<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Számos uniós országnak nem tetszik, hogy Brüsszel anyagi kompenzációval bírná rá Magyarországot az Oroszország elleni olajembargó megszavazására. Az Európai Bizottság ma közölte: a tárgyalások jelenleg is folynak. Brüsszel "praktikus megoldásokat" próbál találni a magyar kormány által jelzett problémákra.

Negatív fogadtatásra talált számos uniós tagországnál az Európai Bizottság terve, miszerint új energia-stratégiája keretében plusz forrásokat juttatna Magyarországnak az Oroszország elleni olajembargót is magában foglaló, hatodik uniós szankciós csomag megszavazásáért cserébe.

A tagországok egy része aggodalmát fejezte ki a tervvel kapcsolatban a tegnapi brüsszeli egyeztetésen a Politico értesülései szerint.

Továbbra is kérdéses, hogy mikor születhet megegyezés az ügyben.

Oroszország elleni szankciókkal is segíti az EU Ukrajnát. Az Európai Bizottság épülete ukrán nemzeti színekben 2022. május 8-án. Fotó:  Európai Bizottság/ Claudio Centonze
Oroszország elleni szankciókkal is segíti az EU Ukrajnát. Az Európai Bizottság épülete ukrán nemzeti színekben 2022. május 8-án. Fotó: Európai Bizottság/ Claudio Centonze

A késlekedés oka az is, hogy a szankciós csomagot összekapcsolják az új uniós energiastratégiával, a REPowerEU-val, amelyet május 18-án hoznak majd nyilvánosságra, írja a brüsszeli lap.

A RePower EU célja, hogy segítsen megszüntetni az EU függőségét az orosz gáztól és kőolajtól. Azok a tagállamok, amelyeknél különösen nagy ez a függőség – ide tartozik Magyarország is –, ennek keretében kapnának forrásokat a leváláshoz szükséges infrastrukturális reformokra.

Praktikus megoldások 

Az Európai Bizottság egyik szóvivője ma déli sajtójékoztatóján nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen időtávon belül lehet megegyezés. Hozzátette:

a Bizottság múlt héten megtette javaslatát, a tárgyalások jelenleg a COREPER-ben zajlanak.

 A COREPER (Állandó Képviselők Bizottsága) az Európai Tanács munkáját segítő, előkészítő szervezet, amelynek a tagállamok uniós nagykövetei a tagjai – ez a testület közvetít a tagországok és az uniós intézmények között.

A szóvivő szerint értik, hogy Magyarországnak milyen problémái vannak az olajembargóval, és ezeket "praktikus megoldással" kell orvosolni. Mint mondta, összetett kérdésről van szó – ellátási és szállítási útvonalak, infrastruktúra, olajfinomítók átállítása –, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

A kompenzációt és a REPowerEU-t firtató kérdésre annyit mondott:

a csomagot jelenleg véglegesítik, és jövő héten mutatják be.

Emlékeztetett:

a Bizottság azért akar bevezetni embargót az orosz olajimportra, hogy Oroszországnak ne legyen abból bevétele, és ne finanszírozhassa abból az Ukrajna elleni háborút.     

Teljes mentességet akar az Orbán-kormány 

Mint ismert, Magyarország mellett Szlovákia, Csehország és Bulgária is felmentést kért az olajembargó alól gazdasági okokra hivatkozva. Ha ezt nem kapják meg, akkor megvétózzák az uniós szankciós csomagot. A magyar kormány szerint az orosz olaj nélkül összeomlana a gazdaságunk, és az egekbe szöknének az energiaárak.

Míg azonban Szlovákia, Csehország és Bulgária csak 2-3 éves haladékot kér Brüsszeltől az embargó bevezetésére, addig a magyar kormány minimum öt éves felmentést szeretne, sőt, számos jel szerint hosszútávon sem akar lemondani az orosz olajról. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Facebook-üzenetében azt mondta:

a kormány azt szeretné, ha az embargó kizárólag a tengeri szállítási útvonalakra vonatkozna, míg a csővezetékes tranzit teljesen felmentést kapna alóla.

Magyarország csak vezetéken kap olajat Oroszországból, a Barátság-kőolajvezetéken keresztül.

Hozzátette: mindez (a leválás az orosz olajról) sok milliárd eurós nagyságrendű modernizációs programot igényelne a magyar energiaellátás szerkezetében. Szerinte azonban Brüsszelnek nincsenek elfogadható megoldásai erre.

Ursula von der Leyen hétfőn személyesen tárgyalt a kérdésről Orbán Viktor kormányfővel. Az Európai Bizottság elnöke akkor azt közölte: a találkozó segített tisztázni témákat és sikerült előrehaladást elérni, de további munka szükséges.

Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a tornádó, legalább heten meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:57
Tízezrek maradtak áram nélkül Amerika déli államaiban.
Makro / Külgazdaság Kijev támadásra készül, védekezhetnek az oroszok?
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:07
Bahmutnál elakadtak az oroszok, de az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Megint földrengés volt Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 08:24
Közép-Törökországot 4,7-es erősségű földrengés rázta meg szombaton hajnalban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG