<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Nem, nem szívtunk szilveszteri füvet, de amióta az USA két tagállamában népszavazáson nyertek a marihuána engedélyezésének hívei, azóta az üzletág valóban felkapott befektetési célponttá vált. Volt olyan részvény, amelyik háromezer százalékkal (!) ment fel pár hét alatt, miután újságcikkek tömege foglalkozott ezzel a területtel.

Az amerikai választásokkal egy időben nemrég különböző népszavazásokat is rendeztek, és két államban (Washington és Colorado) győztek a marihuána engedélyezésének, legalizálásának hívei. Erre sok üzletember, kis- és nagybefektető fantáziája meglódult, hiszen ha legális lesz a fű, akkor törvényes vállalkozások termeszthetik és árusíthatják majd, ami hatalmas üzletté válhat.

Gyógyír sokféle panaszra

Nemrég kiderült az is, hogy gyulladásos bélrendszeri betegségekre, mint a fájdalmas Crohn-betegség, szintén jó hatással van a fű – írja a Seekingalpha.com cikke. Ez is növelheti a keresletet. Az üzletág azonban nem új, vannak államok, ahol már sok éve legálisan vásárolhatnak marihuánát bizonyos súlyos betegségekben szenvedők orvosi rendelvényre, gyógyszertárakban. A mostani legalizációs lépések mellett tehát az orvosi felhasználás is eleve felfutóban van.

Eddig is meg lehetett olyan társaságok részvényeit vásárolni, amelyek az orvosi marihuána-üzlettel foglalkoztak, némelyik már a nyolcvanas évek óta. Ám úgy látszik, sok közülük nem sok sikerrel, a sokszor csak OTC (tőzsdén kívüli) piacon forgó részvények közül a legtöbb már csak centekért forog, amint a Marijuanastocks.com erre szakosodott honlap listáján látható.

Komolyabbnak látszanak a Medbox (MDBX.PK), a Medical Marijuana Inc. (MJNA.PK) és a Cannabis Science Inc. (CBIS.OB), amelyeket a Seekingalpha is kiemelt, mint a leginkább nyilvánosan forgó fűrészvényeket. (A cikkünkben található hivatkozások angol nyelvűek.)

Füvet esznek sütiben és kapkodnak a részvényekért

(Fotó: dixieelixirs.com)

Ezek közül a Medbox pár hét leforgása alatt, valószínűleg főként a Marketwatch egyik cikke miatt, mintegy 3000 százalékkal drágult, vagyis centekről 60 dollár fölé ugrott az árfolyama. A Medical Marijuana pedig gyorsan kapcsolt, Dixie márkanév alatt máris vagy ötvenféle marihuána-alapú terméket kínál, köztük üdítő italt, elixírt, jégkrémet, fürdősót, kenőcsöt és süteményeket is.

Később a Seekingalpha is közel kétszázezer email-címre küldte ki befektetési ötletként a marihuána-cégekkel kapcsolatos cikkeit. Ehhez képest csoda, hogy némelyik „fű-részvény” mégsem ment fel, vagy csak alig. A CNBC korábbi becslése szerint pedig az üzletág mérete évi 40 milliárd dollárra is rúghat majd.

Óvakodj a bóvlirészvényektől

Vannak olyanok is, akik hűtik a kedélyeket és megalapozatlan buborék kialakulásától tartanak. „Ne égesd meg magad marihuána-részvényekkel”- írja például a Business Insider cikke, amely szerint elsősorban kicsiny, nemrég indult társaságokról van szó a piacon, amelyek részvényeit még semmilyen komolyabb tőzsdén nem jegyzik. A kisebb piacok pedig kevésbé szabályozottak, szerényebb tájékoztatási, bejelentési követelményekkel. Ezek a részvények így a laikusoknak egyáltalán nem ajánlhatók, inkább a pénzügyi profiknak érdemes próbálkozni velük – véli a szerző.

A Seekingalpha egy másik cikkében alapvetően longolásra (vételre) ajánlja a marihuána-papírokat. Figyelemre méltó azonban az a megjegyzésük is, amelyből az derül ki, hogy a nagy multinacionális vállalatok arathatják le ezen a területen is a legtöbb babért.

Mindent a multik visznek?

A termesztésben, elosztásban és a marketingben olyan társaságoké lehet a jövőben a főszerep, mint a dohánycégek: Big Tobacco - Altria (MO), Reynolds (RAI), Lorillard (LO), Phillip Morris International (PM), illetve az agráripari konszern, a Monsanto (MON). A termesztésben más agrárcégek is szerepet kapnak, de a Monsanto pozíciói kivételesen erősek az agrárvertikum többi területén is.

Emögött az a megfontolás áll, hogy a marihuána, ha nem kriminalizálják, nem más, mint egy növény – egy haszonnövény, amely alapvetően nem virágcserépben vagy laboratóriumban tenyészik. Márpedig a hasonló haszonnövényekkel kapcsolatos legtöbb tapasztalata ezeknek az óriáscégeknek van.

Jefferson és Washington is füveztek

A Seekingalpha listája
(2012. december 19.)

Medical Marijuana (MJNA.PK)

Cannabis Science (CBIS.OB)

Marijuana (HEMP.PK)

Medbox (MDBX.PK)

Growlife (PHOT.OB)

AVT (AVTC.OB)

Terrra Tech (TRTC.OB)

Tranzbyte (ERBB.PK)

Searchcore (SRER.OB)

GreenGro Technologies (GRNH.PK)

A „weed” vagy „pot” 1937-ig egyébként legális volt az USA-ban és széles körben használták gyógyszerként és rekreációs (kikapcsolódási) célokra egyaránt. Az amerikai társadalom régóta igen megosztott ebben a kérdésben, ezt jelzi például az is, hogy lelkes marihuánatermesztő és -szívó volt Thomas Jefferson és George Washington is. Más államokban, sőt korábban még Colorado-ban is, pedig megbukott a népszavazáson a legalizációs törekvés.

A Seekingalpha Karácsony előtt azt javasolta olvasóinak, hogy állítsanak össze egy portfóliót sokféle marihuána-részvényből, de mindegyikből csak keveset vásároljanak, és készüljenek fel a hatalmas ármozgásokra, még arra is, hogy esetleg mindegyiken veszíteni fognak. Különösen a már megdrágult Medbox-nál valószínű ez.

(Cikkünk nem kíván állást foglalni sem a marihuána élettani hatásainak pozitívumaival és negatívumaival kapcsolatban, sem arról, hogy a legalizálása kívánatos-e vagy sem.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16375 16175 16395 +0,34% 16360 16385 1 817 564 845 Ft 2021-07-30 16:11:27
MOL 2404 2372 2408 +0,84% 2394 2400 648 803 596 Ft 2021-07-30 16:11:26
MTELEKOM 425 423 428 -0,82% 425 425 58 184 354 Ft 2021-07-30 16:07:40
RICHTER 8275 8040 8275 +1,66% 8270 8275 972 866 275 Ft 2021-07-30 16:11:50
OPUS 238 236 240 -0,83% 236 238 27 519 463 Ft 2021-07-30 15:55:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a magyar index – az emelkedés tovább folytatódhat?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 758,53 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 48 286,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megijedtek a kínai pártemberek a részvényár-eséstől, jó jelentés után esik a Facebook
Eidenpenz József | 2021. július 29. 11:24
Hatalmas mennyiségű gyorsjelentés érkezett, amelyek többnyire felülmúlják az amúgy sem pesszimista elemzői becsléseket. Ám a jövőbeli kilátások már nem mindig rózsásak, így több papír esett, mint például a Facebook. Kínában a vezetés nyugtatgatja a részvényeseket, ma megy tőzsdére a Robinhood. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru A kamatdöntés lökte meg ma is az OTP árfolyamát
MTI | 2021. július 28. 17:51
Felülteljesítő volt szerdán a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Mégsem kell félni a negyedik hullámtól? Megint macska tévedt a blokkláncra
Eidenpenz József | 2021. július 28. 11:56
Európában emelkednek a tőzsdeindexek és az USA-ban is plusszos nyitás várható a Fed ülésének vége előtt. Számos fontos gyorsjelentés érkezett, amerikai tech-óriásoktól és európai nagybankoktól, alapvetően kedvező számokkal, de bizonytalan kilátások mellett. A 40 ezer dollárt ostromolja a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Az osztalékvadászoknak is érdemes az ESG-részvények felé fordulni
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 12:28
A részvényjövedelemre törekvő befektetők jellemzően két dolgot tartanak szem előtt, az egyik a vonzó hozam, a másik az osztaléknövekedési potenciál. A Fidelity International kutatása szerint összefüggés van egy-egy cég fenntarthatósági jellemzői és historikus osztaléknövekedése között. A múltbeli teljesítmény persze nem jelent a jövőre vonatkozó garanciát, de az eredmények azt mutatják, hogy az ESG-ben élen járó vállalkozások a közgazdasági környezettől függetlenül nagyobb eséllyel kínálnak vonzó, hosszú távú hozamnövekedést, mint a sereghajtók. A stabil osztaléknövekedés némileg enyhítheti az emelkedő árfolyamokkal jellemezhető időszakok hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Gyengüléssel várja a forint az MNB-t, fényesen teljesít a Lucid és a Tesla
Eidenpenz József | 2021. július 27. 11:25
Az európai tőzsdék jelentős mínuszban vannak, de igazán nagyot a távol-keleti indexek estek. A BUX jól tartja magát, de a forint tovább gyengült az MNB ülése előtt, 362 felett is volt az euró. Jelentett a Tesla, jól alakult a Lucid első napja. Visszapattant a bitcoin a 40 ezer dollárról.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett csökkent a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 26. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 538,93 pontos, 1,13 százalékos csökkenéssel, 46 952,76 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nem drágul az OTP, legalább öt okból száguld a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. július 26. 11:28
Nagy rali van a kriptodeviza-piacon, amit több jó hír találkozása és egy emiatt indult short-zárási hullám idézhetett elő. A részvénypiacon viszont rossz a hangulat, Ázsiában különösen nagy esések voltak, ami mögött a kommunista párt állhat. A forint gyengécske az MNB holnapi kamatdöntése előtt, a BUX-ot főleg az OTP húzza le.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos