<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ezt mondta az ötödik kormánya megalakítására készülő politikus. Annak kapcsán, hogy tegnap az Európai Bizottság (EB) elnökének, Ursula von der Leyennek írt levelében azt írta, Magyarország nem támogatja az EB által szerdán javasolt újabb embargós csomagját.

Az Európai Bizottság szerdán tette közzé az újabb, sorrendben immár hatodik Oroszországgal szembeni uniós szankciós javaslatát. Eszerint az Európai Unió tagállamainak hat hónapon belül fokozatosan meg kellene szüntetniük az oroszországi kőolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is. Mindehhez az EB elnöke, Ursula von der Leyen hozzátette, gondoskodni fognak arról, hogy az orosz olajat rendezett módon vonják ki az uniós piacról, valamint alternatív szállítási útvonalakat biztosítanak.

Kemény szavak Orbán Viktortól. Fotó: MTIKemény szavak Orbán Viktortól. Fotó: MTI

A szankciók érvényesítése alól két ország, Magyarország és Szlovákia átmeneti felmentést kapna – ez a két uniós tagállam az orosz olajtól való nagyfokú függősége miatt 2023 végéig folytathatná az importot. A magyarok orosz kőolajnak való kitettsége körülbelül kétharmada a teljes kőolaj-felhasználásnak, a szlovákoknál ez az arány pedig még magasabb – ezt már Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta az MTI-nek.

Ám ez a javaslat még az átmeneti felmentés ellenére sem fogadható el Magyarország részéről – közölte Orbán Viktor a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában adott szokásos interjújában. Az ötödik kormánya megalakítására készülő politikus csütörtökön levelet küldött Ursula von der Leyennek, amelyben az írta, 

Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság által javasolt újabb embargós csomagot, mivel a szankciók a jelenlegi formájukban nemcsak Magyarország energiabiztonságát ássák alá, hanem az EU egységét is veszélyeztetik az ukrajnai invázióval szembeni fellépésnél.

A régi-új kormányfő sérelmezte, hogy az EB elnökének szerdai javaslata szembemegy azzal a nyilatkozattal, amelyet az uniós kormányfők március 10-én és 11-én fogadtak el az Ukrajna elleni orosz agresszióról, valamint a védelmi képességek megerősítéséről, az energiafüggőségek csökkentéséről és egy szilárdabb gazdasági bázis kiépítéséről. Egyúttal Orbán szerint a szerdai javaslat tartalma fittyet hány arra, hogy az EU-ban teljesen különböző adottságú országok vannak, amelyek közül azokhoz, akiknek nincs tengere, kizárólag csővezetéken érkezhet az olaj. 

Ez a javaslat a magyar gazdaságra ledobott atombombával ér fel – jelentette ki Orbán.

Aki szerint az sem könnyebbség, hogy 2023-ig átmeneti haladékot kapott Magyarország az olajembargóra. Elfogadhatatlannak tartja ugyanis, hogy többszáz milliárd forintot költsünk el a kizárólag az orosz olaj fogadására és feldolgozására alkalmas finomítók átalakítására, amelyet követően ráadásul még drágább lesz az üzemanyag, mostani árakon 

a benzinért 700, míg a gázolajért 800 forintot kellene fizetnie,

miközben Magyarország ellátásbiztonsága sem lenne garantálható. 

Ha bevezetnénk a szerdán javasolt szankciókat, akkor a rezsicsökkentésnek hétfőtől, de 2022 végétől biztosan vége lenne – vetítette előre Orbán.

Aki az eddigi öt szankciós uniós csomagtól sem volt lelkes, mondván, az szerinte nekünk jobban fáj, mint az oroszoknak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG