, árfolyamgát –, érdemes megtudakolni a részleteket és belevágni, ha megéri. Ha vitánk van, akkor pedig a PSZÁF-tól a pénzügyi békéltető testületig többféle segítség létezhet.

5. Úgy kell tennem, mint a többieknek

Házat, lakást kell vásárolnom, mert ezt szokták tenni a felnőttek. A San Francisco Federal Reserve kutatói készítettek egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy akik tíz százalékkal kevesebbet kerestek a szomszédjaiknál, azok 4,5 százalékkal nagyobb valószínűséggel követtek el öngyilkosságot.

A kulcsszó itt a „szomszédok”, ugyanis hogy hol választjuk ki lakhelyünket, az nagyon nagy befolyással bír arra, hogyan fogjuk magunkat látni, mennyire leszünk elégedettek pénzügyileg. Nem szabad a nagy lépésre elszánni magunkat, amíg fel nem vagyunk rá készülve, legalábbis hitelből nem.

Az amerikaiaknak erre még képletük is van, azt mondják, a havi törlesztőrészletek plusz a rezsi ne legyen magasabb, mint a teljes jövedelem 45 százaléka. Nálunk azonban annyi minden más, például jóval magasabbak és jobban ingadoznak a forintkamatok, mint a dollárkamatok. Devizahiteleknél pedig sok bizonytalanságot visz a rendszerbe a devizaárfolyamok hektikus változása, amint azt sokan keserűen megtapasztalták az elmúlt években.

---- Ne költsd el a jövődet! ----

6. Nem gond, ha kicsit hozzányúlok, később bőven visszapótolhatom

Ha hosszú távú megtakarításokba, nyugdíj-megtakarításba kezdtél, legyen az életbiztosítás, nyugdíjpénztár, tartós befektetési számla (tbsz), NYESZ (Nyugdíj Előtakarékossági Számla), több éves kötvény vagy befektetési jegy, hogy csak a legjellemzőbb magyar példákat említsük, inkább el a kezekkel tőle. Az idő előtti pénzfelvétel szinte mindenütt költséges, van, ahol nagyon (életbiztosítás), másutt kevésbé (nyílt végű alap, állampapír).

Legalább a mindenkori vételi és eladási ár közötti különbözetet (kötvény, nyílt végű alap) és a tranzakciós díjakat elbukja a polgár, de van, ahol még durva adókedvezmény-visszatérítéseket és késedelmi kamatokat is kell fizetni (NYESZ). Vagy az ügynök jutalékát és a vastag költségeket kell mindenképp kiperkálni (biztosítás), esetleg a tőzsdei áron fogunk sokat veszteni (zárt végű tőkevédett alap).

Még kellemetlenebb, hogy ha vissza is tudjuk pótolni, kamatokat veszítünk, rontjuk a híres kamatoskamat-hatást, amely pedig állítólag az univerzum legerősebb fegyvere. A Business Insider megfogalmazása szerint „olyan ez, mintha meglopnánk időskori önmagunkat”. Ha rá is kényszerültél, hogy megkurtítsd a megtakarítást, amint lehet, pótold ki újra. Idős korban hálás leszel ifjúkori önmagadnak. (Ahogy nagyon nem volt hálás Ellis Boyd "Red" Redding saját korábbi önmagának a „Remény rabjai” című filmben.)

---- Bízz magadban! ----

7. Túl tapasztalatlan vagyok a befektetéshez

A tapasztalatlan, hozzá nem értő, a pénzügyekkel foglalkozni nem is akaró polgároknak is vannak eszközeik a megtakarításra. Sokszor az egyszerű bankszámla is megteszi, bár sokszor lehet, hogy elmarad a hozama az inflációtól. Az állampapírok a legbiztosabb befektetésnek számítanak, mostanában nálunk sokszor az akciós betéteket is eléri a hozamuk vagy a kamatuk, és a kamatadót is meg lehet úszni, ha hosszú távon tartjuk.

A befektetési alapokat is arra találták ki, hogy a kisbefektetőknek ne kelljen rendszeresen a pénzükkel foglalkozniuk, elég időnként ránézni. Ezek között azonban kockázatosak is vannak, nagyon gondosan kell választani. Később boldog leszel, hogy időben megtakarítottál. A fentebb említett kamatos kamatnak hála, pénzed annál inkább gyarapodik, minél több időt tölt befektetve.

8. Katasztrófa, hogy nem keresek annyit, mint mások az én koromban

Ha valaki állandóan törtet és felfelé szeretne jutni, az előbb-utóbb könnyen elmagányosodik és boldogtalan lesz. Az egészséges verseny jó dolog, de érdemesebb a saját utunkat járni, minthogy állandóan a barátaink életútját lessük a Facebook-on vagy a LinkedIn-en.

Kimutatták, hogy a legtöbb ember semmivel sem lesz boldogabb, ha meghaladja a fizetése az évi 75 ezer dollárt (mintegy 16 millió forint). Persze ez is másképp működhet ott, ahol jóval magasabbak a jövedelmek és biztosabb a megélhetés.

---- Nem vagy már gyerek - de biztosan akarsz egyet? ----

9. Még mindig annyit tudok enni, mint egy 16 éves

Senki sem ismeri a jövőt és mindenki más egy kicsit, de komoly az esélye annak, hogy a testünk egyre kevésbé tolerálja a csípős csilit vagy a hajnal négykor elfogyasztott óriásgyroszt. Vizsgálatok megállapították, hogy az  anyagcserénk 30 éves korunk után évente két százalékkal lassul, a testsúlynövekedés pedig egy sor egészségkárosodáshoz vezethet később.

A hasunknak és a pénztárcánknak is hatalmas szolgálatot tennénk, ha az étkezési szokásainkon most változtatnánk. Ma már, ahogy egyre többen ismerik fel a jelentőségét, egyre nagyobb a kínálat egészséges ételekből, receptekből, nyersanyagokból.

10. Most legyen gyerekem, mert most akarom

Nincs annál katasztrofálisabb valakinek a pénzügyi jövőjére nézve, mint gyermekeket hozni a világra egy megfelelő, stabil anyagi háttér, eltartóképesség nélkül nélkül – írja a Business Insider.  Az USA-ban számítások szerint 240 ezer dollárba, mintegy 53 millió forintba kerül egy gyermek felnevelése, amiben még a felsőoktatás nincs is benne. Nálunk ez is biztosan jóval olcsóbb, de így is tízmillió forintos nagyságrendű kiadás.

Ráadásul nem is csak a pénz kiadásáról van szó, hanem a megkereséséről is. Gyerek mellett ugyanis sokkal nehezebb lesz vállalkozást indítani, továbbképzésekre járni, netán új szakmát tanulni, ami később magasabb fizetésben térülne meg – teszik hozzá az amerikaiak. Meg esetleg egyáltalán munkát találni vagy megtartani is – tegyük hozzá mi.

---- Nem vagy halhatatlan ----

11. Legyőzhetetlen vagyok?

Más megfogalmazásban: a fiatalok általában sokáig halhatatlannak érzik magukat. Vannak, akiknél ez az érzés nem is múlik el addig, amíg komoly egészségügyi problémáik nem lesznek. Sokan még az olcsó vagy ingyenes szűrővizsgálatokra sem mennek el, hát azok más országokban, akiknek esetleg nincs is az ilyesmire biztosításuk. A válság pedig még többeket késztet arra, hogy anyagi okokból hanyagolják az orvosokat, elhanyagolják saját egészségüket.

Pedig a megelőző ellátás alapvető kell hogy legyen – tartják az orvosok. Vannak ingyenes vagy filléres módszerek is, mint a vérnyomásmérés a patikákban, különböző szervezetek által támogatott mozgó szűrőállomások, vagy az influenzaoltás. Sok vizsgálat nálunk még ingyen van a biztosítottaknak, az influenzaoltás azonban, ha nem támogatott, már igencsak megdrágult, 4-8 ezer forintba is kerülhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG