Wéber Balázs cikkei

 

Makro / Külgazdaság A súlyos Covidtól a kínai vakcina is megvéd
Wéber Balázs | 2021. április 13. 05:05
Bár a napokban ismét kételyek merültek fel a kínai oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban, nemzetközi tanulmányok azt mutatják, hogy a súlyos, halálos megbetegedéstől ezek a vakcinák is megvédenek. Gyógyszeripari forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégek óriási összegeket fordíthattak a fejlesztésre, az oltóanyagok nyújtotta védettség pedig jóval többet nyom a latba, mint az esetleges kockázatok.          
Makro / Külgazdaság Meglepetésember pályázhat Angela Merkel székére
Wéber Balázs | 2021. április 10. 06:04
Bár a CDU-CSU pártszövetségben általában a CDU állítja a kancellárjelöltet, most megszakadhat ez a hagyomány: a CSU főnöke, Markus Söder ugyanis sokkal népszerűbb az új CDU-vezérnél, Armin Laschetnél. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint Söder egy új generációt képvisel, politikailag pedig nyitottabb a korábbi CSU-vezetésnél. Kérdés, hogy „becserélné-e” Bajorországot Berlinre.    
Makro / Külgazdaság Megint egyre több ország függeszti fel az AstraZenecát – mutatjuk, mekkora a kockázat
Wéber Balázs | 2021. április 8. 15:46
Egyre kellemetlenebb helyzetbe kerül a brit-svéd gyógyszergyártó: már az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is úgy véli, hogy nagyon ritka esetben összefüggés lehet az oltóanyaguk és a vérrögképződés között. Ezt a veszélyt már fel kell tüntetni lehetséges mellékhatásként. Az EMA szerint azonban az oltóanyag haszna még így is sokkal nagyobb a kockázatnál, és továbbra sem javasolja a korlátozását. Egy gyógyszeripari forrásunk kiemelte: gyógyszereknél is előfordul, hogy csak tömeges használat után derülnek ki súlyos, nagyon ritka mellékhatások, de ez önmagában nem indokolja a betiltásukat. De mekkora most valójában a kockázat? Megnéztük a részletes adatokat.  
Makro / Külgazdaság Mutatunk egy európai országot, ahol nincs harmadik hullám
Wéber Balázs | 2021. április 7. 11:42
Németországban jelen állás szerint elmaradt a harmadik hullám a halálozásokat tekintve: a Covid-áldozatok száma január közepe óta szinte folyamatosan csökken. Pedig Magyarországhoz hasonlóan ott is a brit mutáns a domináns, és míg itt minden negyedik ember kapott oltást, ott csak minden nyolcadik. De hogyan kerülte el eddig Németország az újabb halálozási hullámot? Nemzetközi sorozatunkban most ennek jártunk utána.
Makro / Külgazdaság Tragikus március: Magyarországot sújtotta legjobban a harmadik hullám a térségben
Wéber Balázs | 2021. április 2. 05:47
Március második felében itthon volt messze a legmagasabb a Covid-áldozatok napi száma lakosságszámhoz mérten térségünkben, egyúttal sajnos világelsők is lettünk ebben a tekintetben. Miközben hazánkban egyre többen hunytak és hunynak el, több szomszédunknál csökkent a halálozások száma. Nálunk nagyon gyorsan nőtt a fertőzésszám, és nagyon sok beteg szorul kórházi kezelésre. Pedig a brit mutáns nem csak Magyarországon domináns, átoltottságot tekintve pedig Európa élmezőnyében vagyunk.
Makro / Külgazdaság AstraZeneca-ügy: a legtöbb áldozat 60 év alatti nő – Magyarország nem lép
Wéber Balázs | 2021. március 31. 16:29
Legkevesebb 9-en kaptak halálos, 22-en pedig nem halálos kimenetelű agyi trombózist AstraZeneca-oltások után Németországban. Túlnyomó többségük 60 év alatti nő. Emiatt ott mostantól csak 60 év felettieket oltanak ezzel a vakcinával. Egy német professzor szerint a 60 év alattiaknál nagyobb a kockázata ennek az oltóanyagnak, mint magának a Covidnak. Részben vagy egészben szünetelteti a vakcina használatát Dánia, Svédország, Norvégia és Kanada is. Itthon viszont továbbra is korlátozás nélkül oltanak vele. Kérdésünkre, hogy Magyarországon is történtek-e a németországihoz hasonló esetek, mostanáig nem kaptunk választ.
Makro / Külgazdaság Újabb gyanús haláleseteket jelentettek AstraZeneca-oltások után
Wéber Balázs | 2021. március 29. 16:46
Ezúttal Németországban regisztráltak két újabb kivizsgálandó halálesetet. Norvégia és Dánia továbbra sem indította újra az oltásokat az AstraZenecával, két vizsgálat pedig összefüggést állapított meg a vakcina és korábbi halálesetek között. Igaz, a beadott oltások számához képest nagyon kis számú esetről van szó.  Az Európai Gyógyszerügynökség szerint további vizsgálatok szükségesek, de a vakcinák biztonságosak, az előnyök pedig felülmúlják a kockázatokat.
Makro / Külgazdaság A vakcinaszállítások felpörgetését ígéri Brüsszel – interjú az Európai Bizottság szóvivőjével
Wéber Balázs | 2021. március 25. 14:58
Az első negyedévben 100 millió, a második negyedévben 300 millió adag vakcina leszállítására számít Brüsszel, mondta el a Privátbankár.hu-nak az Európai Bizottság illetékes szóvivője. Stefan de Keersmaecker szerint rendszeresen tárgyalnak a cégekkel, hogy miként segíthetik a gyártás felfuttatását. Az uniós vakcina-stratégiával kapcsolatban elmondta: a Bizottság a beszerzés keretfeltételeit tárgyalta ki a vakcinagyártókkal, az egyedi megrendelésekről, tehát a konkrét mennyiségekről és határidőkről a tagállamoknak kell megállapodniuk a vállalatokkal.
Makro / Külgazdaság A britek Európa oltóbajnokai – náluk nyoma sincs a harmadik hullámnak
Wéber Balázs | 2021. március 24. 15:11
Miközben itthon soha nem látott csúcsra szökött a Covid-áldozatok száma, és számos más uniós országban is erőre kapott a járvány, Nagy-Britanniában kezd kiderülni az ég. A fertőzöttek, a kórházban ápoltak és a koronavírusos elhunytak száma is meredeken zuhan, valamint megkezdődött a korlátozások fokozatos feloldása. A szigetországnak egy óriási előnye van az EU-val szemben: a felnőtt lakosság több mint fele már megkapta az első vakcinát. A briteket az AstraZeneca-ügy sem tántorította el.
Makro / Külgazdaság Nyugaton is hasonló a válságkezelés, mint itthon, mégis jóval kevesebb a Covid-halott
Wéber Balázs | 2021. március 22. 19:15
Magyarországhoz hasonlóan Németország és Ausztria válságkezelési stratégiája is nagyrészt korlátozásokra épül, a zárás-nyitás időzítése szintén járványhelyzettől függően változik, ott is észlelhető a karanténfáradtság, és ott is domináns lett a brit mutáns. Ennek ellenére a járvány ott kevésbé viseli meg a társadalmat: a lakosságszámra vetített halálozások száma jóval kisebb, mint itthon. Németország most újabb szigorításokra készül, Ausztria egyelőre nem változtat.
Makro / Külgazdaság 14 ember egy órán át egy teremben, PCR-tesztre várva – Müller Cecília sikítana, ha látná
Wéber Balázs | 2021. március 19. 15:19
Nem tudom, sért-e bármilyen előírást az a helyzet, amibe kerültem, de van egy olyan sejtésem, hogy nem ilyen a tökéletes járványkezelés. Jegyzet.  
Makro / Külgazdaság Norvég szakértők: az AstraZeneca-vakcina okozta a halálos vérrögöket
Wéber Balázs | 2021. március 18. 17:02
Norvég szakértők szerint bebizonyosodott az elméletük, miszerint a koronavírus elleni vakcina okozta a vérrögök képződését három beoltott betegüknél. Egyikük életét vesztette. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint biztonságos az oltóanyag, de nem zárható ki az összefüggés nagyon ritka agyi trombózisokkal.
Makro / Külgazdaság Baljós képet festett a következő hetekről Müller Cecília
Wéber Balázs | 2021. március 18. 15:08
Az országos tisztifőorvos azt mondja, hogy a fertőzöttek száma még egy-két hétig növekszik, ezért nagyon fontos a járványügyi intézkedések betartása. Ugyanakkor lényeges az is, hogy naponta kiszellőztessük a fejünket, és eltereljük gondolatainkat a krízisről. A jelenlegi helyzet ugyanis lelkileg is nagyon megterhelő.
Makro / Külgazdaság Ezért függesztették fel az AstraZenecát - már 19 európai ország szünetelteti a használatát
Wéber Balázs | 2021. március 18. 13:35
A brit-svéd vakcina felfüggesztését javasló német hatóság elnöke azt állítja: több olyan agyi vénás trombózisról kaptak bejelentést a beoltottak esetében, mint amennyi szerintük normális lett volna. A felfüggesztésre elővigyázatosságból tettek javaslatot. Klaus Cichutek egyúttal tanácsot adott azoknak, akik már megkapták az első oltást. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint ugyanakkor nincs arra utaló jel, hogy a vakcina vérrögképződést okozna. Használatát legkevesebb 19 európai ország szünetelteti részben vagy egészben, köztük az EU legnagyobb tagállamai, valamint több térségbeli állam. Magyarország továbbra is olt vele. 
Makro / Külgazdaság Élmezőnyben vagyunk a Covid-halálozások régiós toplistáján
Wéber Balázs | 2021. március 17. 08:46
A lakosságszámra vetítve térségünkben eddig csak Csehországban és Szlovéniában követelt több áldozatot a koronavírus-járvány, mint itthon. Az elmúlt egy napban 195-en veszítették életüket a magyarországi kórházakban – többen, mint korábban bármikor.
Makro / Külgazdaság Drága Sinopharm, olcsó Szputnyik – mennyibe kerülnek nekünk a vakcinák?
Wéber Balázs | 2021. március 13. 05:47
A minap nyilvánosságra hozott kínai és orosz vakcinaszerződés megerősíti, amit eddig is sejtettünk: a Sinopharm oltóanyagát nagyon drágán, a Szputnyikot közepesen olcsón vette Magyarország a nyugati vakcinákhoz képest. Körképünkben megnézzük, pontosan mennyibe kerülnek az egyes oltóanyagok, és mi alapján áraznak a gyártók.  
Makro / Külgazdaság Covid: zuhan a halálozás a legjobban átoltott országokban
Wéber Balázs | 2021. március 12. 05:34
Globálisan Izrael, Európában Nagy-Britannia halad a legjobban a koronavírus elleni oltásokkal – a Covid-halálozások száma mindkét országban jelentősen csökkent az elmúlt egy-másfél hónapban. Izraelben már éttermekbe és rendezvényre is lehet járni oltási igazolvánnyal. Nagy-Britannia június végén nyitna ki teljesen. A halálozás olyan országokban is mérséklődik, amelyek rosszabbul állnak Magyarországnál átoltottságban.
Makro / Külgazdaság Már tárazzák itthon az új vakcinákat, de a jövő hét necces lesz
Wéber Balázs | 2021. március 11. 15:34
Megint jóval kevesebbet kapunk majd a vártnál.
Makro / Külgazdaság A vakcinák és a mutánsok versenyétől függ a gazdasági kilábalás
Wéber Balázs | 2021. március 9. 17:01
Az OECD előrejelzéséből emellett az is kiderül, hogy a vártnál magasabb lehet az idei növekedés.
Makro / Külgazdaság Míg itthon dagad a harmadik hullám, Ausztria kifelé tart a válságból
Wéber Balázs | 2021. március 9. 11:54
Magyarországon és Ausztriában sokáig hasonlóan alakult a járványgörbe, az idei évben azonban valami megváltozott. Míg szomszédunkban egyre kevesebben haltak meg, a korlátozások pedig lazultak, addig itthon ismét elszállt az áldozatok száma, tegnaptól pedig szigorodott a karantén. A hazai válságkezelők a brit mutánsra mutogatnak, amely azonban Ausztriában is hónapok óta jelen van. A lapunknak nyilatkozó helyi újságíró szerint feszültség azért az osztrák társadalomban is érezhető.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a Néppártról: útjaink lényegében elváltak
Wéber Balázs | 2021. március 5. 08:23
Erről a Kossuth Rádióban beszélt ma reggel a miniszterelnök. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Fidesz kilép a jobbközép pártcsaládból.
Makro / Külgazdaság Elszállt az áldozatok száma, újabb uniós országok vehetnek kínai vakcinát
Wéber Balázs | 2021. március 4. 19:49
Magyarország után Lengyelország és Csehország is vásárolhat kínai oltóanyagot a nyugati vakcinák elégtelen mennyisége és az áldozatok növekvő száma miatt. A távol-keleti beszerzés azonban náluk is ellenállásba ütközik.
Makro / Külgazdaság Készüljenek az idősek: pár nap alatt 400 ezer embert oltanak be itthon
Wéber Balázs | 2021. március 4. 15:08
Az ígéretek szerint jelentősen felpörgeti az oltás ütemét a magyar kormány.
Makro / Külgazdaság Robbant a Fidesz-bomba az EP-ben – de mi lesz ezután?
Wéber Balázs | 2021. március 3. 18:27
A Fidesz előremenekült azzal, hogy bejelentette kilépését a néppárti EP-frakcióból. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint ugyanakkor ez még nem jelenti automatikusan távozását a pártcsaládból. Az EP-ben két frakció jöhet szóba új partnerként a magyar kormánypárt számára, de új frakció alakítása sem kizárt. Egy német kormányközeli forrásunk szerint Berlin most visszafogott volt az ügyben, a német napirendet jelenleg más témák uralják.      
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megszavazta a módosítást a Néppárt, távozik a Fidesz a frakcióból
Wéber Balázs | 2021. március 3. 11:28
Az Európai Parlament (EP) néppárti frakciója ma megszavazta azokat a módosításokat, amelyek a fideszes képviselők együttes kizárását is lehetővé teszik a képviselőcsoportból. Válaszul a magyar kormánypárt bejelentette távozását a frakcióból.
Makro / Külgazdaság Jól állunk átoltottságban, vannak korlátozások, mégis egyre több az áldozat
Wéber Balázs | 2021. március 3. 05:37
Európán belül továbbra is Nagy-Britanniában a legmagasabb az átoltottsági szint, aminek köszönhetően a Covid-halálozások száma egy hónapja zuhan. Magyarország szintén jól halad az oltásokkal térségi viszonylatban, az ősszel bevezetett korlátozások érvényben vannak, mégis egyre többen hunynak el naponta. A hazai válságkezelők a mutánsokat okolják – ugyanakkor két szomszédos országban, ahol szintén vannak mutánsok és kisebb az átoltottság, csökken vagy stagnál az áldozatszám.
Makro / Külgazdaság „Feltételeink vannak Orbán Viktor számára” – Nagyon érik a Fidesz-Néppárt szakítás
Wéber Balázs | 2021. március 1. 17:16
Eldurvulni látszik a két éve húzódó konfliktus a magyar kormánypárt és a jobbközép pártcsalád között: a Néppárt az összes fideszes képviselő tagságát felfüggesztené az EP-frakcióban. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a pártcsaládot domináló német CDU/CSU-ban olyan változások történtek, amelyek nem előnyösek a Fidesz számára. Emiatt a Néppárton belüli erők egy része elérkezettnek láthatja az időt arra, hogy megszabaduljon a magyar kormánypárttól.
Makro / Külgazdaság Esély a nyaralásra: három hónapon belül jöhet az uniós vakcina-útlevél
Wéber Balázs | 2021. február 26. 13:46
Az új dokumentum bevezetéséről a tegnapi EU-csúcson elviekben már megállapodtak az uniós és tagállami vezetők. Egyelőre azonban van még néhány nyitott kérdés.
Makro / Külgazdaság Megugrott a halálozás Európában – 27 éves csúcs Magyarországon
Wéber Balázs | 2021. február 25. 16:29
A szokásosnál mintegy félmillióval többen hunytak el Európában tavaly január és november között. A plusz halálozások száma akkor volt a csúcson, amikor a Covid-járvány első és második hulláma tombolt. Magyarország tavasszal még jól tartotta magát, a második hullámban azonban megugrott az elhunytak száma. Tavaly a hazai halálozási ráta 27 éves csúcsra nőtt, idén januárban pedig mintegy 10 százalékkal többen vesztették életüket egy évvel korábbhoz képest.          
Makro / Külgazdaság Jövő héten közelebb juthatunk egy újabb vakcinához
Wéber Balázs | 2021. február 24. 16:57
A NovaVax lehet a hetedik gyógyszergyártó, amellyel megállapodást ír alá az EU koronavírus elleni oltóanyag szállításáról.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött Brüsszelből: durván visszavágja vakcina-szállításait az AstraZeneca
Wéber Balázs | 2021. február 24. 11:40
A cég az ígért mennyiség kevesebb mint felét szállítja majd le az EU-nak a második negyedévben. A brit-svéd gyógyszergyártó már az első negyedévben is jóval kevesebbet szállított a vártnál.
Makro / Külgazdaság Az év rejtélye: hónapok óta karanténban élünk, mégis itt a harmadik hullám
Wéber Balázs | 2021. február 23. 17:23
Tavaly tavasz óta azzal hitegetnek minket, hogy a korlátozások után jobb lesz, erre most nyakunkig ér a harmadik hullám. Ideje lenne bevallani, még ha nehéz is: fogalmunk sincs, hatnak-e a lezárások, és melyik a jó válságkezelés. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Itt a lista: ezek az európai országok vettek eddig kínai vakcinát
Wéber Balázs | 2021. február 22. 11:38
Kína 22 országba exportál Covid elleni oltóanyagot, és 53 fejlődő államot lát el – részben ingyen  – vakcinákkal. Európán belül eddig legkevesebb hat ország vásárolt kínai gyártóktól, közöttük egy uniós állam van: Magyarország.
Makro / Külgazdaság "Olyan ez, mint egy katasztrófafilm" – egyre nagyobb bajba kerül Szlovákia
Wéber Balázs | 2021. február 20. 11:42
Északi szomszédunk tavasszal a Covid elleni küzdelem egyik mintaországa volt, mára viszont krízisbe süllyedt: a halálos áldozatok száma elszállt, az egészségügy külföldről kért segítséget. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a tömeges tesztelések a kívánttal ellentétes hatást értek el, a kapkodó válságkezelés, a hektikus zárás-nyitás és a koalíciós feszültségek pedig tovább rontottak a helyzeten.    
Makro / Külgazdaság Operatív törzs: elkezdődött a harmadik hullám
Wéber Balázs | 2021. február 18. 12:50
Ezt Müller Cecília mondta a mai sajtótájékoztatón. Beszélt arról is, hogy a koronavírusos elhunytak között három százalék azok aránya, akik semmilyen krónikus betegségben nem szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Újabb ország engedélyezte a kínai vakcinát
Wéber Balázs | 2021. február 18. 11:31
Most Nepál adott zöld jelzést a távol-keleti vakcinának, amelyből hét elején Zimbabwe és Magyarország zsákolt be.
Makro / Külgazdaság Nem jobb- és baloldal között van a törésvonal – interjú a katalán függetlenségről
Wéber Balázs | 2021. február 18. 05:17
Bár soha nem látott többsége lesz a függetlenség-párti erőknek a katalán parlamentben, az elszakadás Spanyolországtól továbbra is kizártnak tűnik, mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Dr. Lénárt András. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Hispanisztika Tanszékének adjunktusa szerint ugyanakkor az autonómia tágulhat: ma már például nem kötelező spanyolul tanulni a katalóniai iskolákban. Beszélgetésünkből kiderül az is, mi fáj gazdaságilag Katalóniának, mi van a bebörtönzött vezetőkkel, mennyire jogos a függetlenség követelése, lehet-e még spanyol szót hallani Barcelonában, valamint hogyan függ össze a katalán és a baszk foci a nagypolitikával.
Makro / Külgazdaság Újabb ország zsákolt be kínai vakcinából
Wéber Balázs | 2021. február 16. 11:23
Ezúttal egy afrikai ország kapott belőle – az első szállítmány ingyenes. Magyarországra ma érkezett egy több mint félmilliós rakomány a koronavírus elleni kínai oltóanyagból.
Makro / Külgazdaság Már a fodrászhoz is negatív teszt kell – durva tesztprogram indul Ausztriában
Wéber Balázs | 2021. február 15. 12:08
Óriási mértékben kiterjeszti koronavírus elleni tesztprogramját Ausztria: hetente 3,5 millió embert „csekkolnának le” otthon, a munkahelyen és az iskolában. A korlátozásokon múlt héten lazított az osztrák kormány. Az ottani halálozási ráta jóval alacsonyabb a magyarnál.
Makro / Külgazdaság Hol vannak Európa legkeményebb karanténjai? Mutatjuk, hol áll Magyarország
Wéber Balázs | 2021. február 13. 05:37
Jelenleg Hollandiában, Írországban és Németországban vannak érvényben a legszigorúbb Covid-ellenes intézkedések Európában, a leglazábban pedig Fehéroroszországban, Észtországban és Bosznia-Hercegonivában kezelik a járványt. Térségünket tekintve a magyar lockdown közepesen szigorú, a halálozási rátánk viszont magas.
Makro / Külgazdaság Dagad a botrány Németországban, miközben Merkel már a harmadik hullámról beszél
Wéber Balázs | 2021. február 11. 16:48
Miközben a német kormány tegnap meghosszabbította a korlátozásokat, a kancellár pedig már a harmadik hullámtól tart, jókora botrány borzolja a kedélyeket. Egy tényfeltáró cikk szerint ugyanis a belügyminisztérium a korlátozások igazolása érdekében nyomást gyakorolt a tudósokra, akik tippeket is adtak arra, hogyan lehet "sokkolni" a társadalmat. Ellenzéki képviselők vizsgálatot követelnek az ügyben.
Makro / Külgazdaság Von der Leyen: túlzottan bíztunk a gyártókban – ennyibe kerülnek a vakcinák
Wéber Balázs | 2021. február 10. 18:31
Az engedélyezés lassúsága, a gyártókapacitás túlbecsülése, túlzott bizalom a gyógyszergyártók szállításaiban – ezeket a hibákat követte el Brüsszel a Covid ellenes vakcinák beszerzésénél az Európai Bizottság elnöke szerint. Ursula von der Leyen a közös fellépést ugyanakkor továbbra is helyesnek tartja. Kritikusok szerint a gyártókkal kötött szerződések nem elég transzparensek, és azok az üzleten jól kereső cégeket védik. Sajtóhírek szerint az EU nagyon eltérő összegeket fizet a vakcinákért: a legolcsóbb 1,74, a legdrágább 14,7 euróba kerül.
Makro / Külgazdaság Covid-oltások: Magyarország a középmezőnyben, Szerbia lekörözte az EU-t
Wéber Balázs | 2021. február 10. 05:37
A magyar átoltottsági szint közepes a régióban, a szerbeké viszont magasan veri a legtöbb uniós országét. Európában Nagy-Britannia, a világon Izrael olt a leggyorsabban. Mivel tudták utóbbi országok beelőzni a világot? És mi a szerb siker titka? Ennek jártunk utána a Covid elleni oltásról szóló globális körképünkben.
Makro / Külgazdaság Covid: másfél hónapja javul a hazai járványhelyzet
Wéber Balázs | 2021. február 7. 11:04
Az új áldozatok száma mintegy másfél hónapja csaknem folyamatosan és jelentősen csökken itthon, a kórházban ápoltak száma pedig október végi szintre süllyedt. Igaz, az elhunytak száma még így is magas, meghaladja a 13 ezret. Ez a 14. legmagasabb érték Európában.
Makro / Külgazdaság Dugig teltek a moszkvai fogdák Navalnij-hívekkel
Wéber Balázs | 2021. február 4. 13:56
Eddig több mint tízezer ellenzéki demonstrálót vettek őrizetbe Oroszországban a kormányellenes tüntetéseken sajtóhírek szerint.
Makro / Külgazdaság Itt az áttörés? Fontos győzelmet aratott a Szputnyik, és már Merkel is dicséri
Wéber Balázs | 2021. február 3. 16:51
Méltatta tegnap Angela Merkel az orosz vakcinát, amelynek hatékonysága 90 százalék feletti egy legújabb kutatás szerint. A Szputnyikot a magyar hatóság már engedélyezte, és néhány hónap alatt az uniós hatóság is zöld jelzést adhat neki.
Makro / Külgazdaság Egyedül senki se menekül – interjú egy olasz kórház orvosával a Covid-válságról
Wéber Balázs | 2021. február 3. 05:34
A koronavírus-járvány második hulláma már felkészültebben érte az olasz egészségügyet az elsőnél, mondta el a Privátbankár.hu-nak Alicia Ibarra, egy római egyetemi kórház radiológus orvosa. Az olasz társadalom pedig bebizonyította, hogy vészhelyzetben nagyon szolidáris tud lenni. Alicia Ibarra szerint most kisebb a szorongás és a félelem, mégha az új áldozatok száma továbbra is magas. Lapunknak adott interjúban beszélt arról is, kellett-e válogatni a súlyos betegek között, melyek voltak a legnehezebb és a legszebb pillanatok, félnek-e az olaszok a vakcináktól, és szerinte mi a Covid-válság legfontosabb tanulsága.
Makro / Külgazdaság „Elegük van az embereknek” – ilyen belülről a világ egyik legfertőzöttebb országa
Wéber Balázs | 2021. január 26. 05:29
Bár az Egyesült Államok után Brazíliában követelte a legtöbb áldozatot a Covid-járvány a világon, mégis tömve vannak az ottani strandok. Ezzel együtt a járvány a brazilok életét is átformálta, mondta el a Privátbankár.hu-nak egy helyi lakos. Carlos Alejandro Szilágyi azt is elárulta, milyen az ottani válságkezelés, félnek-e a brazilok a keleti vakcináktól, és ő hogyan vészelte át a fertőzést.
hírlevél
depositphotos