<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.

Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere Brüsszelben kezdte a hetet, ahol téma volt a hatodik szankciós csomag is. Ez az, amit Magyarország „megtorpedózott”, és ami miatt számos országgal támadt nézeteltérésünk. Ugyanakkor, ahogy azt most is elmondta Szijjártó Péter, az olaj importját megtiltó rendelkezés a javasolt formában nem fogadható el Magyarország számára.

Világossá tettük korábban, hogy van egy vörös vonal a szankciók kapcsán, amit nem vagyunk hajlandóak átlépni, ez pedig a kőolaj és földgáz szállítás. Ehhez képest Brüsszel és az Európai Bizottság, - amely köteles figyelembe venni az Európai Unió és a tagállamok érdekeit, - mégis olyan javaslatot tettek, amely ezen energiahordozók importtilalmát rendelné el. Ez a lehető legmesszemenőkig szembe megy Magyarország érdekeivel és számunkra óriási problémát jelent. Ez önmagában megbontja az európai egységet, így feltehetjük a kérdést, hogy miért is kezdeményezték ezt, mondta el Brüsszelben a magyar külügyminiszter.

Elismételte azt a miniszterelnök által először bedobott szóképet, mely szerint a kőolaj embargója egy atombombával érne fel a magyar gazdaság számára, ugyanis fizikailag válna lehetetlenné hazánk ellátása. Szerinte ez nem csak időbeni probléma, nem csak az a kérdés, hogy hány év alatt lehetne átállni. Szerinte mindez szembe megy az európai zöld tervekkel is, hiszen azt várnák, hogy 500-550 millió eurót fordítsunk a kőolaj infrastruktúrára, ekkora beruházással lehetne kiváltani az orosz útvonalat.

Ha máshonnan kellene behozni olajat, akkor Horvátország felől tudnánk csővezetéken olajat behozni, ez pedig további 200 millió euró beruházást igényelne. Ráadásul azt sem tudjuk, hogy ehhez a horvátok egyáltalán hozzájárulnának-e. A fenti két beruházási összeg nyomán a magyarországi üzemanyagárak 55-60 százalékkal növekednének. Az üzemanyagok árának megugrása pedig minden terméket megdrágítana, és még gyorsabb lenne az infláció növekedése. Komolyan gondolja-e bárki, hogy azért csináljunk egy ilyen mértékű beruházást azért, hogy rendkívüli módon emelkedjenek az árak.

Reggel még vidáman érkezett Brüsszelbe a magyar miniszter. Forrás: Facebook/szijjarto.peter.official
Reggel még vidáman érkezett Brüsszelbe a magyar miniszter. Forrás: Facebook/szijjarto.peter.official

A magyar külügyminiszter szerint az Európai Bizottság adott egy olyan javaslatot, ami egy kezelhetetlen helyzetet okozna, így az lenne feléjük az elvárás, hogy adjanak egy olyan javaslatot, ami ezt kompenzálja vagy megelőzi. A külügyminiszter szerint ezt úgy lehetne ellensúlyozni, 15-18 milliárd eurós beruházási tervet adna az Európai Bizottság.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy amennyiben a Bizottság nem tud ilyen kompenzációt adni, akkor adjanak időkorlát nélküli felmentést a vezetékes orosz kőolaj importja alól. Magyarország csak akkor tudja a hatodik uniós szankciós csomagot támogatni, ha a fenti két feltétel közül legalább az egyiket biztosítja Brüsszel.

Makro / Külgazdaság Lecsapott az iszlamista terrorszervezet, legalább kéttucatnyian meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 17:50
Több mint kéttucatnyi halálos áldozata van az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet által egy katonai támaszpont ellen elkövetett támadásnak Szomália középső részén szombaton.
Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a tornádó, legalább heten meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:57
Tízezrek maradtak áram nélkül Amerika déli államaiban.
Makro / Külgazdaság Kijev támadásra készül, védekezhetnek az oroszok?
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:07
Bahmutnál elakadtak az oroszok, de az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedtek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG