Wéber Balázs cikkei

 

Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság „Ez politikai karaktergyilkosság” – megindult az impeachment Trumppal szemben
Wéber Balázs | 2021. január 14. 16:55
Az amerikai elnökkel szemben indított felelősségre vonási eljárás politikai lépés: valódi tétje, hogy merre lép tovább a Republikánus Párt, és indulhat-e Trump a 2024-es választáson, mondta a Privátbankár.hu-nak Feledy Botond. A külpolitikai szakértő szerint Joe Biden beiktatásának napján fegyveres konfliktus is elképzelhető, a Capitoliumot megostromló csoportok ugyanis továbbra is aktívak.
Makro / Külgazdaság Az olaszok oltanak a legtöbbet az EU-ban – mutatjuk, hol áll Magyarország
Wéber Balázs | 2021. január 13. 14:02
Az uniós tagállamok közül eddig Olaszországban adták be a legtöbb koronavírus-ellenes védőoltást. A lakosságszámhoz viszonyítva messze Izraelnek van a legjobb oltási mutatója a világon, de Magyarország is relatív jól áll.
Makro / Külgazdaság Megindult a hadművelet Trump ellen – már 2024 a tét
Wéber Balázs | 2021. január 12. 14:34
Bár az elnököt valószínűleg nem tudják megfosztani hatalmától mandátuma lejárta előtt, tehát a következő nyolc napban, az könnyen elképzelhető, hogy később egyéb büntetéseket mérnek majd rá – például eltilthatják az indulástól a 2024-es választáson.
Makro / Külgazdaság „Nekünk ez az új otthonunk” – kinti magyarokat kérdeztünk a Brexitről
Wéber Balázs | 2021. január 12. 04:53
A lapunk által megkérdezett angliai magyarok nem aggódnak amiatt, hogy január elsejével a szigetország teljes egészében kilépett az EU-ból. Az előnyök, amiért kimentek, ugyanis továbbra is megvannak: nyugodtabb, élhetőbb, kiszámíthatóbb az élet, mint Magyarországon.   
Makro / Külgazdaság Nem lesz visszatérés? Végső csapást mérnének Trumpra a demokraták
Wéber Balázs | 2021. január 11. 11:05
Az ok, hogy múlt héten hívei megrohamozták a Capitoliumot. Donald Trumpot nem csak megfosztanák hatalmától, hanem eltiltanák az indulástól a 2024-es választáson. A távozó elnök eközben sorra veszíti el kommunikációs csatornáit.      
Makro / Külgazdaság Nyár közepéig marad a vészhelyzet Olaszországban
Wéber Balázs | 2021. január 8. 11:25
Európában Nagy-Britannia után a dél-európai államban vesztették a legtöbben életüket a Coviddal összefüggésben.
Makro / Külgazdaság Elítélte a szerdai erőszakot és átadja a hatalmat Donald Trump
Wéber Balázs | 2021. január 8. 10:02
Ezt a Twitteren közzétett videójában jelentette be tegnap este.
Makro / Külgazdaság Vihar készül Amerikában: 74 millió Trump-hívőt nem lehet karanténba zárni
Wéber Balázs | 2021. január 7. 14:44
A tegnapi Capitolium-foglalásban óriási felelőssége van Trumpnak, ugyanakkor hiba lenne egy kalap alá venni a táborát. Novemberben több mint 74 millióan szavaztak rá, ezzel a ténnyel pedig valamit kezdeni kell. Különben félő, hogy ez a lázongás csak előszele volt egy közelgő viharnak. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Túlfeszíthetik a húrt Németországban – ellenállást szülhet a fokozódó Covid-szigor
Wéber Balázs | 2021. január 6. 15:11
Németországban nem csak meghosszabbítják az eddigi lezárásokat, hanem tovább szűkítik a magánszférát, és korlátozzák a szabad mozgást a Covid-járvány miatt. Egyes szakértők szerint a lépések indokoltak, mások viszont úgy vélik, hogy a kormány túlfeszíti a húrt, ráadásul bizonytalan tudás alapján döntött.     
Makro / Külgazdaság Hűtheti a pezsgőt Biden – demokratapárti győzelmek lehetnek Georgiában
Wéber Balázs | 2021. január 6. 10:26
Az már szinte biztos, hogy az egyik szenátusi hely a demokratáké lesz a hagyományosan republikánus tagállamban, és a másik hely megszerzésére is komoly esélyük van. Ha mindkettőt behúzzák, átveszik az irányítást a Szenátusban.
Makro / Külgazdaság 13 európai országban van 10 ezernél több Covid-áldozat – az egyikük Magyarország
Wéber Balázs | 2021. január 5. 11:55
Hazánkban is átlépte a 10 ezret a koronavírusos halálesetek száma. Itthon kevesebb mint ezer lakosra jut egy Covid-halott. A magyarok egészségügyi állapota amúgy is rossz: a születéskor várható élettartam az ötödik legalacsonyabb az EU-ban.
Makro / Külgazdaság A tervezettnél több oltóanyagot kaphat az EU – hogyan áll Magyarország?
Wéber Balázs | 2021. január 4. 12:22
Brüsszel már lehívta a további 100 millió adag vakcinát tartalmazó opciót, de még ennél is többet szeretne. A már beadott oltásokat tekintve messze Izrael vezet, Magyarország egyelőre a mezőny hátsó felében van.
Makro / Külgazdaság Messi lő, az álközönség ünnepel – így olvad össze fikció és valóság
Wéber Balázs | 2020. december 30. 05:47
Szokatlan helyzet elé állítottak minket, tévénézőket az európai topligák a Covid-járvány miatt: a közvetítések alatt nem létező szurkolókat látunk és hallunk. A valóságba beszivárog a fikció, így a médiaesemény félig fake lesz. De miért fontos ez nekünk, és miért veszélyes a jövőre nézve?
Makro / Külgazdaság A politikus, akit sok mindenre megtanított az élet – megszólal Biden beszédírója
Wéber Balázs | 2020. december 24. 05:47
A megválasztott amerikai elnököt számos csapás érte magánéletében, így képes helyén kezelni a politikát és a kudarcokat, véli Jon Meacham. Joe Biden beszédírója szerint két dolgot érdemes kerülnünk: a nosztalgiát egy soha nem volt kor iránt, és azt a meggyőződést, hogy a mi problémáink a legnagyobbak. És egyetlen párt sem monopolizálhatja sem az erényt, sem a bölcsességet.
Makro / Külgazdaság A halakon úszhat el a Brexit-alku? Sorsdöntő napok jönnek
Wéber Balázs | 2020. december 23. 05:37
Az utolsó pillanatban, a két ünnep között ratifikálhatja a brit parlament a Nagy-Britannia és az EU közötti kereskedelmi kapcsolatokról szóló megállapodást – már ha lesz megállapodás. A hét elején a britek engedményt tettek a legvitatottabb kérdésben, a halászatban, de még ez sem garantálja a sikert. A no deal Brexit a szigetországnak fájna, Magyarországot viszont alig érintené.     
Makro / Külgazdaság Itt az áttörés: vasárnap indulhatnak a védőoltások az EU-ban
Wéber Balázs | 2020. december 22. 11:58
Nagy-Britannia és az Egyesült Államok után az Európai Unió is jóváhagyta a Pfizer-BioNTech vakcinát. Ez az első engedélyezett Covid-ellenes vakcina az EU-ban. Az oltások december 27-én kezdődhetnek.
Makro / Külgazdaság Covid: Macron lázas és köhög, Magyarország megelőzte Svédországot
Wéber Balázs | 2020. december 18. 14:18
Emmanuel Macron vidéki rezidenciáján vészeli át a koronavírus-fertőzést, a vele meetingelő kormányfők sorra izolálják magukat. Eközben a svéd királyi ház értelmezte a király tegnapi üzenetét, amelyben bukásról beszélt. A halálozási rátát tekintve Magyarország megelőzte Svédországot. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Dagad a botrány a Néppártban – újabb részletek a Deutsch-ügyről
Wéber Balázs | 2020. december 18. 10:53
Egyre nagyobb hullámokat vet a konzervatív pártcsaládban a Deutsch-ügy: számos képviselő szigorúbb ítéletet szeretett volna, egy finn képviselő pedig kilépéssel fenyeget, ha nem döntenek a magyar politikus kizárásáról. Német sajtóhírek szerint Deutsch Tamást a CDU és a CSU, na meg Orbán Viktor mentette meg.
Makro / Külgazdaság Covid: megbukhat-e a német modell, megbukott-e a svéd modell?
Wéber Balázs | 2020. december 17. 14:24
A német karantén-stratégia bukásával számol egy német orvosi szervezet elnöke. Németországban október óta egyre több korlátozást vezetnek be, az áldozatok száma mégis egyre növekszik. Eközben a svéd király arról beszélt, hogy elbuktak. A karanténmentes Svédország halálozási rátája valóban jóval nagyobb a szomszédjaiénál, de továbbra is alacsonyabb, mint számos karanténozó nyugat- és dél-európai országé.
Agrár Már hivatalos: jogfosztottá vált Deutsch Tamás a néppárti frakcióban
Wéber Balázs | 2020. december 16. 21:25
Erről döntött szerda este az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnie Orbán Viktornak? Az EP is rábólintott a jogállamisági mechanizmusra
Wéber Balázs | 2020. december 16. 15:39
Elfogadta a jogállamisági mechanizmust az EP, amely szerint rendszerszintű jogsértések esetén is lehet majd pénzeket megvonni a tagállamoktól bizonyos esetekben. Az EU-csúcson elfogadott nyilatkozat ugyanakkor szűkíti a mechanizmus hatáskörét.
Makro / Külgazdaság Merkeli szigor: mától egy hónapra leáll az élet Németországban
Wéber Balázs | 2020. december 16. 13:26
A koronavírus-járvány miatt kemény karantént léptettek életbe az egész országban. Karácsonyt is csak szűk körben lehet ünnepelni, és a nagy szilveszteri buliknak is lőttek.    
Makro / Külgazdaság Megúszhatja Deutsch Tamás a gestapós beszólást
Wéber Balázs | 2020. december 16. 10:46
Ma dönthet az Európai Néppárt arról, kizárja-e Deutsch Tamást az európai parlamenti frakciójából, és ezáltal kockáztatja-e az összes fideszes képviselője elvesztését. Sajtóhírek szerint Deutsch Tamás valószínűleg maradhat a frakcióban, nem kis részben a németek közbenjárásának köszönhetően.
Makro / Külgazdaság Bravúros kompromisszum Brüsszelben: mindenki győztesnek érzi magát
Wéber Balázs | 2020. december 11. 13:17
Az EU-csúcson elhárult az akadály az új uniós költségvetés és a helyreállítási alap elfogadása elől, miután a magyar-lengyel páros ejtette vétóját. Jogállamisági mechanizmus ugyan lesz, de számos megkötés kapcsolódik hozzá, így szinte mindenki győztesnek érezheti magát. Balázs Péter volt külügyminiszter a Privátbankár.hu-nak azt mondta: a német uniós elnökség bravúros kompromisszumot ért el. Szerinte nem valószínű, hogy azt az Európai Parlament elutasítja.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor berúgta a kocsmaajtót, kért egy felest, és köszöni, jól van
Wéber Balázs | 2020. december 10. 17:02
A magyar kormányfő ajtóstul rontott be a brüsszeli kocsmába, majd lerendezte a benti társaságot. Bár ott már szinte senki sem ül le vele egy asztalhoz, megint nagyjából az lesz, amit ő akar. A jogállamisági mechanizmust kiherélték, így az aligha veszélyezteti a hatalmát. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Hiába tesztelték le az országot, mégis karantént vezetnek be
Wéber Balázs | 2020. december 10. 10:48
Szlovákiában a korábbi országos tesztelés ellenére is komoly szigorítások jönnek.
Makro / Külgazdaság Nagyon bekeményítene Merkel az újabb Covid-rekord után
Wéber Balázs | 2020. december 9. 15:47
Új csúcsra ugrott a németeknél a napi koronavírusos halálesetek száma. A kancellár tovább szigorítana a korlátozásokon.
Makro / Külgazdaság Itt az áttörés? Megegyezés születhetett a vétó ügyében
Wéber Balázs | 2020. december 9. 13:38
Megállapodás jött létre Németország és a magyar-lengyel páros között, állítja a lengyel miniszterelnök-helyettes. Ezzel megoldódni látszik a csaknem egy hónapja tartó patthelyzet. Orbán Viktor már partraszállásról beszél. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor győzelmet vizionál
Wéber Balázs | 2020. december 9. 10:48
A magyar miniszterelnök optimista volt a tegnapi varsói csúcs után, Angela Merkel szerint ugyanakkor egyelőre nincs megoldás a vétó ügyében. Eközben Manfred Weber is előjött a B-tervvel, amellyel kipöckölnék a helyreállítási alapból Magyarországot és Lengyelországot.
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat? Elindultak a Covid-oltások Nagy-Britanniában
Wéber Balázs | 2020. december 8. 12:03
Elsőként egy kilencven éves hölgy kapta meg a védőoltást.
Makro / Külgazdaság Vétó-ügy: lejárt a határidő, eurómilliárdokat veszíthet Magyarország
Wéber Balázs | 2020. december 8. 10:11
Ha Magyarország és Lengyelország máig nem áll el a vétótól, akkor az EU életbe lépteti a B-tervét, azaz kihagyhatja a két országot a helyreállítási alapból.
Makro / Külgazdaság Ketyeg az óra – kitart a vétó mellett a magyar és a lengyel kormány
Wéber Balázs | 2020. december 7. 17:14
Ezt Szijjártó Péter erősítette meg ma Brüsszelben. Eközben Budapest és Varsó számos önkormányzattal együtt az Európai Bizottságtól kér segítséget az uniós források megvédése érdekében. Csütörtökön sorsdöntő EU-csúcs kezdődik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír: Ausztria már kifelé tart a második hullámból
Wéber Balázs | 2020. december 7. 12:01
Nyugati szomszédunknál az új fertőzések száma után a napi halálesetek száma is csökkenni kezdett. Mostantól jelentősen enyhítenek a szigorításokon.
Makro / Külgazdaság Vétó-ügy: levelet írt Brüsszelnek Budapest és Varsó főpolgármestere
Wéber Balázs | 2020. december 7. 09:56
Karácsony Gergely és Rafal Trzaskowski azt kérik, hogy városaik akkor is kapjanak uniós pénzeket, ha Magyarországot és Lengyelországot kizárják a helyreállítási alapból.
Makro / Külgazdaság Megindult a tömeges tesztelés a magyar Covid-laborban
Wéber Balázs | 2020. december 4. 12:14
Ausztriában a tesztelés ingyenes, és a jelek szerint van igény rá.
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak: ha marad a vétó, sok pénzt veszítetek
Wéber Balázs | 2020. december 4. 09:58
Ami tegnap még csak sajtóértesülés volt, mára hivatalossá vált: az Európai Bizottság kész megkerülni a magyar-lengyel vétót.
Makro / Külgazdaság Vétó-ügy: meredek, de nem kizárt lehetőség a nukleáris opció
Wéber Balázs | 2020. december 3. 19:07
Az EU a „nukleáris opciót” is hajlandónak mutatkozik alkalmazni Magyarország és Lengyelország ellen, azaz kizárná a két rebellis országot az uniós helyreállítási alapból. Ezzel eurómilliárdoktól fosztaná meg őket. A fenyegetés meredek, de nem alaptalan – visszatartó erejét épp az adja, hogy nem lehet kizárni a bekövetkeztét.
Makro / Külgazdaság Covid: jövő héten indul az oltás két európai országban
Wéber Balázs | 2020. december 3. 13:04
Nagy-Britanniában elsőként a kijelölt kórházakban adják be a vakcinát, a tömeges oltások jövőre kezdődhetnek. Az EU-ban december végére kaphat engedélyt ez az oltóanyag. Oroszországban már jövő héten indulnak a tömeges oltások, saját vakcinával.
Makro / Külgazdaság Bevetné a nukleáris opciót Brüsszel az Orbán-kormány ellen
Wéber Balázs | 2020. december 3. 09:37
Sajtóinformációk szerint az Európai Bizottság kihagyná Magyarországot és Lengyelországot a helyreállítási alapból.
Makro / Külgazdaság Egy hónap múlva oltják a németeket, benyújtotta engedélykérelmét a BionTech-Pfizer
Wéber Balázs | 2020. december 1. 12:00
Először a veszélyeztetett csoportba tartozók és az egészségügyi dolgozók kapják meg a vakcinát. Eközben a BioNTech-Pfizer páros ma bejelentette: hivatalosan is kérik oltóanyaguk engedélyezését Európában.           
Makro / Külgazdaság Német megoldásra vár az Orbán-kormány vétó ügyben
Wéber Balázs | 2020. december 1. 09:39
Budapest és Varsó várja a német uniós elnökség javaslatait, valamint fenntartja vétóját. Eközben az Európai Bizottság a 7-es cikk szerint eljárás folytatását javasolta a két országgal szemben.
Makro / Külgazdaság Jövő héten már lazíthatnak a magyar Covid-laborban
Wéber Balázs | 2020. november 30. 11:37
Legalábbis egy keveset: ismét kinyithatnak az iskolák és a nem létfontosságú üzletek, miután az új fertőzések száma két hete csökken. Végleges döntés szerdán várható.
Makro / Külgazdaság Megtudtuk a német kormánytól, mit gondol Orbán Viktor vétójáról
Wéber Balázs | 2020. november 27. 13:48
A német kormány egyik szóvivője a Privátbankár.hu-nak megerősítette: Angela Merkel szerint az ősszel elfogadott jogállamisági mechanizmus nagyon jó kompromisszum. A magyar és a lengyel kormány múlt héten a mechanizmus miatt vétózta meg az uniós költségvetési csomagot, és továbbra is elutasítja azt.
Makro / Külgazdaság Vírusválság: újabb gigahitelt vesz fel a német állam
Wéber Balázs | 2020. november 27. 10:09
A 180 milliárd eurós hitel a második legnagyobb kölcsön a köztársaság történetében. A legnagyobbat szintén a vírusválság miatt vette fel a német állam. 
Makro / Külgazdaság A karácsonyt is korlátozzák a Covid miatt Németországban
Wéber Balázs | 2020. november 26. 11:06
A német kormány a magánjellegű eseményeknél is tovább szigorít: maximum tízen találkozhatnak majd (plusz gyerekek) a karácsonyi ünnepek idején.
Makro / Külgazdaság Üzent von der Leyen Orbán Viktornak: vissza kell vonni a vétót
Wéber Balázs | 2020. november 25. 15:06
Az EP-képviselőcsoportok vezetői szintén azt mondták, hogy Magyarország és Lengyelország a vétó helyett vigye bíróság elé a jogállamiság kérdését.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír: itthon már laposodik a járványgörbe
Wéber Balázs | 2020. november 25. 13:09
Ugyanakkor az elhunytak napi száma továbbra is magas.
Friss
hírlevél