<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Patthelyzet alakult ki az Oroszország elleni olajembargó ügyében. Diplomaták most a május végi  EU-csúcstól várnak áttörést – de korántsem biztos, hogy lesz.

Ahogy azt várni lehetett, nem született megegyezés az uniós külügyminiszterek tegnapi brüsszeli találkozóján az Oroszország elleni uniós olajembargóról, amely Brüsszel tervei szerint mindenképp része lenne a következő, sorrendben hatodik szankciós csomagnak.

Többhetes csúszás

Ennek fő oka, hogy Magyarország továbbra is fenntartja az embargóval szembeni vétóját – vagy ahogy Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter az ülés előtt fogalmazott: az egész uniót egy tagállam tartja fogva túszként.

Szijjártó Péter durván beárazta a magyar vétót.  (Korábbi felvétel). Forrás: Európai Bizottság/Andrea Renault
Szijjártó Péter durván beárazta a magyar vétót. (Korábbi felvétel). Forrás: Európai Bizottság/Andrea Renault

Míg uniós vezetők múlt héten még abban reménykedtek, hogy napokon belül megegyezés születhet, most már ők is hetekről beszélnek.

Remélem, nem fog tovább tartani, de nem tudom megmondani, hogy egy vagy két hét kell hozzá

- mondta Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő a tegnap esti sajtótájékoztatóján.

A Politico úgy tudja, hogy diplomaták a május végi EU-csúcstól remélnek áttörést, de a brüsszeli lap forrásai szerint már az is kétséges, hogy sikerül-e egyáltalán egyezségre jutni – azaz lesz-e egységes uniós tiltás az orosz olaj importjára.

Jelenleg már semmiben sem vagyok biztos

- mondta egy diplomata.

A Politico szerint Szijjártó Péter tegnap "újból beárazta" Magyarország vétóját, amikor azt mondta, hogy 15-18 milliárd euróval kellene finanszírozni Magyarország energiarendszerének teljes modernizációját.

A külgazdasági és külügyminiszter ugyanakkor egy Facebook-posztjában arról is beszélt, hogy az eddigi tárgyalások alapján “nem nagyon reális” egy olyan javaslat a Bizottság részéről, amely a magyar gazdaság egésze számára biztosítaná a károk elkerülését. (A kormány szerint az embargó a jelenlegi formájában – azon túl, hogy óriási modernizációs költségekkel járna – az üzemanyagár 55-60 százalékos növekedését eredményezné, ami általános és jelentős drágulással járna.)

Felmentést kér a kormány

Bár az olajembargóval szemben Szlovákia, Csehország és Bulgária is jelezte a fenntartásait – Magyarországhoz hasonlóan szintén gazdasági okokra, az orosz olajtól való függőségre hivatkozva –, ezek az országok csak 2-3 éves haladékot kérnek Brüsszeltől az embargó bevezetésére.

Ezzel szemben a magyar kormány – úgy tűnik – hosszútávon sem kíván lemondani az orosz olajról.

Szijjártó Péter ugyanis tegnap megerősítette: azt javasolták a Bizottságnak, hogy az embargó ne vonatkozzon a szárazföldi, csővezetékes szállításra. Magyarország ugyanis csak ilyen úton, a Barátság-vezetéken keresztül kap kőolajat Oroszországból.

Uniós vezetők ugyanakkor eddig nem tettek említést arról, hogy hajlandóak lennének támogatni egy ilyen tervet – azaz egyelőre nem látszik, mi oldhatja fel a jelenlegi patthelyzetet.

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG