BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
Wéber Balázs cikkei

 

Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság A túlélés a tét – súlyos hatással lehet a vírusválság a lelki egészségre
Wéber Balázs | 2020. május 24. 06:07
Olaszországban ötből négy embernek külső segítség kell ahhoz, hogy lelkileg megbirkózzon a koronavírus-járvány következményeivel. Nem csak a bezártság okozott és okoz megterhelést, hanem a létbizonytalanság, a megélhetés elvesztése is. Többen öngyilkosok lettek, ez azonban csak a jéghegy csúcsa.
Makro / Külgazdaság Kellenek a turisták: Horvátország is megnyitja a határokat
Wéber Balázs | 2020. május 22. 09:01
Május végétől a magyarok előtt is teljesen kitárja kapuit Horvátország, a járvány végét azonban még nem hirdeti ki. Tegnap Görögország jelentett be hasonló intézkedést. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: csatát vesztett, de a háborút még megnyerheti Svédország
Wéber Balázs | 2020. május 22. 06:07
A különutas svédek messze vannak a nyájimmunitástól, halálozási rátájuk pedig világviszonylatban is magas. Ugyanakkor le tudták lassítani a járványt, a karantén hiánya pedig hosszútávon pozitív társadalmi, egészségügyi és gazdasági hatásokkal járhat.
Makro / Külgazdaság Még teszt sem kell: júniustól kitárja kapuit Görögország
Wéber Balázs | 2020. május 21. 08:57
Jövő hónap közepétől ismét várja a turistákat Görögország, hogy megmentse a gazdaságát. Globálisan a diagnosztizált fertőzöttek száma átlépte az ötmilliót. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a top 30-ban van Magyarország a globális halálozási listán
Wéber Balázs | 2020. május 20. 16:59
Legalábbis ez derül ki a Financial Times adataiból. Kiolvasható belőlük az is, hogy Európában átlagos, Közép- és Kelet-Európában magas a magyar koronavírusos halálozási ráta, ami egybevág korábbi cikkünk állításával. Az országos szűrővizsgálat eredménye alapján a fertőzöttek valós száma itthon minimum 8-szorosa, maximum 22-szerese lehet a diagnosztizáltak számának.
Makro / Külgazdaság 60 millió embert taszíthat súlyos szegénységbe a koronavírus-válság
Wéber Balázs | 2020. május 20. 09:05
Jelentősen nőhet a mélyszegénység a koronavírus-krízis miatt az ENSZ és a Világbank szerint. Brazíliában először lépte át az ezret a napi halálesetek száma. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Lázadoznak Dél-Amerika szegénynegyedei a karantén miatt
Wéber Balázs | 2020. május 19. 12:34
Latin-Amerika több országában is éhséglázadásokhoz vezet a koronavírus ellenes karantén, a tiltakozásoknak ugyanakkor mélyebb okai is vannak. Mai összefoglalónkban erre a térségre koncentrálunk.
Közérdekű A nap képe: dobbant egyet Budapest szíve
Wéber Balázs | 2020. május 18. 18:35
Természetesen nem vagyunk pláza-fetisiszták, a főváros szíve pedig nagyobb és színesebb egy bevásárlóközpontnál, de mi most itt mértük le, hogy felgyorsult-e Budapest pulzusa az újranyitás napján.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb nyitási hullám indul Európában
Wéber Balázs | 2020. május 18. 08:52
Egyre inkább visszatér az élet a kontinensre: Olaszországban a bárok és a fodrászatok is kinyitnak mától, Spanyolországban nagyobb csoportokban is találkozhatnak emberek, Belgiumban újraindulnak az iskolák. Reggeli összefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Európában átlagos, a régióban magas a magyar halálozási ráta
Wéber Balázs | 2020. május 18. 06:07
Európai szinten a középmezőnyben van Magyarország a koronavírusos halálozások népességen belüli arányát tekintve, közép- és kelet-európai viszonylatban viszont magas ez a mutatója. Régiónkat jóval kevésbé sújtja a járvány, mint Nyugat- és Dél-Európát. A számok alapján Szlovákiában a legjobb, Belgiumban pedig a legrosszabb a helyzet.
Makro / Külgazdaság Durvul a viszony Trump és Kína között a koronavírus miatt
Wéber Balázs | 2020. május 15. 09:14
Az amerikai elnök teljesen megszakítaná a kapcsolatot Kínával a járvány kezelése miatt. Világszerte már több mint 300 ezren hunytak el a vírussal összefüggésben. Reggeli hírösszefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság A véltnél tízszer több koronavírus-fertőzött lehet Spanyolországban is
Wéber Balázs | 2020. május 14. 09:13
Mintegy 2,3 millióan kaphatták el a koronavírust Spanyolországban egy új tanulmány szerint. Ez tízszerese a diagnosztizáltak számának. Korábban hasonló eredményre jutottak más felmérések is.
Makro / Külgazdaság Svédország fenntartotta az életet, de az időseket nem tudta megvédeni
Wéber Balázs | 2020. május 13. 17:13
A különutas svéd kormány nem tudta megóvni az idősotthonok lakóit a koronavírustól, ezért fejlesztési programot indít a körülmények javítására. Ezzel együtt a járvány terjedését úgy lassította, hogy közben nem vezetett be karantént. Ennek pedig számos pozitív hatása lehet.      
Makro / Külgazdaság Szinte eltűntek a bevándorlók Európa határairól a koronavírus miatt
Wéber Balázs | 2020. május 13. 09:04
Rekordalacsonyra csökkent az Európai Unióba illegális úton érkező bevándorlók száma a koronavírus-járvány miatt áprilisban. Világszerte eddig csaknem 300 ezren vesztették életüket a fertőzéssel összefüggésben, 1,5 millióan meggyógyultak. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Az EU-n belül már nyaralhatunk? Fokozatosan megnyitná a határokat Brüsszel
Wéber Balázs | 2020. május 12. 09:11
Fokozatosan feloldaná az Európai Unión belüli utazási korlátozásokat az Európai Bizottság, és hamarosan újraindítaná az európai turizmust. Olaszországban eközben tovább lazítják a karantént.
Makro / Külgazdaság Az idősek között sem nőtt a halálozás a koronavírus idején Bécsben
Wéber Balázs | 2020. május 11. 16:57
A 65 év felettiek körében is a szokásos szinten maradt a halálozások száma a koronavírus-járvány kitörése óta az osztrák fővárosban. Ausztria március közepén vezetett be szigorú korlátozásokat a vírus lassítására. Idén a legtöbb heti halálesetet az influenza idején jegyezték fel.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb lazítási hullám indul Európában
Wéber Balázs | 2020. május 11. 09:11
Mától számos európai ország tovább enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken. Több államban részlegesen az iskolák is kinyitnak. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság A svédeknél nincs karantén, mégis lassul a koronavírus-járvány
Wéber Balázs | 2020. május 7. 17:25
Svédország nem vezetett be karantént a koronavírus miatt, mégis le tudta lassítani a járvány terjedését. Halálozási rátája szomszédainál magasabb, a nagy nyugat- és dél-európai országok többségénél viszont alacsonyabb. Egy helyi magyar szerint a svédek egyre lazábbak, sokan vannak az utcákon.
Makro / Külgazdaság Pearl Harbort emlegeti Trump, és Kínára mutogat
Wéber Balázs | 2020. május 7. 08:56
Az amerikai elnök szerint a koronavírus-járvány súlyosabb támadás Pearl Harbornál és szeptember 11-nél is, Kínának pedig meg kellett volna azt állítania. Németországban kinyithat az összes üzlet, de a lazításnak vannak feltételei. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Kultúra Élet a négy fal között – mit tanulhatunk a hikikomoriktól?
Wéber Balázs | 2020. május 6. 20:01
Nem bírja a több hónapos bezártságot? A japán hikikomorik évekig élnek a külvilágtól elzárva. Egy részük élvezi, hogy a maga ura lehet, újratervezi életét, szabadjára engedi kreativitását. Az izolációnak persze komoly árnyoldalai is vannak.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: felső határt vezethetnek be Németországban
Wéber Balázs | 2020. május 6. 09:12
A német kormány nagyrészt a tartományokra bízná a járvány miatti szigorítások feloldásának időrendjét. Ugyanakkor újbóli korlátozásokra kötelezné őket, ha a fertőzöttség ismét átlép egy szintet. Nagy-Britannia megelőzte Olaszországot a halálos áldozatok számát tekintve. Nemzetközi összefoglalónk következik.                  
Makro / Külgazdaság Új koronavírus-kutatás: sokkal több a fertőzött, sokkal kisebb a halálozási ráta
Wéber Balázs | 2020. május 5. 09:47
Egy német településen végzett kutatás megállapította, hogy a koronavírus-fertőzöttek száma ötszöröse az addig ismert számnak, a valós halálozási ráta pedig 0,37 százalék. Ez kevesebb mint a tizede a hivatalos német országos adatnak. A településen a fertőzöttek ötöde tünetek nélkül vészelte át a vírust.
Makro / Külgazdaság Rejtélyes játszmák: honnan szabadult rá a koronavírus a világra?
Wéber Balázs | 2020. május 4. 19:36
A Trump-kormány szerint a járvány egy kínai állami laborból indult ki, Kína szerint Washington blöfföl. A két ország között információs háború dúl, amelyben a hírszerzések is politikai eszközzé válhatnak. Csak annyi biztos, hogy semmi sem biztos.              
Makro / Külgazdaság Koronavírus: két hónap után szabadulnak otthonaikból az olaszok
Wéber Balázs | 2020. május 4. 08:46
Mintegy két hónap szigor után lazítják a kijárási korlátozásokat Olaszországban a járvány enyhülése miatt. Lassul a vírus terjedése egyes közép- és kelet-európai országokban is. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Közérdekű A nap képe: kirajzottak a Duna-partra a budapestiek
Wéber Balázs | 2020. május 3. 19:59
Mondhatnak bármit a tévében, az élet megy tovább.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: nagy lazítás jön mától Ausztriában
Wéber Balázs | 2020. május 2. 06:03
Az összes üzlet kinyithat nyugati szomszédunknál a mai naptól. Május negyedikétől fokozatosan újraindul az oktatás is, a hónap közepétől pedig az éttermek és bárok is felhúzzák a rolót. Az osztrák kormány Európában az elsők között enyhített a karanténon.
Makro / Külgazdaság Nyugati szomszédaink már jobban félnek a csődtől, mint a koronavírustól
Wéber Balázs | 2020. április 30. 09:03
Az osztrákokat a vírusnál már jobban foglalkoztatja, hogy mi lesz a gazdasággal. Ausztriában az elmúlt két hétben rohamosan csökkent az aktív regisztrált fertőzöttek száma, és megindult a karantén feloldása. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Két uniós ország, amely eddig kifogott a koronavíruson
Wéber Balázs | 2020. április 29. 20:11
Szlovákia és Görögország gyorsan és szigorúan reagált a járvány kitörésére. Ez a stratégia abból a szempontból eredményes volt, hogy relatív alacsonyan tudták tartani a halálos áldozatok számát. 
Makro / Külgazdaság Új normalitás: így indítják újra az életüket a spanyolok
Wéber Balázs | 2020. április 29. 09:02
Négy szakaszban, június végére térhet "vissza" az úgynevezett új normalitáshoz Spanyolország. Eközben Kelet-Afrikában duplázódhat az éhínséggel fenyegetett emberek száma a koronavírus ellenes intézkedések miatt. Nemzetközi összefoglalónk következik.   
Makro / Külgazdaság Nem robban a svéd bomba: simán elbír a koronavírussal az egészségügy
Wéber Balázs | 2020. április 28. 17:37
Bár Svédország relatív lazán veszi a koronavírus-járványt – nem vezetett be általános karantént –, ez a stratégia eddig nem terhelte túl az egészségügyi rendszert: az intenzív osztályok 30 százalékos tartalékkal bírnak. A svéd miniszterelnök-helyettes szerint csak olyan intézkedéseket hoznak, amelyek hosszútávon is elfogadhatók az emberek számára.
Makro / Külgazdaság Több tízmillió dolgozó bérét vette el a koronavírus elleni védekezés
Wéber Balázs | 2020. április 28. 09:08
Több mint 30 millió munkavállaló kért állami bértámogatást Európa vezető gazdaságaiban. Félő azonban, hogy számos kis cég csődbe megy, mielőtt a dolgozók igénybe vehetnék ezt a lehetőséget. Eközben 3 millió fölé nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma globálisan. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Így gyűrheti le Csehország a koronavírust – interjú egy ottani magyarral
Wéber Balázs | 2020. április 27. 06:07
A cseheknél a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma háromszor több, mint Magyarországon, a halálos áldozatok száma viszont ötödével kevesebb. Hogyan kezeli a cseh kormány a válságot? Miként változtak meg a mindennapok, hogyan működhet az okos karantén, és bezártak-e a sörözők? Erről kérdezte a Privátbankár.hu Vernyik Zénót, a Libereci Műszaki Egyetem Angol Tanszékének vezetőjét, aki 15 éve él Csehországban.
Makro / Külgazdaság Gigantikus mentőcsomagot hozna létre az EU
Wéber Balázs | 2020. április 24. 08:52
Ezermilliárd eurós helyreállítási alapot hozna létre az EU, és fokozatosan lazítana a koronavírus okozta rendkívüli intézkedéseken. Olaszországban negyedik napja csökken az aktív fertőzöttek száma. Stockholmban 75-ször több fertőzött lehet az eddig ismertnél, a város elérheti a nyájvédettséget. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Itt a svéd bejelentés: 75-ször több fertőzött lehet az eddig ismertnél
Wéber Balázs | 2020. április 23. 18:21
Május elsejére a svéd fővárosban élők negyede el fogja kapni a koronavírust, a fertőzöttek valós száma pedig 75-szöröse lehet a diagnosztizált esetek számának – állítja egy svéd tanulmány. Várakozások szerint túlnyomó többségük enyhe tünetekkel átvészeli a vírust, így Stockholm májusra elérheti a nyájvédettséget.
Makro / Külgazdaság WHO: sokáig velünk lesz a koronavírus, belobbanhat a járvány
Wéber Balázs | 2020. április 23. 08:54
A WHO szerint a karanténok lazítása újabb fertőzéshullámhoz vezethet. Olaszországban harmadik napja csökken az aktív fertőzöttek száma. Magyarországon már csaknem annyi halálos áldozat van, mint Dél-Koreában. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Új vizsgálatok: minden koronavírusos áldozatnak volt más betegsége
Wéber Balázs | 2020. április 23. 06:04
Német és svájci boncolások során azt állapították meg, hogy a koronavírusos áldozatok mindegyikének volt már legalább egy másik betegsége. Ez csaknem az összes magyarországi áldozatra is igaz. Olasz- és Spanyolországban tíz elhunytból kilenc 70 év feletti.   
Makro / Külgazdaság A nap képe: a királynő jól van, de az ünneplés elmaradt
Wéber Balázs | 2020. április 22. 12:44
II. Erzsébet tegnap volt 94 éves, de a koronavírus elsöpörte a hivatalos ünnepségeket.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a halottak száma a briteknél, de nem csak a koronavírus miatt
Wéber Balázs | 2020. április 22. 08:58
Jelentősen nőtt az elhunytak száma Angliában és Walesben április elején, de idén még mindig háromszor annyian haltak meg influenzában és tüdőgyulladásban, mint koronavírusban. A halálos áldozatok számát tekintve Magyarország Dél-Koreával, Pakisztánnal  és Csehországgal  van körülbelül egy szinten. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Ilyen még nem volt az olaszoknál a járvány kitörése óta
Wéber Balázs | 2020. április 21. 08:45
A dél-európai államban először csökkent az aktív koronavírus-fertőzöttek száma. Spanyolországban csaknem egy hónapos mélyponton van a napi elhunytak száma. Az áldozatok számát tekintve körülbelül Csehországgal vagyunk egy szinten. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Nyolcvan kórház dobta vissza a beteget – összeomlik a sürgősségi ellátás Japánban
Wéber Balázs | 2020. április 20. 17:20
A távol-keleti országban számos kórház telített, nem fogad koronavírus-gyanús betegeket, akiket a sürgősségi centrumok kénytelenek ellátni. Emiatt nincs elég kapacitás az egyéb súlyos esetekre, ami emberéletekbe kerülhet.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: nagy bejelentés készül Svédországban
Wéber Balázs | 2020. április 20. 08:42
A skandináv állam egyes területei néhány hét múlva nyájvédettséget szerezhetnek. Olaszországban és Spanyolországban egyre kevesebb a napi halálos áldozat. Az olasz kormány ma hozza nyilvánosságra a korlátozó intézkedések lazításának ütemezését. Nemzetközi összefoglalónk következik.   
Makro / Külgazdaság Simán megbirkózik a koronavírussal a német egészségügy
Wéber Balázs | 2020. április 18. 06:31
Németországban 10 ezer szabad ágy van az intenzív osztályokon, azaz bőven jut hely a koronavírusos betegeknek. A Német Kórházak Szövetsége szerint ideje visszatérni a normál működéshez. A németeknél nem találtunk példát arra, hogy a járványra hivatkozva küldtek volna haza betegeket kórházakból. Más országokban viszont volt példa hasonló esetekre.
Makro / Külgazdaság A nap képe: korán kelhetnek a svéd nyugdíjasok
Wéber Balázs | 2020. április 17. 11:10
Legalábbis ha elkülönítve szeretnének bevásárolni.
Makro / Külgazdaság Masszív csökkenés: az osztrákok már kifelé mennek a vírusválságból
Wéber Balázs | 2020. április 17. 08:43
Ausztriában meredeken csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, az orvosi rendelők is kinyithatnak. Globálisan az áldozatok száma 145 ezerre nőtt, több mint félmillióan meggyógyultak. Magyarország az elhunytak számát tekintve Norvégiával van egy szinten. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Nyolc évtizede nem látott zuhanás fenyegeti Spanyolországot
Wéber Balázs | 2020. április 16. 08:46
Az IMF előrejelzése szerint a spanyol GDP 1936 óta nem tapasztalt mértékben eshet idén. Több európai állam után Németország is lazít a korlátozásokon a gazdaság védelme érdekében. Világszerte már több mint 2 millió fertőzöttről tudnak. Reggeli hírösszefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Hamarosan kiderülhet, mennyire vagyunk immunisak a koronavírussal szemben
Wéber Balázs | 2020. április 15. 19:10
Németországban három különböző vizsgálattal mérik fel, milyen arányban immunis a lakosság az új típusú koronavírussal szemben. Egy tanulmány előzetes eredménye már ismert: eszerint hét emberből egy már védettséget szerzett.
hírlevél