<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Harminc éves koruk körül sokan válaszutak előtt állnak. Biztos, hogy érdemes egy jól fizető állásban maradni, ha utálom? Mikor szabad megházasodni és gyermeket vállani? Hozzá merjünk-e nyúlni a nyugdíj-megtakarításunkhoz? Halhatatlanok vagyunk-e még ebben a korban, vagy csak legyőzhetetlenek?

A 30 éves korhatár vízválasztónak számít, sokan ilyenkor igyekeznek újraszervezni az életüket. Az interneten, főleg az angol nyelvű szakirodalomban rengeteg írás foglalkozik a kérdéssel, és olyan tanácsokat adnak, minthogy hogyan szabaduljunk meg az adósságainktól, hogyan kezdjünk nyugdíjcélú megtakarításokba, hogy hagyjuk abba a túlzott költekezést vagy hogyan előzzük meg a ráncokat – írja a Business Insider.

A szerző szerint azonban többre van szükség a boldogsághoz, mint sima bőrre és egy zsíros bankszámlára, akár 29, akár 59 éves legyen az ember. A siker előtti akadályt pedig sokszor éppen saját magunk, illetve önáltató hazugságaink jelentik.

1. Amíg a munkám jól fizet, nem baj, hogy utálom

A 30 éves kor nem az, amelynél valakinek bele kell szakadnia egy olyan munkába, amely csak stresszeli és elégedetlenné teszi az élettel. Egy menő Wall Steet-i állásban levő hölgy példája is mutatja, aki hátat fordított a pénzvilágnak, ahol túlsúlyos, kiégett lett és nyomorultul érezte magát.

Egy nonprofit társaság vagyonkezelőjeként, 30 százalékkal alacsonyabb fizetésért ugyan, de most sokkal boldogabb és egészségesebb – írják. Nyilván ezt az amerikai fizetések mellett sokkal könnyebb megvalósítani, mint nálunk, ahol az értelmiségi állások sem mindig fizetnek eleget a megélhetéshez.

---- Pató Pál és a házasság ----

2. Ha nem foglalkozom velük, a pénzügyeim majdcsak megoldódnak maguktól

Nem nézni a bankszámla-egyenlegre, hogy ne lássuk, mennyire alacsony, nem foglalkozni a hiteleink értékével, elsiklani az adócsökkentési, megtakarítási lehetőségek felett, igen rossz választás lehet.  Sokan csak akkor veszik észre a valóságot, amikor már teljesen leégtek, bajba kerültek. Akkor is ugyanúgy meglesznek a problémák, viszont sokkal rosszabbul érinti majd a szituáció, nehezebb lesz kimászni belőle.

3. Itt az ideje megházasodni, mert ez a következő lépés

Sokan 30 körül már úgy érzik, itt az ideje megházasodni, férfiakkal és nőkkel egyaránt előfordul ez. Egy átlagos amerikai mennyegző 27 ezer dollárba – mintegy hatmillió forintba – kerül. Nálunk nyilván sokkal olcsóbb is lehet, de a fizetésekhez képest általában akkor is nagy teher, hacsak nem a család fizeti. Nálunk inkább a közös saját lakás sokszor elérhetetlen álom, vagy legalábbis hatalmas pénzügyi teher.

Miért terheljük meg közös életünket mindjárt egy hatalmas adósságheggyel, amely hatalmas stresszt és problémákat okoz? Ha valóban ő az igazi, akkor várhatóan akkor is veled lesz, amikor már pénzügyileg is felkészültetek a házasságra – írja a Business Insider.

---- Harc a bankokkal és a szomszédokkal ----

4. A bankok, behajtók úgyis azt csinálnak, amit akarnak

Sokan ha pénzzavarba kerülnek, hiteltartozást halmoznak fel, esetleg vitába keverednek egy pénzügyi intézménnyel, vagy valaki tartozásbehajtót küld rájuk, nem mernek szembeszállni azokkal az Egyesült Államokban sem, de nálunk sem. Pedig sok esetben van remény arra, hogy igazunkat érvényesítsük, vagy hogy legalább engedményt, méltányosságot kérjünk.

Hitelek újratárgyalása, a sajtóban sokszor leírt új módszerek – végtörlesztés, forintosítás, árfolyamgát –, érdemes megtudakolni a részleteket és belevágni, ha megéri. Ha vitánk van, akkor pedig a PSZÁF-tól a pénzügyi békéltető testületig többféle segítség létezhet.

5. Úgy kell tennem, mint a többieknek

Házat, lakást kell vásárolnom, mert ezt szokták tenni a felnőttek. A San Francisco Federal Reserve kutatói készítettek egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy akik tíz százalékkal kevesebbet kerestek a szomszédjaiknál, azok 4,5 százalékkal nagyobb valószínűséggel követtek el öngyilkosságot.

A kulcsszó itt a „szomszédok”, ugyanis hogy hol választjuk ki lakhelyünket, az nagyon nagy befolyással bír arra, hogyan fogjuk magunkat látni, mennyire leszünk elégedettek pénzügyileg. Nem szabad a nagy lépésre elszánni magunkat, amíg fel nem vagyunk rá készülve, legalábbis hitelből nem.

Az amerikaiaknak erre még képletük is van, azt mondják, a havi törlesztőrészletek plusz a rezsi ne legyen magasabb, mint a teljes jövedelem 45 százaléka. Nálunk azonban annyi minden más, például jóval magasabbak és jobban ingadoznak a forintkamatok, mint a dollárkamatok. Devizahiteleknél pedig sok bizonytalanságot visz a rendszerbe a devizaárfolyamok hektikus változása, amint azt sokan keserűen megtapasztalták az elmúlt években.

---- Ne költsd el a jövődet! ----

6. Nem gond, ha kicsit hozzányúlok, később bőven visszapótolhatom

Ha hosszú távú megtakarításokba, nyugdíj-megtakarításba kezdtél, legyen az életbiztosítás, nyugdíjpénztár, tartós befektetési számla (tbsz), NYESZ (Nyugdíj Előtakarékossági Számla), több éves kötvény vagy befektetési jegy, hogy csak a legjellemzőbb magyar példákat említsük, inkább el a kezekkel tőle. Az idő előtti pénzfelvétel szinte mindenütt költséges, van, ahol nagyon (életbiztosítás), másutt kevésbé (nyílt végű alap, állampapír).

Legalább a mindenkori vételi és eladási ár közötti különbözetet (kötvény, nyílt végű alap) és a tranzakciós díjakat elbukja a polgár, de van, ahol még durva adókedvezmény-visszatérítéseket és késedelmi kamatokat is kell fizetni (NYESZ). Vagy az ügynök jutalékát és a vastag költségeket kell mindenképp kiperkálni (biztosítás), esetleg a tőzsdei áron fogunk sokat veszteni (zárt végű tőkevédett alap).

Még kellemetlenebb, hogy ha vissza is tudjuk pótolni, kamatokat veszítünk, rontjuk a híres kamatoskamat-hatást, amely pedig állítólag az univerzum legerősebb fegyvere. A Business Insider megfogalmazása szerint „olyan ez, mintha meglopnánk időskori önmagunkat”. Ha rá is kényszerültél, hogy megkurtítsd a megtakarítást, amint lehet, pótold ki újra. Idős korban hálás leszel ifjúkori önmagadnak. (Ahogy nagyon nem volt hálás Ellis Boyd "Red" Redding saját korábbi önmagának a „Remény rabjai” című filmben.)

---- Bízz magadban! ----

7. Túl tapasztalatlan vagyok a befektetéshez

A tapasztalatlan, hozzá nem értő, a pénzügyekkel foglalkozni nem is akaró polgároknak is vannak eszközeik a megtakarításra. Sokszor az egyszerű bankszámla is megteszi, bár sokszor lehet, hogy elmarad a hozama az inflációtól. Az állampapírok a legbiztosabb befektetésnek számítanak, mostanában nálunk sokszor az akciós betéteket is eléri a hozamuk vagy a kamatuk, és a kamatadót is meg lehet úszni, ha hosszú távon tartjuk.

A befektetési alapokat is arra találták ki, hogy a kisbefektetőknek ne kelljen rendszeresen a pénzükkel foglalkozniuk, elég időnként ránézni. Ezek között azonban kockázatosak is vannak, nagyon gondosan kell választani. Később boldog leszel, hogy időben megtakarítottál. A fentebb említett kamatos kamatnak hála, pénzed annál inkább gyarapodik, minél több időt tölt befektetve.

8. Katasztrófa, hogy nem keresek annyit, mint mások az én koromban

Ha valaki állandóan törtet és felfelé szeretne jutni, az előbb-utóbb könnyen elmagányosodik és boldogtalan lesz. Az egészséges verseny jó dolog, de érdemesebb a saját utunkat járni, minthogy állandóan a barátaink életútját lessük a Facebook-on vagy a LinkedIn-en.

Kimutatták, hogy a legtöbb ember semmivel sem lesz boldogabb, ha meghaladja a fizetése az évi 75 ezer dollárt (mintegy 16 millió forint). Persze ez is másképp működhet ott, ahol jóval magasabbak a jövedelmek és biztosabb a megélhetés.

---- Nem vagy már gyerek - de biztosan akarsz egyet? ----

9. Még mindig annyit tudok enni, mint egy 16 éves

Senki sem ismeri a jövőt és mindenki más egy kicsit, de komoly az esélye annak, hogy a testünk egyre kevésbé tolerálja a csípős csilit vagy a hajnal négykor elfogyasztott óriásgyroszt. Vizsgálatok megállapították, hogy az  anyagcserénk 30 éves korunk után évente két százalékkal lassul, a testsúlynövekedés pedig egy sor egészségkárosodáshoz vezethet később.

A hasunknak és a pénztárcánknak is hatalmas szolgálatot tennénk, ha az étkezési szokásainkon most változtatnánk. Ma már, ahogy egyre többen ismerik fel a jelentőségét, egyre nagyobb a kínálat egészséges ételekből, receptekből, nyersanyagokból.

10. Most legyen gyerekem, mert most akarom

Nincs annál katasztrofálisabb valakinek a pénzügyi jövőjére nézve, mint gyermekeket hozni a világra egy megfelelő, stabil anyagi háttér, eltartóképesség nélkül nélkül – írja a Business Insider.  Az USA-ban számítások szerint 240 ezer dollárba, mintegy 53 millió forintba kerül egy gyermek felnevelése, amiben még a felsőoktatás nincs is benne. Nálunk ez is biztosan jóval olcsóbb, de így is tízmillió forintos nagyságrendű kiadás.

Ráadásul nem is csak a pénz kiadásáról van szó, hanem a megkereséséről is. Gyerek mellett ugyanis sokkal nehezebb lesz vállalkozást indítani, továbbképzésekre járni, netán új szakmát tanulni, ami később magasabb fizetésben térülne meg – teszik hozzá az amerikaiak. Meg esetleg egyáltalán munkát találni vagy megtartani is – tegyük hozzá mi.

---- Nem vagy halhatatlan ----

11. Legyőzhetetlen vagyok?

Más megfogalmazásban: a fiatalok általában sokáig halhatatlannak érzik magukat. Vannak, akiknél ez az érzés nem is múlik el addig, amíg komoly egészségügyi problémáik nem lesznek. Sokan még az olcsó vagy ingyenes szűrővizsgálatokra sem mennek el, hát azok más országokban, akiknek esetleg nincs is az ilyesmire biztosításuk. A válság pedig még többeket késztet arra, hogy anyagi okokból hanyagolják az orvosokat, elhanyagolják saját egészségüket.

Pedig a megelőző ellátás alapvető kell hogy legyen – tartják az orvosok. Vannak ingyenes vagy filléres módszerek is, mint a vérnyomásmérés a patikákban, különböző szervezetek által támogatott mozgó szűrőállomások, vagy az influenzaoltás. Sok vizsgálat nálunk még ingyen van a biztosítottaknak, az influenzaoltás azonban, ha nem támogatott, már igencsak megdrágult, 4-8 ezer forintba is kerülhet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Elképesztő, hogy mekkorát ugrott az üzemanyagok ára
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 10:44
Alig másfél éve még 20 százalékos éves árcsökkenést mutatott a grafikon, ma már 23 százalékos éves áremelkedést mértek az EU-ban. A magyar adat sem semmi, de még így is sikerült valamivel az uniós átlag alatt maradnunk az éves drágulásban.
Személyes pénzügyek Újabb magyar bankkártyákat használhatunk a Google Pay-ben
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 10:16
Az Erste Bank ügyfelei akár Mastercard, akár Visa kártyájukat rögzíthetik mától a Google Pay-be.
Személyes pénzügyek Egyre biztosabb, hogy jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum
MTI | 2021. október 21. 17:27
Erről Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója beszélt.
Személyes pénzügyek Nem várt pénzügyi helyzetekre készíti fel a fiatalokat a K&H
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 10:21
A koronavírus-járvány az addig megszokott életet teljesen felborította világszerte, így Magyarországon is újraírta a mindennapokat. Kézzelfoghatóbbá vált a bizonytalanság, a kiszolgáltatottság, a pandémiához köthető kedvezőtlen tényezők miatt ugyanakkor felértékelődött a biztonság - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos