<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nagyon eseménydús, életünket komolyan befolyásoló döntéseket hozó hét előtt állunk, Brexit, segélycsomagok, jegybanki döntések és az oltások megkezdődése csak a legfontosabbak a listán. A tőzsdék egyelőre rosszkedvűek vagy kivárnak, mínuszokat látunk majdnem mindenütt. Az euró ismét 360 forint fölé ért. Az urán vagy a fa lesz az év befektetése?

Borzasztó sűrű hét lesz ez, sőt már ma este is várhatók nagy hírek. A Brexit-tárgyalások finise, az amerikai segélycsomag, EU-csúcs a magyar-lengyel vétó kérdésével, az EKB és a Fed ülése, a megkezdődő oltások első tapasztalatai – csak kapkodjuk majd a fejünket. A tőzsdék viszont mintha pesszimistábbak, vagy legalábbis óvatosabbak lennének, mint az utóbbi napokban voltak.

Az európai Stoxx 600 index fél százalékos mínuszban van, Párizsban ennél nagyobb a mínusz, Londonban viszont emelkedik az index. Az amerikai határidős indexek is fél százalékkal esnek. Varsóban viszont fél százalék a plusz, míg Budapesten 0,4 százalékkal süllyed a BUX.

Újra 360 felett az euró/forint

A hazai indexet főleg Richter egy százalék körüli esése húzza le, amely a múlt héten viszont már sokat drágult. Kitűnik a Rába 11 százalékos megugrása (közgyűlést tartott nemrég). Az OTP és a Telekom szerény pluszban, a Mol kisebb mínuszban van. A forint gyengült, 360,10 az euró ára.

Az elektromos autózás előretörése gyorsabb ütemben zajlik, mint korábban várták – írtuk ma délelőtt. Kevesebb új koronavírus-áldozat és fertőzött volt itthon az utóbbi 24 órában – kérdés, a számok nem csak a hétvége miatt alacsonyabbak, késleltetettek-e, mint ahogy Németországban már régen megfigyelhető.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Ma lesz a Brexit-megállapodás napja?

Esik az angol font, mivel devizakereskedők már arra spekuláltak, hogy a hétvége Brexit-megállapodást hoz, de csalódniuk kellett – írta a Bloomberg.com hírlevele.

Vannak azonban reményre okot adó jelek, mivel az Egyesült Királyság és az Európai Unió hétfő este előtt véglegesíteni kívánja a megállapodást. Megszülethet a kompromisszum a brit halászati vizekhez való hozzáférés régóta vitatott témája kapcsán - idéznek egy-egy nevének elhallgatását kérő szakembert mindkét oldalról. Micheal Martin ír miniszterelnök ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a tárgyalások feszítettek, a felek a kés élén táncolnak.

Boris Johnson brit miniszterelnük és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a tervek szerint hétfő este telefonon beszélnek majd, miután a tárgyalók nem tudták megoldani a hétvégén a halászati jogokkal, a tisztességes versennyel és a jövőbeni viták rendezésének módjával kapcsolatos nézeteltéréseket.

Válaszúton (Pixabay.com)Válaszúton (Pixabay.com)
Duplaennyi halott is jöhet

Súlyos a járványhelyzet az USA-ban, több napja 200 ezer fölött vannak az új fertőzöttek. Hiába érkezik meg hamarosan a védőoltás, áprilisig így is duplázódhat a fertőzésben elhunytak száma írja a KBC Equitas.

A Brexit esetében mindkét oldal kommentjei alapján közeledtek az álláspontok az egyik legvitatottabb témában, a halászat esetében, így növekedhet az esély a megállapodásra. Az esetleges amerikai mentőcsomagnál pedig jó hír, hogy a republikánusok már optimistábban fogalmaztak a 908 milliárdos stimulus elfogadásával kapcsolatban.

Az Erste Befektetési Zrt. is hasonlóan látja.

A 908 milliárd dolláros új mentőcsomagot akár már ma elfogadhatják. Ez jót tenne a gazdaságnak, ami újabb sokkot kaphat néhány államból. Kaliforniában olyan ütemben növekszik a megbetegedések száma, hogy újabb lezárások jöhetnek, és az állam déli részében karácsonyra bezárhatnak az éttermek, színházak. A boltokba pedig csak a kapacitás 20 százalékát lehet beengedni. Várhatóan Delaware-ben, Michigan-ben, Minnesotában, Washingtonban és Oregonban is megszorításokat kell alkalmazni.

Kitörnek az uránbányák

Bár az arany és az ezüst is éledezik a több hónapos korrekció után, és a platina is négy éves csúcson van, egyes kevéssé ismert árupiaci szektorok sokkal izgalmasabb mozgásokat produkálnak. Az uránrészvények például szárnyaltak pénteken, az ezeket tartalmazó URA ETF (Global X Uranium) hirtelen hét százalékkal ugrott meg. A piacvezető Cameco vállalat papírja 9,7 százalékkal drágult. A ZeroHedge szerint ennek az az oka, hogy a Képviselőház és a Szenátus is elfogadta az éves honvédelmi törvény (NDAA) kompromisszumos változatát.

Ez lehetővé teszi, hogy bizonyos ásványok, például az urán, a grafit és a lítium hazai ellátását a nemzetbiztonság szempontjából létfontosságúnak minősítsék. De már az NDAA bejelentése előtt is életjeleket mutatott az egyébként évtizedes eső trendben levő URA. A konszenzus szerint Biden sokkal jobb lesz az uránbányászat szempontjából, mint Trump volt. Biden infrastruktúra-terve a jelenlegi atomreaktor-iparágat is támogatja, és létrehoz egy új ARPA klímaügynökséget. Ez prioritásként kezeli a modernebb atomreaktorok kifejlesztését és telepítését, műszaki innováció révén olcsóbbá és gyorsabbá kívánja alakítani azokat.

Grafikon: A Global X Uranium ETF (URA), uránbánya-részvények tőzsdén kereskedett alapja. (Tradingview.com)Grafikon: A Global X Uranium ETF (URA), uránbánya-részvények tőzsdén kereskedett alapja. (Tradingview.com)

Ha az FCEL és más ESG fogalmak bűvöletében kereskedő “őrült tömeg” felkapja az uránt, mint környezettudatos befektetést, akkor hatalmas tűzijáték várható az uránbányák piacán a cikk szerint. (További forrás: SeekingAlpha)

Hogyan nyerhetünk az amerikai barkácsolókon?

Közel három százalékkal emelkedett pénteken az amerikai árutőzsdén a faanyag ára is (lumber, “LB” vagy “LS”). Ezzel ez a legnagyobb növekedést elérő fontosabb árupiaci termék az idén, közel hetven százalékos ugrással. De ez messze nem az éves csúcsa, nyár végén jóval feljebb is volt. A faanyagok ára az USA-ban a tavaszi mélyponthoz képest másfél-kétszeresére, egyes fajtáknál háromszorosára is felment a helyi sajtó szerint. Gyakran hiány van belőlük.

Egyrészt idén meglepően magas az építkezések száma, nagyon élénk maradt az új házak iránti kereslet. Sokan, akiknek van megtakarításuk, a járvány, karantén, a home office miatt is inkább saját házba akarnak költözni, ki a városokból, a kertvárosokba, alvóvárosokba, kisebb településekre. (A legtöbb ház az USA-ban hagyományosan fából készül.)

Másrészt a karanténban sokan meglevő ingatlanjaikon barkácsolnak, javítanak, kicserélnek dolgokat, például lambériáznak vagy egyedi bútort készítenek. Sokan teraszt vagy tetőt építenek a kertbe, hogy kényelmesen tudjanak levegőzni. Az éttermek is kültéri asztalokat, tetőket építenek, hogy a szabadban ültethessék le a vendéget, ami sok helyen engedélyezett akkor is, amikor bent már nem lehet étkezni.

Trump még egyet rúg Kínába

Donald Trump elnök hivatalának utolsó heteiben is is nyomást gyakorol a kínai Hszi Csin-pingre és a kormányzó Kommunista Pártra – írja a Bloomberg. Az Egyesült Államok legalább egy tucat újabb kínai tisztviselő szankcionálására készül Hongkong törvényhozóinak közelmúltbeli kizárásában játszott szerepük miatt. A hongkongi és a kínai részvényindexek egy százalék körüli mértékben süllyedtek ma.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19000 18720 19180 -0,73% 0 0 5 408 014 100 Ft 2021-10-15 17:05:00
MOL 2738 2716 2778 -1,08% 0 0 2 607 131 320 Ft 2021-10-15 17:05:14
MTELEKOM 427 425 430 +0,47% 0 0 85 142 687 Ft 2021-10-15 17:05:01
RICHTER 8565 8490 8675 -0,46% 0 0 1 513 148 385 Ft 2021-10-15 17:09:44
OPUS 246 243 248 +0,61% 0 0 30 559 002 Ft 2021-10-15 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson fejezte be a napot a BUX
MTI | 2021. október 13. 17:47
A vezető részvények közül az OTP-nek is remek napja volt. 
Részvény / Deviza / Áru Nem véletlenül van csúcson a BUX index, feltűnt az eltűnt milliárdos
Eidenpenz József | 2021. október 13. 11:43
Rossz kezdés után pluszba mentek át az európai indexek, a BUX is tartja magát, pedig több napos csúcsdöntögetés után egy pihenő sem lenne meglepő. Megvan annak az oka, miért megy ennyire, mégpedig az infláció. Az euró/forintot odaragasztották a 360-hoz. A Volkswagen nagy leépítést tervez, az urán megint sztár lett.
Részvény / Deviza / Áru Egy pletyka miatt erősödött az OTP, teljesen beragadt a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 17:58
Átlag feletti forgalomban erősödött a Mol és az OTP kedden - ez utóbbi egy meg nem erősített bankvásárlási pletykának is köszönhető. Az euró 360 forintnál ragadt be.
Friss
hírlevél
depositphotos