<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Elképesztő ütemben növekedik az orosz energiahordozók importja, az európai szankciók miatt nagyon olcsón vásárolnak az indiaiak.

A világ második legnépesebb országa az elmúlt hetekben hihetetlen ütemben vásárolta fel a nyugati szankciók miatt jó áron elérhető orosz olaj- és szénkészleteket. Május 27. és június 15. között Indiai a legfrissebb adatok szerint a tavalyi év hasonló időszakához képest 31-szer annyi orosz olajat vásárolt, a szén tekintetében pedig hatszoros a növekedés.

Az indiai vásárlók e három hétben napi átlagban 16,55 millió dollár értékű orosz szenet vettek, ez az ukrajnai háború kezdetétől számított időszakhoz képest is kétszeres mennyiség, február 24-e óta ugyanis átlag napi 7,71 millió dollárnyit vásároltak. Az indai vevők a Reuters adatai szerint 25-30 százalékos engedményeket kaptak az orosz szénárakból, de az  ügyletek megkötését az is megkönnyítette, hogy az orosz eladók „nagyon engedékenyek” voltak a fizetési útvonalak tekintetében, ráadásul indiai rúpiában és emirátusi dirhamban is engedték kiegyenlíteni az áruk ellenértékét.

Ugyanebben az időszakban indiai vevők napi 110 millió dollár értékben vásároltak orosz olajat, ez a háború kezdetétől eltelt három hónap 31 milliós átlagához képest is bő háromszoros növekedést mutat.

Az uniós olaj- és szénembargók bevezetésekor az oroszok arra figyelmeztették az európai országokat, hogy a döntés hátrafele fog elsülni, mivel ők könnyen találnak majd új piacokat a szankciók alá vett termékeikre. Tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök is arról beszélt, hogy a nyugati vezetők saját gazdaságukat teszik tönkre az intézkedésekkel, és ennek komoly következményei lesznek az európai társadalmakra nézve is.

Ugyan az indai import még messze van attól, hogy kiváltsa az európai vásárlókat, még ilyen nyomott áron is jelentős bevételekhez juttatja az orosz költségvetést. India – részben történelmi okokból, részben mostani gazdasági és katonai érdekeit szem előtt tartva – eddig tartózkodott nemcsak az Oroszország elleni szankciókhoz való csatlakozástól, de az orosz agresszió elítélésétől is.

Az Egyesült Államok egyelőre nem helyezett különösebb nyomást Indiára, hogy álláspontját jobban közelítse a nyugati országokéhoz, de a Reuters értesülései szerint informálisan arra kérték az indiai kormányt, hogy az energiahordozók importjában „ne legyen túl gyors növekedés”. Nem tudjuk, hogy pontosan mire gondoltak, de ezek a számok inkább arra utalnak, hogy az olcsó olaj és szén csábereje nagyobbnak bizonyult, mint az amerikai diplomácia elrettentő ereje.

Makro / Külgazdaság Felrobbantották a Dnyeper gátját, tízezreket kell kitelepíteni
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 20:06
Átszakadt a Dnyeper gátja Nova Kahovkánál, a háborúzó felek természetesen egymást vádolják, az ukrán kofrmány terrorcselekménynek ítéli a támadást. Prigozsin tovább támadja az orosz hadsereg vezetését, Kijev pedig további szankciókra szólította fel a nemzetközi közösséget. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság „A mi embereink pártolnak át“ – miért tarol a protesztpárt Németországban?
Wéber Balázs | 2023. június 6. 19:55
A második legnépszerűbb párttá vált az Alternatíva Németországért: a németek csaknem ötöde ma már rá adná voksát. Az AfD Kelet-Németországban hagyományosan erős, a jelenlegi kormány bénázása pedig országosan is a malmára hajtja a vizet. Nagyító alatt Németország legvitatottabb pártjának előretörése.
Makro / Külgazdaság Ukrán elnöki tanácsadó: egy orosz gépesített dandár robbanthatta fel a kahovkai vízerőművet
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:18
Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban. 
Makro / Külgazdaság A GVH az élelmiszerinfláció mélyére néz
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 15:48
Július elsején indul az online árfigyelő adatbázis. A rendszer készen áll a tesztelésre. A kiskereskedelmi cégek mindenben támogatják a rendszer elindulását és megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését, annak érdekében, hogy elindulhasson a rendszer július elsején.
Makro / Külgazdaság Elképesztő technikai áttörést hoz az ukrajnai háború
Káncz Csaba | 2023. június 6. 15:26
Ukrajnában a pilóta nélküli fegyverrendszerek egyre fontosabbá válnak a háborúban. Közben elképesztő tudású drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kijev: Oroszország terroristállam
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 13:44
Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) meghallgatásán a Nova Kahovka-i víztározó gátja elleni robbantásos támadás miatt.
Makro / Külgazdaság A hazai cégek fele teljesen áthárítja az inflációt a vevőkre
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 12:29
Megviseli a nagyvállalatokat a 20 százalék feletti infláció, tízből kilenc cég működését befolyásolja negatívan – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi méréséből. Az infláció  nagymértékű emelkedését elsősorban költségcsökkentéssel és áremeléssel kompenzálják a cégek. Utóbbinál a vállalatok közel fele teljesen beépítette az infláció mértékét az áraiba.
Makro / Külgazdaság Már megint mi történik a gázárakkal?
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:59
Több mint 6 százalékos mínuszban a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Makro / Külgazdaság Hullanak a német tankok Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:14
Több mint másfél ezer ukrán katonát, valamint 28 harckocsit, köztük nyolc német Leopard tankot és három francia AMX-10RC kerekes harckocsit semmisített meg az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők újabb támadásának visszaverése során a donyecki régió déli részén - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradó éjjel.
Makro / Külgazdaság Új tervvel mentené meg az Amazonast Lula da Silva
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 10:46
Új tervet hirdetett az amazóniai illegális erdőirtások felszámolására Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG