TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem, nem szívtunk szilveszteri füvet, de amióta az USA két tagállamában népszavazáson nyertek a marihuána engedélyezésének hívei, azóta az üzletág valóban felkapott befektetési célponttá vált. Volt olyan részvény, amelyik háromezer százalékkal (!) ment fel pár hét alatt, miután újságcikkek tömege foglalkozott ezzel a területtel.

Az amerikai választásokkal egy időben nemrég különböző népszavazásokat is rendeztek, és két államban (Washington és Colorado) győztek a marihuána engedélyezésének, legalizálásának hívei. Erre sok üzletember, kis- és nagybefektető fantáziája meglódult, hiszen ha legális lesz a fű, akkor törvényes vállalkozások termeszthetik és árusíthatják majd, ami hatalmas üzletté válhat.

Gyógyír sokféle panaszra

Nemrég kiderült az is, hogy gyulladásos bélrendszeri betegségekre, mint a fájdalmas Crohn-betegség, szintén jó hatással van a fű – írja a Seekingalpha.com cikke. Ez is növelheti a keresletet. Az üzletág azonban nem új, vannak államok, ahol már sok éve legálisan vásárolhatnak marihuánát bizonyos súlyos betegségekben szenvedők orvosi rendelvényre, gyógyszertárakban. A mostani legalizációs lépések mellett tehát az orvosi felhasználás is eleve felfutóban van.

Eddig is meg lehetett olyan társaságok részvényeit vásárolni, amelyek az orvosi marihuána-üzlettel foglalkoztak, némelyik már a nyolcvanas évek óta. Ám úgy látszik, sok közülük nem sok sikerrel, a sokszor csak OTC (tőzsdén kívüli) piacon forgó részvények közül a legtöbb már csak centekért forog, amint a Marijuanastocks.com erre szakosodott honlap listáján látható.

Komolyabbnak látszanak a Medbox (MDBX.PK), a Medical Marijuana Inc. (MJNA.PK) és a Cannabis Science Inc. (CBIS.OB), amelyeket a Seekingalpha is kiemelt, mint a leginkább nyilvánosan forgó fűrészvényeket. (A cikkünkben található hivatkozások angol nyelvűek.)

Füvet esznek sütiben és kapkodnak a részvényekért

(Fotó: dixieelixirs.com)

Ezek közül a Medbox pár hét leforgása alatt, valószínűleg főként a Marketwatch egyik cikke miatt, mintegy 3000 százalékkal drágult, vagyis centekről 60 dollár fölé ugrott az árfolyama. A Medical Marijuana pedig gyorsan kapcsolt, Dixie márkanév alatt máris vagy ötvenféle marihuána-alapú terméket kínál, köztük üdítő italt, elixírt, jégkrémet, fürdősót, kenőcsöt és süteményeket is.

Később a Seekingalpha is közel kétszázezer email-címre küldte ki befektetési ötletként a marihuána-cégekkel kapcsolatos cikkeit. Ehhez képest csoda, hogy némelyik „fű-részvény” mégsem ment fel, vagy csak alig. A CNBC korábbi becslése szerint pedig az üzletág mérete évi 40 milliárd dollárra is rúghat majd.

Óvakodj a bóvlirészvényektől

Vannak olyanok is, akik hűtik a kedélyeket és megalapozatlan buborék kialakulásától tartanak. „Ne égesd meg magad marihuána-részvényekkel”- írja például a Business Insider cikke, amely szerint elsősorban kicsiny, nemrég indult társaságokról van szó a piacon, amelyek részvényeit még semmilyen komolyabb tőzsdén nem jegyzik. A kisebb piacok pedig kevésbé szabályozottak, szerényebb tájékoztatási, bejelentési követelményekkel. Ezek a részvények így a laikusoknak egyáltalán nem ajánlhatók, inkább a pénzügyi profiknak érdemes próbálkozni velük – véli a szerző.

A Seekingalpha egy másik cikkében alapvetően longolásra (vételre) ajánlja a marihuána-papírokat. Figyelemre méltó azonban az a megjegyzésük is, amelyből az derül ki, hogy a nagy multinacionális vállalatok arathatják le ezen a területen is a legtöbb babért.

Mindent a multik visznek?

A termesztésben, elosztásban és a marketingben olyan társaságoké lehet a jövőben a főszerep, mint a dohánycégek: Big Tobacco - Altria (MO), Reynolds (RAI), Lorillard (LO), Phillip Morris International (PM), illetve az agráripari konszern, a Monsanto (MON). A termesztésben más agrárcégek is szerepet kapnak, de a Monsanto pozíciói kivételesen erősek az agrárvertikum többi területén is.

Emögött az a megfontolás áll, hogy a marihuána, ha nem kriminalizálják, nem más, mint egy növény – egy haszonnövény, amely alapvetően nem virágcserépben vagy laboratóriumban tenyészik. Márpedig a hasonló haszonnövényekkel kapcsolatos legtöbb tapasztalata ezeknek az óriáscégeknek van.

Jefferson és Washington is füveztek

A Seekingalpha listája
(2012. december 19.)

Medical Marijuana (MJNA.PK)

Cannabis Science (CBIS.OB)

Marijuana (HEMP.PK)

Medbox (MDBX.PK)

Growlife (PHOT.OB)

AVT (AVTC.OB)

Terrra Tech (TRTC.OB)

Tranzbyte (ERBB.PK)

Searchcore (SRER.OB)

GreenGro Technologies (GRNH.PK)

A „weed” vagy „pot” 1937-ig egyébként legális volt az USA-ban és széles körben használták gyógyszerként és rekreációs (kikapcsolódási) célokra egyaránt. Az amerikai társadalom régóta igen megosztott ebben a kérdésben, ezt jelzi például az is, hogy lelkes marihuánatermesztő és -szívó volt Thomas Jefferson és George Washington is. Más államokban, sőt korábban még Colorado-ban is, pedig megbukott a népszavazáson a legalizációs törekvés.

A Seekingalpha Karácsony előtt azt javasolta olvasóinak, hogy állítsanak össze egy portfóliót sokféle marihuána-részvényből, de mindegyikből csak keveset vásároljanak, és készüljenek fel a hatalmas ármozgásokra, még arra is, hogy esetleg mindegyiken veszíteni fognak. Különösen a már megdrágult Medbox-nál valószínű ez.

(Cikkünk nem kíván állást foglalni sem a marihuána élettani hatásainak pozitívumaival és negatívumaival kapcsolatban, sem arról, hogy a legalizálása kívánatos-e vagy sem.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Részvény / Deviza / Áru Beomlott a német tőzsdeindex, újabb piacra vetett szemet a Tesla
Eidenpenz József | 2020. október 26. 12:08
Kockázatkerülők a befektetők az európai tőzsdéken, főleg a járvány terjedése és annak gazdasági következményei miatt. A német DAX indexet ezenkívül egy szoftvercég meglepően rossz kilátásai is lehúzzák. A BUX tartja magát, a forint is stabil. Új piacra törhet be a Tesla, fontos határt lépett át a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Friss
hírlevél