<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Számos uniós országnak nem tetszik, hogy Brüsszel anyagi kompenzációval bírná rá Magyarországot az Oroszország elleni olajembargó megszavazására. Az Európai Bizottság ma közölte: a tárgyalások jelenleg is folynak. Brüsszel "praktikus megoldásokat" próbál találni a magyar kormány által jelzett problémákra.

Negatív fogadtatásra talált számos uniós tagországnál az Európai Bizottság terve, miszerint új energia-stratégiája keretében plusz forrásokat juttatna Magyarországnak az Oroszország elleni olajembargót is magában foglaló, hatodik uniós szankciós csomag megszavazásáért cserébe.

A tagországok egy része aggodalmát fejezte ki a tervvel kapcsolatban a tegnapi brüsszeli egyeztetésen a Politico értesülései szerint.

Továbbra is kérdéses, hogy mikor születhet megegyezés az ügyben.

Oroszország elleni szankciókkal is segíti az EU Ukrajnát. Az Európai Bizottság épülete ukrán nemzeti színekben 2022. május 8-án. Fotó:  Európai Bizottság/ Claudio CentonzeOroszország elleni szankciókkal is segíti az EU Ukrajnát. Az Európai Bizottság épülete ukrán nemzeti színekben 2022. május 8-án. Fotó: Európai Bizottság/ Claudio Centonze

A késlekedés oka az is, hogy a szankciós csomagot összekapcsolják az új uniós energiastratégiával, a REPowerEU-val, amelyet május 18-án hoznak majd nyilvánosságra, írja a brüsszeli lap.

A RePower EU célja, hogy segítsen megszüntetni az EU függőségét az orosz gáztól és kőolajtól. Azok a tagállamok, amelyeknél különösen nagy ez a függőség – ide tartozik Magyarország is –, ennek keretében kapnának forrásokat a leváláshoz szükséges infrastrukturális reformokra.

Praktikus megoldások 

Az Európai Bizottság egyik szóvivője ma déli sajtójékoztatóján nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen időtávon belül lehet megegyezés. Hozzátette:

a Bizottság múlt héten megtette javaslatát, a tárgyalások jelenleg a COREPER-ben zajlanak.

 A COREPER (Állandó Képviselők Bizottsága) az Európai Tanács munkáját segítő, előkészítő szervezet, amelynek a tagállamok uniós nagykövetei a tagjai – ez a testület közvetít a tagországok és az uniós intézmények között.

A szóvivő szerint értik, hogy Magyarországnak milyen problémái vannak az olajembargóval, és ezeket "praktikus megoldással" kell orvosolni. Mint mondta, összetett kérdésről van szó – ellátási és szállítási útvonalak, infrastruktúra, olajfinomítók átállítása –, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

A kompenzációt és a REPowerEU-t firtató kérdésre annyit mondott:

a csomagot jelenleg véglegesítik, és jövő héten mutatják be.

Emlékeztetett:

a Bizottság azért akar bevezetni embargót az orosz olajimportra, hogy Oroszországnak ne legyen abból bevétele, és ne finanszírozhassa abból az Ukrajna elleni háborút.     

Teljes mentességet akar az Orbán-kormány 

Mint ismert, Magyarország mellett Szlovákia, Csehország és Bulgária is felmentést kért az olajembargó alól gazdasági okokra hivatkozva. Ha ezt nem kapják meg, akkor megvétózzák az uniós szankciós csomagot. A magyar kormány szerint az orosz olaj nélkül összeomlana a gazdaságunk, és az egekbe szöknének az energiaárak.

Míg azonban Szlovákia, Csehország és Bulgária csak 2-3 éves haladékot kér Brüsszeltől az embargó bevezetésére, addig a magyar kormány minimum öt éves felmentést szeretne, sőt, számos jel szerint hosszútávon sem akar lemondani az orosz olajról. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Facebook-üzenetében azt mondta:

a kormány azt szeretné, ha az embargó kizárólag a tengeri szállítási útvonalakra vonatkozna, míg a csővezetékes tranzit teljesen felmentést kapna alóla.

Magyarország csak vezetéken kap olajat Oroszországból, a Barátság-kőolajvezetéken keresztül.

Hozzátette: mindez (a leválás az orosz olajról) sok milliárd eurós nagyságrendű modernizációs programot igényelne a magyar energiaellátás szerkezetében. Szerinte azonban Brüsszelnek nincsenek elfogadható megoldásai erre.

Ursula von der Leyen hétfőn személyesen tárgyalt a kérdésről Orbán Viktor kormányfővel. Az Európai Bizottság elnöke akkor azt közölte: a találkozó segített tisztázni témákat és sikerült előrehaladást elérni, de további munka szükséges.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG