<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Elképesztő egy éven vannak túl az árupiacok, egyes termékek árfolyama duplázódott, de volt olyan, amely a háromszorosára ment fel. Így a hazai árutőzsdei kereskedés újjászervezése eléggé jókor történt. A terményárak a pesti tőzsdén is emelkedtek, ha nem is annyira, mint külföldön.

A magyarországi árupiaci kereskedés újjászületése a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. célja a napokban történt bejelentés szerint, amit a tőzsdei áruszekció megreformálásától remélnek. A lépés teljesen érthető annak fényében, ami az árupiacokon az utóbbi időben történik. Ugyanis egy hatalmas fellendülés után, jó esetben kellős közepén vagyunk.

Az utóbbi egy évben például a Dow Jones Commodity Index 64,5 százalékkal ment fel, miközben a S&P 500, az amerikai részvénypiac legáltalánosabban használt mutatója “csak” 41,5 százalékkal. A sokáig a piacot húzó technológiai szektor novembertől leült, így “csak” 45,1 százaléknál tart a Nasdaq 100 index 12 hónap leforgása alatt. A szerényebb teljesítményű Bloomberg Commodity TR index is lekörözte valamelyest az amerikai részvénypiacot. (Ezek az általános indexek attól függően nagyon különböző képet mutathatnak, hogy mely árupiaci termékek szerepelnek bennük nagyobb súllyal.)

Duplázódó és triplázódó nyersanyagárak

Amint a következő táblázatból is látható, a kőolaj egy év alatt 90, a benzin vagy a vasérc 100, a réz 70, az ezüst 50 százalékkal ment fel. Duplázott a kukorica az USA-ban, két és félszerezett a sovány sertés és több mint háromszorozott a fűrészáru az ottani építkezési láznak köszönhetően.

Egyes árupiaci termékek és indexek hozama

(százalék, 2021. jún. 10., nem évesített, USD)
Termék, index Magyarázat Idén Egy év Három év
Részvényindexek
S&P 500  USA részvénypiac 13,09 41,49 52,69
Nasdaq 100  USA technológiai részvények 7,97 45,13 94,13
Általános árupiaci indexek
DJ Commodity  Árupiac 23,28 64,53 38,04
Bloomberg Commodity TR  Árupiac 21,6 48,19 9,9
Árupiaci részindexek, ágazatok
DJ Commodity Energy  Energiahordozók 42,32 89,42 7,29
DJ Commodity Agriculture & Livestock C. Agrártermékek, élőállatok 17,76 61,11 49,74
DJ Commodity All Metals C. Fémek 10,96 39,39 28,67
Bloomberg Industrial Metals TR  Ipari fémek 18,31 54,42 15,46
Árupiaci termékek
Crude Oil WTI  Texasi olaj 45,49 94,25 6,79
Brent Oil  Északi-tengeri olaj 40,68 89,03 -4,7
United States Gasoline  USA benzin 44,71 100,11 4,76
Gold  Arany -0,77 6,76 35,47
Silver  Ezüst 5,17 50,3 50,52
Copper Réz 26,95 69,48 32,74
Iron Ore 62%  Vasérc 34,88 104,56 222,48
London Wheat  Londoni búza 0,35 24,11 29,52
US Wheat  Amerikai búza 5,63 35,82 31,69
Lumber  Faanyag (fűrészáru) 31,4 226,85 97,94
Lean Hogs  Sovány sertés 72,48 152,65 51,23
US Corn  USA kukorica 45,51 113,57 91,76
Platinum  Platina 5,09 39,62 25,28
Palladium  Palládium 12,5 43,36 171,77
Uranium  Urán 5,21 -2,71 38,03
Tin  Ón 53,46 83,79 47,47
Zinc  Cink 9,14 50,73 -6,33
USA Árupiaci ETF-ek
iShares S&P GSCI Commodity-Indexed    28,87 59,7 -9,1
WisdomTree Continuous Commodity    19,06 46,51 16,61
(Forás: Investing.com. TR: Total Return, C.: Capped)

A BÉT árupiaci kínálatában fontos szerepet kapott a búza. Ennek áremelkedése szerényebb, de így is két számjegyű volt az USA-ban és Londonban. A termények árát már Budapesten is lehet mérni, amint a következő ábrák mutatják, itt is emelkedő trendben mozognak a termények (hossz, avagy bikapiac jeleni mutatkoznak).

A kukorica árfolyama a BÉT-enA kukorica árfolyama a BÉT-en

A nyitás hajtja a gazdaságot

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint a gazdasági újranyitás az egyik fontos makrogazdasági folyamat, ami az árupiacokra hatással van, és Magyarország ebben is éllovas lehet. Az átoltottság például nagyon jó az országban, és korán kezdődött a nyitás. Az oltások terjedése ugyan megakadt, a valamivel 50 százalék feletti átoltottság azonban valójában 60-65 százalékos védettséget is jelenthet, hiszen sokan át is estek a betegségen.

Viszont még nem értük el a nyájimmunitást, és az újabb mutánsok elterjedésének is van kockázata. A vakcinák mindenesetre eddig nagyon jól vizsgáznak.

Költekezés indul

Tavaly hatalmas elhalasztott kereslet halmozódott fel, a statisztikák szerint 2020-ban volt a valaha mért legnagyobb a megtakarítási ráta szinte minden országban, köztük Magyarországon, az Egyesült Államokban vagy Nyugat Európában is. Az idén jelentős visszaesés várható a megtakarítási rátában, hatalmas költekezés indulhat be, mindenki “élvezni fogja szabadságot”.

A BÉT árupiaci szekciójában jelenleg ezek a termékek szerepelnek:

  • Nagy olajtartalmú napraforgómag
  • ISCC NUTS II fenntartható nagy olajtartalmú repce
  • Takarmányárpa
  • ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza
  • ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica
  • Euro búza

A történelmi nagyságú válság és visszaesés után a gazdasági fellendülés is történelmi léptékű lehet. Évi hat százalékkal nőhet a világgazdaság ebben az évben, 2022-ben pedig négy–négy és fél százalékkal. (De lesznek országok, amelyek 2021-ben sem fogják elérni a 2019-es szintet, mások viszont már 2021 második felében eljuthatnak erre a szintre.)

A napraforgó árfolyama a BÉT-enA napraforgó árfolyama a BÉT-en

Bízunk benne lesz e vagy nem lesznek következő hullámok – mondta az elemző. Egyelőre nem utal arra semmi, hogy valamelyik vírusvariáns megkerülné az oltásokat, de a kockázat egyelőre megmarad.

Megtörtént az áttörés, itt az MMT

A tavalyi évet a világgazdaságban Kína mentette meg, abban az évben is növekedést tudott elérni, ami óriási nyersanyag-éhséggel párosult. A másik tényező, ami az árupiaci fellendülést elősegítette, az óriási gazdaságélénkítő programok megindulása volt. A világ számos országában hatalmas mennyiségű pénznyomtatás történt.

Új elemként nemcsak a monetáris, hanem a fiskális politika, vagyis a költségvetés is költekezni kezdett, valósággá válni látszik a modern monetáris teória (MMT). Korábban sohasem volt például ekkora pénzjuttatás a lakosság felé az Egyesült Államokban. Nemcsak pénzcsekkeket osztottak, kibővítették a munkanélküli segélyprogramokat is, ahogy Európában is sok helyen.

Lesz-e még magasabb infláció?

A nagy kérdés, hogy ennek a folyamatnak mi lehet a következménye. Sokan attól tartanak, hogy nagymértékű infláció, de a gazdaságélénkítő programoknak a múltban sem mindig volt infláció a vége. Japánban például már mintegy harminc éve küzdenek azért, hogy megjelenjen az infláció, mindez ideig hiába. De egyelőre az infláció egyértelműen megnőtt sok országban, például az Egyesült Államokban és Magyarországon is.

Magyarországon már a jegybanki kommunikáció is jelezte, hogy változások várhatók a monetáris politikában. Megindulhat nálunk a kamatemelés ciklus, a fejlődő világban és Európában talán elsőként. Nem véletlenül, hiszen az infláció is az egyik legmagasabb szinten van.

Nemcsak chipekből van túl kevés

Egy másik jelenség, hogy a válságban ellátási problémák alakultak ki, nem csak a chiphiány okozott gondot. Volt hiány különböző más alkatrészekből is, még például műanyag kupakokból is – mondta Török.

Mindezek a folyamatok pozitívan hatnak az árupiacokra, vagyis emelik az árakat. A nyersanyagok inflációs környezetben mindenképpen jól szoktak teljesíteni, a gazdasági fellendülés is emeli az árukat. Miközben a kínálatuk rövidebb távon többé kevésbé állandó. Sőt kialakulhat egy inflációs spirál is, ami elég komoly gondot jelentene.

Bányahiány fenyeget

Az olaj még viszonylag rugalmasan viselkedik mostanában, sokszor elég csak egy csapot elfordítani, hogy a kínálat növekedjen vagy csökkenjen. De hosszútávon már más a helyzet, többéves beruházásokra lehet szükség ahhoz, hogy egy új lelőhelyet megnyissanak. Egyes esetekben öt-tíz év is lehet valamely nyersanyagnál egy új bánya elindítása. A kereslet jóval gyorsabb van tud változni, mint a kínálat.

Búza (Pixabay.com)Búza (Pixabay.com)

A pénzpumpa miatt megjelent egy spekulatív vételi erő is, ez ellen például Kína adminisztratív eszközökkel igyekszik küzdeni, próbálja letörni a spekulációt.

Nem holnap lesz az elektromosautó-uralom

Az olaj ára sok piacon rendkívül fontos. De egyre nagyobb a nyomás az olajcégeken, a gazdasági szereplőkön is a helyettesítése felé. Még tíz-tizenöt éven keresztül is erős maradhat az olajkereslet, beruházások híján viszont olajhiány is kialakulhat.

Már mindenki az elektromos autókról beszél, de tudjuk, hogy ez elsősorban hype. Akárhogy is számoljuk, még tíz százalék alatt van ezek aránya. És akkor még nem beszéltünk az áruszállításról, a légi közlekedésről és a petrolkémia keresletéről. Nem gondolom, hogy az olajat feltétlenül temetni kéne – mondta az elemző.

Nagy kérdés, mi lesz a palaolajjal?

Hosszú távon nagy kérdés, hogy mi lesz a palaolaj jövője. Az amerikai palaolaj-termelőket nagyon megijesztettél a tavalyi durva ármozgások, így jelenleg szintén erősen visszafogják a beruházásaikat. Jelenleg azonban már a 2019-es szinten van az olaj ára, óriási fel pattanás volt az utóbbi hónapokban, körülbelül egy évben. Ha tartósan 70 dollár felett marad a WTI típusú olaj ára, akkor elképzelhető, hogy ismét növelik termelésüket a palaolaj-cégek.

Árutőzsdei forgalom Budapesten (BÉT, BÁT)Árutőzsdei forgalom Budapesten (BÉT, BÁT)

Magyarország számára különösen fontos a kukorica árfolyama. Ami a nemzetközi árakat illeti, eléggé nagyok tudnak lenni a lokális különbségek jelentős szállítási költségek miatt. A globális takarmánykukorica-kereslet mintegy negyven százalékát Kínai adja, a kínálati oldalon pedig fontos az amerikai export. Ezt az évet várhatóan az fogja meghatározni, hogy a vártnál kevesebb lett a bevetett terület. Áprilisban történt egy szóbeli intervenció, és az komoly áremelkedést indított el.

Kína az egyik legfontosabb szereplő a búzánál is, ahogy szinte minden árupiaci terméknél. Itt azonban az EU is eléggé nagy súllyal rendelkezik. Az idén a búza iránt is komoly kereslet mutatkozik, szinte duplázódott az árutőzsdei forgalom tavalyhoz képest.

Az agrártermékek erősen időjárásfüggőek. Idén egyelőre eléggé jók voltak a körülmények, Európában a Fekete-tenger környékén kedvezett a búzának az időjárás.

Kapcsolódó cikkünk:

Remek évük volt az árupiacoknak, új szuperciklus indul?

Mi változott az árupiaci kereskedésben?

Csütörtökön jelentették be, hogy a BÉT-en változások történtek az árupiac feltételeiben. A kereskedés és a delivery (leszállítás – a szerk.) szabályrendszere több ponton módosult. Az ügyletek elszámolási pontjainak (paritásainak) listája bővült, így “az országban előállított termények bekapcsolódhatnak a tőzsdei árukereskedelembe írja az Equilor Befektetési Zrt.

Az áruszekcióban új kereskedési időszakban lehet üzleteket kötni, ami elősegíti a kockázatmentes delivery sorsolást: a lejárati hónapot megelőző hónap végéig tartó Szabad kereskedési időszakot egy 3 napos, speciális szabályok szerint működő Sorsolási szakasz követi, amelynek megfelelően a lejárati nap kitolódik a lejárati hónap 3. tőzsdenapjára. Az Áru Szekcióban az árutermékek kereskedése 11:00 és 16:06 között zajlik.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15725 15660 15750 +0,29% 15725 15730 234 485 455 Ft 2021-07-28 09:54:17
MOL 2360 2340 2360 +0,94% 2358 2360 43 748 214 Ft 2021-07-28 09:54:27
MTELEKOM 424 422 426 -0,47% 424 426 276 015 Ft 2021-07-28 09:51:32
RICHTER 7985 7955 8000 +0,25% 7965 7985 14 074 060 Ft 2021-07-28 09:52:36
OPUS 238 238 238 +0,42% 236 238 1 031 968 Ft 2021-07-28 09:01:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Az osztalékvadászoknak is érdemes az ESG-részvények felé fordulni
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 12:28
A részvényjövedelemre törekvő befektetők jellemzően két dolgot tartanak szem előtt, az egyik a vonzó hozam, a másik az osztaléknövekedési potenciál. A Fidelity International kutatása szerint összefüggés van egy-egy cég fenntarthatósági jellemzői és historikus osztaléknövekedése között. A múltbeli teljesítmény persze nem jelent a jövőre vonatkozó garanciát, de az eredmények azt mutatják, hogy az ESG-ben élen járó vállalkozások a közgazdasági környezettől függetlenül nagyobb eséllyel kínálnak vonzó, hosszú távú hozamnövekedést, mint a sereghajtók. A stabil osztaléknövekedés némileg enyhítheti az emelkedő árfolyamokkal jellemezhető időszakok hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Gyengüléssel várja a forint az MNB-t, fényesen teljesít a Lucid és a Tesla
Eidenpenz József | 2021. július 27. 11:25
Az európai tőzsdék jelentős mínuszban vannak, de igazán nagyot a távol-keleti indexek estek. A BUX jól tartja magát, de a forint tovább gyengült az MNB ülése előtt, 362 felett is volt az euró. Jelentett a Tesla, jól alakult a Lucid első napja. Visszapattant a bitcoin a 40 ezer dollárról.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett csökkent a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 26. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 538,93 pontos, 1,13 százalékos csökkenéssel, 46 952,76 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nem drágul az OTP, legalább öt okból száguld a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. július 26. 11:28
Nagy rali van a kriptodeviza-piacon, amit több jó hír találkozása és egy emiatt indult short-zárási hullám idézhetett elő. A részvénypiacon viszont rossz a hangulat, Ázsiában különösen nagy esések voltak, ami mögött a kommunista párt állhat. A forint gyengécske az MNB holnapi kamatdöntése előtt, a BUX-ot főleg az OTP húzza le.
Részvény / Deviza / Áru Bitcoint vegyünk vagy bitcoin-bányászt? Újabb kriptodeviza-vállalkozók mennek tőzsdére
Eidenpenz József | 2021. július 25. 05:23
Újabb kriptodeviza-társaságok mennek a hagyományos tőzsdékre, köztük egy bányászcég is. Korábban azonban már számos társa megtette ezt a lépést, így van bőven kínálat hasonló részvényekből. De a konkurencia a szektorban erős, egyes részvények jól teljesítettek még a bitcoinhoz képest is, mások messze alulmúlták azt.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő mínusszal zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 18:38
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,19 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 47 491,69 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Hét éve nem látott ugrás a kávéárakban, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2021. július 23. 11:39
Az európai hangulatot a laza EKB és egyes jó gyorsjelentések alapozták meg. A BUX viszont kissé süllyed, a forint gyengül. Több éves csúcson az amerikai gázár, kilőtt a kávé és a fűrészáru ára. Újabb kriptodeviza-cégek jönnek a hagyományos tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Jászai Gellért a hét szinte minden napján növelte befolyását a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 09:31
A Jászai Gellért kizárólagos tulajdonában lévő alapkezelő magántőkealapja napok óta újra veszi a társaság részvényeit.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos