<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint az embargót a vezetékes szállításra is ki fogják terjeszteni, „amilyen gyorsan csak lehetséges”. Eközben Manfred Weber, a Néppárt elnöke „őrült fickónak” nevezte Orbán Viktort, aki szerinte zsarolta az EU-t az olajembargó elleni vétóval.

Kitart az Európai Unió az Oroszországgal szembeni teljes – tehát a csővezetékes szállításra is kiterjedő – olajembargó terve mellett, derült ki az Európai Parlament (EP) ma délelőtti plenáris ülésén Strasbourgban, amelyen a múlt heti EU-csúcson elfogadott döntéseket vitatták meg.

Teljes embargót akar Brüsszel

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke felszólalásában emlékeztetett arra, hogy az EU-csúcson elért megállapodás értelmében az idei év végéig betiltják az EU-ba irányuló orosz kőolajimport 90 százalékát. Hozzátette:

az embargó „minden, vezetéken szállított olajra ki lesz terjesztve, amilyen gyorsan csak lehetséges”.

Totális embargót szeretne. Charles Michel az EP plenáris ülésén 2022. június 8-án Strasbourgban. Fotó:  EPA/JULIEN WARNANDTotális embargót szeretne. Charles Michel az EP plenáris ülésén 2022. június 8-án Strasbourgban. Fotó: EPA/JULIEN WARNAND

Ez erősebb megfogalmazás ahhoz képest, hogy  az Európai Tanács – tehát az uniós állam- és kormányfők – által az EU-csúcson elfogadott következtetések között még "csak" az szerepel, hogy a Tanács "a lehető leghamarabb vissza fog térni a csővezetéken szállított nyersolajra vonatkozó ideiglenes kivétel kérdésére".

Mint ismert, az embargó egyelőre csak a tengeren szállított kőolajra vonatkozik, a csővezetéken szállítottra nem – azaz Magyarország (valamint Szlovákia és Csehország) továbbra is kaphat orosz olajat a Barátság-kőolajvezetéken keresztül.

Michel mostani közlése ugyanakkor azt jelzi, hogy Brüsszel ezt a kiskaput a lehető leghamarabb be akarja zárni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólalásában szintén hangsúlyozta, hogy meg kell szabadulni az orosz energiahordozóktól. Ennek érdekében – tette hozzá – diverzifikálni kell a forrásokat (az új források közül az Egyesült Államokat emelte ki), fokozni kell az energia-takarékosságot, és növelni kell a befektetéseket a megújuló energiákba.

Manfred Weber: Orbán Viktor őrült fickó 

A plenáris ülésen felszólalt Manfred Weber is, aki a szokottnál is erősebb jelzőkkel kritizálta a magyar kormányfőt. Az Európai Néppárt május végén megválasztott új elnöke, egyben a Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője már beszéde elején kifogásolta, hogy senki sem említette Orbán Viktor nevét.

Pedig – mint fogalmazott – „ő az őrült fickók egyike”. Szerinte a magyar kormányfő a múlt heti EU-csúcson megzsarolta a tagállamokat.

Ezzel arra utalt, hogy megvétózta az Oroszország elleni teljes kőolajembargót.

Manfred Weber beszélt arról is, hogy a Néppártból már „kirúgták” Orbán Viktort. Szerinte az EU-nak is meg kellene újítani a döntéshozatali mechanizmusát, hogy egyetlen tagállam se akaszthassa meg a döntéshozatal folyamatát.

A német politikus már az  EU-csúcs előtt arról beszélt: Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt "erkölcsileg vállalhatatlan", hogy naponta eurószázmilliós nagyságrendű összegek vándorolnak az EU-ból Moszkvába.

Őszintén szólva elegem van abból, hogy Orbán Viktor diktálja az ütemet

- mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Akkor is kitért arra, hogy az EU-nak a cselekvőképesség megőrzése érdekében el kell távolodnia a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatali mechanizmustól.  

Mi áll a háttérben?

Ami a történések hátterét illeti, az EU azért vet ki embargót az oroszországi kőolajra és kőolajtermékekre, hogy megfossza Oroszországot egy fontos bevételi forrásától, és megnehezítse a háború finanszírozását.

Az eredeti terv az volt, hogy Brüsszel teljes egészében kitiltja az EU-ból az orosz olajat (és erre pontos menetrendet fogad el), ez azonban – főleg Magyarország ellenkezése miatt – egyelőre nem sikerült.

Igaz, az embargó még így is jelentősnek mondható: az EU-ba irányuló orosz olajszállítások mintegy 70 százaléka leáll, év végére pedig, ahogy Michel is jelezte, 90 százalékra fog növekedni ez az arány. 

Ezzel együtt a magyar kormány is elérte célját, hiszen Magyarország – legalábbis egyelőre – felmentést kapott az embargó alól. A kormány azzal érvelt, hogy az orosz kőolaj hiányában összeomlana a magyar gazdaság, és az egekbe szöknének az árak, az átállás más olajra pedig hosszú évekbe telne, és nagyon drága lenne.

Bár korábban Magyarország mellett Szlovákia, Bulgária és Csehország is jelezte fenntartásait az embargóval kapcsolatban, a leghangosabban az Orbán-kormány tiltakozott.

Ráadásul míg az említett három ország 2-3 éves átmeneti idővel is megelégedett volna, Magyarország a jelek szerint hosszabb távon is ragaszkodik az orosz kőolajimporthoz.

Most azonban úgy tűnik, hogy ebbe Brüsszel aligha fog egykönnyen belenyugodni.     

Nemrég Klasszis Klubunk vendége volt Holoda Attila energiapiaci szakértő, akit a fenti témákról is kérdeztünk. Interjúnkat itt tekinthetik meg:

 Rácz András Oroszország-szakértő pedig az orosz-ukrán háború mozgatórugóiról beszélt lapunknak:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: egy nagy tökkel viccelődik Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 11:16
A hőség a magyar miniszterelnököt is megihlette.
Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a hiteleinkkel az alapkamat drasztikus emelése után?
Tiszóczi Roland | 2022. július 3. 05:56
A Magyar Nemzeti Bank várakozásokat jócskán felülmúló kamatemelése azonnal megjelenik a hitelek nagy részének kamataiban is, ami a lakosságot magasabb törlesztőrészlet fizetésére kényszeríti. Bár a kamatstop miatt az év végéig még sokan a biztonság illúziójával élhetnek, ennek komoly hátulütői vannak.
Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG