<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.

Az egész uniót egy tagállam tartja fogva túszként… meg kell egyeznünk, nem lehetünk túszok

idézte a Reuters Gabrielius Landsbergis litván külügyminisztert az uniós külügyminiszterek mai, brüsszeli tanácskozása előtt.

Orosz olajembargót követelő tüntetők Brüsszelben, az uniós negyedben 2022. május 16-án. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ Orosz olajembargót követelő tüntetők Brüsszelben, az uniós negyedben 2022. május 16-án. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Senki sem enged 

A hírügynökség szerint Magyarországra több uniós külügyminiszter is nyíltan nyomást gyakorolt az ülés előtt, hogy álljon el az Oroszország elleni olajembargóra vonatkozó vétójától. Az újabb, hatodik uniós szankciós csomagot, amelynek része az olajembargó is, ugyanis csak az összes tagállam beleegyezésével lehet elfogadni.

Számos uniós tagország, Ausztriától Észtországig, közölte: kitartanak az embargó mellett még akkor is, ha a megegyezés hosszabb időbe telhet.

Ez a szankciós csomag el lesz fogadva, és benne lesz az olaj is

- jelentette ki Eva-Maria Liimets észt külügyminiszter, és hasonló véleményt hangoztatott Luxemburg, Románia és Spanyolország is. Annalena Baerbock német külügyminiszter azt mondta, hogy reményei szerint a következő napokban sikerül megegyezésre jutni.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője Brüsszelben a BBC-nek ugyanakkor megerősítette:  

a magyar kormány jelenlegi formájában továbbra is elutasítja az olajembargót tartalmazó szankciós csomagot.

Mi áll a háttérben?

Mint arról beszámoltunk, négy uniós tagország - Magyarország mellett Szlovákia, Csehország és Bulgária - is felmentést kért az olajembargó alól gazdasági okokra hivatkozva. Azt mondták, ha ezt nem kapják meg, akkor megvétózzák az uniós szankciós csomagot. 

Míg azonban Szlovákia, Csehország és Bulgária csak 2-3 éves haladékot kér Brüsszeltől az embargó bevezetésére, addig a magyar kormány minimum öt éves felmentést szeretne, sőt, számos jel szerint hosszútávon sem akar lemondani az orosz olajról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten azt mondta:

a kormány azt szeretné, ha az embargó kizárólag a tengeri szállítási útvonalakra vonatkozna, míg a csővezetékes tranzit teljesen felmentést kapna alóla.

Magyarország csak vezetéken kap olajat Oroszországból, a Barátság-kőolajvezetéken keresztül.

A magyar kormány szerint az orosz olaj nélkül összeomlana a gazdaságunk, az egekbe szöknének az energiaárak, a technológiai leválás az orosz olajról pedig nagyon drága lenne. (Szakértők egy része szerint ugyanakkor orosz olaj nélkül is meglennénk, erről laptársunk, az mfor.hu írt nemrég.)

Az Európai Bizottság anyagilag kompenzálná Magyarországot, ha megszavazza az embargót.

A támogatást a RePowerEU stratégia keretében folyósítanák Magyarországnak – az EU új energia-stratégiáját ezen a héten mutatja be az Európai Bizottság.

A RePower EU célja, hogy segítsen megszüntetni az EU függőségét az orosz gáztól és kőolajtól. Ehhez kínálna majd anyagi forrásokat az uniós tagállamoknak, köztük Magyarországnak – ez a segítség azonban a jelek szerint kevés a kormánynak ahhoz, hogy rábólintson az embargóra.         

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG