<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Még csak közeleg a tél, a nyugat-európai gázárak mégis soha nem látott magasságokban vannak. Az USA-ban is sok éves rekordok dőlnek. Mi ennek az oka, mi változott? Megalapozott-e, vagy csak valamilyen spekulációs buborék? Hol vannak most az árak az egykori rezsicsökkentés szintjéhez képest?

“Hozzánk mindig minden begyűrűzik, begyűrűzik még a begyűrűzés is. (Hofi Géza)

Szerdán tíz százalékos árrobbanás volt az európai földgáz határidős tőzsdei árában (ICE UK Natural Gas, NFV21), aminek közvetlen kiváltó oka az lehetett, hogy egy Franciaország és Nagy-Britannia közötti elektromosáram-elosztó központban tűz ütött ki.

Eközben azonban az amerikai földgáz határidős ára is öt százalékos pluszban volt aznap délután, 5,53 dolláron, és ezzel újabb sok éves rekordot döntött. Itt a hurrikánveszély jelentett katalizátort az áremelkedésnek az utóbbi napokban, most a Nicholas, korábban az Ida nevű viharok. Ezek termeléskiesést okoznak, illetve okozhatnak a Karib-tenger térségében, csökkentve a kínálatot.

Nem ma kezdődött az árrobbanás

De valójában itt is, ott is egy hosszabb folyamat újabb állomásához érkeztünk – az emelkedés mindkét kontinensen több, mint egy éve, körülbelül 2020 júniusa óta tart, sőt még gyorsulni is látszik. (Csütörtökön korrekció látható.)

Amerikai (NG) és brit (GWM) tőzsdei földgázárak, egy év (Tradingview.com)Amerikai (NG) és brit (GWM) tőzsdei földgázárak, egy év (Tradingview.com)

A Tradingview segítségével készült ábra szerint szerdáig a brit gázár (GW) majdnem hatszorosára drágult egyetlen év alatt, de az amerikai tőzsdei termék is több mint a kétszeresére ment fel, 127 százalékkal. (Egy másik európai gázkontraktus, a hollandiai TTL görbéje is nagyon hasonló ehhez.) Az amerikai földgáz hét és fél éve, 2014 eleje óta nem volt ilyen drága, az európai pedig valószínűleg még soha. (Következő ábra.)

Mitől lett ilyen drága a gáz?

A 2020-as év első felében, a koronavírus “első hulláma” idején és utána egyébként a tőzsdei gázárak sok éves, történelmi mélypontok közelében jártak. De az akkori recesszióban ez teljesen érthető is volt.

Amerikai (NG) és brit (GWM) tőzsdei földgázárak, mintegy 12 évre (Tradingview.com)Amerikai (NG) és brit (GWM) tőzsdei földgázárak, mintegy 12 évre (Tradingview.com)

De vajon mitől lett viszonylag rövid idő alatt ilyen éktelen drága a földgáz? Rövidebb távon rengeteg tényező játszik szerepet, a hőmérséklet az Atlanti-Óceán mindkét partján, vagy az USA többi részén, de még az is, hogy Nyugat-Európában, ahol sok szélerőmű van, mennyire fúj a szél. (A gáz jelentős részét ugyanis elektromos áram előállításához használják, ami az ipartól a lakosságig, a légkondicionálóktól a tömegközlekedésig mindenütt kell.)

A pandémia okozta recesszióból való gyors kilábalás biztosan szerepet játszik az áremelkedésben, ahogy egyébként sok más árupiaci termék árát is ez dobta meg (vas, réz, faanyagok, újabban az olaj stb.).

Ha nincs beruházás, nem lesz termelés

Ehhez jöhet, hogy a beruházások elmaradtak a szektorban az utóbbi években, az alacsony gázárak időszakában.

Tavaly a Világbank szerint inflációval korrigálva 1995 óta a legalacsonyabb szintre estek a globális gázárak. Az eredmény a kútfúrások és más tőkebefektetések drasztikus visszafogása volt, ami a termelés példátlan csökkenéséhez vezetett. Ennek elkerülhetetlen következményeként reálértéken az árak 2014 közepe óta a legmagasabbra emelkedtek, mivel a kereskedők arra számítanak, hogy az év végéig nem lesz elegendő a termelés a fogyasztók összes keresletének kielégítésére – írta a Hellenic Shipping a Reuters nyomán.

Az emelkedés így középtávon fundamentálisan megalapozottnak látszik. Ráadásul még csak most jön a téli fűtési szezon, amikor a legmagasabb a kereslet a fűtőanyag iránt.

Szinte üresek az európai gáztározók

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. energiaipari elemzője nemrég további tényezőket említett, amik miatt az európai árak így elszálltak. Eszerint:

  • Az EU belső termelése tovább zuhant, a fennmaradó keresletet Oroszország és a cseppfolyós földgáz elégítette ki. Az utóbbi importja azonban csökkent, mivel a magasabb ázsiai árakat nem kívánták megfizetni az európai importőrök.
  • Emiatt sem sikerült a tárolókat feltölteni. A kereskedők ráadásul azért sem mertek nagyobb mennyiséget tárolni, nehogy úgy járjanak, mint 2020-ban, amikor nehéz volt a betárolt mennyiséget eladni.
  • Az idei szélsőséges időjárás, a januári és februári hideghullám, a nyári hőhullám.

Az elemző szerint a gáz iránti rendületlen kereslet magasabb árakat hozhat hosszabb távon is. Európa sérülékenysége a gáz terén pedig így különösen jól látszik.

Gázzal hajtott, óriási lufi. Meddig emelkedik? (Pixabay.com)Gázzal hajtott, óriási lufi. Meddig emelkedik? (Pixabay.com)

Ez akkor a rezsicsökkentés vége?

Az amerikai gázárak emelkedését egyébként szintén jórészt az európai és ázsiai kereslet emelkedésével magyarázzák. Ez az LNG (cseppfolyósított, hajón szállított) földgáz keresletén keresztül jelentkezik.

Részben a gázár emelkedésének, részben pedig a környezetvédelmi előírások szigorodásának tudják be, hogy az elektromos áram piaci ára is meredeken emelkedett az utóbbi időben. Akkor most nincs menekvés, a magyarországi rezsicsökkentésnek vége? A jövő évi parlamenti választások előtt valószínűleg semmiképpen sem. Utána is részben politikai akarat, részben az Oroszországgal kötött bonyolult szerződések függvénye.

Brit tőzsdei gázár és a rezsicsökkentés (lila vonalakkal) (Tradingview.com)Brit tőzsdei gázár és a rezsicsökkentés (lila vonalakkal) (Tradingview.com)

Mindenesetre a fenti grafikonon jól látszik, hogy a rezsicsökkentés (vagy inkább rezsifixálás) 2012. végi indulása óta a gázár alapvetően, rövid időszakoktól eltekintve, az akkori szint alatt maradt. Csak idén júniustól lépte át tartósabban, nagyobb mértékben az európai piaci gázár a 2012 végi szintet.

Visszaüt a sok éves forintgyengülés

A következő ábra precízebb, itt az is látszik, hogy több mint kétszeresére (145 százalékkal ) emelkedtek az árak a briteknél angol fontban. A szürke vonalon és a skálán pedig az is kiütközik, hogy ez forintban már 188 százalékot jelent, azaz csaknem megháromszorozódott az ár. (Ugyanis 2012 végén 291 forint volt az euró és 355 forint az angol font – most 349, illetve 409 forint körül vannak.)

Brit tőzsdei gázár és a rezsicsökkentés (lila vonalakkal), valamint a brit gázár változása forintban (szürke vonal, illetve szürke százalékos változás) (Tradingview.com)Brit tőzsdei gázár és a rezsicsökkentés (lila vonalakkal), valamint a brit gázár változása forintban (szürke vonal, illetve szürke százalékos változás) (Tradingview.com)

Ez a magas gázár teljesen új helyzetet teremthet, ha Magyarországnak ennyit kellene majd fizetnie a gázért. A tőzsdei gázárfolyam azonban mindig is nagyon volatilis volt, azaz a hirtelen megugrások, visszaesések, árrobbanások, összeomlások egyaránt gyakoriak.

Megéneklik a rezsicsökkentés halálát

Kérdés, hogy a trend, az átlagár emelkedése mennyire lesz meredek és tartós. Ahogy az is, hogy az az összeg, amit korábban az olcsó gázon megspórolt (?) az ország, meddig tudja a magas gázárat finanszírozni.

A hazai gazdasági sajtóban mindenesetre sorban jelennek meg olyan cikkek, amelyek a rezsicsökkentés halálát éneklik meg. Például:

  • Menteni kell a rezsicsökkentést az elszálló árak miatt (G7)
  • A rezsicsökkentés miatt a lakosságnak fel sem tűnik, mennyire megdrágult az áram (Concorde Blog)
  • A rezsicsökkentés halott (Vakmajom a Facebook-on):

A Reuters fent említett cikke a kereslet és kínálat egyensúlyának visszatérését csak 2022 végére-2023 elejére teszi. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint pedig egész évben maradhatnak a magas gázárak Európában.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos