<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Wéber Balázs

Wéber Balázs cikkei

Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Makro / Külgazdaság Nem kell a pánik: nem döntötte be Európát az omikron
Wéber Balázs | 2022. január 21. 05:28
Bár az omikron soha nem látott csúcsokra lökte az új koronavírus-fertőzöttek számát sok európai országban, a kórházban kezeltek és az áldozatok száma stagnált vagy csak relatív kis mértékben emelkedett – derül ki körképünkből. A britek már túl is vannak a csúcson, és hamarosan feloldják a megmaradt korlátozásokat. Az óvatosság persze továbbra is ajánlott, ugyanakkor paradigmaváltás jöhet a válságkezelésben: a koronavírus a jövőben egy lehet a többi vírus közül.   
Makro / Külgazdaság Az új EP-elnökkel is meggyűlhet a baja az Orbán-kormánynak
Wéber Balázs | 2022. január 18. 15:47
Néppárti elnököt választottak ma az Európai Parlament élére. Roberta Metsola megválasztása gyakorlatilag egy 2019-es alku eredménye. Vezetésével az EP várhatóan ugyanolyan kritikus lesz az Orbán-kormánnyal szemben, mint eddig volt. Győri Enikő fideszes EP-képviselő ugyanakkor békülékeny hangnemet ütött meg az új elnökkel szemben.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Félig fellélegezhetnek a szputnyikosok: jó hír jött az orosz vakcináról
Wéber Balázs | 2022. január 16. 17:35
A Szputnyik az omikronnal szemben is hatékony az oroszok szerint. Az uniós gyógyszerügynökségtől ugyanakkor továbbra sem kapott engedélyt.
Makro / Külgazdaság Újabb ország készül fordulatra a Covid-válságkezelésben
Wéber Balázs | 2022. január 16. 06:43
Spanyolország Európa egyik legszigorúbb karanténját alkalmazta a koronavírus-járvány kezdetén, most viszont alapvető fordulatra készül: az ötödik hullám után már csak influenzaként kezelné a Covidot. Emögött a rekordmagas átoltottság és a járvány veszélyességének csökkenése mellett gyakorlati okok állnak: az állandó karanténok például megbéníthatják a munkavégzést.
Makro / Külgazdaság Ezt a magyar várost tényleg bevették az oroszok
Wéber Balázs | 2022. január 15. 06:41
Hévíz év elején csendes, de korántsem halott – az oroszok többen vannak, mint gondolnánk. A város tiszta és csili-vili, az árak kicsit elszálltak, de cserében érezzük, hogy jó helyen vagyunk. Helyszíni riport Magyarország második legnépszerűbb turistacélpontjából.
Makro / Külgazdaság Hosszabb lesz a magyar árstop a szerbnél, de a kenyér nincs benne
Wéber Balázs | 2022. január 13. 18:36
Déli szomszédunk tavaly év végén rögzítette az alapvető élelmiszerek árát, miután nyolc éves csúcsra szökött az infláció. Szerbiában jövő áprilisban tartanak választásokat – csakúgy, mint itthon. A magyar kormány tehát a szerb példát követte – néhány apróbb különbséggel.   
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat jöhet a Covid-válságkezelésben
Wéber Balázs | 2022. január 9. 06:07
Paradigmaváltás körvonalazódik a Covid-járvány elleni küzdelemben: míg eddig a fertőzés elkerülése volt a fő cél, a jövőben a hatóságok engedhetik nagyobb csoportok, főleg az oltottak átfertőződését. A koronavírus legújabb variánsa, az omikron ugyanis kevésbé veszélyes a korábbi verzióknál az eddigi tapasztalatok szerint.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: így randevúztak egymással Európa urai
Wéber Balázs | 2022. január 7. 11:46
A „találkára” – hol máshol – Párizsban került sor.
Makro / Külgazdaság Jó hír a svéd modellről: nem ugrott meg a halálozás a Covid miatt
Wéber Balázs | 2022. január 6. 14:33
Svédország karanténmentes maradt a koronavírus-járvány alatt, mégsem ugrott meg a teljes halálozási mutatója egy friss statisztika szerint. A Covid-halálesetek száma lakosságszámra vetítve ugyan magasabb a többi skandináv államénál, de elmarad az uniós átlagtól. Ráadásul a svédek normális keretek között tartották fenn az életet, ami jót tesz a társadalomnak és a gazdaságnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor és szövetségesei: vízválasztó választások jönnek világszerte
Wéber Balázs | 2022. január 6. 05:55
Hatalomra kerül-e Marine Le Pen Franciaországban, kormányon marad-e Janez Jansa Szlovéniában és Jair Bolsonaro Brazíliában?  Összegyűjtöttük, hol tartanak elnök- vagy parlamenti választásokat idén Magyarországon kívül, és hogyan érinthetik ezek az Orbán-kormányt.  
Makro / Külgazdaság Covid: mégis utazhatunk Janssen-vakcinával Ausztriába
Wéber Balázs | 2022. január 5. 05:19
Hétfőtől Ausztriában már nem fogadják el az egydózisú Janssen-vakcinát az oltási igazolványhoz, érvényességének megőrzéséhez újabb oltásra van szükség. Jó hír azonban, hogy ez – a korábbi sajtóhírekkel ellentétben – a beutazást nem érinti: Magyarországról és Európa nagy részéről továbbra is ugyanúgy léphetjük át a határt Janssen-oltással, mint korábban. A beutazási szabályok ugyanis nem változtak egy osztrák kormányzati honlapon elérhető tájékoztatás szerint.
Makro / Külgazdaság A nap képe: kórházi ágyáról üzent Orbán Viktor messzi szövetségese
Wéber Balázs | 2022. január 4. 12:38
A brazil elnök azt üzente, hogy jól van.
Makro / Külgazdaság Hirtelen kórházba került Orbán Viktor távoli szövetségese
Wéber Balázs | 2022. január 3. 14:53
Jair Bolsonarót erős alhasi fájdalmakkal szállították kórházba Sao Paulóban.
Makro / Külgazdaság Van olyan ország, ahol tilos diszkriminálni az oltatlanokat
Wéber Balázs | 2021. december 31. 05:31
Megosztja a világot a Covid elleni kötelező oltás kérdése: míg Európában több ország is tervezi annak általánossá tételét, egyes szakmákban pedig sok ország már kötelezővé is tette azt, Japánban mindig az egyénre bízzák a döntést, és tiltják az oltatlanok hátrányos megkülönböztetését. Egyes szakértők szerint az általános kötelezővé tétel az utolsó eszköz lehet abban az esetben, ha az alacsony átoltottság túl nagy károkkal fenyeget.
Makro / Külgazdaság Elhibázott bevándorlás-politika: tabukat döntött le a dán belügyminiszter
Wéber Balázs | 2021. december 30. 18:01
Kaare Dybvad Bek szerint a kontroll nélküli migráció és az erős jóléti állam kizárja egymást, a túl nyitott bevándorlás-politika veszélyezteti a társadalmi összetartást, és főleg a szegény környékek lakói szenvednek miatta. Szakértők szerint a szociáldemokrata dán kormány szigorú bevándorláspolitikája miatt is sikeres, amivel vissza tudta szerezni a munkások szavazatait.
Makro / Külgazdaság Kancellárból menedzser: Sebastian Kurz tündöklése és rejtélyes bukása
Wéber Balázs | 2021. december 29. 05:29
Sebastian Kurz anno csodagyerekként robbant be az osztrák közéletbe, 31 évesen már kancellárrá „koronázták”. Karrierje azonban idén meglepő hirtelenséggel, néhány hónap alatt romba dőlt: visszavonult a politikától, és jövőre már a Szilícium-völgyben lesz topmenedzser. Mi történt, és valóban végleges-e a búcsú?   
Makro / Külgazdaság Covid: veszélyes út lehet a mindenkinek kötelező oltás
Wéber Balázs | 2021. december 23. 06:07
Magyarországon valószínűleg nem teszik általánosan kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást. Németországban jövőre bevezetnék, de a társadalmi-politikai ellenállás miatt korántsem biztos, hogy ez meg fog történni. A Német Etikai Tanács mélyen megosztott, a tartományi belügyminiszterek pedig a tüntetések eszkalálódásától tartanak. Megnéztük, mi szól a kötelezővé tétel mellett, és mi ellene.
Makro / Külgazdaság Szívinfarktus Covid-oltás után? Mutatjuk, mekkora a kockázat
Wéber Balázs | 2021. december 21. 17:48
Egyes Covid elleni oltások nagyon ritkán, de okozhatnak súlyos vagy akár halálos szövődményeket – például agyi vénás trombózist vagy szívizomgyulladást –, szakértők szerint ugyanakkor a koronavírus jelentette rizikó ennél jóval nagyobb. Egy friss tanulmány szerint 100 ezer beoltott közül átlagban egynél lép fel szívinfarktus a vakcina felvételét követően. Covid-fertőzés után viszont 25 plusz infarktust regisztráltak. Persze vannak még sötét foltok.
Makro / Külgazdaság Orbán-Putyin találkozó lesz jövő év elején
Wéber Balázs | 2021. december 21. 11:42
Ezt a magyar miniszterelnök árulta el a mai Kormányinfón.    
Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormány és a német cégek: marad a szimbiózis
Wéber Balázs | 2021. december 21. 05:47
Berlin szemmel tartja a magyarországi német vállalatok érdekeit, de nem ez dönti el a Magyarországgal kapcsolatos politikát. Az általunk megkérdezett elemzők, gazdasági szereplők és diplomaták úgy látják, az új, baloldali–liberális kormány kritikusabb lesz elődjénél az Orbán-kormánnyal szemben, de a gazdasági kapcsolatok nincsenek veszélyben. Amíg EU-tagok vagyunk, és megy az üzlet, maradnak a német cégek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ő lehet Merkel valódi utóda
Wéber Balázs | 2021. december 20. 09:03
Angela Merkel már 2018-ban leköszönt a CDU éléről, méltó utódját azóta is keresik. Most újabb jelentkező van a nem kis feladatra.
Makro / Külgazdaság Macron is, Orbán is örülhet a budapesti vizit után
Wéber Balázs | 2021. december 14. 15:05
Emmanuel Macron ugyan szóvá tette jogállamisági aggályait tegnapi látogatása során, és meglebegtette az EU-pénzek elzárásának lehetőségét, ugyanakkor gesztusokat is tett Orbán Viktornak, összességében pedig békülékeny hangnemet ütött meg. A vizittel mindketten jól jártak: Emmanuel Macron potenciális szövetségeseket szerzett a francia uniós elnökség előtt, Orbán Viktor pedig újabb uniós nagyágyúval „legitimáltatta magát”.
Makro / Külgazdaság A nap képe: nagyvadat fogott ma Orbán Viktor
Wéber Balázs | 2021. december 13. 15:30
A magyar miniszterelnök a francia elnököt látja vendégül Budapesten a V4-csúcs keretében.
Makro / Külgazdaság Mumusból szövetséges: ezért jött Budapestre Emmanuel Macron
Wéber Balázs | 2021. december 13. 13:03
A francia elnök részvétele a budapesti V4-csúcson mindkét fél számára előnyös: Emmanuel Macron szövetségeseket szerezhet a francia uniós elnökség előtt, Orbán Viktor pedig elmondhatja magáról, hogy újabb uniós „nagyvadat” sikerült Magyarországra csábítania.     
Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a két férfi irányítja mostantól Európát
Wéber Balázs | 2021. december 11. 14:08
A Merkel-Macron tengely már a múlté, most a Scholz-Macron páros veszi át a kormányrudat az EU-ban.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a csinos nő szorongathatja meg Orbán Viktort
Wéber Balázs | 2021. december 9. 15:41
Ha Annalena Baerbock a külpolitikában is nagy spíler, akkor megizzaszthatja a magyar kormányt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: emlékezetes búcsút vett Angela Merkel
Wéber Balázs | 2021. december 8. 17:57
Ami elkezdődik, az egyszer általában véget is ér.  
Makro / Külgazdaság Covid-lázadásokra készül Németország
Wéber Balázs | 2021. december 8. 05:12
A kötelező oltás és a korlátozások elleni tüntetések eszkalálódásától tart számos német tartomány belügyminisztere az újabb szigorítások miatt. A Covid elleni oltás kötelezővé tételéről egyes intézményekben még a héten dönthetnek, jövő év elején pedig az egész felnőtt lakosságra kiterjeszthetik az intézkedést. Eközben a negyedik hullám visszaszorulóban van: a koronavírusos fertőzöttek és elhunytak száma is csökken.
Makro / Külgazdaság A nap képe: 16 év után új korszak kezdődik Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 7. 10:38
Ma reggel aláírták a koalíciós szerződést. 
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott az Orbán-kormány, veszélyben az uniós források
Wéber Balázs | 2021. december 2. 16:55
Az európai bíróság főtanácsnoka szerint a jogállamisági mechanizmus nem sért uniós jogot. Ha a bíróság ítélete is megerősíti ezt az álláspontot, akkor nagy az esély arra, hogy Magyarország és Lengyelország ellen is megindul az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő eljárás.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: megszenvedik a diákok a Covid-karantént
Wéber Balázs | 2021. december 2. 06:07
Rosszul járnak a tanulók a koronavírus-járvány miatti digitális oktatással, derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Kevésbé hatékonyan tanulnak, nehezebben koncentrálnak és hiányoznak a társas kapcsolatok. Egyes szakértők hosszútávon katasztrofális hatásoktól tartanak. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint fásultabbak, nehezebben tanulnak a diákok digitális oktatásban, ugyanakkor ez függ az életkortól és a tantárgytól is.
Makro / Külgazdaság Nem kell izgulnunk a szupervariáns miatt az EMA vezére szerint
Wéber Balázs | 2021. november 30. 12:22
Az Európai Gyógyszerügynökség vezetője szerint a jelenlegi vakcinák is megvédenek a koronavírus legújabb mutánsa, az omikron ellen. Ha pedig mégis szükségessé válik, 3-4 hónap alatt jóvá tudják hagyni a módosított oltóanyagokat. A Moderna vakcinagyártó főnöke eközben azt mondta: a jelenlegi oltóanyagok kevésbé lehetnek hatékonyak az új variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Emelik a minimálbért, legalizálják a marihuánát – ezt hozza az új német kormány
Wéber Balázs | 2021. november 25. 18:19
Óránként 12 eurós minimálbér, zöld energiaboom, szociális lakásdömping, kannabisz-legalizálás. A többi közt ezt tartalmazza az a koalíciós szerződés, amelyet tegnap mutattak be az új német kormány tagjai, a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok. Az Orbán-kormány erősödő kritikára számíthat – a külügyminiszteri tárcát a Zöldek kapják.
Makro / Külgazdaság Levelet kapott az Orbán-kormány: tényleg elzárhatják az uniós pénzcsapokat
Wéber Balázs | 2021. november 23. 11:07
Az Európai Bizottság megkezdte Magyarországgal és Lengyelországgal szemben a jogállamisági mechanizmus előkészítését, amely végső esetben az uniós pénzek befagyasztásával járhat. Ráadásul a két ország idén valószínűleg már nem jut hozzá a Helyreállítási  Alap forrásaihoz.
Makro / Külgazdaság Durva korlátozások nélkül is legyőzték a negyedik hullámot
Wéber Balázs | 2021. november 21. 06:07
Izrael annak ellenére is meg tudta törni a Covid-járvány újabb hullámát, hogy most nem vezette be a korábbi korlátozásokat: nem volt országos karantén, nem zárták be az iskolákat és az üzleteket, nem tiltották be a kulturális rendezvényeket. Helyi szakértők szerint a siker kulcsa a harmadik oltás kiterjesztése a felnőtt lakosságra. A zsidó államban sokáig jelentősen korlátozták az oltatlanok életét, de mára ez a szabályozás is enyhült.
Makro / Külgazdaság A nap képe: romantikus migránskaraván közelít a határhoz
Wéber Balázs | 2021. november 18. 12:25
Egy kamion tetején utazni száz másik emberrel aligha kényelmes, de kétségkívül menő. Migráció, kicsit másképp.
Makro / Külgazdaság Valódi párbeszédet követelnek a járványkezelésről magyar értelmiségiek
Wéber Balázs | 2021. november 17. 11:10
Senki sem az igazság egyedüli birtokosa, itt az ideje új mederbe terelni a párbeszédet a járványkezelésről, írják kiáltványukban. 
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: ennyiből gazdálkodhat az EU jövőre
Wéber Balázs | 2021. november 16. 10:32
Az Európai Parlament (EP) és az uniós tagállamok megállapodtak a jövő évi költségvetés tervezetéről.
Makro / Külgazdaság Covid: felejtsük el a karantént, pörgessük fel az oltásokat
Wéber Balázs | 2021. november 13. 15:15
Újabb lezárások helyett a harmadik oltások felpörgetését javasolja egy müncheni infektológus a koronavírus-járvány újabb hullámának letörésére. Christoph Spinner szerint a 2G-szabály alkalmazása is visszafoghatja a pandémiát. Németországban egyelőre nincsenek újabb országos korlátozások, egyes tartományok ugyanakkor szigorítanak – elsősorban az oltatlanok élete válik nehezebbé.
Makro / Külgazdaság Nincs kegyelem az oltatlanoknak: egymás után szigorítanak a német tartományok
Wéber Balázs | 2021. november 9. 15:48
Németországban szövetségi szinten nincs újabb korlátozás a koronavírus-járvány miatt, a kormány inkább a harmadik oltások és a tesztelések felpörgetésével törné le a negyedik hullámot. Egyes tartományok viszont járványhelyzettől függően szigorítanak: Bajorországban az oltatlanok mától még negatív teszttel sem járhatnak például színházba, moziba vagy edzőterembe. Az oltatlanokat sújtó korlátozásokat vezetett be Szászország is, és más tartományok is készülnek erre.
Makro / Külgazdaság Kiderült, hol a legdrágább az áram az EU-ban – mutatjuk, hol áll Magyarország
Wéber Balázs | 2021. november 8. 13:07
Csehországban, Romániában és Németországban kerül a legtöbbe az áram az EU-ban vásárlóerő-paritáson számítva. Magyarország a 22. helyet foglalja el a rangsorban – azaz csak öt uniós országban olcsóbb az áram, mint itthon. Az energiadrágulást ugyanakkor mi is megérezzük a cégek áthárító politikája miatt.
Makro / Külgazdaság Covid: nagyon meglepő dolog történik Németországban
Wéber Balázs | 2021. október 31. 06:14
A németeknél most lényegesen több az új Covid-fertőzött és Covid-halott egy évvel ezelőtthöz képest annak ellenére, hogy a lakosság kétharmada már be van oltva. A paradoxnak tűnő helyzetnek két oka van német szakértők szerint: a Delta-variáns és az oltatlanok. A leendő kormánypártok szerint ugyanakkor nincs szükség újabb karanténra, a járványügyi vészhelyzetet pedig hamarosan meg lehet szüntetni.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Lengyel kormányfő: nem fenyeget a Polexit, de megvédjük a jogainkat
Wéber Balázs | 2021. október 26. 05:33
A lengyelek túlnyomó többsége EU-tag szeretne maradni, a kilépés veszélye nem áll fenn, mondta egy lapinterjúban Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: minden lehetséges eszközzel megvédik majd a jogaikat, ha az Európai Bizottság visszatartja a nekik járó pénzeket. Brüsszel egyelőre sem Lengyelországgal, sem Magyarországgal szemben nem indítja meg az uniós források befagyasztását lehetővé tévő jogállamisági eljárást, a Helyreállítási Alap forrásait azonban már visszatartja. Az Európai Parlament még keményebb fellépést követel, és perrel fenyegeti a bizottságot.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló