<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.

Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere Brüsszelben kezdte a hetet, ahol téma volt a hatodik szankciós csomag is. Ez az, amit Magyarország „megtorpedózott”, és ami miatt számos országgal támadt nézeteltérésünk. Ugyanakkor, ahogy azt most is elmondta Szijjártó Péter, az olaj importját megtiltó rendelkezés a javasolt formában nem fogadható el Magyarország számára.

Világossá tettük korábban, hogy van egy vörös vonal a szankciók kapcsán, amit nem vagyunk hajlandóak átlépni, ez pedig a kőolaj és földgáz szállítás. Ehhez képest Brüsszel és az Európai Bizottság, - amely köteles figyelembe venni az Európai Unió és a tagállamok érdekeit, - mégis olyan javaslatot tettek, amely ezen energiahordozók importtilalmát rendelné el. Ez a lehető legmesszemenőkig szembe megy Magyarország érdekeivel és számunkra óriási problémát jelent. Ez önmagában megbontja az európai egységet, így feltehetjük a kérdést, hogy miért is kezdeményezték ezt, mondta el Brüsszelben a magyar külügyminiszter.

Elismételte azt a miniszterelnök által először bedobott szóképet, mely szerint a kőolaj embargója egy atombombával érne fel a magyar gazdaság számára, ugyanis fizikailag válna lehetetlenné hazánk ellátása. Szerinte ez nem csak időbeni probléma, nem csak az a kérdés, hogy hány év alatt lehetne átállni. Szerinte mindez szembe megy az európai zöld tervekkel is, hiszen azt várnák, hogy 500-550 millió eurót fordítsunk a kőolaj infrastruktúrára, ekkora beruházással lehetne kiváltani az orosz útvonalat.

Ha máshonnan kellene behozni olajat, akkor Horvátország felől tudnánk csővezetéken olajat behozni, ez pedig további 200 millió euró beruházást igényelne. Ráadásul azt sem tudjuk, hogy ehhez a horvátok egyáltalán hozzájárulnának-e. A fenti két beruházási összeg nyomán a magyarországi üzemanyagárak 55-60 százalékkal növekednének. Az üzemanyagok árának megugrása pedig minden terméket megdrágítana, és még gyorsabb lenne az infláció növekedése. Komolyan gondolja-e bárki, hogy azért csináljunk egy ilyen mértékű beruházást azért, hogy rendkívüli módon emelkedjenek az árak.

Reggel még vidáman érkezett Brüsszelbe a magyar miniszter. Forrás: Facebook/szijjarto.peter.officialReggel még vidáman érkezett Brüsszelbe a magyar miniszter. Forrás: Facebook/szijjarto.peter.official

A magyar külügyminiszter szerint az Európai Bizottság adott egy olyan javaslatot, ami egy kezelhetetlen helyzetet okozna, így az lenne feléjük az elvárás, hogy adjanak egy olyan javaslatot, ami ezt kompenzálja vagy megelőzi. A külügyminiszter szerint ezt úgy lehetne ellensúlyozni, 15-18 milliárd eurós beruházási tervet adna az Európai Bizottság.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy amennyiben a Bizottság nem tud ilyen kompenzációt adni, akkor adjanak időkorlát nélküli felmentést a vezetékes orosz kőolaj importja alól. Magyarország csak akkor tudja a hatodik uniós szankciós csomagot támogatni, ha a fenti két feltétel közül legalább az egyiket biztosítja Brüsszel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG