<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete

A Davosi Világgazdasági Fórum (WEF) általában a pénzügyekről, a kereskedelemről és az energiáról szól. Tegnap viszont Davos legelső ülésén az ukrajnai háborúval összefüggő szankciók voltak terítéken. Ez bizony sok mindent elmond mai világunkról.

Az energetikai szankciók

Az EU vonakodása az Oroszországgal szembeni energetikai szankciók kiszabásától disszonáns hang az EU szövetségesei által jól megtervezett szankciópolitikában. Míg az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság már célba vette az orosz kőolajat és kőolajtermékeket, az EU – érthető módon – nehezen követi a példát. 

Az olaj árrugalmassága nem azonos a gázéval. Fotó: DepositphotosAz olaj árrugalmassága nem azonos a gázéval. Fotó: Depositphotos

Márpedig az energiatermékek létfontosságú mentőövet jelentenek az orosz gazdaság számára, tompítják a gazdasági szankciók hatását és finanszírozzák az ukrajnai háborút. Így, bár az Oroszországgal szemben érvényben lévő szankciók már most is kiterjedtek, csak az olaj és a gáz célbavétele fogja visszatartani Oroszországot attól, hogy fokozza katonai erőfeszítéseit Ukrajnában.

Miközben azonban a hatodik szankciócsomagról tárgyalnak, a tagállamok nem az orosz olajra és gázra vonatkozó azonnali embargóról, hanem az olaj év végéig történő „rendezett fokozatos kivonását” vitatják meg. Magyarország és Szlovákia ugyanis még hosszabb átmeneti időszakot igényel.

A szankciók korlátai

2021-ben az EU-ba szánt földgáz mintegy 40 százaléka és az összes kőolaj negyede Oroszországból származott. Az ezektől az áruktól függő tagállamoknak nehézségekbe ütközik az alternatíva megtalálása. Az olajellátás diverzifikálásának egyszerűbbnek kell lennie, mint a földgázé, amely korlátozott számú vezetékre támaszkodik, és hosszú távú infrastrukturális beruházásokat igényel. Magyarország és Szlovákia azonban továbbra is erősen függ az orosz olajtól (az a behozataluk 58, illetve 95 százaléka).

A szankciók elfogadásához az Európai Tanács egyhangú szavazata szükséges (az EUSz 31. cikke és az EUMSz 215. cikke), és mindkét ország azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza az EU legújabb szankciócsomagját, hacsak nem kapnak hosszabb átmeneti időszakot. Ha azonban megadnak egy ilyen kivételt, más tagállamok, például a Cseh Köztársaság is követelnék annak alkalmazását rájuk. Az embargó lekerült a tárgyalóasztaról, így az orosz olaj és gáz az elkövetkező években is az EU-ba áramlik.

A vámtarifák értelme

Az elhúzódó átmeneti időszak jelentős hátrányokkal jár. Míg az uniós tagállamok küzdenek azért, hogy más forrásokból szerezzenek olajat, az emelkedő árak kompenzálhatják Oroszországot a kereskedelmi volumen elvesztése miatt, és finanszírozhatják a más exportpiacokra való áttérését. Minél hosszabb a fokozatos megszüntetés időszaka, annál kevésbé lennének hatékonyak az EU energetikai szankciói. Az EU a szankciók mellett olyan vámokat is alkalmazhat, amelyek hatékonyan csökkentenék azt a váratlan bevételt, amelyet Oroszország a magas energiaárak miatt élvez.

Az olaj árrugalmassága nem azonos a gázéval.  Az olaj iránti kereslet viszonylag rugalmas, mivel a tagállamok a helyettesítő anyagokat a globális piacról szerezhetik be. Ugyanakkor az orosz beszállítók nehezen tudnák máshová szállítani az EU-nak szánt hatalmas mennyiséget, és kénytelenek kedvezményesen eladni.

A gázpiac ezzel szemben lokalizált, és Oroszország kvázi monopóliummal rendelkezik az EU importjával kapcsolatban. A korlátozott infrastruktúra és kapacitás miatt rövid távon az orosz földgáznak csak egy töredéke helyettesíthető más országokból származó szállítással vagy LNG-vel.  Az orosz gáz iránti kereslet ezért valószínűleg nem fog változni, ha a gáz ára emelkedik.

Emiatt az olaj és a gáz tarifáinak szintje, amely fenntartható anélkül, hogy az európai fogyasztókat terhelné, szintén eltérő lesz. Az optimális tarifa azt a helyet találná meg, ahol a tarifa előtti áru ára kisebb mértékben emelkedik, mint maga a tarifa. Helyes elosztás esetén az ilyen tarifából származó bevétel az EU számára ellensúlyozhatja a fogyasztói árak növekedését; ami megmarad, azt Ukrajna vagy az EU-ban tartózkodó ukrán menekültek támogatására lehetne alkalmazni.

A tarifák hatékony eszközt kínálnak az EU energiabiztonságának megoldására a fokozatos megszüntetés során, miközben csökkentik Oroszország olaj- és gázbevételeit. A tervezett fokozatos megszüntetést ezért ki kell egészíteni az olaj- és gáztarifákkal. Az EU már visszavonta Oroszország legnagyobb kedvezményes státuszát a WTO-ban, miközben az orosz olajra és gázra kivetett vám nem vetne fel kérdéseket a WTO-megfelelés tekintetében. 

Egy előny: a minősített többség

Az orosz energiatermékekre vonatkozó vámok kivetését nehéz lenne összeegyeztetni az EUMSZ 194. cikkének céljaival – ez az EU egyetlen kifejezett energiapolitikai hatásköre. Ehelyett azt az EUMSZ 207. cikke – az EU közös kereskedelempolitikája – alapján lehetne elfogadni. 

Ez az ötlet azonban némi kritikát váltott ki. Mivel a vámok elsődleges célja Oroszország szankcionálása, nem pedig a kereskedelmi kapcsolatok szabályozása, előfordulhat, hogy a közös kereskedelempolitika nem felel meg az Európai Unió Bírósága által meghatározott jogalap követelményeinek.

Az EUSZ 21. cikkének (1) bekezdése azonban előírja, hogy a közös kereskedelempolitikát az emberi jogok, valamint az ENSZ Alapokmánya és a nemzetközi jog elveinek tiszteletben tartásával kell végrehajtani. Figyelembe véve az Oroszország által Ukrajnában elkövetett atrocitásokat, nem is beszélve a szuverén állam elleni provokáció nélküli agresszióról, az EU-nak az Oroszországgal fennálló kereskedelmi kapcsolatait az EU-szerződésekhez kell igazítania. Az orosz energiatermékekre kivetett vámok tehát nem szankciók, hanem kereskedelmi intézkedések, amelyek célja, hogy megakadályozzák, hogy Oroszország az EU-val folytatott kereskedelemből származó bevételekből finanszírozza ukrajnai háborúját.

A legfontosabb intézkedésekhez csak minősített többség szükséges, és elkerülhető a vétójog. A hatékonyság garantálása érdekében egy ilyen tarifának dinamikusnak kell lennie. Ez aligha jellemző a rendes jogalkotási folyamatra. Az elsődleges jogalkotási aktusnak ezért a Bizottságra kell ruháznia a tarifa kiigazítására vonatkozó hatáskört.

Ideje cselekedni

Az EU felhasználhatná az EUMSz 207. cikkét, hogy kiegészítse szankciórendszerét az orosz olaj- és gázimportra vonatkozó vámok kivetésével. Ez csökkentené Oroszország energianyersanyagból származó bevételeit anélkül, hogy veszélyeztetné a tagállamok energiabiztonságát a fokozatos kivonás során. A tarifa ezeket a hatásokat az átmeneti időszakban is fenntartaná, a bevételt pedig az emelkedő energiaárak fogyasztókra gyakorolt ​​hatásának enyhítésére, Ukrajna támogatására lehetne fordítani.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Németország 1 milliárd euróval támogatja Ukrajnát? - ez történt eddig ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 18:16
Több fontos esemény is az Ukrajna ellen immár 122. napja orosz katonai invázió során. Ezeket gyűjtöttük össze.
Makro / Külgazdaság Meredeken emelkednek az élelmiszerárak Svédországban is
Elek Lenke | 2022. június 25. 17:42
A tavalyi évhez képest 8,8 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Terrorellenes készültséget rendeltek el Norvégiában
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 16:54
A legmagasabb szintű terrorizmusellenes készültséget rendelték el szombaton Norvégiában a hajnali oslói lövöldözéses merénylet után.
Makro / Külgazdaság Az ukránok már amerikai fegyverekkel lövik az oroszokat?
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 15:37
Az Egyesült Államok által szállított Himars rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken - közölte szombaton az ukrán hadsereg vezérkari főnöke.
Makro / Külgazdaság Putyin új játszmába kezdett óriás szomszédjánál
Káncz Csaba | 2022. június 25. 15:01
A Kreml üzenete világos: amíg együttműködés és partnerség van, addig a területi követelések nem érvényesülnek. Máskülönben minden lehetséges – mint Ukrajna esetében.  Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: Budapesten is találtunk lángost baráti áron
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 14:01
Folytatjuk lángosmustránkat: ezúttal egy budapesti piacon néztünk körbe.
Makro / Külgazdaság Surányi György szerint ma 330-340 forintba kellene kerülnie egy eurónak
Csabai Károly | 2022. június 25. 11:01
Ezt tette volna lehetővé a volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász szerint, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az év elején, amikor már látszott, hogy meglódul az infláció, sokkal nagyobb mértékű kamatemelést hajtott volna végre. Surányi György a lapcsoportunk által rendezett Klasszis Klubban arra is rámutatott, ez esetben például egy euró most akár 330-340 forint is lehetne.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kaptak az amerikaiak
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:43
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rontotta az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését részben amiatt, hogy visszaesik a kereslet a jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan agresszív kamatemelése miatt, ugyanakkor azzal számol, hogy az Egyesült Államok "szűken ugyan", de elkerüli a recessziót.
Makro / Külgazdaság Valami készül a Csendes-óceán partjainál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:23
Ausztrália, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, az Egyesült Államok és Japán új csoportot hozott létre, hogy erősítsék gazdasági és diplomáciai kapcsolataikat a csendes-óceáni térség országaival.
Makro / Külgazdaság Csaknem kétszázötven ukrán menekült kapott jó hírt a magyar rendőrségtől
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 09:36
Az ukrán-magyar határszakaszon 6990 ember lépett be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6570-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG