<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A kérészéletű optimizmust heveny pesszimizmus követte a tőzsdéken, a BUX még viszonylag jól tartja magát, hála a Molnak, de nem a jelentésének. Az OTP esik, és az euró/forint sem akar visszatérni 380 alá. Bitcoinban is fizethet majd a Guccinál, vehet lakás helyett lakáscéget, jelentős diszkonttal.

Szinte a semmiből bontakozott ki csúnya zuhanás tegnap este az amerikai tőzsdéken, a Nasdaq indexének beomlása elérte az öt, az S&P 500-é a 3,6 százalékot. A furcsa az, hogy nem kapcsolódik különösebb hír ehhez, a befektetők állítólag a kamatemelési ciklus miatt aggódnak.

Csakhogy a Fed szerda esti tájékoztatója, az elnök beszéde után még ugyanezen a téren nagy megkönnyebbülést lehetett látni. “Most akkor héja volt a Fed szerdán, vagy galamb?” – hangzik egy jellemző szalagcím, ami az elbizonytalanodást jelzi. A tízéves amerikai államkötvények hozama mindenesetre ismét három százalék fölé emelkedett.

Kapaszkodik a Mol, esik az OTP

Az európai indexek egyre lejjebb csúsznak ma, a német, francia mutatók 1,5, a brit 0,9 százalékos mínusznál tartanak. Az amerikai határidős mutatók is további fél százalék körüli esést jeleznek.

A BUX-index egy százalék körüli mínuszban van, miközben a lengyel társa 2,3 százalékkal szánkázott le. Itthon a Mol és az OTP gyorsjelentését ismerhettük meg ma kora reggel, a bankpapír 2,4, ezzel szemben az olajrészvény csak 0,3 százalékkal süllyed. A Richter 0,9 százalékkal felfelé, a Telekom egy százalékkal lefelé mozdult. Nyolc százalékkal lőtt ki az Opus.

Árfolyamok és grafikonok

A kamatemelési hullám és a forint

Az euró/forint ma 381,20, nem tudta sokáig tartani a hét közepi, 380 alatti árakat. Ebben nagy szerepe lehet az erős dollárnak. De állítólag azért is gyengécske, mert a "vetélytárs" kelet-európai jegybankok is szorgalmasan emelgetik a kamatot. A cseh jegybank tegnap a várakozásoknál jobban (0,75 százalékponttal, 5,75 százalékra) emelt, ezzel szemben a szintén 0,75 százalékpontos, 5,25 százalékra történő lengyel kamatemelés elmaradt a 100 bázispontos elemzői konszenzustól. (De egyébként az MNB is nemrég vitte feljebb az irányadó rátát.)

A Bank of England pedig a papírforma szerint, 0,25 bázispontot emelt. Az a részvénypiacok számára sem túl jó hír, hogy az osztrák központi bank elnöke, Robert Holzmann szerint már júniusban is sor kerülhet kamatemelésre az Eurózónában.

Vegyesek a vélemények a Mol jelentéséről

  • Az elemzői várakozásoktól elmaradó EBITDA- és EBIT-eredményeket tett közzé a Mol – írja az Equilor Befektetési Zrt. Az adózott eredmény csak a megszűnő tevékenységeken elkönyvelt profittal együtt mutat pozitívabb képet a vártnál. A folytatódó tevékenységek adózott eredménye az elemzői konszenzus alatt 18 százalékkal alakult.
  • A KBC Equitas másként vélekedik, szerinte erős eredményekről számolt be az olajcég. A környezet jelenleg is bizonytalan, de az biztató, hogy a menedzsment a kivezetésre kerülő egyesült királyságbeli eszközök hozzájárulása nélkül is fenntartotta a februári előrejelzését tette hozzá.

Különadók a Molra

A vártnál gyengébb, de így is erős a Mol első negyedéves eredménye – foglalta össze az Erste Befektetési Zrt.

A részvényárra a mai eredmény kevésbé hat, sokkal fontosabb lesz, hogy kap-e mentességet a cég az összeurópai orosz olajembargó alól, illetve hogy a magyar vagy a szlovák állam szeretné-e a jövőben külön adóztatni a céget. Mi erre jó esélyt látunk így a brókercég.

Jó irányba halad az OTP?

  • Az OTP első negyedéves eredménye a számviteli nettó eredmény szintjén negatív lett. Ilyenre csak néhányszor volt példa a bank életében – írja az Erste Befektetési Zrt. Ugyanakkor az egyszeri tételektől tisztított eredmény 88,6 milliárd forint volt, ami azt mutatja, hogy az alapvető folyamatok továbbra is jók teszik hozzá mindjárt.
  • Az OTP egyedül bevételsoron teljesített a vártnál jobban az Equilor szerint. A jelentős bizonytalanság ellenére továbbra is optimista a bank vezetősége az idei évvel kapcsolatban, leszámítva az orosz és ukrán leányokat.
  • Jelentős leírásokat kellett végrehajtania az OTP-nek az első negyedévben az orosz és az ukrajnai leánybankhoz köthetően, így a korrigált adózott eredmény 24 százalékkal alacsonyabb – emeli ki a KBC Equitas. Figyelembe véve a jóval magasabb kockázati költségszintet, viszont az eredmény nem tekinthető rossznak, köszönhetően a bővülő működési eredménynek.

Csalódást okozott az Adidas

Európában számos fontos gyorsjelentés érkezett vagy érkezik ma, például a német Adidasé, a Rheinmetall nehézipari, fegyvergyártó konszerné, a Bertelsmanné és az RTL médiavállalatoké vagy a holland ING pénzügyi csoporté.

Az Adidas részvénye öt százalékos mínuszban van, miután nyeresége erősen csökkent az első negyedévben, és emiatt az egész éves várakozásait is visszanyeste. A rosszkedv a Pumára is átragadt, bő két százalékkal süllyed a papír.

Berlini szupermodern lakóépület. Pixabay.com, illusztráció.Berlini szupermodern lakóépület. Pixabay.com, illusztráció.

Lakás helyett lakáscéget, diszkonttal?

Ha kimaradtunk a lakáspiaci áremelkedésből, négy-öt évvel korábbi áron vehetünk közvetve német ingatlanokat a tőzsdén forgó, lakóingatlan-kiadással foglalkozó cégek részvényeivel – írja a Concorde Értékpapír Zrt. blogja.

Az utóbbi hónapokban megfigyelhető hozamemelkedés ugyanis rendkívül érzékenyen érintette a kötvényszerű befektetésnek tekintett német lakóingatlanos cégek részvényárfolyamát. Átlagosan 30 százalékot veszítettek az értékükből.

De a cégek által tulajdonolt lakások értéke átlagosan 10-15 százalékkal még emelkedett is 2021-ben. Így a részvényárfolyamban lévő diszkont a cég által tulajdonolt lakások értékéhez képest rekordnagyságúra tágult.

Tízhetes mélyponton a bitcoin

A részvénypiacokhoz hasonlóan a kriptodeviza-piac is hulló üzemmódba váltott tegnap este, a bitcoin mintegy tízhetes mélypontra esett, 35 852 dollárig. Jelenleg 36 300, ami nyolc százalékos esés, az ether 2730, hét százalékkal van lejjebb 24 óra alatt.

A bitcoin és az ether dollárban, 2020 szeptemberétől. Tradingview.comA bitcoin és az ether dollárban, 2020 szeptemberétől. Tradingview.com

Kriptodeviza-fizetés a Guccinál

A Gucci elfogadja a bitcoin, dogecoin és shiba Inu fizetéseket öt kiválasztott amerikai üzletében – jelentették be. A Vogue beszámolója szerint azt is tervezi, hogy a nyáron az összes észak-amerikai üzletére kiterjeszti a kísérleti projektet. Kezdetben 12 kriptovalutát fog elfogadni, köztük a bitcoint, a bitcoin cash-t, az ethereumot stb., valamint öt, az amerikai dollárhoz kötött stabilérmét. A vállalat a digitális eszközt hagyományos (fiat) fizetőeszközre fogja átváltani.

Ezzel csatlakozik más csúcskategóriás divatmárkákhoz, mint az Off-White és az Equinox Group, amelyek hasonló lépéseket jelentettek be.A Gucci idén két NFT-kollekcióval – SuperGucci és Gucci Grail – is előrukkolt. Februárban pedig virtuális telket vásárolt az Animoca Brands decentralizált blokkláncjátékában, a The Sandboxban.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 0 0 3 027 505 174 Ft 2022-10-04 17:09:42
MOL 2624 2490 2630 +6,41% 0 0 2 239 997 822 Ft 2022-10-04 17:05:25
MTELEKOM 300 291 302 +1,35% 0 0 64 043 834 Ft 2022-10-04 17:10:10
RICHTER 7800 7505 7840 +3,31% 0 0 1 493 307 365 Ft 2022-10-04 17:09:23
OPUS 129 128 132 +0,15% 0 0 11 088 983 Ft 2022-10-04 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG