<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Wéber Balázs

Wéber Balázs cikkei

Szubjektív Az ország, ahol elfogy a benzin útközben, de ez senkit sem izgat
Wéber Balázs | 2022. július 2. 05:48
„A percekből órák lettek, és mi csak üldögéltünk békésen egy autóút szélén a nagy, kék argentin ég alatt, 12 ezer kilométerre Magyarországtól." Világjáró néven új rovatot indított lapunk, amelyben elmeséljük, mit láttunk mi a nagyvilágban. Ezúttal kollégánk, Wéber Balázs írását olvashatják Argentínáról és Uruguayról.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság A nap képe: dermesztő képet készítettek Putyinról
Wéber Balázs | 2022. június 27. 14:46
Minket kicsit kirázott a hideg.
Makro / Külgazdaság „Feszült a helyzet” – négyszeres gázszámla fenyegeti a németeket
Wéber Balázs | 2022. június 27. 05:35
Az orosz gázszállítások csökkenése miatt további jelentős energiadrágulás várható Németországban, amit a szolgáltatók teljes egészében átháríthatnak a fogyasztókra. Szakértők szerint a gázszámla duplázódása biztos, de négyszeres növekedés sem zárható ki. A német kormány főleg a szegényeket segíti, ugyanakkor egy kérése mindenkihez van: spórolj az energiával! Az alkancellár pedig igyekszik jó példával előjárni.  
Makro / Külgazdaság Hátradőlhet az Orbán-kormány: lekerült a napirendről a teljes olajembargó
Wéber Balázs | 2022. június 23. 05:46
Ukrajna és Moldova EU-tagjelöltsége, Ukrajna uniós támogatása, horvátországi euróbevezetés – ezek lesznek a ma kezdődő EU-csúcs fő hivatalos témái. Az Oroszország elleni olajembargó ezúttal nincs a napirendi pontok között, és legközelebb csak októberben kerülhet terítékre – a Magyarországra is vonatkozó mentesség az importtilalom alól tehát egyelőre nincs veszélyben.
Makro / Külgazdaság A nap képe: hatalmasat futott Novák Katalin Rigában
Wéber Balázs | 2022. június 20. 16:16
A kormány running manje kétségkívül Szijjártó Péter, de most a köztársasági elnök is megpróbál a nyomába érni.
Makro / Külgazdaság Földrengés a francia választásokon – ennek most örülhet Orbán Viktor
Wéber Balázs | 2022. június 20. 12:46
Óriásit erősödött a radikális bal- és jobboldal a francia választásokon, miközben Emmanuel Macron pártja elvesztette többségét. A legnagyobb ellenzéki erő de facto annak a Marine Le Pennek a pártja lett, aki jó kapcsolatokat ápol a magyar kormányfővel.
Makro / Külgazdaság Még hosszú út vezet Ukrajna EU-tagságáig
Wéber Balázs | 2022. június 18. 05:59
Az Európai Bizottság szerint Ukrajna és Moldova EU-tagjelölt lehet többek között azzal a feltétellel, hogy sokat tesz majd a korrupció ellen és a jogállamiság erősítéséért. A döntést a tagjelöltségről az Európai Tanács hozza majd meg a jövő héten. A Bizottság kiállása Ukrajna mellett egyben üzenet Moszkvának, a tagságig viszont még hosszú út vezet – már ha egyáltalán megvalósul valaha.
Makro / Külgazdaság A nap képe: aranyáron mérik a lángost a budapesti strandon
Wéber Balázs | 2022. június 17. 11:48
A lángoson nincs ársapka, ára az eget verdesi – legalábbis a fővárosban.
Makro / Külgazdaság "Készüljünk a gázhiányra" – Putyin tekert egyet a gázcsapon
Wéber Balázs | 2022. június 17. 05:36
Moszkva számos uniós tagország esetében csökkentette a gázszállításokat a héten technikai okokra hivatkozva. A németek szerint el kell kezdeni a felkészülést az esetleges gázhiányra. Az EU még rá van szorulva az orosz gázra, a szénre és a nem vezetéken érkező olajra ugyanakkor embargót vet ki.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Szalai Ádám eksztázisa a 4:0 után
Wéber Balázs | 2022. június 15. 11:27
A magyar labdarúgó-válogatott kétségkívül történelmi győzelmet aratott az angol tizenegy felett tegnap este idegenben. Természetesen az ünneplés sem maradhatott el.  
Makro / Külgazdaság Kemény üzenet Putyinnak: EU-tagjelöltté tenné Brüsszel Ukrajnát
Wéber Balázs | 2022. június 14. 16:56
Bár az Európai Bizottság a héten valószínűleg az EU-tagjelölt státus megadását javasolja Ukrajna számára, az Európai Tanács még nem egységes a kérdésben. A pártolók szerint a státus megadása erkölcsi kérdés, a kétkedők szerint viszont az ország túl korrupt, és nem szabad vele kivételezni. A lapunk által megkérdezett szakértő úgy véli: Ukrajna akár évtizedeket is várhat a tagságra, de ettől még jól járhat Brüsszellel.
Makro / Külgazdaság Brutális összeget fizetett ki az EU Moszkvának a háború kezdete óta
Wéber Balázs | 2022. június 13. 09:16
Mintegy 57 milliárd euróba kerültek az orosz fosszilis energiahordozók az uniós tagállamoknak az elmúlt 100 napban.
Makro / Külgazdaság "Putyin levált a valóságról" – megszólalt egy volt KGB-ügynök
Wéber Balázs | 2022. június 10. 05:15
Vlagyimir Putyin megnyerhet ugyan néhány csatát, de egész Ukrajnát nem fogja elfoglalni, mondta egy interjúban Szergej Jirnov. Az egykori KGB-ügynök szerint az orosz elnök izolálódott a Kremlben, és egy virtuális valóságban él. Szakértők szerint Kelet-Ukrajnában a harcok elhúzódhatnak, de a háború kiterjedése nem valószínű.
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel: nem ússza meg Magyarország az olajembargót
Wéber Balázs | 2022. június 8. 12:36
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint az embargót a vezetékes szállításra is ki fogják terjeszteni, „amilyen gyorsan csak lehetséges”. Eközben Manfred Weber, a Néppárt elnöke „őrült fickónak” nevezte Orbán Viktort, aki szerinte zsarolta az EU-t az olajembargó elleni vétóval.
Makro / Külgazdaság A nap képe: felbukkant Angela Merkel és fontos dolgokról beszélt
Wéber Balázs | 2022. június 8. 10:48
Az exkancellár az elmúlt fél évben eltűnt a nyilvánosság elől, most azonban ismét színre lépett.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sem bánja, hogy székében marad Boris Johnson
Wéber Balázs | 2022. június 7. 16:43
Fontos csatát nyert tegnap este Boris Johnson a Konzervatív Pártban, de még nem dőlhet hátra. A brit miniszterelnök hatalmon maradása jó hír a magyar kormánynak, igaz, komolyabb hasznot ezután sem remélhet tőle – London tartja a három lépés távolságot.
Makro / Külgazdaság Brutális energiaár-robbanás: sok évtizedes csúcsok dőlnek meg Németországban
Wéber Balázs | 2022. június 4. 05:51
Az importált kőolaj ára a duplájára, a földgázé és a kőszéné pedig több mint a triplájára nőtt Németországban egy év alatt friss statisztikák szerint. A tankolás 1,5-szer drágább tavalyhoz képest, a háztartások energiaköltségei pedig 80 százalékkal nőttek. A német kormány azonban – a magyarral ellentétben – nem akar mindenkit megvédeni az égbe szökő áraktól. Ehelyett a szociálisan rászorulókat támogatja, valamint egyszeri juttatásokkal és adókönnyítésekkel mérsékli az egyre súlyosabb terheket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: sokkoló performansz Moszkvában Putyin háborúja ellen
Wéber Balázs | 2022. június 1. 13:10
Az orosz külügyminisztérium előtt tiltakoztak, a rendőrségen kötöttek ki.
Makro / Külgazdaság "Brüsszel megadta magát Orbán Viktornak" – túszejtéssel győzött a kormányfő embargó-ügyben
Wéber Balázs | 2022. május 31. 12:46
Lesz uniós kőolajembargó, de az nem lesz teljeskörű. Vezetéken továbbra is jöhet az orosz olaj az EU-ba, tehát Magyarország is változatlanul importálhatja azt, legalábbis egyelőre. Nemzetközi értékelések szerint Brüsszel engedett a magyar kormánynak a vétó ejtéséért cserébe, de év végéig még így is sikerül betiltania az orosz olajimport mintegy 90 százalékát.
Makro / Külgazdaság A hadsereg vagy a rák buktathatja meg Putyint
Wéber Balázs | 2022. május 29. 05:45
Nem reális, hogy Oroszországban népfelkelés tör ki Vlagyimir Putyin ellen a közeljövőben, véli Németország volt moszkvai nagykövete. Rüdiger von Fritsch szerint az orosz elnököt a hadsereg vezetői buktathatják meg, amennyiben úgy látják, hogy az ukrajnai háború túl nagy károkat okoz az országnak. Rácz András szakértő szerint ugyanakkor Oroszországban családostul bele lehet halni egy puccsba, ezért valószínűbb egy "menedzselt átmenet". De az is lehet, hogy Putyin egyszer csak eltűnik majd egy szanatóriumban.
Makro / Külgazdaság Régi fegyverhez nyúlt Orbán Viktor – külföldi visszhang
Wéber Balázs | 2022. május 26. 14:02
Egyelőre nem vert túl nagy hullámokat határainkon túl, hogy a magyar kormány ismét különadókat vezetne be a nagy cégekre és bankokra a rezsicsökkentés és a hadseregfejlesztés finanszírozása érdekében. A bejelentésről beszámoló külföldi lapok arra azért emlékeztetnek, hogy az Orbán-kormány 2010 után is bevetette már ezt a fegyvert a költségvetés stabilizálása céljából, és most ismét így konszolidálja a büdzsét, valamint kerüli el a magánszemélyek adóemelését. Megjegyzik azt is, hogy az elsöprő választási győzelmet nagy osztogatás előzte meg.
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság A nap képe: megtaláltuk Magyarország legolcsóbb lángosát
Wéber Balázs | 2022. május 22. 13:31
Természetesen nem Budapesten. És nem is a Balatonon.   
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság A nap képe: összeállt Putyin csapata, a keleti NATO
Wéber Balázs | 2022. május 17. 16:01
A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete Moszkvában ülésezett. Putyin belenyugodni látszik abba, hogy a NATO északon is terjeszkedik – amíg nem a hátsókertjében teszi, együtt tud vele élni.
Makro / Külgazdaság Nem enged a vétóból Magyarország, heteket csúszhat az olajembargó terve
Wéber Balázs | 2022. május 17. 11:34
Patthelyzet alakult ki az Oroszország elleni olajembargó ügyében. Diplomaták most a május végi  EU-csúcstól várnak áttörést – de korántsem biztos, hogy lesz.
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság A nap képe: vagizós fotóval ünnepel az Orbán-kormány régi-új minisztere
Wéber Balázs | 2022. május 13. 18:36
Orbán Viktor keretet hirdetett, Szijjártó Péter pedig örül, hogy benne marad a csapatban.
Makro / Külgazdaság Olajembargó: nő a feszültség Brüsszelben a magyar vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 12. 13:33
Számos uniós országnak nem tetszik, hogy Brüsszel anyagi kompenzációval bírná rá Magyarországot az Oroszország elleni olajembargó megszavazására. Az Európai Bizottság ma közölte: a tárgyalások jelenleg is folynak. Brüsszel "praktikus megoldásokat" próbál találni a magyar kormány által jelzett problémákra.
Makro / Külgazdaság Pénzt kínál Brüsszel az Orbán-kormánynak, ha eláll a vétótól
Wéber Balázs | 2022. május 11. 09:31
Anyagilag kompenzálja majd az Európai Bizottság Magyarországot, ha a kormány nem vétózza meg az uniós embargót az orosz kőolajimportra.
Makro / Külgazdaság Üres kézzel távozott von der Leyen – az Orbán-kormányon bukhat az olajembargó
Wéber Balázs | 2022. május 10. 14:09
Míg Szlovákia, Csehország és Bulgária 2-3 éves haladékot kér Brüsszeltől az Oroszország elleni olajembargó bevezetésére, addig a magyar kormány minimum öt éves felmentést szeretne – sőt, több jel arra utal, hogy hosszútávon sem akar lemondani az orosz olajról. Bár a tegnapi von der Leyen-Orbán találkozó nem volt haszontalan, egyezség továbbra sincs.
Makro / Külgazdaság Nem borított asztalt Putyin, de tett néhány fontos utalást
Wéber Balázs | 2022. május 9. 17:16
A nyugati várakozásokkal ellentétben az orosz elnök nem tett nagy bejelentést a mai katonai díszszemlén. Közvetve elismerte ugyanakkor az orosz hadsereg veszteségeit, és már nem speciális hadműveletről beszélt. Nem helyezte kilátásba a harcok befejezését, de azok kiterjesztését sem. A „speciális hadművelet”-ből elhúzódó háború lehet, ami azonban Ukrajnára korlátozódhat.
Makro / Külgazdaság Nagy pofont kapott a német baloldal, kilőtt a CDU – fordulat közeleg?
Wéber Balázs | 2022. május 9. 12:14
Vasárnap Schleswig-Holsteinben a kereszténydemokraták tönkreverték a szociáldemokratákat. A CDU elsöprő győzelme elsősorban helyi siker, ugyanakkor a párt országosan is erősödik, amióta Friedrich Merz átvette az irányítását.
Makro / Külgazdaság Tehetetlen lehet Putyin a svéd-finn NATO-belépéssel szemben
Wéber Balázs | 2022. május 7. 15:32
Svédország és Finnország belépése az észak-atlanti szövetségbe „sima ügy”, akár már idén megtörténhet, Moszkva pedig nem tudja azt megakadályozni, vélik hazai szakértők. A két északi ország már eddig is összefonódott a NATO-val, így csatlakozásuk inkább szimbolikus jelentőségű lenne. A semlegesség feladását ugyanakkor aggályok is övezik: a svédek a történelmi szerepüket féltik, a finnek egy része pedig attól tart, hogy a NATO nem védené meg a több mint ezer kilométeres finn-orosz határt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ő lehet Vlagyimir Putyin utóda
Wéber Balázs | 2022. május 3. 16:33
Ha az orosz elnök valóban kezelésre szorul, ideiglenesen a keményvonalas Nyikolaj Patrusev veheti át Oroszország vezetését.
Makro / Külgazdaság “Magyarország keményen játszik” – felvizezett olajembargóról dönthetnek ma Brüsszelben
Wéber Balázs | 2022. május 3. 14:47
Ma szavaz az Európai Bizottság az Oroszország elleni szankciók hatodik köréről, amely valószínűleg komolyan érinti majd az olajimportot is. Magyarország és Szlovákia egyelőre blokkolja a teljes olajembargót, ugyanakkor kompromisszum körvonalazódik a kérdésben.
Makro / Külgazdaság "Az atomháború gyakorlatilag kizárt" – az ukrán krízisről kérdeztük Rácz Andrást
Wéber Balázs | 2022. április 29. 17:16
Szinte nulla az esélye annak, hogy atomháború tör ki a NATO és Oroszország között, jelentette ki Rácz András lapcsoportunk rendezvényén, a Klasszis Klubban. Az Oroszország-szakértő szerint Moszkva a NATO területét nem fogja támadni, Magyarország a szövetség tagjaként katonailag biztonságban van. Szerinte Ukrajna fenn fog maradni, ugyanakkor valószínűleg további területi veszteségeket szenved majd el. A beszélgetésben szó esik még Putyin céljairól és elmeállapotáról, a háborús bűnökről, egy esetleges puccsról, a svéd-finn NATO-közeledésről és a hosszútávú orosz-ukrán jövőről is.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: Berlinből is üzentek az Orbán-kormánynak
Wéber Balázs | 2022. április 27. 18:01
A német Európa-ügyi államtitkár helyesnek tartja, hogy Brüsszel megindította a jogállamisági eljárást Magyarország ellen.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós pénzek veszélyben: megindult a jogállamisági mechanizmus Magyarország ellen
Wéber Balázs | 2022. április 27. 13:17
Ursula von der Leyen már a választások után jelezte, hogy megindítják az eljárást. Ez most bekövetkezett. Végső esetben újabb uniós forrásoktól eshet el Magyarország.          
Makro / Külgazdaság "Totális őrültség" – ezt mondják az oroszok az atomháborúról
Wéber Balázs | 2022. április 26. 17:06
Miközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már arról beszél, hogy számottevő veszélye van egy nukleáris összecsapásnak, az orosz átlagemberek őrültségnek tartják az atomháborút.
Makro / Külgazdaság Atomháború: valós veszély vagy riogatás? Rácz András Klasszis Klubunk következő vendége
Wéber Balázs | 2022. április 26. 14:31
Csütörtöki rendezvényünk témája az orosz-ukrán háború, vendégünk Dr. Rácz András Oroszország-szakértő. 
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat: német páncélosok harcolhatnak az oroszok ellen
Wéber Balázs | 2022. április 26. 11:34
Németország sokáig habozott az Ukrajnát segítő fegyverszállításokkal, most azonban újabb támogatásról döntött: Gepard típusú páncélosokat szállít majd az ukrán hadseregnek. Eközben a Kreml figyelmeztetett: a nyugati fegyverszállítások miatt reális veszély a harmadik világháború – sőt, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az atomháború kockázata is számottevő.
Makro / Külgazdaság Győzött Macron, pezsgőt bontottak Brüsszelben
Wéber Balázs | 2022. április 25. 09:44
A vártnál is nagyobb fölénnyel nyerte a francia választásokat Macron Le Pen előtt, mégha az antiglobalista politikusasszony néhány apró lépéssel megint közelebb is került az Élysée-palotához. Brüsszel nem leplezett örömmel fogadta az elnök sikerét.
Makro / Külgazdaság Macron és Le Pen között választ Franciaország – Orbán Viktor kinek örülne?
Wéber Balázs | 2022. április 24. 05:59
Emmanuel Macron győzelmét jósolják a közvélemény-kutatások Marine Le Pennel szemben a francia elnökválasztások második fordulójában. Most azonban jóval szorosabb lehet a befutó, mint 2017-ben – a választók negyede még bizonytalan, a részvétel pedig elmaradhat az öt évvel ezelőttitől. Orbán Viktor politikailag egyértelműen Le Penhez áll közelebb, de már bebizonyította, hogy Macronnal is hajlandó szövetkezni, ha érdekei úgy kívánják.
Makro / Külgazdaság A nap képe: valami tényleg nincs rendben Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. április 22. 14:03
Testbeszéde azt sugallja, hogy mentális problémái lehetnek. Mintha egyre inkább elveszne saját világában. Jegyzet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG