<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Minden az olajembargó és a Fed-ülés körül forog most, az előbbi nem lett túl szigorú, az utóbbiról este tudunk többet. A részvénypiacok megnyugodtak, a Mol emelkedik, a forint is erősödött. De lehet, hogy a Fednek érdekében áll a részvényárfolyamok lenyomása? Szép nyárra számít az Airbnb.

A Fed kamatdöntésének esti bejelentésére várnak a piacok, eközben mérsékelt optimizmus és pesszimizmus között ingadoznak. A főbb európai indexek ma pluszból indultak, de most 0,3-0,5 százalékos mínuszban vannak. Az amerikai mutatók tegnap szerény nyereséggel fejezték be a napot, és a határidős indexek is újabb csekély emelkedést mutatnak.

Vannak reménykedők, akik szerint “az adj el a pletykákra, végy a hírekre” megfigyelés alapján a rossz hír, a kamatemelés már régen beépült az árfolyamokba, negatív meglepetést pedig a Fed már nemigen tud okozni. Így a piacok számára tulajdonképpen nem jó eseményt tőzsdei emelkedés is követheti.

Megnyugodott a Mol

Európában a hatodik szankciócsomag és az olajembargó kérdése foglalkoztatja a befektetőket, amire még visszatérünk. Itthon a BUX indexet emiatt két napig a Mol rángatta, hétfőn kiadós eséssel, kedden jókora emelkedéssel. Ma itt is szelídültek a mozgások, a részvény 0,6 százalékkal drágul 3050-re. A BUX index és a Richter 0,2 százalékkal emelkedett, az OTP viszont 0,4-el süllyedt ma délelőtt.

Árfolyamok és grafikonok

A forint is alighanem a Magyarország számára várhatóan kevésbé szigorú olajembargó miatt erősödik szerdán, az euró több mint két forinttal 378,30-ra süllyedt. A lengyel zloty ennél jóval kisebb mértékben erősödik, a cseh korona pedig kissé gyengül.

Húsba vágó olajügyeink

Haladékot kap Magyarország és Szlovákia az orosz olaj ügyében – derült ki mára egyértelműen, amit tegnap még inkább csak rebesgettek. Von der Leyen, az EU Bizottság elnöke benyújtotta a szankciókról szóló javaslatot, amelyet a tagállamoknak még el kel fogadniuk. Az olajembargó hat hónap múlva léphet érvénybe.

Ugyanakkor nem olcsóbban, drágábban kapja Magyarország az orosz gázt, ami becslések szerint csak idén több mint ezermilliárdos költségvetési támogatást igényel.

Hernádi az olajembargóról és az ársapkáról

Átfogó orosz kőolajembargó esetén nagyon nagy lenne a baj – nyilatkozta a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt a Telexnek. Újra kell szervezni a kereskedelmi, logisztikai és technológiai folyamatokat. Alternatív kőolajok felhasználása esetén technológiai okokból a dunai finomító 20 százalékkal, a pozsonyi 30 százalékkal kevesebb terméket tudna előállítani.

A fűnyíróelven meghozott 480 forintos árnak ez lett a következménye. A benzinturizmus, a pánikvásárlás és a visszaélések. Mindenki szuperracionálisan reagált mondta az üzemanyagár-sapkáról.

A Brent olaj árfolyama 2022-ben. Tradingview.comA Brent olaj árfolyama 2022-ben. Tradingview.com

Kiváló negyedévet várnak a Moltól

Pénteken teszik közzé a Mol (és az OTP) a gyorsjelentését. A KBC Equitas szerint nagyon erős negyedéves számokra van kilátás az olajcégnél. Rekord magas lehetett a CCS EBITDA, és a nettó profitsoron is sokat javulhatott a társaság.

A jelenlegi hangulatot inkább az orosz olajembargó témája határozza meg, és pénteken is elsősorban a menedzsment ezzel kapcsolatos kommentjein és előrejelzésén lehet a hangsúly.

A Molról lásd még az Mfor.hu cikkét is: Szenvedünk a magas olajártól, de Brüsszel most segíthet

Kamatot emelnek az A betűs országok

Amerika, Anglia, Ausztrália jegybankja is kamatot emelhet a héten. Az utóbbi már kedden 0,25 százalékkal 0,35 százalékra emelt, amiben az az érdekesség, hogy mintegy 11 éve nem hajtott végre ilyen irányú lépést. A briteknél is kamatdöntés lesz holnap és emelés várható.

D a piacok igazán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ma esti ülésére figyelnek, ahol biztosnak látszik ugyan a fél százalékos emelés, de a nagy kérdés a körítés lesz. Pontosabban az a kommunikáció, amiből a folytatásra lehet következtetni. Júniusra már vannak, akik 0,75 százalékot is prognosztizálnak.

(Egyrészt az infláció miatt kamatemelésre lenne szükség, másrészt a gazdaság lassulása, esetleges recesszió kialakulása is fenyeget, ami ellen viszont alacsony kamat kellene. Ez ma számos jegybank nagy dilemmája.)

A rettegett tapír

Néhány éve jelentős részvénypiaci esést okozott a “tapír” (quantitative tapering, QT), vagyis a Fed mérlegfőösszegének kilátásba helyezett szűkítése. A szakemberek most is erre figyelnek, mint például az Erste Befektetési Zrt.

Kíváncsian várjuk, hogy a QT csakugyan 60 milliárd dollárnyi állampapír és 35 milliárd dollárnyi jelzálogpapír visszacsurgatását fogja-e jelenteni havonta. Ez azt jelentené, hogy majdnem ugyanolyan gyorsan csökkenne a Fed mérlegfőösszege, mint ahogy felépült írták.

Kamatemelésként működik a részvénypiaci esés?

Vannak olyan vélemények, többek között a Goldman Sachs is úgy számol, hogy mivel a Fed vonakodik a kamatokat emelni, a részvénypiaci árfolyamok letörésével szeretne inflációmérséklő hatást elérni – derül ki a Hold Alapkezelő podcastjából (45 perctől).

Az USA-ban ugyanis sokaknak van részvénye, és ha az árfolyamok emelkednek, többet, ha esnek, akkor pedig kevesebbet költenek. (Ezt nevezik vagyoni hatásnak.) Így az árfolyamok esése hasonló keresletcsökkentő, antiinflációs hatást válthat ki, mint a kamatemelés, legalábbis abban az országban.

Azt is kiszámolták, hogy a megfelelő hatás eléréséhez az S&P 500 indexnek még 15 százalékot kéne esnie, mintegy 3700 pontig.

Az Airbnb-nél a foglalások emelkedésére számítanak. Fotó: depositphotosAz Airbnb-nél a foglalások emelkedésére számítanak. Fotó: depositphotos

Gyorsjelentés-dömping, Airbnb-optimizmus

Továbbra is rengeteg gyorsjelentés érkezik, ma például még a nagyobbak közül a Moderna, az eBay vagy a Marriott várható az USA-ban. Az eddigi eredmények közül az Equilor Befektetési Zrt. és a KBC Equitas gyűjtése szerint:

  • Az Airbnb piaczárás után öt százalékkal megy fel, mivel a jól sikerült gyorsjelentés, a vártnál kisebb a veszteség. Emellett a nyárra nézve igencsak pozitív a vezetőség.
  • Több mint 70 százalékos árbevétel bővülést mutatott fel az AMD az első negyedévben. A zárás utáni kereskedésben 6,8 százalékot emelkedett a részvény árfolyama.
  • Az amerikai növekedés ellensúlyozta a kínai lassulást a Starbucks első negyedévében, ez a papír is drágult a tőzsdén kívül, öt százalékkal.
  • Alulmúlta a várakozásokat a Volkswagen, a bevételek éves alapon csak 0,6 százalékkal emelkedtek, és 22 százalékkal kevesebb autót szállítottak le (1,9 milliót). A papír minimális mínuszban van.
  • A jelentős céltartalékolás és leírás ellenére is a tavalyi évhez képest több mint duplázódott a Raiffeisen Bank profitja, a részvény azonban négy százalékkal esik Bécsben.
  • A várakozások felett alakult a Pfizer negyedéve is, a részvény két százalékkal megy fel.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8610 8390 8640 +2,23% 8572 8608 1 279 951 724 Ft 2022-07-01 12:06:09
MOL 2950 2900 2964 +1,10% 2942 2952 505 060 276 Ft 2022-07-01 11:58:21
MTELEKOM 323 320 326 +0,94% 324 324 78 736 782 Ft 2022-07-01 11:57:16
RICHTER 6940 6815 6950 +1,61% 6930 6940 266 490 095 Ft 2022-07-01 11:59:58
OPUS 168 167 168 +1,81% 168 168 1 483 559 Ft 2022-07-01 12:02:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt? Már 404 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért!
Csabai Károly | 2022. június 27. 11:53
Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG