<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Míg Szlovákia, Csehország és Bulgária 2-3 éves haladékot kér Brüsszeltől az Oroszország elleni olajembargó bevezetésére, addig a magyar kormány minimum öt éves felmentést szeretne – sőt, több jel arra utal, hogy hosszútávon sem akar lemondani az orosz olajról. Bár a tegnapi von der Leyen-Orbán találkozó nem volt haszontalan, egyezség továbbra sincs.

Budapesten tárgyalt tegnap Ursula von der Leyen Orbán Viktorral az Oroszország elleni olajembargóról. Az, hogy az Európai Bizottság elnöke személyesen látogatott el a magyar fővárosba, önmagában jelzi, hogy nagyon fontos ügyről van szó:

Brüsszel szeretné minél előbb tető alá hozni az embargót, hogy elvágja az Ukrajnát lerohanó Oroszországot egyik legfontosabb bevételforrásától.

Orbán Viktor köszönti Ursula von der Leyent a Karmelita kolostor előtt 2022. május 9-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien CherOrbán Viktor köszönti Ursula von der Leyent a Karmelita kolostor előtt 2022. május 9-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Négy uniós ország – Magyarország, Szlovákia, Csehország, Bulgária – ugyanakkor gazdasági okokra hivatkozva felmentést kér az embargó alól, legalább egy időre. Ha ezt nem kapják meg, akkor megvétózzák az embargót is magában foglaló újabb, Oroszország elleni uniós szankciós csomagot.

De nézzük, pontosan mit szeretne az Európai Bizottság, és mit a felmentést kérő tagállamok!

Magyarország a legkeményebb dió

Ursula von der Leyen múlt szerdán, az Európai Parlament plenáris ülésén jelentette be, hogy a Bizottság az orosz kőolaj importjának fokozatos tilalmát javasolja.

Hat hónapon belül szeretnék fokozatosan megszüntetni a kőolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

Ez alól akkori állás szerint csak Magyarország és Szlovákia kapott volna felmentést 2023 végéig.

A magyar kormány jelezte, hogy a javaslatot így nem fogadja el.

Magyarország ilyen hamar nem tud leválni az orosz olajról, amely nélkül kvázi összeomlana a gazdaságunk, és az egekbe szöknének az energiaárak,

állítja a kormány. (Szakértők egy része szerint ugyanakkor orosz olaj nélkül is meglennénk, erről laptársunk, az mfor.hu írt nemrég.)

Orbán Viktor kormányfő múlt héten azt mondta: az orosz olaj más fajtával helyettesítéséhez több száz milliárd forintos beruházásra, a hazai energiatovábbítási rendszer átalakításához pedig ezermilliárdos beruházásokra van szükség.

Szerinte a szükséges beruházásokhoz öt év kell, ugyanakkor érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme egy ilyen költséges átalakításnak, amely 4-5 év múlva tud csak működni, miközben a háború az oka az egésznek, "a háború pedig most van".

A Politico egyik uniós forrása szerint Magyarország teljes (tehát hosszútávú) felmentést akar az olajembargó alól.

Összegezve: a magyar kormány minimum öt éves felmentést szeretne, de vannak arra utaló jelek, hogy hosszútávon sem mondana le az orosz olajról.

Az Európai Bizottság viszont mindenképp elzárná az orosz olajcsapot, és Magyarországnak is maximum 2024 végéig adna haladékot erre a legutolsó hírek szerint (azaz Brüsszel engedne egy évet a múlt heti tervekhez képest).

Többfrontos küzdelem

A Bizottság már amúgy is több frontos harcot vív az Orbán-kormánnyal, hiszen múlt héten megindította a jogállamisági eljárást, és a korrupció elleni küzdelem hiányosságaira hivatkozva továbbra sem engedi hozzáférni Magyarországot az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. (És akkor a hetes cikk szerint eljárásról, valamint a kötelezettségszegési eljárásokról még nem is beszéltünk.)  

Megoldás egyelőre nincs:

a Politico szerint von der Leyen „üres kézzel” repült vissza tegnap Brüsszelbe.

Igaz, a Bizottság elnöke azt közölte: a találkozó segített tisztázni témákat a szankciókkal és az energia-biztonsággal kapcsolatban, sikerült is előrehaladást elérni, de további munka szükséges.

A Bizottság egy magasrangú tisztségviselője szerint a vizit célja amúgy sem az volt, hogy azonnal megállapodjanak, és legalább jobban megértették a magyar álláspontot. A brüsszeli portál úgy tudja, hogy az egyeztetést Orbán Viktor kezdeményezte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint némi előrehaladást sikerült ugyan elérni a szankciós csomaggal kapcsolatban a találkozón, de azt jelen formájában továbbra sem támogatják.   

Mit akarnak a többiek?

Szlovákiának, amely 100 százalékban függ az orosz olajtól, szintén 2024 végéig adna felmentést Brüsszel az embargó alól.

A szlovák kormány ugyanakkor rugalmasabbnak tűnik a magyarnál: felgyorsítaná az orosz olajról való leválás technológiai folyamatát, és három év haladékot kér Brüsszeltől,

mondta a Euronewsnak egy kormányzati szóvivő.

Csehország szintén jóval puhább álláspontot képvisel Magyarországnál:

2024 júniusáig szeretne felmentést kapni az embargó alól.

Addigra ugyanis várhatóan csatlakozni tud a Transalpine Pipeline olajvezetékhez, amely Olaszországot, Ausztriát és Németországot köti össze.

A bolgár kormány azt mondja, hogy ha más országok is kapnak könnyítést, akkor ők is szeretnének.

A kiszivárgott hírek szerint két év haladékkal ki tudnának egyezni.

Bulgáriának – Magyarországgal, Szlovákiával és Csehországgal ellentétben – van tengerpartja, azaz nem csak vezetéken juthat olajhoz. Ugyanakkor a burgaszi olajfinomító, amely a Balkán legnagyobb finomítója, és az orosz olajipari óriáscég, a Lukoil tulajdonában van, jelenleg nem tud orosz olaj nélkül működni. Bezárása jelentős munkanélküliséghez és a benzinár megugrásához vezetne.

Ami a heti történéseket illeti, von der Leyen ma várhatóan videókonferencián egyeztet a Magyarországhoz közel álló uniós országokkal a magyar aggodalmakról. Az uniós nagykövetek újabb találkozójára legkorábban szerdán kerülhet sor.

Bár Clement Beaune francia Európa-ügyi miniszter szerint már a héten megegyezés születhet, részleteket nem közölt.

Orbán Viktor ma mindenesetre Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyal az embargó ügyében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG