9p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bár az olajnak és az olajtermelőknek nagyon rossz éve volt tavaly, más árupiaci termékek két számjegyű mértékben drágultak még az év eleji békeidőkhöz képest is. A legkeresettebb termékek emelkedése pedig bőven meghaladta a főbb tőzsdeindexekét is. Ezt részben a várható gazdasági fellendüléssel, részben az inflációs félelmekkel magyarázzák. Van ugyanakkor egy olyan, hosszú távú trend is, ami miatt a drágulás tartós lehet és egy új korszak kezdetét jelezheti.

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy az árupiacokon is rossz év volt 2020. Biztosan sokan emlékeznek még arra, amikor tavasszal egy napra jelentős mínuszba zuhant az amerikai típusú kőolaj árfolyama, de azóta sem tért teljesen magához. (Bár már nincs extrém alacsony szinten sem.)

Látszólag a pesszimista képet támasztja alá a híres CRB árupiaci index is, amely az idén mintegy kilenc százalékot esett. Valójában azonban ebben is magas, 40 százalék körüli az energiahordozók aránya, így ezt is főleg az olaj húzta le.

1. Ábra: A CRB Árupiaci index 1994 óta (Stooq.com, Refinitiv.com)
1. Ábra: A CRB Árupiaci index 1994 óta (Stooq.com, Refinitiv.com)

Ha azonban megkülönböztetjük egymástól az egyes árupiaci termékeket és termékcsoportokat, akkor sokkal differenciáltabb képet kapunk. A kőolajon és annak feldolgozott termékein kívül kevés árupiaci termék áll mínuszban az év elejéhez képest. (Ilyenek még a hús és az élőállat, a tej , a rizs és a kakaó.)  Ám a fontosabb nyersanyagok mintegy kétharmada pluszban van, sőt a legtöbbjük bőven két számjegyű emelkedést ért el 2020-ban.

Ezek voltak a csúcstartók az árupiacon

A legjobban teljesítő árupiaci termékek bőven túlszárnyalták a részvénypiacokat is. Például az amerikai S&P 500 index 15 és fél százalékos, a német DAX négy százalékos vagy a japán Nikkei 225 mutató 16 százalékos emelkedését. (A Nasdaq Composite technológiai index 43 százalékkal ment fel.)

2. Ábra: Az amerikai faanyag (LB), a földgáz (NG), a vasérc (TI), a réz (HG) és a brent típusú kőolaj (BR) árfolyama (Tradingview.com)
2. Ábra: Az amerikai faanyag (LB), a földgáz (NG), a vasérc (TI), a réz (HG) és a brent típusú kőolaj (BR) árfolyama (Tradingview.com)

A csúcstartók közé tartozik az amerikai faanyag, amely megduplázta árfolyamát, az amerikai házépítési, lakásfelújítási láz miatt. Élen a vasérc mintegy hetven százalékos emelkedéssel, és az év végén az ezüst is belehúzott, így majdnem másfélszeresére drágult az év során. A szójabab vagy a narancslé, a palládium vagy a réz is jókora emelkedést ért el (25-40 százalék között). Még a sokáig elfeledettnek és elátkozottnak tűnő platina is pluszban zárta végül ezt az évet, és négy és fél éves csúcson van.

Az infláció réme

De miért szárnyal ennyiféle árupiaci termékek és merre mennek vajon tovább? Egyre több olyan elemzést olvasni, amely a várható inflációban látja a választ. Az infláció jelenleg globálisan alacsony, sok helyen még csökkent is a válság miatt. A válságok általában dezinflációs hatásúak, hiszen sok piacon csökken a kereslet, visszaesik a fogyasztás, miután nőtt a munkanélküliség.

Kevesebb pénze van az embereknek, sőt még spórolni is jobban akarnak a bizonytalanság miatt, így keveset költenek. Ezt a dezinflációs hatást 2008-2009 után is tapasztalhattuk. Sok jegybank azóta is hiába szenved, hogyan hajtsa fel az inflációt legalább a kívánatosnak gondolt évi két-három százalék körüli értékre.

Szkeptikus hangok

Már 2008 után is erősek voltak azok a hangok, amelyek az inflációval riogattak a jegybanki gazdaságélénkítő lépések, a gazdaságokra öntött hatalmas mennyiségű friss pénz miatt. Ám erre mégsem került sor, a pénzmennyiség inkább kötvénypiaci és részvénypiaci áremelkedést, “eszközár-buborékot” okozott. Így most is rendkívül sok a szkeptikus hang az inflációval kapcsolatban. Legalábbis rövid- és középtávon sok közgazdász egyáltalán nem tartja reálisnak az inflációs félelmeket.

3. Ábra: Az arany (GC), az ezüst (SI), a platina (PL) és a palládium (PA) árfolyama (Tradingview.com)
3. Ábra: Az arany (GC), az ezüst (SI), a platina (PL) és a palládium (PA) árfolyama (Tradingview.com)

Mások viszont rámutatnak, hogy a jelenlegi helyzet több ponton is alapvetően eltér a 11-12 évvel ezelőttitől. Ezeket és az árupiacra pozitívan ható főbb tényezőket listában foglaltuk össze.

1. Nagyobb a pénzbőség

A jegybankok által a piacra öntött pénz jóval több, mint annak idején volt az előző válságban. Több országban, mint az USA, annak sokszorosát teszi ki.

2. Beszálltak a kormányok

Míg korábban elsősorban a jegybankoktól várták a gazdaság élénkítését, és ők növelték a pénzmennyiséget, most a kormányok is beszálltak. (A monetáris politika mellett a fiskális politika is pénzszórásba kezdett.) Példa erre a tavaszi 1200 dolláros, majd a napokban kiküldött 600 dolláros amerikai csekk, amely közvetlenül az emberek zsebébe vándorol, így növelve a fogyasztást. Európában pedig különböző bértámogatások vannak szokásban, néha akkor is, ha a dolgozó eközben otthon ül.

3. Jön Joe Biden

A piacok arra számítanak, hogy ha az amerikai elnököt január 20-án beiktatták, újabb gazdaságélénkítő programok indulnak. Ahogy az előző demokrata elnök, Barack Obama idején is komoly gazdaságélénkítés folyt.

4. Gyengül a dollár

A különböző amerikai fiskális és monetáris programok tovább gyengíthetik a dollárt. A gyengülő dollár pedig többnyire felhajtja a nyersanyagok árát.

5. Nagyon negatív lesz a reálkamat

A jegybankok várhatóan még hosszú évekig megpróbálják nulla közelében tartani a kamatokat, hogy ne okozzanak adósságválságot. Ennek következtében súlyosan negatív marad a reálkamat, a kockázatmentes megtakarítások veszítenek értékükből. Ez hatalmas tőkét vonzhat még a nemesfémek piacára, más árupiacokra, de az ingatlanpiacra és a részvénypiacra egyaránt.

Aranyrudak (Pixabay.com)
Aranyrudak (Pixabay.com)

6. Ha beindul a növekedés

Ha válságban is drágulnak a nyersanyagok, mi lesz a növekedésnél? Ha az oltások nyomán újra megindul a világgazdaság, az nagy keresletet a nyersanyagok iránt.

7. A 2008-as analógia

A válság ellenére 2008-ban ugyan estek egy darabig az árupiaci termékek, például az olaj, az arany és az ezüst, de hamarosan felfelé indultak, és 2011-2013 között nagyon magas szinteken tetőztek. Ha most is az a forgatókönyv valósul meg, akkor még könnyen megkétszereződhet az ezüst, emelkedhet ötven-hatvan százalékot az olaj. Lehet, hogy fog még hármassal is kezdődni az arany ára, pár éven belül.

8. Az új iparágak kereslete

Egyes területeken, mint az elektromos autóknál a szükséges speciális nyersanyagokból lehet, hogy nem is lesz elég, ami óriási magasságokba repítheti például bizonyos fémek árát.

9. Egyre többen leszünk

További fontos tényezőnek tartják, hogy a Föld lakossága a következő évtizedekben még tovább fog nőni. Így a tovább népesedő országok felől érkező kereslet még sokáig nőni fog számos nyersanyag iránt.

Mik azok az árupiaci szuperciklusok?

Az árupiaci irodalomban sokszor írják, hogy az árupiac kínálati oldala sokkal kevésbé rugalmas, mint a keresleti. Vagyis egy hirtelen jelentkező keresleti sokk, valamely termék megugró felhasználása csak sokkal később, évek múltán vonja magával a kínálat emelkedését.

Egy-egy új bánya megnyitása évekbe is telhet. Egy új termőterület szabaddá tétele másik termény számára szintén legalább fél-egy év, vagy még több. Emiatt is vannak az árupiacokon gyakran hatalmas kilengések, sok éves ciklusok. Sőt, évtizedes ciklusokat is kimutattak, ezeket árupiaci szuperciklusoknak hívják.

4. Ábra: A Bank of Canada kalkulációja az árupiaci szuperciklusokról (2016)
4. Ábra: A Bank of Canada kalkulációja az árupiaci szuperciklusokról (2016)

Tavaly volt az árupiac alja?

A Bank of Canada, a kanadai nemzeti bank 2016-ban tett közzé egy tanulmányt, amelyet azóta is sokszor idéznek. Ebben ezeket a szuper ciklusokat elemezte, amelyek nagyon hosszúak, 30 év körüliek a mélyponttól mélypontig vagy csúcsponttól csúcspontig. Az utolsó ciklus 1996-ban kezdődött szerintük, és 2011-ben érte el csúcspontját. (Bár ez különböző termékeknél pár évvel előbb vagy pár évvel később következett be.)

Az egyik olvasatban a ciklus 2011-ben volt 20 éves, így most már 29 évnél tartunk. Így elképzelhető, hogy nagy trendforduló következik be, vagy 2020 tavaszán esetleg megvolt a ciklus mélypontja. Ebben az esetben strukturális okokból is több éves, esetleg évtizedes emelkedő trend következhet az árupiacon. De ez csak feltételezés, természetesen egyáltalán nem garantálható.

A másik olvasatban a lefelé tartó ága a ciklusnak még csak 9 éve tart, míg korábban ennél jóval hosszabb időszakok voltak jellemzőek. Így azon sem kell meglepődni, ha még évekig minden rosszra fordul ezen a piacon.

Kapcsolódó cikk:

A Lehman-analógia - miért zuhan a válságban a családi ezüst ára?

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17365 17240 17400 -0,29% 0 0 5 768 638 320 HUF 2024-04-24 17:09:55
MOL 2996 2948 3008 +1,90% 0 0 1 297 941 998 HUF 2024-04-24 17:09:26
MTELEKOM 942 935 942 +0,21% 0 0 561 510 659 HUF 2024-04-24 17:14:14
RICHTER 9100 8925 9100 +1,56% 0 0 1 880 165 955 HUF 2024-04-24 17:07:58
OPUS 396 396 403 -0,88% 0 0 89 629 866 HUF 2024-04-24 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG