<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Míg Szlovákia, Csehország és Bulgária 2-3 éves haladékot kér Brüsszeltől az Oroszország elleni olajembargó bevezetésére, addig a magyar kormány minimum öt éves felmentést szeretne – sőt, több jel arra utal, hogy hosszútávon sem akar lemondani az orosz olajról. Bár a tegnapi von der Leyen-Orbán találkozó nem volt haszontalan, egyezség továbbra sincs.

Budapesten tárgyalt tegnap Ursula von der Leyen Orbán Viktorral az Oroszország elleni olajembargóról. Az, hogy az Európai Bizottság elnöke személyesen látogatott el a magyar fővárosba, önmagában jelzi, hogy nagyon fontos ügyről van szó:

Brüsszel szeretné minél előbb tető alá hozni az embargót, hogy elvágja az Ukrajnát lerohanó Oroszországot egyik legfontosabb bevételforrásától.

Orbán Viktor köszönti Ursula von der Leyent a Karmelita kolostor előtt 2022. május 9-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien CherOrbán Viktor köszönti Ursula von der Leyent a Karmelita kolostor előtt 2022. május 9-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Négy uniós ország – Magyarország, Szlovákia, Csehország, Bulgária – ugyanakkor gazdasági okokra hivatkozva felmentést kér az embargó alól, legalább egy időre. Ha ezt nem kapják meg, akkor megvétózzák az embargót is magában foglaló újabb, Oroszország elleni uniós szankciós csomagot.

De nézzük, pontosan mit szeretne az Európai Bizottság, és mit a felmentést kérő tagállamok!

Magyarország a legkeményebb dió

Ursula von der Leyen múlt szerdán, az Európai Parlament plenáris ülésén jelentette be, hogy a Bizottság az orosz kőolaj importjának fokozatos tilalmát javasolja.

Hat hónapon belül szeretnék fokozatosan megszüntetni a kőolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

Ez alól akkori állás szerint csak Magyarország és Szlovákia kapott volna felmentést 2023 végéig.

A magyar kormány jelezte, hogy a javaslatot így nem fogadja el.

Magyarország ilyen hamar nem tud leválni az orosz olajról, amely nélkül kvázi összeomlana a gazdaságunk, és az egekbe szöknének az energiaárak,

állítja a kormány. (Szakértők egy része szerint ugyanakkor orosz olaj nélkül is meglennénk, erről laptársunk, az mfor.hu írt nemrég.)

Orbán Viktor kormányfő múlt héten azt mondta: az orosz olaj más fajtával helyettesítéséhez több száz milliárd forintos beruházásra, a hazai energiatovábbítási rendszer átalakításához pedig ezermilliárdos beruházásokra van szükség.

Szerinte a szükséges beruházásokhoz öt év kell, ugyanakkor érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme egy ilyen költséges átalakításnak, amely 4-5 év múlva tud csak működni, miközben a háború az oka az egésznek, "a háború pedig most van".

A Politico egyik uniós forrása szerint Magyarország teljes (tehát hosszútávú) felmentést akar az olajembargó alól.

Összegezve: a magyar kormány minimum öt éves felmentést szeretne, de vannak arra utaló jelek, hogy hosszútávon sem mondana le az orosz olajról.

Az Európai Bizottság viszont mindenképp elzárná az orosz olajcsapot, és Magyarországnak is maximum 2024 végéig adna haladékot erre a legutolsó hírek szerint (azaz Brüsszel engedne egy évet a múlt heti tervekhez képest).

Többfrontos küzdelem

A Bizottság már amúgy is több frontos harcot vív az Orbán-kormánnyal, hiszen múlt héten megindította a jogállamisági eljárást, és a korrupció elleni küzdelem hiányosságaira hivatkozva továbbra sem engedi hozzáférni Magyarországot az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. (És akkor a hetes cikk szerint eljárásról, valamint a kötelezettségszegési eljárásokról még nem is beszéltünk.)  

Megoldás egyelőre nincs:

a Politico szerint von der Leyen „üres kézzel” repült vissza tegnap Brüsszelbe.

Igaz, a Bizottság elnöke azt közölte: a találkozó segített tisztázni témákat a szankciókkal és az energia-biztonsággal kapcsolatban, sikerült is előrehaladást elérni, de további munka szükséges.

A Bizottság egy magasrangú tisztségviselője szerint a vizit célja amúgy sem az volt, hogy azonnal megállapodjanak, és legalább jobban megértették a magyar álláspontot. A brüsszeli portál úgy tudja, hogy az egyeztetést Orbán Viktor kezdeményezte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint némi előrehaladást sikerült ugyan elérni a szankciós csomaggal kapcsolatban a találkozón, de azt jelen formájában továbbra sem támogatják.   

Mit akarnak a többiek?

Szlovákiának, amely 100 százalékban függ az orosz olajtól, szintén 2024 végéig adna felmentést Brüsszel az embargó alól.

A szlovák kormány ugyanakkor rugalmasabbnak tűnik a magyarnál: felgyorsítaná az orosz olajról való leválás technológiai folyamatát, és három év haladékot kér Brüsszeltől,

mondta a Euronewsnak egy kormányzati szóvivő.

Csehország szintén jóval puhább álláspontot képvisel Magyarországnál:

2024 júniusáig szeretne felmentést kapni az embargó alól.

Addigra ugyanis várhatóan csatlakozni tud a Transalpine Pipeline olajvezetékhez, amely Olaszországot, Ausztriát és Németországot köti össze.

A bolgár kormány azt mondja, hogy ha más országok is kapnak könnyítést, akkor ők is szeretnének.

A kiszivárgott hírek szerint két év haladékkal ki tudnának egyezni.

Bulgáriának – Magyarországgal, Szlovákiával és Csehországgal ellentétben – van tengerpartja, azaz nem csak vezetéken juthat olajhoz. Ugyanakkor a burgaszi olajfinomító, amely a Balkán legnagyobb finomítója, és az orosz olajipari óriáscég, a Lukoil tulajdonában van, jelenleg nem tud orosz olaj nélkül működni. Bezárása jelentős munkanélküliséghez és a benzinár megugrásához vezetne.

Ami a heti történéseket illeti, von der Leyen ma várhatóan videókonferencián egyeztet a Magyarországhoz közel álló uniós országokkal a magyar aggodalmakról. Az uniós nagykövetek újabb találkozójára legkorábban szerdán kerülhet sor.

Bár Clement Beaune francia Európa-ügyi miniszter szerint már a héten megegyezés születhet, részleteket nem közölt.

Orbán Viktor ma mindenesetre Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyal az embargó ügyében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Oroszországot terrorista állammá kell nyilvánítani
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:08
Az Északi Áramlat feltételezett felrobbantása a hibrid hadviselés új szakaszát jelentheti. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 218. napjának legfontosabb eseményeiről.
Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG