1p
Aki lépésről lépésre, egy életen át gyűjtögeti megtakarításait valamilyen nagyon fontos célra, hosszú távra, annak nemigen szabad kockáztatnia. De az sem feltétlenül megoldás, ha megtakarított pénzét beteszi az első bankba. A mai magas infláció mellett nem mindegy, mennyire versenyképes a kamat, kell- e adózni, és az sem, hogy hányszor kell egy évben ránéznünk. Szerencsére létezik adókedvezmény, inflációkövetés és újrabefektetés is.

A legbiztonságosabb befektetésnek világszerte elsősorban az állampapír, másodsorban a biztosított bankbetét számít. Ha valaki nagyon fontos célra, például lakásra vagy öregkori megélhetésre, hosszú távra szeretne takarékoskodni, akkor tőkéje nagy részét vagy egészét ezekbe érdemes fektetnie, kerülve a kockázatokat. A biztonságos és kockázatosabb befektetések aránya az elméletek szerint ugyan az életkortól és a személyes kockázatvállalási hajlandóságunktól is függ, Magyarországon a magánemberek zöme inkább kockázatkerülő.

Érjük utol az inflációt!

A nyugdíjra, lakásra, gyermekek taníttatására félretett tőke akkor van jó helyen, ha adózás és költségek után fennmaradó kamata vagy hozama legalább az inflációt utoléri, de még inkább meghaladja. Ez azonban nem mindig lehetséges, a befektetések hozama között nagy különbségek lehetnek, és az adók, díjak, jutalékok is komoly tényezővé válhatnak.

Amint korábban is írtuk, jelenleg például a normál, nem akciós, jellemzően 4-7 százalékos kamatozású lekötött betétek, ha még a 16 százalékos kamatadót is ki kell fizetni utánuk, valószínűleg nem vagy alig fogják fedezni az inflációt. (Pontosan nem tudhatjuk, mert a jelenleg érvényes egy éves kamatokat át tudjuk tekinteni, de a következő egy év inflációját csak becsülni lehet.) Pontosan a hosszú távú megtakarítások ösztönzésére szolgál azonban a jelenleg Magyarországon elérhető kamatadó-kedvezmény.

Ne fizessünk adót, ha nem szükséges

A tbsz, azaz tartós befektetési szerződés révén a három teljes naptári évre megtartott befektetések, betétek kamata, hozama csak tíz százalékkal adózik, ha pedig öt naptári évig tart a lekötés, akkor nem kell adót fizetni. Ha tehát 2012 végén vásárolunk egy ilyen befektetést, akkor 2018 legelején vehetjük fel teljesen adómentesen, 2016 elején pedig tíz százalékos adó megfizetése mellett. Ez alatt az idő alatt azonban lehetséges a számlán levő befektetés cseréje, lejárat utáni megújítása is.

A Magyar Államkincstárnál állampapír-vásárlásra nyitható tbsz-számlák megfelelnek a cikk elején említett kritériumnak: egyrészt az adókedvezményt ki lehet rajtuk használni, másrészt a leggyakrabban felmerülő szolgáltatásokért nem számítanak fel díjat. Ráadásul az állam által a lakosságnak kínált állampapírok hozama is a legtöbbször versenyképes, magasabb az átlagos banki lekötéseknél, több esetben az akciós bankbetétekét is eléri.

Akciós betétre nemigen van adókedvezmény

Ráadásul az akciós bankbetéteket rendszerint nem választhatjuk a bankoknál vezetett tbsz-számlánkra, így akciós betétekre nem tudunk adókedvezményt igénybe venni. Némelyik banknál kínálnak külön akciókat tbsz-számlára, de ezek nem feltétlenül a legjobb ajánlatok. A bankoknál és brókercégeknél vezetett értékpapír-alapú tbsz-számlákra viszont helyezhetők állampapírok és – szintén a betétbiztosítás alá tartozó - banki kötvények is, az aktuális kínálatról az adott bankot kell kérdezni.

Jelenleg, november végén például a Kamatozó Kincstárjegy nevű egy éves állampapírt 7,00 százalékos kamattal lehet megvenni, eközben a legjobb, nem akciós banki kamat egy évre 7,25 százalék volt (egymillió forint alatti összegekre). Az összes többi nem akciós banki ajánlat azonban hatossal vagy ötössel kezdődött. Változó kamatozású, inflációkövető állampapírt pedig 9,5 százalékos kamatozással is kínál az Államkincstár ötéves lekötés esetén.

Ismétlődő megbízások a Kincstárnál

Annak érdekében, hogy ne kelljen állandóan személyesen ügyintézni, célszerű a Kincstárnál telefonos vagy internetes hozzáférést kérni (Telekincstár, Webkincstár). Így ha lejár az adott befektetésünk, akkor egyszerűen, a karosszékből meg lehet hosszabbítani, pontosabban újra be lehet fektetni a pénzt akár ugyanolyan, akár másfajta állampapírba. Az Államkincstár honlapja szerint még levélben és faxon is lehet újrabefektetési megbízást adni, hacsak külön le nem tiltottuk ezt a lehetőséget.

Bizonyos esetekben célszerű lehet a NYESZ (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) nyitása is, mert az azon tartott befektetések hozama is adómentes, ugyanakkor személyi jövedelemadó-kedvezmény is jár rájuk. Az ilyen számlán levő pénzeket azonban csak nyugdíjaskorunkban vehetjük fel.

Sorozatunk korábbi részei:

Van államadósság, amelyik hasznos, és van, amelyik nem

Ezért jobb az állampapír, mint az akciós betét

Ilyen fajta állampapírok közül tudunk választani

Már Zsigmond király is… a magyar államadósság rövid története

Hozam vagy kamat - így számolj utána a megtévesztő befektetési ajánlatoknak

Matekozással is lehet sok pénzt keresni

Sárkány ellen sárkányfű, infláció ellen inflációkövető kötvény

Aki BUX-ot mond, mondjon MAX-ot is? - egy kis indexológia

Miért pont akkora állampapír-hozamot kapok, amekkorát?

Nulla forintos értékpapírszámlák vannak az Államkincstárnál

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
Állampapír / Kötvény Ezekben a devizákban lehet inflációkövető kötvényt kapni (2. rész)
Eidenpenz József | 2024. február 13. 05:41
Tetszik az inflációkövetés gondolata, de a forinté már nem? Meg akarja őrizni devizája vásárlóértékét? Egyes országokban bocsátanak ki a hazai PMÁP-hoz hasonló termékeket, csak éppen nem túl olcsón. De ha még sokáig csökken a magyar kamat…
Állampapír / Kötvény Inkább eurós inflációkövető kötvényeket kellene venni?
Eidenpenz József | 2024. február 8. 19:12
A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet!
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG