Wéber Balázs cikkei

 

Makro / Külgazdaság Brutálisan bekeményíthet Merkel a Covid miatt – de van-e ennek értelme?
Wéber Balázs | 2020. október 28. 11:44
Jelentősen szigorítana a koronavírus-ellenes korlátozásokon a német szövetségi kormány. Egyes lapvélemények szerint ugyanakkor inkább meg kellene találni az egyensúlyt az egészségügyi óvatosság és az élet fenntartása között – egy halott gazdasággal ugyanis nem lehet legyőzni a járványt. 
Makro / Külgazdaság Van egy ország, amely már kijött a második hullámból, és köszöni, jól van
Wéber Balázs | 2020. október 27. 11:21
Miközben a nyugati világ a koronavírus második hullámával küzd, és ismét kezdi leállítani az életet, Dél-Korea alacsonyan tudta tartani az áldozatok számát, miközben gazdasága az egyik legjobban teljesítők között lehet idén a világon.
Makro / Külgazdaság Itt az áttörés? Megtalálhatták a Covid ellenszerét
Wéber Balázs | 2020. október 26. 10:53
Az Oxfordi Egyetem és az AstraZaneca brit gyógyszergyár által közösen kifejlesztett vakcina immunissá teheti az időseket a koronavírussal szemben.
Makro / Külgazdaság Kiderült: ennyibe kerülhet a Covid-védőoltás
Wéber Balázs | 2020. október 22. 11:26
Engedélyezett vakcina Nyugaton ugyan még nincs, de már szivárogtak ki hírek arról, mennyibe kerül egy oltás fejenként. Az ár általában 3 és 30 dollár között mozog.
Makro / Külgazdaság Új kutatások: felesleges bezárni az iskolákat a Covid miatt
Wéber Balázs | 2020. október 22. 05:38
A legfrissebb tanulmányok alapján nincs sok értelme az iskolabezárásoknak: az oktatási intézményekben kevés a fertőzés, a gyerekek pedig nem forrásai a járványnak. Ráadásul a bezárások hátráltatják tanulmányaikat, és testi-lelki károkkal járhatnak. 
Makro / Külgazdaság A Trump-Biden csata: új munkahelyek millióit ígérik
Wéber Balázs | 2020. október 20. 06:07
Két hét múlva kiderül, hogy továbbra is Donald Trump fogja-e kormányozni a világ talán legbefolyásosabb országát, vagy egy sok mindent megélt 77 éves politikus, Joe Biden veszi át tőle a kormányrudat. Sorozatunk előző részében a jelöltek adó- és kereskedelem-politikáját veséztük ki, most pedig azt nézzük meg, hogy milyenek az esélyeik, és miként tartanák életben a munkaerőpiacot.
Makro / Külgazdaság Vírus: már csak hat fős esküvőket lehet tartani Ausztriában
Wéber Balázs | 2020. október 19. 13:44
Tovább szigorít a koronavírus-ellenes korlátozásokon nyugati szomszédunk is.   
Makro / Külgazdaság Omladozik az egészségügyi ellátás Hollandiában a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. október 16. 11:06
Több holland városban is szüneteltetni kellett a betegek sürgősségi ellátását, több száz műtétet töröltek. Novemberben az általános kórházi ellátás 40-75 százalékát is leállíthatják a koronavírusos betegek növekvő száma miatt.
Makro / Külgazdaság Morcos lett Merkel – nehéz hetek jönnek Németországban
Wéber Balázs | 2020. október 15. 13:51
Szigorúbb maszkviselés, nagy bulik tilalma, vendéglátóhelyek éjjeli bezárása – a többi közt erről döntött tegnapi ülésén a német kormány a koronavírus-járvány terjedése miatt. Merkel nagyobb szigort szeretett volna. Európában sorra állítják vissza a korlátozásokat az egyes országok, a tavaszihoz hasonló karantén azonban egyelőre elmarad.
Makro / Külgazdaság Szembemegy a magyar határzár az uniós ajánlásokkal, és az értelme is kérdéses
Wéber Balázs | 2020. október 14. 19:19
Magyarország szeptember elseje óta alapesetben nem engedi belépni az országba a külföldieket, az Európai Tanács tegnap elfogadott ajánlásai szerint viszont nem zárhatjuk le a határokat más uniós állampolgárok előtt. A határzár ellenére mind az aktív fertőzöttek, mind a halálos áldozatok száma újabb és újabb rekordokat dönt itthon.   
Makro / Külgazdaság Vírus: a vakcina után is maradhatnak a korlátozások
Wéber Balázs | 2020. október 14. 11:19
Legalábbis ezt javasolja egy német kutatóintézet.
Makro / Külgazdaság Október végén robbanhat a vakcinabomba
Wéber Balázs | 2020. október 13. 12:05
A minap újabb gyógyszergyártó volt kénytelen leállítani koronavírus-ellenes vakcinájának tesztelését. Szakértők szerint jövő év előtt aligha lesz széles körben használható, engedélyezett oltóanyag. Az ugyanakkor elképzelhető, hogy egy gyógyszergyártó október végén – néhány nappal az amerikai elnökválasztások előtt – bejelentést tesz majd egy működőképes vakcináról.
Makro / Külgazdaság Sci-fi-szerű korlátozások jönnek Angliában a koronavírus miatt
Wéber Balázs | 2020. október 12. 11:21
Zónákat vezetnek be, és megtilthatják a különböző háztartásokban élők találkozását. Az embereknek „buborékokba” kell szerveződniük, ha össze akarnak jönni; korlátozzák az esküvőket és a temetéseket. A szigorítások már-már egy disztópikus sci-fire emlékeztetnek.
Makro / Külgazdaság Tombol a tudósháború Covid-ügyben
Wéber Balázs | 2020. október 9. 11:02
A brit kormányt segítő tudósok szerint a tervezett szigorítások nem elég kemények. Néhány napja viszont más professzorok épp a korlátozások eltörlése érdekében kezdtek aláírásgyűjtésbe.
Makro / Külgazdaság Totális maszkszigor jön az olaszoknál – de van-e ennek értelme?
Wéber Balázs | 2020. október 8. 10:59
Az olasz kormányfő szerint a maszkot a szabadban, sőt otthon is használni kell. A dél-európai államban a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma megugrott, az új halálesetek száma viszont továbbra is alacsony. Itthon a beltéri közösségi maszkviselést írják elő, Svédország pedig még azt sem ösztönzi.
Makro / Külgazdaság A Trump-Biden csata: merre megy tovább az USA?
Wéber Balázs | 2020. október 8. 06:07
Covid-járvány ide vagy oda, bő három hét múlva elnökválasztásokat tartanak az Egyesült Államokban. Azt már tudjuk, hogy Trump “vírusálló”, de ennél talán fontosabb, hogy mit tenne újraválasztása esetén. Csökkentené-e tovább az adókat, folytatná-e a kereskedelmi háborút, hogyan állítaná helyre a gazdaságot, mit lépne a klímavédelemben és a külpolitikában? És mire számíthatunk demokratapárti riválisától, Joe Bidentől? Sorozatunk első részében az adózást és a kereskedelmet vesszük górcső alá. 
Makro / Külgazdaság Elég a karanténból? Új stratégiát javasol a világnak tudósok egy csoportja
Wéber Balázs | 2020. október 7. 10:46
Szerintük nem az egész társadalmat kellene megvédeni, csak az időseket és a betegeket, és idővel majd kialakul a nyájimmunitás. Az ötlet persze nem új, a svédek nagyrészt ezt az utat követik. Számos érv szól mellette, de vannak ellenérvek is. 
Makro / Külgazdaság Ott tartunk, ahol tavasszal? Párizsban bezárják a bárokat
Wéber Balázs | 2020. október 5. 10:59
A francia fővárosban ismét becsukatják a hatóságok a bárokat és a kávézókat. Franciaországban a diagnosztizált új fertőzöttek száma csúcson van, a napi halálozások száma ugyanakkor csak kis mértékben emelkedik.
Makro / Külgazdaság Jobboldali vezetőkre vadászik a koronavírus
Wéber Balázs | 2020. október 2. 10:55
A járvány a jelek szerint a jobboldali-populistának mondott politikusokat „nézte ki” magának az első számú vezetők közül.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, hol áll Magyarország a vírus elleni küzdelemben
Wéber Balázs | 2020. október 1. 10:11
A halálozási rátát tekintve globálisan és térségünkben is a középmezőnyben vagyunk.
Makro / Külgazdaság Brüsszel folytatná a hetes cikk szerinti eljárást Magyarországgal szemben
Wéber Balázs | 2020. szeptember 30. 16:29
Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése a többi közt a magasrangú tisztviselőkig nyúló korrupció és a médiapluralizmus veszélybe sodródása miatt marasztalja el a magyar kormányt. Brüsszel szerint Magyarországgal és Lengyelországgal szemben is folytatni kell a hetes cikk szerinti eljárást.
Makro / Külgazdaság Vírus: újabb európai ország lépte át a 10 ezres áldozatszámot
Wéber Balázs | 2020. szeptember 30. 10:38
Már hat olyan állam van Európában, ahol a koronavírus áldozatainak hivatalos száma meghaladja a 10 ezret.
Makro / Külgazdaság Felfortyanhat az EP, mert a németek engednének Orbán Viktornak
Wéber Balázs | 2020. szeptember 29. 17:01
Ha elfogadják a német uniós elnökség tervét, akkor valószínűleg továbbra sem lehet majd megvonni uniós pénzeket a jogállamiságot megsértő tagállamoktól, mondják a javaslatot kritizálók.
Makro / Külgazdaság Vírus: szomorú mérföldkőhöz érkezett a világ kedd reggel
Wéber Balázs | 2020. szeptember 29. 11:15
A koronavírus halálos áldozatainak hivatalos száma átlépte az egymilliót, a valós számot azonban szinte lehetetlen megbecsülni. Szakértők szerint ennél a mutatónál fontosabb az, hogy mennyi olyan áldozat van, aki tovább élhetett volna, ha nincs a vírus.
Makro / Külgazdaság Nem a vírust volt nehéz legyőzni – kipakol egy magyar Covid-fertőzött
Wéber Balázs | 2020. szeptember 28. 06:07
Jani a bürokráciát és a bezártságot sokkal jobban megszenvedte, mint a koronavírust. Mire beigazolódott, hogy fertőzött, már rég túl volt a betegségen. A való életből vett sztori idegőrlő várakozásról, fel nem vett telefonokról, Facebookon nyomozó rendőrről és bohózatba hajló vírus elleni küzdelemről. 
Makro / Külgazdaság Közelít az egymillióhoz a Covid-áldozatok száma – stratégiaváltás kellene?
Wéber Balázs | 2020. szeptember 26. 15:49
Eddig csaknem 990 ezer áldozatot jegyeztek fel világszerte. Magyarországon 730-an hunytak el, Szlovákiában "csak" 44-en, Romániában csaknem ötezren. Szakértők egy része stratégiaváltást sürget a koronavírus kezelésében és kommunikálásában – például nem a fertőzöttek összlétszámára, hanem a kórházban kezelt betegek számára kellene koncentrálni.
Makro / Külgazdaság Fertőzőbbek, de nem halálosabbak a koronavírus új mutációi
Wéber Balázs | 2020. szeptember 25. 10:01
A vírus mutációi ugyanolyan hatásokkal járnak, de könnyebb lehet őket elkapni.
Makro / Külgazdaság Ez az ország már visszatért a teljes karanténhoz
Wéber Balázs | 2020. szeptember 24. 10:25
Az izraeli vezetés a koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek számának megugrására hivatkozva jelentett be újabb szigorításokat.
Makro / Külgazdaság Feladják a reményt – a karanténba halhatnak bele az idősotthonok lakói
Wéber Balázs | 2020. szeptember 23. 10:54
Az idősek egy része nem akar tovább élni, mivel nem láthatja többé szeretteit a koronavírus nyomán elrendelt látogatási tilalom miatt. Nagy-Britanniában több ezer idősotthont érinthet az újabb szigorítás.
Makro / Külgazdaság Vakcinavadászat: a laborokban dőlhet el Trump sorsa
Wéber Balázs | 2020. szeptember 19. 15:11
Az amerikai elnökválasztást is döntően befolyásolhatja, hogy sikerül-e a közeljövőben engedélyeztetni egy koronavírus elleni vakcinát az Egyesült Államokban. Az amerikai gyógyszerfelügyelet vezetője azt mondta: hajlandó felgyorsítani az engedélyezési folyamatot, de nem Trump kedvéért.
Makro / Külgazdaság Vírus: fájdalmas szigorításokat vezet be Ausztria
Wéber Balázs | 2020. szeptember 18. 10:14
Nyugati szomszédunknál jelentősen korlátozzák a szociális érintkezést a koronavírus terjedésének megakadályozására. A regisztrált fertőzések száma nagyon megugrott, az új halálesetek száma azonban a korábbi alacsony szinten maradt.     
Makro / Külgazdaság Hazatér a befolyásos nagykövet, aki tökéletes partnernek nevezte Orbán Viktort
Wéber Balázs | 2020. szeptember 18. 06:07
Fél év alatt három kulcsfontosságú állam nagykövete köszönt el Magyarországtól, de ennek a jelek szerint nincs köze a magyar kormányhoz. Az amerikai diplomácia vezetője például kifejezetten jó viszonyt ápol Orbán Viktorral – tavaly több százezer dolláros ünnepségen méltatta a magyar kormányfőt, akinek egy kaliforniai énekes dalolta el a My Way-t.
Makro / Külgazdaság 150 millió gyermeket taszított szegénységbe a vírusválság
Wéber Balázs | 2020. szeptember 17. 10:17
Ennyivel nőtt a szegény kiskorúak száma a koronavírus-járvány és a megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések miatt. A korlátozások súlyosan negatív hatásai számos gazdasági, társadalmi és egészségügyi területen is érzékelhetők.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: marad a határzár, kiterjesztik a maszkviselési kötelezettséget itthon
Wéber Balázs | 2020. szeptember 16. 17:48
Ezt Orbán Viktor közölte mai rendkívüli Facebook üzenetében.
Makro / Külgazdaság Vírus: szomorú őszt jósol Európának a WHO – itthon egyre több az áldozat
Wéber Balázs | 2020. szeptember 16. 10:34
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a következő hónapokban növekedni fog a napi koronavírusos halálesetek száma Európában. Magyarországon szeptemberben már jóval többen vesztették életüket, mint a nyári hónapokban. Nyugat-Európában viszont a fertőzésszám növekedése ellenére is relatív alacsony maradt az elhunytak száma eddig.
Makro / Külgazdaság A nap képe: felült az ágyában Navalnij
Wéber Balázs | 2020. szeptember 15. 13:19
A képet az orosz ellenzéki vezér Instagram oldalán tették közzé a mai napon.  
Makro / Külgazdaság Vírusválság: stratégiaváltást javasol a világnak egy német virológus
Wéber Balázs | 2020. szeptember 15. 10:46
Hendrik Streeck szerint a fertőzöttek száma helyett inkább a kórházi kezelésre szorulók számára kellene fókuszálni. Úgy véli, a vírus mindennapjaink része, és odafigyeléssel jól együtt lehet élni vele.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: még soha nem találtak ennyi új fertőzöttet globálisan
Wéber Balázs | 2020. szeptember 14. 09:56
Minden korábbinál magasabb értékre szökött az egy nap alatt regisztrált koronavírus-fertőzések száma a világban. A legtöbb új esetet Indiában, az USA-ban és Brazíliában jegyezték fel.  
Makro / Külgazdaság Totális patthelyzet: torkán akadt a Fidesz a Néppártnak
Wéber Balázs | 2020. szeptember 14. 06:07
Se kiköpni, se lenyelni nem tudja a Fideszt az Európai Néppárt. A magyar kormánypárt tagsága másfél éve fel van függesztve, a döntést folyamatosan halogatják, a vizsgálóbizottság bebukott. A pártcsalád vezetése maga is megosztottnak tűnik, és hallgatásba burkolódzik.
Makro / Külgazdaság Vírus: a korlátozások lazítását követelik német orvosok
Wéber Balázs | 2020. szeptember 11. 10:27
Ezt azzal indokolják, hogy nincsenek nagy járványgócok, az intenzíven alig vannak betegek, a halálozások száma pedig továbbra is alacsony.
Makro / Külgazdaság Kilencszer több fertőzött lehetett az USA-ban, mint amennyit diagnosztizáltak
Wéber Balázs | 2020. szeptember 10. 10:11
Újabb kutatás látszik bizonyítani, hogy a koronavírus-fertőzöttek valós száma sokszorosa a diagnosztizált fertőzöttek számának. A vírushordozók egy részének ugyanis csak enyhe tünetei vannak, vagy nincsenek is tünetei.
Makro / Külgazdaság A vírus miatt ússza meg a szavazást a Fidesz az EPP-ben
Wéber Balázs | 2020. szeptember 9. 15:21
Legalábbis a Néppárt elnöke ezzel indokolja a voksolás elmaradását.
Makro / Külgazdaság A svédeknél nem volt karantén, mégis visszaszorult a vírus
Wéber Balázs | 2020. szeptember 9. 10:02
Miközben Európa nagy része a második hullámmal küszködik, és sorra állítja vissza a korlátozásokat, addig a karanténmentes Svédországban rekordalacsonyra csökkent a pozitív koronavírus-tesztek aránya, valamint az új halálesetek és a kórházban fekvők száma.   
Makro / Külgazdaság Méreteset zuhant Japán, de még mindig jobban áll Európánál
Wéber Balázs | 2020. szeptember 8. 10:09
A japán GDP több mint negyedével esett, elsősorban a koronavírus-ellenes korlátozások miatt zuhanó kereslet következtében. A gazdasági károk azonban még így is kisebbeknek tűnnek, mint Európában, és a halálesetek száma is jóval alacsonyabb.
Makro / Külgazdaság Navalnijt meg akarták ölni, csak hiba csúszott a tervbe – megszólalt egy másik áldozat
Wéber Balázs | 2020. szeptember 7. 18:24
Vlagyimir Kara-Mursa orosz ellenzéki politikus szerint Navalnijt csak a kényszerleszállás mentette meg. Kara-Mursát is hasonló módon akarták megmérgezni állítása szerint. Navalnijt orvosai időközben felébresztették a mesterséges kómából.
Makro / Külgazdaság Vírus: jelentősen rövidülhet a karantén az EU-ban
Wéber Balázs | 2020. szeptember 7. 10:14
Az uniós egészségügyi miniszterek 14-ről 10 napra csökkentenék a kötelező elkülönítés időtartamát a külföldről visszatérők esetében, Franciaország pedig már hét nappal is megelégedne.
Makro / Külgazdaság Bezár a bazár: Európa egyik legnagyobb bordélyát is csődbe vitte a vírus
Wéber Balázs | 2020. szeptember 5. 14:21
Mintegy száz szexmunkásnak kell új munka után néznie vagy illegalitásba vonulnia a kölni Pascha csődje miatt. Berlinben viszont már újranyithattak a bordélyok.
Makro / Külgazdaság Vírus: már év végére kaphatunk oltóanyagot Brüsszel szerint
Wéber Balázs | 2020. szeptember 4. 10:18
A szállítmányt arányosan osztják majd el a tagállamok között.
Friss
hírlevél