<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A legális marihuána-üzletágban tevékenykedő cégek részvényei kaptak hideget is, meleget is mostanában, de vajon milyen befektetésnek bizonyultak hosszabb távon? Miközben a kannabiszt egyre több államban legalizálják, a fűrészvényesek sokszor inkább rosszul jártak. Az ígéretes célpontok 2012-es listáján az összes céggel befürödtünk volna, most egy újabb csokor ajánlás érkezett.

Alaposan megrángatta a marihuána-, vagy inkább kannabisz-részvények piacát két hír a héten. Az első arról szólt, hogy egy demokrata törvényjavaslat az egész Egyesült Államokban legalizálná a marihuánát. A második szerint viszont egy ilyen törvény elfogadása és életbe lépése valószínűtlen, még maga az elnök is csak a dekriminalizálást támogatja, a legalizálást nem. Így az érintett részvények és részvényalapok nagy emelkedést, majd nagy, 5-10 százalék körüli esést produkáltak pár napon belül.

Ám a hosszú távú kép teljesen más. A történet eléggé régi, az ágazat régóta hol a mennybe száll, hol a pokolba esik vissza. Nézzünk például egy idézetet a Privátbankár.hu archívumából, 2013 első napjáról:

Amióta az USA két tagállamában népszavazáson nyertek a marihuána engedélyezésének hívei, azóta az üzletág valóban felkapott befektetési célponttá vált. Volt olyan részvény, amelyik háromezer százalékkal (!) ment fel pár hét alatt, miután újságcikkek tömege foglalkozott ezzel a területtel.

A politikusok rángatják a kannabiszpapír-árfolyamokat

Szóval aki újdonságra, friss ötletekre vágyik, az már nagyjából 8-10 tíz évvel elkésett. Annak ellenére, hogy azóta egy sor újabb amerikai tagállam döntött pozitívan a kérdésben, és teljesen legális lett a fű Kanadában is.

Marihuána-aratás (Pixabay.com)Marihuána-aratás (Pixabay.com)

Sokan úgy vélik, hogy a kannabisz-szektor kilátásai rosszabbak lettek a konzervatív Donald Trump alatt, de javulhatnak a demokraták alatt. Akkor miért van az, hogy a szektor nem alakított túl fényesen az utóbbi pár évben?

Nagyot lehetett veszíteni a marihuána-ágazaton

A United States Marijuana Index 31 részvényt tartalmaz, és 2014 végétől közlik az értékét. Akkor 114,33 volt az értéke – ma kissé lejjebb van, 105,26. Igaz, néhány hónapja volt 180 felett is. De a kanadai részindex sokkal jobban áll, ez 98-ról 177-re ment fel ez idő alatt. A Global Cannabis Stock Index pedig 2012 végétől máig lefeleződött (108-ról 53-ra), miközben jól látszik az ábrán, hogy mekkora elképesztő lufi volt ezekben a részvényekben 2014-ben.

A Global Cannabis Stock Index (www.newcannabisventures.com)A Global Cannabis Stock Index (www.newcannabisventures.com)

De vajon hogyan teljesítettek azok a fű-részvények, amelyek 2012 végén titkos ígéretek voltak? Erre kerestünk választ, amihez elővettünk egy akkori listát is. Az eredmény minket is meglepett, ezen tíz részvények között ugyanis egyetlen egy sikertörténet sincs. Vagy már nem is forognak a piacon, vagy csak pár centes áron, vagy némelyik cég már nem is létezik. (A PK és az OB kódok eleve tőzsdén kívüli, nem hivatalos értékpapír-piacokat jelölnek, ahová sok induló vállalkozás kerül.)

 1. Medical Marijuana (MJNA.PK) 99,99% esés, ma csak három cent.
 2. Cannabis Science (CBIS.OB) Megszűnt, nincs a tőkepiacon.
 3. Marijuana (HEMP.PK) +30% több mint tíz év alatt, de ma is filléres részvény.
 4. Medbox (MDBX.PK) Évekkel ezelőtt tőzsdefelügyeleti eljárás indult csalás vádjával.
 5. Growlife (PHOT.OB) Még megvan, de 2000 dollárról esett 6 centre.
 6. AVT (AVTC.OB) A részvény utolsó ára 2016-ban 0,6 cent volt.
 7. Terra Tech (TRTC.OB) Unrivaled Brands (UNRV) néven létezik, és 98 százalékkal esett.
 8. Tranzbyte (ERBB.PK) Tízezer dollár környékéről 0,53 centre esett.
 9. Searchcore (SRER.OB) Megszűnt.
 10. GreenGro Technologies (GRNH.PK) Több száz dollárról egy centre esett.

Ne kövesd a tippadókat

Mi ebből a tanulság? Sok minden, és ezek más buborékokra is érvényesek. Nem biztos, hogy érdemes “hype-ban”, azaz őrületben, mániában, buborékban vásárolni, amikor mindenki más is. Nem érdemes listákat, a sajtóban megjelenő kósza tippeket követni – főleg, ha kicsiny, tőzsdén kívüli, induló, bizonytalan jövőjű cégekről van szó.

A nagyoknak jobban megy

A következő ábrán ma már befutott, nagy kannabisz-társaságok részvényeinek árfolyama látható. A mezőny még itt is nagyon széttartó, súlyos mínuszokat és szép pluszokat is láthatunk. Nagy kérdés, hogyan lehet induló vállalkozások közül kiválasztani, melyek jutnak majd el ebbe a stádiumba – ezzel foglalkoznak hivatásszerűen a kockázati tőkések is.

Nagyobb kannabisz-társaságok részvényei (Tradingview.com)Nagyobb kannabisz-társaságok részvényei (Tradingview.com)

Túlárazott (volt?) a piac

A kezdeti, 8-10 évvel ezelőtti várakozások tehát alighanem eltúlzottnak bizonyultak, a marihuána-részvények piacán hamar lufi, majd összeomlás alakult ki. A túlárazott szintekhez képest máig már nem tudtak túl nagy emelkedést elérni a részvények.

Miközben a legalizálás és az erősödő piaci verseny miatt lefelé indultak el az alapanyag, a marihuána és a kannabisz-termékek árai. A 2016-os évben írtuk, hogy nagyjából harmadolódtak az árak. Valamint ezt is:

Korábban fenntarthatatlanul magasan voltak a szektor értékeltségei, túl voltak árazva a részvények. Kevés a tőkéje, likviditása a cégeknek, amint említettük, a hagyományos finanszírozási formák egy részétől el vannak zárva, ehelyett a részvényesek tőkéjét hígító tőkepiaci finanszírozásra kényszerülnek. Mindez negatívan hatott a tőkestruktúrájukra, mérlegeikre. (Idézet 2016-ból.)

Fúziók és konszolidáció a fűben

Az Aurora Cannabis és az Aphria például a legutóbbi gyorsjelentésében a várnál is nagyobb veszteségről számoltak be az első negyedévre. Estek is tavasszal rendesen.

Az iparágban egyébként konszolidáció folyik, felvásárlások és egyesülések (M&A) sora után koncentrálódik a piac. További fúziókról is vannak pletykák, a nagy dohánygyárak is terjeszkednek a szektorban. (Például a British American Tobacco az OrganiGram Holdings-ba vásárolta be magát.) Ez a nagy cégek profitabilitására kedvezően hathat hosszabb távon. Az iparág utóbbi egy éve már nem néz ki rosszul, amint egyes kannabisz-ETF-ek egy éves grafikonja is mutatja:

A Nasdaq Cannabis Economy észak-amerikai részvényindex és egyes ágazati ETF-ek, egy év (Tradingview.com)A Nasdaq Cannabis Economy észak-amerikai részvényindex és egyes ágazati ETF-ek, egy év (Tradingview.com)

Itt az újabb gyanús lista

Azért van, aki optimista. A Jefferies befektetési bankház “prominens elemzője”, Owen Bennett szerint kannabiszágazat páratlan lehetőséget kínál a vagyonunk növelésére – írta az Investing.com a Bloomberg nyomán. (Szó szerint a befektetők “generációs vagyoni lehetőségéről” beszélt.) Egyben bejelentette, hogy hét, az USA-ban aktív kannabisz-vállalkozást kezd el elemezni, nyomon követni a brókercég. Ezek a következők:

 1. AYR Strategies (OTC:AYRWF)
 2. Columbia Care (OTC:CCHWF)
 3. Curaleaf Holdings (OTC:CURLF)
 4. Cresco Labs (OTC:CRLBF)
 5. Green Thumb Industries (OTC:GTBIF)
 6. Terrascend Corp (OTC:TRSSF)
 7. Trulieve Cannabis Corp (OTC:TCNNF)

Érdekes módon megint csupa kevésbé ismert, tőzsdén kívül forgó (OTC) részvényről van szó. Lehet, hogy ez a lista megint egy lufi kipukkadásának az előjele? Jefferies azonban egy jól ismert, elismert, befutott cég a Wall Streeten. Nem úgy, mint a 2012-es lista szerzője, az “Elite E Services” volt. Így a belépése a piacra akár hosszabb távú konszolidációt, a marihuánarészvény-piac érettségét is jelezheti.

Nagyot nőhet innét még az amerikai marihuána-piac

A Jefferies elemzője arra számít, hogy ahogy az USA közelebb és közelebb kerül a szövetségi szintű legalizálásához (ami szerinte 2026-ra várható), úgy mennek még feljebb a részvények árfolyamai. Az amerikai kannabisz-termékek piaca a 2020-as 17 milliárd dollárról 2030-ra 64 milliárdra nőhet.

Kannabisz-termékek (Pixabay.com)Kannabisz-termékek (Pixabay.com)

A listában szereplő részvényektől azonban már egy év alatt duplázást vár. További érve, hogy az USA fű-iparágának cégei alacsonyabb értékeltséggel forognak, mint a kanadai társaik.

Mexikó lehet a következő nagy kannabisz-felvevő?

Még súlyosabb érv, hogy az ország elnökének nyilatkozatai és egy bírósági ítélet miatt valószínűleg nemsokára Mexikóban is legalizálják a marihuánát. (Annak rekreációs, vagyis pihenési, szórakozási célú használatát is, az orvosi célú felhasználást ugyanis már korábban engedélyezték.)

Mexikó 130 milliós lakosságával egy hatalmas piac, bár az alacsony vásárlóerő miatt valószínűleg kisebb keresletet jelent majd, mint Kanada. (Ahol a lakosság 38 milliós.)

További angol és német nyelvű források: Finanzen.net, Yahoo Finance, Finanzen.net, Forbes, Investing.com, SeekingAlpha (archív)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG