<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Patthelyzet alakult ki az Oroszország elleni olajembargó ügyében. Diplomaták most a május végi  EU-csúcstól várnak áttörést – de korántsem biztos, hogy lesz.

Ahogy azt várni lehetett, nem született megegyezés az uniós külügyminiszterek tegnapi brüsszeli találkozóján az Oroszország elleni uniós olajembargóról, amely Brüsszel tervei szerint mindenképp része lenne a következő, sorrendben hatodik szankciós csomagnak.

Többhetes csúszás

Ennek fő oka, hogy Magyarország továbbra is fenntartja az embargóval szembeni vétóját – vagy ahogy Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter az ülés előtt fogalmazott: az egész uniót egy tagállam tartja fogva túszként.

Szijjártó Péter durván beárazta a magyar vétót.  (Korábbi felvétel). Forrás: Európai Bizottság/Andrea RenaultSzijjártó Péter durván beárazta a magyar vétót. (Korábbi felvétel). Forrás: Európai Bizottság/Andrea Renault

Míg uniós vezetők múlt héten még abban reménykedtek, hogy napokon belül megegyezés születhet, most már ők is hetekről beszélnek.

Remélem, nem fog tovább tartani, de nem tudom megmondani, hogy egy vagy két hét kell hozzá

- mondta Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő a tegnap esti sajtótájékoztatóján.

A Politico úgy tudja, hogy diplomaták a május végi EU-csúcstól remélnek áttörést, de a brüsszeli lap forrásai szerint már az is kétséges, hogy sikerül-e egyáltalán egyezségre jutni – azaz lesz-e egységes uniós tiltás az orosz olaj importjára.

Jelenleg már semmiben sem vagyok biztos

- mondta egy diplomata.

A Politico szerint Szijjártó Péter tegnap "újból beárazta" Magyarország vétóját, amikor azt mondta, hogy 15-18 milliárd euróval kellene finanszírozni Magyarország energiarendszerének teljes modernizációját.

A külgazdasági és külügyminiszter ugyanakkor egy Facebook-posztjában arról is beszélt, hogy az eddigi tárgyalások alapján “nem nagyon reális” egy olyan javaslat a Bizottság részéről, amely a magyar gazdaság egésze számára biztosítaná a károk elkerülését. (A kormány szerint az embargó a jelenlegi formájában – azon túl, hogy óriási modernizációs költségekkel járna – az üzemanyagár 55-60 százalékos növekedését eredményezné, ami általános és jelentős drágulással járna.)

Felmentést kér a kormány

Bár az olajembargóval szemben Szlovákia, Csehország és Bulgária is jelezte a fenntartásait – Magyarországhoz hasonlóan szintén gazdasági okokra, az orosz olajtól való függőségre hivatkozva –, ezek az országok csak 2-3 éves haladékot kérnek Brüsszeltől az embargó bevezetésére.

Ezzel szemben a magyar kormány – úgy tűnik – hosszútávon sem kíván lemondani az orosz olajról.

Szijjártó Péter ugyanis tegnap megerősítette: azt javasolták a Bizottságnak, hogy az embargó ne vonatkozzon a szárazföldi, csővezetékes szállításra. Magyarország ugyanis csak ilyen úton, a Barátság-vezetéken keresztül kap kőolajat Oroszországból.

Uniós vezetők ugyanakkor eddig nem tettek említést arról, hogy hajlandóak lennének támogatni egy ilyen tervet – azaz egyelőre nem látszik, mi oldhatja fel a jelenlegi patthelyzetet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG