<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Anyagilag kompenzálja majd az Európai Bizottság Magyarországot, ha a kormány nem vétózza meg az uniós embargót az orosz kőolajimportra.

Erről a Politico számolt be három uniós tisztségviselőre hivatkozva.

Pénz a leválásra

A támogatást a RePowerEU stratégia keretében folyósítanák Magyarországnak – az EU új energia-stratégiáját jövő héten mutatja be az Európai Bizottság.

Minél többet tudunk segíteni Magyarországnak a RePowerEU-val, annál gyorsabban tudnak leválni az orosz olajról

- mondta egy magasrangú brüsszeli tisztviselő. A RePower EU célja, hogy segítsen megszüntetni az EU függőségét az orosz gáztól és kőolajtól. Ehhez kínál majd anyagi forrásokat az uniós tagállamoknak, köztük Magyarországnak.

Pénzzel bírná jobb belátásra Brüsszel Budapestet:  Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen találkozója a Karmelita kolostorban 2022. május 9-én.  Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Pénzzel bírná jobb belátásra Brüsszel Budapestet: Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen találkozója a Karmelita kolostorban 2022. május 9-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Mint ismert, hazánk mellett Szlovákia, Csehország és Bulgária is felmentést kért az olajembargó alól gazdasági okokra hivatkozva. Ha ezt nem kapják meg, akkor megvétózzák a behozatali tilalmat is magában foglaló újabb, Oroszország elleni uniós szankciós csomagot.

Míg azonban Szlovákia, Csehország és Bulgária csak 2-3 éves haladékot kér Brüsszeltől az embargó bevezetésére, addig a magyar kormány minimum öt éves felmentést szeretne – sőt, több jel arra utal, hogy hosszútávon sem akar lemondani az orosz olajról.

A kormány szerint az orosz olaj nélkül most összeomlana a gazdaságunk, és az egekbe szöknének az energiaárak.

Orbán Viktor kormányfő múlt héten azt is mondta: az orosz energiahordozó más fajtával helyettesítéséhez több száz milliárd forintos beruházásra, a hazai energiatovábbítási rendszer átalakításához pedig ezermilliárdos beruházásokra van szükség.

Szerinte ezekhez a beruházásokhoz öt év kell, ugyanakkor érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme egy ilyen költséges átalakításnak, amely 4-5 év múlva tud csak működni, miközben a háború az oka az egésznek, "a háború pedig most van".

Magyarország a leghangosabb

A Politico szerint a négy ország közül messze Magyarország tiltakozik leghangosabban az olajembargó ellen, Orbán Viktor pedig nagyon jól tudja, hogy nélküle az EU nem tudja azt bevezetni (ehhez – a korábbi szankciókhoz hasonlóan – az összes tagállam jóváhagyása szükséges).

Viktor szeret játszani, és most jó lapja van

- idézett a lap egy korábbi magyar tisztviselőt.

Az embargóról folytatott vita ugyanakkor elkülönül a jogállamisági vitáktól – Brüsszel a közelmúltban indította meg Magyarország ellen a jogállamisági mechanizmust. Erről itt írtunk, videónkat a témában pedig itt tekinthetik meg:

Beszélgetésünk Rácz András Oroszország szakértővel az orosz-ukrán konfliktus mozgatórugóiról pedig itt érhető el:

Makro / Külgazdaság Egy hadszíntéren már kitört a háború Európa és Oroszország között
Wéber Balázs | 2023. március 27. 19:38
Miközben a harctéren szerencsére “csak” áttételesen csapnak össze az európai országok Oroszországgal, addig a diplomáciában már kitört a háború. Különösen a balti államok keményítettek be, így ma már egyiküknek sincs nagykövete Moszkvában. De ki fog így füleseket szerezni az oroszlán barlangjában?
Makro / Külgazdaság A finnek már jöhetnek, a svédek még várnak
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:57
A Ház hétfőn megszavazta Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját.
Makro / Külgazdaság Örülhet, akinek van Waberer’s részvénye
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:43
Tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el a Waberer’s International, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 675,9 millió eurós árbevétel mellett 33,3 millió eurós EBIT-et mutatott fel, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésen.
Makro / Külgazdaság Ghána boldog lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:24
Kamala Harris amerikai alelnök Ghánába látogatott, ahol találkozott Nana Akufo-Addo elnökkel, és pénzügyi segítséget is ígért neki.
Makro / Külgazdaság Egy vállrándítással intézte el Putyin szóvivője az atomfegyverek Belaruszba telepítése miatt aggódó hangokat
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:25
Nem befolyásolják Putyin terveit az atomfegyverek Fehéroroszországba telepítését kifogásoló nyugati aggodalmak – mondta az orosz elnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Pikáns: pakisztáni származású lett Skócia első embere, az indiai származású brit miniszterelnökkel kell majd tárgyalnia
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:05
Érdekesek lesznek a skót függetlenségi tárgyalások.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségese futhat be a következő francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2023. március 27. 15:28
Aggasztó fejlemény, hogy a nyugdíjreform mellett felszólaló politikusokat már fizikai támadások érik. Egyre több szakértő már most borítékolja Le Pen 2027-es győzelmét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ilyen sem sűrűn fordul elő a kínai–tajvani kapcsolatokban
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 15:05
Kéthetes tárgyalássorozatot kezdett Kínában Ma Jing-csiu, az ellenzéki Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) politikusa, Tajvan korábbi elnöke. Kína üdvözölte a látogatást.
Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen: milliárdos nagyságrendű pénzt érint a kibercsalás
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:21
Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan. Ezt a Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi adatközlése is igazolja, a visszaélések száma sosem látott méreteket öltött.
Makro / Külgazdaság Új kollégákat kapott Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:04
Meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága Búza Évát és Kovács Zoltánt, akik a lejáró mandátumú Parragh Biankát és Kocziczky Györgyöt váltják a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG