<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
14p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az NMI Holdings (NMIH) nevű vállalatot elemzik, aminek villámgyors növekedését a koronavírus sem tudta megállítani.

Összefoglaló

  • A privát jelzáloghitel-biztosítók piaci részesedése folyamatosan növekedett a 2007-2009-es világválság óta, és várhatóan ez a trend folytatódni fog a jövőben is. Emellett az NMIH üzletére rendkívül pozitív hatással lehet a 0 százalék közeli alapkamatnak köszönhetően felélénkülő jelzálogpiac növekedése is.
  • Az NMIH rendkívül alacsony árfolyam/nyereség rátája ellenére a cég árfolyama felülteljesítette az elmúlt években mind az S&P500, mind a versenytársak növekedését. Továbbá az NMIH magas bétája miatt egy koronavírus utáni egészséges gazdasági környezetben várhatóan magasabb hozamot produkálhat a részvény.
  • A vállalat fizetésképtelenségi rátája a legalacsonyabb a versenytársai közül, ami többek között kiváló kockázatkezelési technológiájának köszönhető.
  • A piac leggyorsabban növekvő és leginkább nyereséges szereplője.

Cégprofil

Az NMI Holdings (NASDAQ: NMIH) egy 2011-ben, Kaliforniában alapított cég, ami privát jelzálog-biztosítási szolgáltatást nyújt ügyfeleinek. Ezek az ügyfelek helyi és régiós jelzálogbankok, kereskedelmi bankok, hitelszövetkezetek, közösségi bankok, valamint további nem banki hitelezők.

Iparág elemzés

A jelzálog-biztosítás egy olyan pénzügyi szerződés, ami fedezi a hitelező veszteségeit abban az esetben, ha a jelzálogot felvett személy nem tudja fizetni az aktuális törlesztőrészletét. A hitelfelvevő törvényileg köteles jelzálog-biztosítást kötni, amennyiben a megvásárolni kívánt ház értékének nem tudja legalább a 20 százalékát önrésszel fedezni. Ez azt jelenti, hogy a hitelező maximum a 80 százalékát hajlandó fizetni a hitelfelvevő lakásának, amennyiben az nem köt jelzálog-biztosítást. Mivel a 20 százalékos határt sokan nem tudják elérni, ezért a jelzálog-biztosítás nagyon fontos szerepet játszik az amerikai lakáspiacon, ugyanis lehetővé teszi, hogy némi extra költség ellenében sokkal többen jussanak lakáshoz, valamint a jelzálogfolyósítás volumenét is növeli anélkül, hogy a hitelező kockázata is növekedne.

Két fő osztályba sorolhatóak a jelzálog-biztosító cégek: állami és privát társaságok. A 2007-2009-es gazdasági világválság előtt a privát jelzálog-biztosítók voltak többségben, azonban az ingatlanbuborék kipukkanását követően az állam egyre inkább kezébe vette az irányítást a lakáspiacon, aminek következtében az állami jelzálog-biztosítók piaci részesedése rendkívül megemelkedett.

Forrás: Urban Institute, 2019 Mortgage Insurance Report
Forrás: Urban Institute, 2019 Mortgage Insurance Report

A fekete vonal reprezentálja a privát jelzálog-biztosítási szerződések volumenét (PMI – private mortgage insurance), míg a kék vonal az állami szférát képviseli (FHA - Federal Housing Administration, VA – Veterans Affairs). A grafikonon látszik, hogy a válság idején megváltoztak az erőviszonyok, azonban az utóbbi években egyre inkább emelkedik vissza a privát jelzálog-biztosítók piaci részesedése.

További fontos elem a jelzálog-biztosítás szektorában az elsődleges és másodlagos jelzálogpiac. Az elsődleges piacon történnek a közvetlen jelzáloghitellel lebonyolított tranzakciók hitelezők és hitelfelvevők között, míg a másodlagos piacon szerepelnek a különbözö intézményi befektetők, akik viszont a jelzáloghitelt nyújtó intézményektől teljes jelzáloghitel-portfóliókat vásárolnak és utána azokkal az intézményi befektetők akár egymás között tovább kereskednek.

Az úgynevezett államilag szponzorált vállalkozások (GSE – government-sponsored enterprise) a legfőbb szereplői a másodlagos piacnak, amelyek folyamatosan jelzáloghiteleket vásárolnak fel azért, hogy a jelzáloghitelt nyújtó intézmények könyveiből kikerüljenek a már futó jelzáloghitelek, így az intézmények újabb jelzáloghiteleket tudjanak nyújtani, vagyis növekedjen a likviditás az amerikai lakáspiacon. A GSE-k egyik kritériuma a jelzálogfelvásárlásnál azonban az, hogy a felvásárolni kívánt jelzáloghitelek biztosítva legyenek. Emiatt az amerikai jelzálog-biztosítási piacot elsősorban a GSE-k kereslete határozza meg.

A jelzálog-biztosítási piac viszonylag telített, ami elsősorban az állami cégek nagy piaci részesedése valamint a többi privát versenytárs miatt rendkívül kompetitív. Fontos azonban megemlíteni, hogy állami jelzálog-biztosítás kötésekor a hitelfelvevő köteles előre kifizetni a teljes biztosítási prémium egy részét, ami miatt valamivel drágább megoldásnak számít. A privát jelzálog-biztosítások esetében ez nem szükséges, ami egy potenciális versenyelőnyt jelenthet.

Eggyel hátrébb lépve a jelzáloghitel-biztosításoktól, a jelzálogpiacot több trend is erősen támogatja. Ahogy a lentebbi grafikonon is látszik, az amerikai jegybank 2015 végétől kezdve három éven keresztül folyamatosan emelte az amerikai alapkamatot, amit azonban 2019-ben részlegesen visszafordított a globális növekedési félelmek hatására. 2020 márciusában pedig a jegybank szinte nullára vágta az alapkamatot, hogy ösztönözze a gazdaságot. Ez persze olcsó jelzálogfinanszírozási lehetőséget is jelent az amerikai lakosság számára.

Forrás: Federal Reserve Bank of St. Louis
Forrás: Federal Reserve Bank of St. Louis

Ezen felül, ahogy egyre többen végezhették otthonról a munkájukat, az emberek átértékelték a kisebb belvárosi lakások előnyeit, és a preferencia eltolódott a külvárosi vagy vidéki nagyobb ingatlanok felé. Ennek hatására az újonnan eladott ingatlanok száma robbanásszerűen nőtt március óta, és már majdnem megközelíti a 2008-as csúcsokat. (Lásd baloldali grafikon.) A megugrott eladások azt is eredményezték, hogy a piacon lévő eladatlan ingatlanok száma jelentősen lecsökkent (lásd középső grafikon), ami a közgazdaságtan szerint magasabb ingatlanárakhoz fog vezetni. A kereslet láttán pedig az új ingatlanok építésének száma is 12 éves csúcsra emelkedett (lásd jobb oldali grafikon), amelyek viszont csak egy-két éves csúszással fognak elérhetővé válni a piacon.

Forrás: Wells Fargo
Forrás: Wells Fargo

Összefoglalva, az alacsony alapkamat, a preferenciaváltás és így a megnövekedett kereslet a magasabb ingatlanárak és a jövőbeni ingatlankínálat mind a jelzáloghitel piac felélénküléséhez fognak vezetni várhatóan.

Cégelemzés:

Ugyan azt gondolnánk, hogy a jelzáloghitel-biztosítási termékek terén kevés hely van az innovációra, (hiszen az ügyfél szempontjából csak az a lényeg, hogy a lehető legkevesebb legyen az ára és „fizessen a biztosító”, ha úgy adódik), azonban a szolgáltatás minőségében igenis lehet nagy különbség. Ezt a két dolgot ötvözi az NMIH stratégiája: bizonyosság és szolgálat. A növekedési számokat később megismerve láthatjuk, hogy ez a stratégia működik és vonzó az ügyfelek számára.

Sőt, a termékinnovációnak van még egy oldala: a biztosító számára fontos az a technológia, ami alapján a biztosításokat árazza és a kockázatokat kezeli. Az NMIH úgy közelíti meg a kockázatok kezelését, hogy földrajzilag és hitelezők alapján is diverzifikál, valamint nem agresszív a termékek eladásában. Az árazást pedig a saját szoftverük egyedi algoritmusai alapján szabják meg.

Részletekbe a terjedelmi korlátok miatt nem tudunk belemenni, de a számok magukért beszélnek. A lentebbi grafikonon azt látjuk, hogy a COVID-19 időszakban a biztosítások hány százaléka dőlt be a különböző biztosítóknál. Az NMIH toronymagasan vezet: a 3,78 százalékos fizetésképtelenségi rátája (ezek után kellett kifizetniük a jelzáloghiteleket) jóval alacsonyabb, mint a következő helyen szereplő biztosító 5 százaléka vagy az iparági átlag 6 százaléka.

Forrás: NMIH 2020 Befektetői prezentáció
Forrás: NMIH 2020 Befektetői prezentáció

Pénzügyi eredményekben is meglátszanak ezek a sikerek. 2015 és 2019 között a vállalat bevételei 63,5 százalékos összetett éves növekedési rátát értek el és így a 2019-es pénzügyi évben 378 millió dollár volt a bevételük. Ez javarészt biztosítási prémiumból jött, míg a bevételük körülbelül 10 százaléka pedig befektetési nyereségből. 2016-ban kezdett a cég nyereségessé válni, azóta pedig rohamosan nő a nettó nyereségük: 2017-ben 22 millió, 2018-ban 108 millió, 2019-ben pedig 172 millió dollár volt az üzemi eredményük.

A koronavírus okozta gazdasági nehézségek közepette is pénzügyileg stabil maradt a cég, erős mérlegük miatt a fizetésképtelenségtől nem kell tartani, amit az is segít, hogy tartalékként összesen 400 millió dollárnyi hitelt vettek fel 2020-ban. Ennek a hitelnek az 56 százaléka 5 és 10 év között jár le, míg középtávon (1 és 5 év között) mindössze körülbelül a harmada. Mindemellett 200 millió dollárnyi készpénzzel is rendelkezik az NMIH a befektetési portfólióján kívül.

A biztosítási piac nagyon eladás-fókuszú, így az NMIH erős vállalati kultúrája különös jelentőséggel bír. A kiváló terméken kívül az alkalmazottaik képességeire hagyatkoznak, akiknek minden eszközt (például fejlett digitális infrastruktúra, tréningek) megadnak. Ezt értékelik is a munkavállalók, az NMI Holdings az utóbbi 5 évben sorra nyerte el a különböző ’Legjobb munkahely’ címeket a Fortune magazin szerint.

Az alapító, Bradley M. Shuster máig aktív a vállalat életében, jelenleg mint az igazgatóság elnöke, a vezérigazgatói posztot Claudia J. Markle vette át tőle 2019 elején. Az felsővezetés összesen a 2 milliárd dollár piaci kapitalizációjú cég 3,8 százalékát tulajdonolja, ami kevésnek mondható, viszont az intézményi befektetők összesen a részvények közel 30 százalékát birtokolják (BlackRock 16,4 százalék, Vanguard 8,4 százalék, Oaktree 6,4 százalék). Összességében az alacsony belső tulajdonlás ellenére a menedzsment megítélése pozitív, tapasztalt és sikeres pénzügyi szakemberekből áll.

Versenytárselemzés:

Az NMI Holdings főbb versenytársai a cégelemzés során is említett vállalatok, azaz a Radian (RDN), a Mgic (MTG), valamint az Arch Capital Group (ACGL).

Mindegyik versenytárs nagyobb méretű, mint az NMI Holdings. Az NMIH közel 400 millió dolláros 2019-es bevételével szemben az MTG 1 231, az RDN 1 526, az ACGL pedig közel 7000 millió dollár bevételt ért el. A nagyobb méret azonban nem jelent feltétlenül versenyelőnyt. Az NMI Holdings profitrátája a legmagasabb, ami jelenleg 40,51 százalékon áll, és ehhez társul az ugyancsak vezető bevételnövekedés. Az NMIH marzsait egyedül az MGT 39,04 százalékos értéke közelíti meg, azonban ők mindössze 8 százalékos bevételnövekedést tudnak emellé produkálni. A többi versenytárs is hasonlóan lemaradt az összehasonlításban.

A lenti ábrán látszik a jelzálog-biztosítási piac szereplőinek részesedése. Számunkra a National MI a fontos (ez az NMIH leányvállalata, amin keresztül eladják a biztosításokat). Látható, hogy jelenleg még 4 százalék a vállalat részesedése, ami jelentős növekedési teret biztosít a vállalatnak. A jól működő értékesítési stratégiájuknak, kiemelkedő cégkultúrájuknak, magas minőségű terméküknek és kockázatkezelési technológiájuknak köszönhetően a jövőben még nagy részesedést nyerhetnek el a versenytársaiktól. Ez a piac természetes bővülése mellett további növekedést eredményezhet. (Az ábrán a legnagyobb, 51 százalékos részesedéssel rendelkező FHA az állami szereplőket jelöli).

Forrás: NMIH 2020 Befektetői prezentáció
Forrás: NMIH 2020 Befektetői prezentáció

Technikai elemzés:

Az NMIH egyik legmeghatározóbb pozitívuma a rendkívül kedvező értékeltség. Jelenleg az árfolyam/nyereség (Price/Earnings – PE) hányadosa 10,12, ami lényegesen alacsonyabb a 12,4-es iparági (United States of America Mortgage Industry) valamint a 30 és 40 között mozgó piaci (S&P500) átlagnál.

A relatíve alacsony értékeltség ellenére az elmúlt években felülteljesítette mind az S&P500 részvényindexet, mind a versenytársait. Érdemes azonban megemlíteni az NMIH rendkívül magas, 1,74-es bétáját is. A béta reprezentálja egy cég relatív kockázatát a piachoz képest, tehát egy 1-nél nagyob bétával rendelkező cég árfolyama lényegesebben nagyobbat mozdul, mint a piaci portfólió (S&P500) egy bizonyos esemény, például a koronavírus pandémia hatására. Ez a relatív kockázat jól megmutatkozik a 2020-as árfolyamesésben, ami százalékos értékben meghaladta a piac esését, valamint a mélypontról való visszapattanásban is, ami szintén nagyobb volt a piaci átlagnál. Következésképpen egy koronavírus utáni egészséges gazdasági környezetben ez a magas béta statisztikailag magasabb növekedést produkálhat az NMIH árfolyamának.

Forrás: Yahoo Finance
Forrás: Yahoo Finance

Bár a koronavírus okozta recesszió következtében hatalmasat zuhant az árfolyam, 2020 második felére sikerült visszaemelkednie az esést követő legmélyebb pontnál egy meglehetősen magasabb szintre. Ez a mozgás jól megmutatkozik a cég árfolyamát követő mozgóátlagokban is: a 20 napos mozgóátlag (narancssárga vonal) pont most ért kereszteződésbe az 50 napossal (lila vonal), ezzel jelezve, hogy rövid távon már megtörtént a koronavírus okozta negatív trend megfordulása, ami újabb momentumot adhat a részványár emelkedésnek.  

Forrás: Yahoo Finance
Forrás: Yahoo Finance

Szerzők: Búzás Balázs (partner), Szabó András (associate)

A sorozat előző részében az Align Technology nevű vállalatot járták körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe.

A befektetések kockázattal járnak. Javasoljuk, hogy minden befektetési döntés meghozatala előtt konzultáljon pénzügyi tanácsadójával a lehetséges kockázatokról.


Az MFC Equity rövid bemutatása

Az MFC Equity egy nemzetközi befektetési klub, amely öt különböző helyszínen több mint 100 aktív taggal van jelen. A klub célja, hogy egy olyan platformot teremtsen, ahol a tagok közösen tanulhatnak a pénzügyi piacokról. A kiválasztott tagok – a megszerzett tapasztalataikat kamatoztatva – jelenleg egy ~100 000 USD-s portfoliót kezelnek közösen. A közel öt éve indított részvényportfóliójuk ~21 százalékos annualizált hozamot ért el, míg az S&P500 ~9 százalékos annualizált hozamot nyújtott ugyanazon időszakban. (2020. májusi 31-i adatok szerint.)

Az MFC Equity befektetési stratégiájának célja, hogy növekedésorientált cégek elárazásait fundamentális elemzés segítségével azonosítsa. A befektetési keretrendszerük öt fő területre fókuszál: 1. iparági dinamika, 2. cégek stratégiai pozíciója, 3. fundamentumok, 4. értékeltség, 5. befektetői hangulat.

Habár Magyarországról indult a szervezet, mára a klub olyan brit egyetemeken létesített kirendeltségeket, mint a University of Cambridge, University of St. Andrews és a University College of London. A klubnak két hosszú távú víziója van:

  1. Tehetséges fiatalok toborzásával a klub egy olyan pénzügyi szakemberképző intézményé szeretne válni, amelyet a pénzügyi közösség is elismer.
  2. Külsős tőke bevonásával egy hivatalosan bejegyzett alapkezelőcéggé válni.

További részletek a www.mfcequity.com honlapon találhatóak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10825 10725 11000 -1,59% 0 0 8 998 118 180 Ft 2023-01-31 17:07:24
MOL 2682 2658 2730 -0,74% 0 0 2 050 862 922 Ft 2023-01-31 17:11:45
MTELEKOM 382 370 384 +2,83% 0 0 335 482 259 Ft 2023-01-31 17:05:26
RICHTER 8110 7980 8145 +0,56% 0 0 3 887 641 950 Ft 2023-01-31 17:08:50
OPUS 127 127 131 -3,03% 0 0 28 946 057 Ft 2023-01-31 17:05:08
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Rossz napja volt kedden is az OTP-nek
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 303,14 pontos, 0,66 százalékos csökkenéssel, 45 339,18 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Hamar magához tért a forint, hét szűk esztendő a magyar ingatlanpiacon?
Eidenpenz József | 2023. január 31. 12:25
A forint jól tartja magát, a tőzsdék kevésbé, a hazai részvények közül azonban már csak az OTP alulteljesítő. Hét szűk esztendőt jósol egy vagyonkezelő Magyarországon az ingatlanpiacon, miközben rossz hír érkezett az európai inflációról. Árháború jöhet az elektromosautó-piacon, a shortosok kiszállása okozhatta a bitcoin emelkedését.
Részvény / Deviza / Áru Elindult felfelé a gázár, de nem csak a hideg miatt
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 11:03
Irány újra a 60 euró?
Részvény / Deviza / Áru Alig jön már az orosz gáz, bezuhantak a szállítások
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 09:56
Történelmi mélyponton az Európába irányuló orosz gázexport.
Részvény / Deviza / Áru Nem ilyen forintárfolyamokról álmodoztunk az éjjel
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 07:36
Gyengüléssel nyitott a forint.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok mindennek lehetett ma örülni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1003,09 pontos, 2,15 százalékos csökkenéssel, 45 642,32 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Árháború az elektromosautó-piacon, csúnyán bánnak a magyar eszközökkel
Eidenpenz József | 2023. január 30. 12:07
Adják a forintot és a magyar részvényeket az S&P leminősítése után. Fontos jegybanki ülések, inflációs és GDP-adatok gondoskodhatnak izgalmakról ezen a héten is, és rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Tesla árai alámentek az európai gyártókéinak, de az utóbbiak egyike azt mondja, nem akarja felvenni a kesztyűt. Augusztus közepi szinten áll a bitcoin, az Amazon pedig NFT-platformon dolgozik.
Részvény / Deviza / Áru Vajon mikor célozza meg az 50 eurót a gáz ára?
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 09:25
Az enyhe télnek is köszönhetően nem szállt el az energiahordozó egységnyi ellenértéke.
Részvény / Deviza / Áru Péntek estéhez képest gyengült, de azért még tartja magát a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:41
1-2 forinttal kérnek többet a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a BUX a héten, a forgalom csökkent
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 08:57
Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 46 645 ponton zárt pénteken, 0,44 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG