<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Minden az olajembargó és a Fed-ülés körül forog most, az előbbi nem lett túl szigorú, az utóbbiról este tudunk többet. A részvénypiacok megnyugodtak, a Mol emelkedik, a forint is erősödött. De lehet, hogy a Fednek érdekében áll a részvényárfolyamok lenyomása? Szép nyárra számít az Airbnb.

A Fed kamatdöntésének esti bejelentésére várnak a piacok, eközben mérsékelt optimizmus és pesszimizmus között ingadoznak. A főbb európai indexek ma pluszból indultak, de most 0,3-0,5 százalékos mínuszban vannak. Az amerikai mutatók tegnap szerény nyereséggel fejezték be a napot, és a határidős indexek is újabb csekély emelkedést mutatnak.

Vannak reménykedők, akik szerint “az adj el a pletykákra, végy a hírekre” megfigyelés alapján a rossz hír, a kamatemelés már régen beépült az árfolyamokba, negatív meglepetést pedig a Fed már nemigen tud okozni. Így a piacok számára tulajdonképpen nem jó eseményt tőzsdei emelkedés is követheti.

Megnyugodott a Mol

Európában a hatodik szankciócsomag és az olajembargó kérdése foglalkoztatja a befektetőket, amire még visszatérünk. Itthon a BUX indexet emiatt két napig a Mol rángatta, hétfőn kiadós eséssel, kedden jókora emelkedéssel. Ma itt is szelídültek a mozgások, a részvény 0,6 százalékkal drágul 3050-re. A BUX index és a Richter 0,2 százalékkal emelkedett, az OTP viszont 0,4-el süllyedt ma délelőtt.

Árfolyamok és grafikonok

A forint is alighanem a Magyarország számára várhatóan kevésbé szigorú olajembargó miatt erősödik szerdán, az euró több mint két forinttal 378,30-ra süllyedt. A lengyel zloty ennél jóval kisebb mértékben erősödik, a cseh korona pedig kissé gyengül.

Húsba vágó olajügyeink

Haladékot kap Magyarország és Szlovákia az orosz olaj ügyében – derült ki mára egyértelműen, amit tegnap még inkább csak rebesgettek. Von der Leyen, az EU Bizottság elnöke benyújtotta a szankciókról szóló javaslatot, amelyet a tagállamoknak még el kel fogadniuk. Az olajembargó hat hónap múlva léphet érvénybe.

Ugyanakkor nem olcsóbban, drágábban kapja Magyarország az orosz gázt, ami becslések szerint csak idén több mint ezermilliárdos költségvetési támogatást igényel.

Hernádi az olajembargóról és az ársapkáról

Átfogó orosz kőolajembargó esetén nagyon nagy lenne a baj – nyilatkozta a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt a Telexnek. Újra kell szervezni a kereskedelmi, logisztikai és technológiai folyamatokat. Alternatív kőolajok felhasználása esetén technológiai okokból a dunai finomító 20 százalékkal, a pozsonyi 30 százalékkal kevesebb terméket tudna előállítani.

A fűnyíróelven meghozott 480 forintos árnak ez lett a következménye. A benzinturizmus, a pánikvásárlás és a visszaélések. Mindenki szuperracionálisan reagált mondta az üzemanyagár-sapkáról.

A Brent olaj árfolyama 2022-ben. Tradingview.comA Brent olaj árfolyama 2022-ben. Tradingview.com

Kiváló negyedévet várnak a Moltól

Pénteken teszik közzé a Mol (és az OTP) a gyorsjelentését. A KBC Equitas szerint nagyon erős negyedéves számokra van kilátás az olajcégnél. Rekord magas lehetett a CCS EBITDA, és a nettó profitsoron is sokat javulhatott a társaság.

A jelenlegi hangulatot inkább az orosz olajembargó témája határozza meg, és pénteken is elsősorban a menedzsment ezzel kapcsolatos kommentjein és előrejelzésén lehet a hangsúly.

A Molról lásd még az Mfor.hu cikkét is: Szenvedünk a magas olajártól, de Brüsszel most segíthet

Kamatot emelnek az A betűs országok

Amerika, Anglia, Ausztrália jegybankja is kamatot emelhet a héten. Az utóbbi már kedden 0,25 százalékkal 0,35 százalékra emelt, amiben az az érdekesség, hogy mintegy 11 éve nem hajtott végre ilyen irányú lépést. A briteknél is kamatdöntés lesz holnap és emelés várható.

D a piacok igazán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ma esti ülésére figyelnek, ahol biztosnak látszik ugyan a fél százalékos emelés, de a nagy kérdés a körítés lesz. Pontosabban az a kommunikáció, amiből a folytatásra lehet következtetni. Júniusra már vannak, akik 0,75 százalékot is prognosztizálnak.

(Egyrészt az infláció miatt kamatemelésre lenne szükség, másrészt a gazdaság lassulása, esetleges recesszió kialakulása is fenyeget, ami ellen viszont alacsony kamat kellene. Ez ma számos jegybank nagy dilemmája.)

A rettegett tapír

Néhány éve jelentős részvénypiaci esést okozott a “tapír” (quantitative tapering, QT), vagyis a Fed mérlegfőösszegének kilátásba helyezett szűkítése. A szakemberek most is erre figyelnek, mint például az Erste Befektetési Zrt.

Kíváncsian várjuk, hogy a QT csakugyan 60 milliárd dollárnyi állampapír és 35 milliárd dollárnyi jelzálogpapír visszacsurgatását fogja-e jelenteni havonta. Ez azt jelentené, hogy majdnem ugyanolyan gyorsan csökkenne a Fed mérlegfőösszege, mint ahogy felépült írták.

Kamatemelésként működik a részvénypiaci esés?

Vannak olyan vélemények, többek között a Goldman Sachs is úgy számol, hogy mivel a Fed vonakodik a kamatokat emelni, a részvénypiaci árfolyamok letörésével szeretne inflációmérséklő hatást elérni – derül ki a Hold Alapkezelő podcastjából (45 perctől).

Az USA-ban ugyanis sokaknak van részvénye, és ha az árfolyamok emelkednek, többet, ha esnek, akkor pedig kevesebbet költenek. (Ezt nevezik vagyoni hatásnak.) Így az árfolyamok esése hasonló keresletcsökkentő, antiinflációs hatást válthat ki, mint a kamatemelés, legalábbis abban az országban.

Azt is kiszámolták, hogy a megfelelő hatás eléréséhez az S&P 500 indexnek még 15 százalékot kéne esnie, mintegy 3700 pontig.

Az Airbnb-nél a foglalások emelkedésére számítanak. Fotó: depositphotosAz Airbnb-nél a foglalások emelkedésére számítanak. Fotó: depositphotos

Gyorsjelentés-dömping, Airbnb-optimizmus

Továbbra is rengeteg gyorsjelentés érkezik, ma például még a nagyobbak közül a Moderna, az eBay vagy a Marriott várható az USA-ban. Az eddigi eredmények közül az Equilor Befektetési Zrt. és a KBC Equitas gyűjtése szerint:

  • Az Airbnb piaczárás után öt százalékkal megy fel, mivel a jól sikerült gyorsjelentés, a vártnál kisebb a veszteség. Emellett a nyárra nézve igencsak pozitív a vezetőség.
  • Több mint 70 százalékos árbevétel bővülést mutatott fel az AMD az első negyedévben. A zárás utáni kereskedésben 6,8 százalékot emelkedett a részvény árfolyama.
  • Az amerikai növekedés ellensúlyozta a kínai lassulást a Starbucks első negyedévében, ez a papír is drágult a tőzsdén kívül, öt százalékkal.
  • Alulmúlta a várakozásokat a Volkswagen, a bevételek éves alapon csak 0,6 százalékkal emelkedtek, és 22 százalékkal kevesebb autót szállítottak le (1,9 milliót). A papír minimális mínuszban van.
  • A jelentős céltartalékolás és leírás ellenére is a tavalyi évhez képest több mint duplázódott a Raiffeisen Bank profitja, a részvény azonban négy százalékkal esik Bécsben.
  • A várakozások felett alakult a Pfizer negyedéve is, a részvény két százalékkal megy fel.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10815 10720 10895 +0,14% 0 0 3 735 022 610 Ft 2022-11-28 17:14:59
MOL 2720 2720 2770 -1,73% 0 0 1 573 256 770 Ft 2022-11-28 17:14:27
MTELEKOM 335 329 335 +1,67% 0 0 82 946 862 Ft 2022-11-28 17:05:11
RICHTER 8340 8270 8450 +0,30% 0 0 2 428 707 920 Ft 2022-11-28 17:05:01
OPUS 130 130 134 -1,21% 0 0 49 447 953 Ft 2022-11-28 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol húzta le a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:39
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Öt dolog is fontos lesz ezen a héten, árral szemben úszik a BUX
Eidenpenz József | 2022. november 28. 12:38
Nem jó a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX viszont szembe tudott menni az árral, és pluszban töltötte a nap nagy részét. A forint is szépen tartja magát, segített neki több tényező is. Az olaj 11 havi mélypontra süllyedt, de két fontos határidő is közeleg a számára. A Twitter átalakításának tervei tartják izgalomban a kriptovaluták híveit.
Részvény / Deviza / Áru Idegesítő szinten ragadt a gázár
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:39
Bár az irányadó, a rotterdami tőzsdén jegyzett TTF-típus jegyzése a péntekinél több mint 1 százalékkal alacsonyabb, egy megawattóra még így is 120 eurónál többe kerül.
Részvény / Deviza / Áru Érthetetlen, mit művel a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:59
Vegyesen alakult a hazai fizetőeszköz árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Sebtapaszt kapott a forint péntek estére
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:51
Közel egy százalékot erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint olcsóbb lett az euró, visszahívások a Teslánál
Eidenpenz József | 2022. november 25. 12:38
A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.
Részvény / Deviza / Áru Az okosotthonok jó befektetési célpontokat kínálnak
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:34
Nehéz ígéretes befektetési lehetőségeket találni a globális tőkepiacokon az idei évre jellemző pesszimista hangulatban, ám a smart home és a smart city olyan hívószavak manapság, amelyekre egyre több befektető figyel fel, ugyanis ez a fiatal iparág várhatóan világszerte ugrásszerű növekedés előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru A gázár miatt ma nem kell lerágni a körmünket
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:03
Pénteken minimális elmozdulást láthattunk a földgáz árában, a tőzsdén 124 euró körül jegyzik a TTF gázt.
Részvény / Deviza / Áru Beszántani? Megreformálni? Helyreállítható a bizalom a kriptovaluta-piacon?
Eidenpenz József | 2022. november 25. 05:49
Az FTX-botrány alaposan megrengette a kriptovaluta-világot, de vannak elképzelések, amelyekkel a hasonló esetek kiküszöbölhetők lennének. Minden kriptotőzsde elkezdett azon dolgozni, hogy nagyfokú transzparencia segítségével szerezze vissza az ügyfelek bizalmát. Ellenőrizhető legyen, hogy a rábízott vagyon teljes mértékben megvan-e.
Részvény / Deviza / Áru Estére zárkózott fel Európához Budapest, megrángatták a forintot
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 346,07 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 45 276,59 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG