<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Olajembargó
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
Makro / Külgazdaság Gondok lehetnek az olajellátásban
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 05:42
Az orosz olajtermelés jövőre, az EU-s embargó életbe lépését követően az eddigi becslések akár duplájával is visszaeshet a Nemzetközi Energiaügynökség szerint. Ez a Barátság-kőolajvezeték tegnapi újraindulása ellenére is okozhat ellátási problémákat.
Makro / Külgazdaság Leállhat-e Putyin hadigépezete az olajszankcióktól?
Tiszóczi Roland | 2022. október 24. 05:17
Oroszország bevételeire az olajexportját érintő, közeljövőben életbe lépő szankciók mérhetik a legnagyobb csapást. A helyzet azonban az OPEC+ döntését követően sokkal bonyolultabbá vált.
Makro / Külgazdaság Nehéz tél jöhet, ha Moszkva mellé állt az olajkartell
Tiszóczi Roland | 2022. október 10. 18:01
A Saudi Aramco olajvállalat az OPEC+ megszorításai ellenére novemberben is fenntartja teljes olajellátását legalább hét ázsiai ügyfelének. Félő azonban, hogy a kitermelő csak az Ázsiába irányuló szállításokat tartja stabilan, míg máshol – főként a nyugati országok kárára – kompenzál. Tudja-e így pótolni Európa a kieső orosz olajat?
Makro / Külgazdaság Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter – interjú
Wéber Balázs | 2022. július 4. 05:31
A magyar mentesség az olajembargó alól nem lehet indok az orosz energia-szállításoktól való függetlenedés hanyagolására, a Roszatom részvételével megvalósuló paksi fejlesztés pedig újabb veszélyes függőséghez vezethet – mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Melanie Huml. Bajorország államminisztere hozzátette: Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek, Európa pedig több egy gazdasági érdekközösségnél. Az egyenrangú párbeszéd fontos, de a jogállamisági problémákat Bajorországból is aggodalommal szemlélik.
Makro / Külgazdaság Hátradőlhet az Orbán-kormány: lekerült a napirendről a teljes olajembargó
Wéber Balázs | 2022. június 23. 05:46
Ukrajna és Moldova EU-tagjelöltsége, Ukrajna uniós támogatása, horvátországi euróbevezetés – ezek lesznek a ma kezdődő EU-csúcs fő hivatalos témái. Az Oroszország elleni olajembargó ezúttal nincs a napirendi pontok között, és legközelebb csak októberben kerülhet terítékre – a Magyarországra is vonatkozó mentesség az importtilalom alól tehát egyelőre nincs veszélyben.
Makro / Külgazdaság Svájc is csatlakozik az EU hatodik szankciós csomagjához
Privátbankár.hu | 2022. június 10. 17:12
Svájc is csatlakozik az Európai Unió által Oroszország és Fehéroroszország ellen bevezetett hatodik szankciós csomaghoz, köztük az olajembargóhoz.
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel: nem ússza meg Magyarország az olajembargót
Wéber Balázs | 2022. június 8. 12:36
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint az embargót a vezetékes szállításra is ki fogják terjeszteni, „amilyen gyorsan csak lehetséges”. Eközben Manfred Weber, a Néppárt elnöke „őrült fickónak” nevezte Orbán Viktort, aki szerinte zsarolta az EU-t az olajembargó elleni vétóval.
Makro / Külgazdaság Gyorsabban zöldül Európa az olajembargó árnyékában
Tiszóczi Roland | 2022. június 4. 11:46
Az ukrajnai háború, az orosz olaj embargója és a világjárvány annak ellenére is gyorsítja Európa zöld energiára való átállását, hogy az emelkedő energiaköltségek és az ellátási sokkok jelenleg több országot is növekvő mennyiségű szénégetésre kényszerítenek.
Makro / Külgazdaság Az olaj és a pátriárka is jöhet? Elfogadták a hatodik EU-s szankciós csomagot
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 11:28
Itt az olajembargó, de Magyarország kivételezett helyzete megmarad.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, forint? Magyarország rendkívül jól jár az olajembargóval
Eidenpenz József | 2022. május 31. 16:44
Az Equilor szerint 7,9 százalékon tetőzhet idén a kamatszint, de pozitív reálkamat nem lesz, mivel az éves infláció kilenc százalék lehet. A különadók a megugró költségvetési hiány növekedése ellen hatnak, de további intézkedések is szükségesek lehetnek. A forint akkor erősödhet, ha itt a béke és bejönnek az uniós pénzek is. Mire jó a hatósági árstop?
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter az orosz olaj kiváltásán dolgozik?
Privátbankár.hu | 2022. május 31. 14:22
A külügyminiszter Horvátországban tárgyalt többek közt az Adria kőolajvezeték bővítéséről.
Makro / Külgazdaság Keveslik az ukránok a legújabb szankciókat is
Privátbankár.hu | 2022. május 31. 13:25
Túl későn, túl kevésről döntött az Unió az ukrán kormány szerint. Közben háborús bűnök elkövetése miatt két újabb orosz katonát ítéltek hosszú börtönbüntetésre.
Makro / Külgazdaság "Brüsszel megadta magát Orbán Viktornak" – túszejtéssel győzött a kormányfő embargó-ügyben
Wéber Balázs | 2022. május 31. 12:46
Lesz uniós kőolajembargó, de az nem lesz teljeskörű. Vezetéken továbbra is jöhet az orosz olaj az EU-ba, tehát Magyarország is változatlanul importálhatja azt, legalábbis egyelőre. Nemzetközi értékelések szerint Brüsszel engedett a magyar kormánynak a vétó ejtéséért cserébe, de év végéig még így is sikerül betiltania az orosz olajimport mintegy 90 százalékát.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Brüsszelben csatázik, újabb ország válhat le az orosz gázról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 30. 19:16
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Megvan a deal az olajembargóról, de Orbán Viktor plusz garanciát szeretne
Privátbankár.hu | 2022. május 30. 16:46
A magyar kormányfő nem elégszik meg azzal, hogy az olajembargó alól mentesül a vezetékes szállítás.
Makro / Külgazdaság Manfred Webernek elege van Orbán Viktorból: Magyarország nélkül is bevezetné az olajembargót
Privátbankár.hu | 2022. május 30. 15:01
Ha a magyar kormány "nem hajlandó felhagyni a blokáddal", akkor el kell érni, hogy az EU a "leglassabbakat" hátrahagyva haladhasson előre, mondta.
Makro / Külgazdaság Itt az idő végleg megállapodni az új szankciócsomagról
Privátbankár.hu | 2022. május 30. 09:28
Josep Borrell uniós vezető diplomata szerint a tárgyalásokon megállapodásra kell jutniuk az Európai Unió tagjainak az Oroszország elleni új szankciócsomagról, beleértve az orosz olajimport korlátozását is.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött Brüsszelből: tovább csúszik az egyezség olajembargó-ügyben
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 09:01
Erre utalt Ursula von der Leyen egy interjúban.
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
Makro / Külgazdaság Üzent az éjjel Zelenszkij, letörné a magyar vétót – reggeli összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 08:46
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Nem enged a vétóból Magyarország, heteket csúszhat az olajembargó terve
Wéber Balázs | 2022. május 17. 11:34
Patthelyzet alakult ki az Oroszország elleni olajembargó ügyében. Diplomaták most a május végi  EU-csúcstól várnak áttörést – de korántsem biztos, hogy lesz.
Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: rossz hírt kapott az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2022. május 13. 16:52
Brüsszel megerősítette, hogy lesz olajembargó. Igaz, azt még nem tudni, mikortól és lesz-e felmentés alóla.
Makro / Külgazdaság Olajembargó: nő a feszültség Brüsszelben a magyar vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 12. 13:33
Számos uniós országnak nem tetszik, hogy Brüsszel anyagi kompenzációval bírná rá Magyarországot az Oroszország elleni olajembargó megszavazására. Az Európai Bizottság ma közölte: a tárgyalások jelenleg is folynak. Brüsszel "praktikus megoldásokat" próbál találni a magyar kormány által jelzett problémákra.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter az olajembargóról: várjuk Brüsszeltől a megoldási javaslatokat
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 14:43
A külügyminiszter szerint Magyarország csak az ország energiaellátását biztosító szankciós javaslatot tud támogatni.
Makro / Külgazdaság Üres kézzel távozott von der Leyen – az Orbán-kormányon bukhat az olajembargó
Wéber Balázs | 2022. május 10. 14:09
Míg Szlovákia, Csehország és Bulgária 2-3 éves haladékot kér Brüsszeltől az Oroszország elleni olajembargó bevezetésére, addig a magyar kormány minimum öt éves felmentést szeretne – sőt, több jel arra utal, hogy hosszútávon sem akar lemondani az orosz olajról. Bár a tegnapi von der Leyen-Orbán találkozó nem volt haszontalan, egyezség továbbra sincs.
Részvény / Deviza / Áru Lakásvétel hatalmas diszkonttal, Mol-jelentés helyett olajembargó
Eidenpenz József | 2022. május 6. 12:22
A kérészéletű optimizmust heveny pesszimizmus követte a tőzsdéken, a BUX még viszonylag jól tartja magát, hála a Molnak, de nem a jelentésének. Az OTP esik, és az euró/forint sem akar visszatérni 380 alá. Bitcoinban is fizethet majd a Guccinál, vehet lakás helyett lakáscéget, jelentős diszkonttal.
Részvény / Deviza / Áru Óvatos embargó nyugtatta meg a Molt és a forintot, optimista a nyárra az Airbnb
Eidenpenz József | 2022. május 4. 12:31
Minden az olajembargó és a Fed-ülés körül forog most, az előbbi nem lett túl szigorú, az utóbbiról este tudunk többet. A részvénypiacok megnyugodtak, a Mol emelkedik, a forint is erősödött. De lehet, hogy a Fednek érdekében áll a részvényárfolyamok lenyomása? Szép nyárra számít az Airbnb.
Makro / Külgazdaság Kovács Zoltán: nincs garantálva Magyarország energiabiztonsága
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 12:14
Az államtitkár szerint az olajembargóra vonatkozó EU-s javaslatokban nincsenek erre vonatkozó tervek és garanciák.
Makro / Külgazdaság Döntöttek Brüsszelben: haladékot kap Magyarország az orosz olaj ügyében
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 07:39
Magyarország és Szlovákia esetében 2023 végéig kitolják az olajembargót.  
Makro / Külgazdaság “Magyarország keményen játszik” – felvizezett olajembargóról dönthetnek ma Brüsszelben
Wéber Balázs | 2022. május 3. 14:47
Ma szavaz az Európai Bizottság az Oroszország elleni szankciók hatodik köréről, amely valószínűleg komolyan érinti majd az olajimportot is. Magyarország és Szlovákia egyelőre blokkolja a teljes olajembargót, ugyanakkor kompromisszum körvonalazódik a kérdésben.
Makro / Külgazdaság A ZDF szerint a magyar kormány támogatná az olajembargót, Kovács Zoltán szerint nem
Privátbankár.hu | 2022. május 2. 10:37
A külföldi hírek és a nemzetközi szóvivő mást állítanak.
Makro / Külgazdaság Teherán: befejező szakaszba jutottak az 5 milliárd dolláros orosz kölcsönről folytatott tárgyalások
MTI | 2019. december 8. 08:40
Irán jövőre csökkentené az ország függését az olajból származó bevételektől, hogy ezzel is enyhítse az amerikai szankciók következményeit - jelentette be Haszan Róháni iráni elnök.
Makro / Külgazdaság Semmit sem érne az Észak-Koreai elleni olajembargó?
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 11. 14:01
Stratégiai elemzők szerint a hiányzó nyersanyagokat Phenjan önerőből is könnyen pótolhatná.
Deviza / Áru The New York Times: Irak segít kijátszani az iráni olajembargót
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 19. 06:52
Irak pénzintézeti tranzakciókkal és olajcsempészéssel segít Iránnak kivédeni a gazdasági szankciókat, amelyeket atomprogramja miatt vetettek ki rá - írja a The New York Times.
Deviza / Áru Iráni rakéta miatt drágul az olaj
Privátbankár.hu | 2012. július 3. 15:03
Ismét elővehették az Irán-kártyát az olajpiaci szereplők, miután Teherán sikeres rakétakísérletet hajtott végre olyan nagy hatótávolságú rakétákkal, amelyekkel képesek elérni Izrael. Az áremelkedést segíti a norvég olajmunkások sztrájkja is, és az is, hogy az elmúlt napokban jelentősen csökkent az olajár.
Deviza / Áru Irán trükközik az olajembargóval
Privátbankár.hu | 2012. július 1. 14:12
Vasárnap lépett érvénybe az EU által az iráni olajszállításokra elrendelt embargó, Irán azonban "kerülőutakon" igyekszik folytatni a szállításokat. A BBC szerint Irán 39 olajtankerjéből 15 már a csendes-óceáni Tuvalu zászlaja alatt hajózik. Az iráni hajózási társaságok hajóik nevét is megváltoztatták, a tankerek pedig út közben nem kapcsolják be a helymeghatározáshoz szükséges transzponder rendszert sem.
Deviza / Áru Jüannal mutyizik Kína és Irán az olajpiacon
Privátbankár.hu | 2012. május 8. 18:03
Irán mostantól elfogadja a jüant, mint fizetőeszközt a Kínába exportált kőolajért cserébe - közölte a Financial Times. A brit napilap szerint a jüanra történő átállásra az Egyesült Államok Irán elleni szankciói miatt került sor.
Deviza / Áru Olajpiac: az emír rulez
Privátbankár.hu | 2012. március 20. 17:33
A kuvaiti uralkodó szerint Irán ígéretet tett az arab-öböli országoknak, hogy nem zárja le a Hormuzi-szorost az olajszállítások előtt. A világ olajfelhasználásának egyötöde halad át a szoroson. Irán korábban azzal fenyegetőzött, hogy a nyugati országok által nukleáris programjának visszaszorítására bevezetett embargót a Hormuzi-szoros lezárásával torolja meg.
Deviza / Áru Elzárja az európai olajcsapokat Irán-Teherán tagad
Privátbankár.hu | 2012. február 15. 14:51
Irán leállította az olajexportot hat európai országba válaszul arra, hogy az EU szankciókat jelentett be az ország legfontosabb exporttermékére, a nyersolajra. Az angol nyelvű Press TV iráni állami tévécsatorna szerint Hollandiát, Görögországot, Franciaországot, Portugáliát, Spanyolországot és Olaszországot érinti az iráni döntés. Teherán azonnal tagadta a hírt.
Deviza / Áru Eltereli Irántól az olajtankereket az embargó
Privátbankár.hu | 2012. február 13. 12:16
Egyre szorosabbra fogja az Iránnal szembeni szankciókat az olajpiaci közösség. Több jelentős kereskedelmi szervezet is bejelentette, hogy nem tankolnak olajszállító hajókat a perzsa állam kikötőiben. A bejelentések még mindig a tiltott atomprogramot folytató Irán elleni fellépés részei és következményei annak az iráni ellenállásnak, amely az embargó esetére katonai fellépést és a Hormuzi-szoros lezárását vetítették előre.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG