<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.

Újabb jelzést kapott a magyar kormány arra vonatkozóan, hogy neki is engednie kellene az Oroszország elleni uniós olajembargó ügyében – nem kizárt ugyanakkor, hogy Brüsszel, ha nem lát más megoldást, Magyarország nélkül valósítja majd meg ezt a tervet.

Embargó: velünk vagy nélkülünk?

Robert Habeck a német ZDF állami televízióban tegnap este azt mondta: kézzelfogható közelségbe került az uniós olajembargó.

Úgy gondolom, hogy néhány napon belül áttörést fogunk elérni

– fogalmazott a tavaly decemberben hivatalba lépett Scholz-kormány gazdasági minisztere és alkancellárja, aki a svájci Davosban zajló Világgazdasági Fórumon vesz részt.

Robert Habeck a davosi Világgazdasági Fórum pódiumbeszélgetésén 2022. május 23-án. Fotó: EPA/LAURENT GILLIERONRobert Habeck a davosi Világgazdasági Fórum pódiumbeszélgetésén 2022. május 23-án. Fotó: EPA/LAURENT GILLIERON

Az eseményen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben az eddiginél is keményebb szankciókat sürgetett Oroszországgal szemben: szerinte embargót kellene bevezetni az orosz energiahordozókra.

A német gazdasági miniszter hozzátette: a tervezett intézkedéseknek már csak néhány állam, mindenekelőtt Magyarország áll az útjába. Bár megértőnek mutatkozott abban a tekintetben, hogy az uniós tagállamok eltérő mértékben függnek az orosz energiahordozóktól, utalt arra is, hogy a megoldáshoz kompromisszum szükséges.

Nyilvánvaló, hogy Magyarország és Portugália más-más módon kötődik Oroszországhoz, de ezt figyelembe is lehet venni. Ebben az esetben Magyarországon is történnie kell valaminek

– mondta példaként.

Robert Habeck a Világgazdasági Fórum pódiumbeszélgetésen már konkrétabban fogalmazott:

Magyarországnak fel kell adnia a blokádját, és részt kell vennie egy uniós megoldás kidolgozásában.

Egyúttal megerősítette, hogy az EU-nak együttesen kell bevezetnie az olajembargót Oroszországgal szemben.

A gazdasági miniszter korábban, a Deutschlandfunknak adott interjúban ugyanakkor felvetett egy másik lehetőséget is, nevezetesen azt, hogy az EU Magyarország nélkül vezesse be a kőolajembargót.       

Ha a brüsszeli testület elnöke (Ursula von der Leyen) azt mondja, hogy "megcsináljuk 26-an, Magyarország nélkül, akkor ez egy olyan út, amelyet mindig támogatnék", fogalmazott.

Hasonló ötlettel rukkolt elő a hétvégén Katarina Barley német szociáldemokrata politikus, az Európai Parlament alelnöke is.  

Fontos Barátság 

Mint arról beszámoltunk, Magyarország mellett Szlovákia, Csehország és Bulgária is jelezte fenntartásait az olajembargó tervével szemben. Míg azonban ezek az országok csak 2-3 éves haladékot kérnek Brüsszeltől annak bevezetésére, a magyar kormány hosszútávon sem kíván lemondani az orosz olajról a jelek szerint.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten megerősítette: azt javasolták az Európai Bizottságnak, hogy az embargó ne vonatkozzon a szárazföldi, csővezetékes szállításra.

Magyarország ugyanis csak ilyen úton, a Barátság-vezetéken keresztül kap kőolajat Oroszországból.

A magyar kormány arra hivatkozik, hogy az orosz kőolaj hiányában összeomlana a magyar gazdaság, és az egekbe szöknének az árak. Szijjártó Péter szerint az olajfinomítók átállítása nem orosz eredetű kőolaj feldolgozására önmagában 550 millió euróba kerülne. (Szakértők egy része szerint ugyanakkor orosz olaj nélkül is képes lenne működni az ország, erről laptársunk, az mfor.hu írt nemrég.)

Új utakon

Az Európai Bizottság a múlt héten mindenesetre bemutatta új energia-stratégiáját, amely 300 milliárd euróval támogatja a függetlenedést az orosz energiahordozóktól.

Az uniós stratégia szerint ezt a célt takarékoskodással, diverzifikációval (megállapodás más eladókkal) és a megújuló energiák további felfuttatásával lehet elérni.

Az olajipari infrastruktúra átalakítására 2 milliárd eurót szán Brüsszel, ebből a forrásból részesülhet Magyarország is – a pontos összeg egyelőre nem ismert.

Ami pedig a diverzifikációt illeti, Robert Habeck márciusban Katarban tárgyalt LNG (cseppfolyós földgáz) szállításáról az orosz függőség csökkentése érdekében. Eredmény azonban egyelőre nincs: viták vannak a szerződés időtartamáról, a gázszállítás célországairól, valamint az árszámítás módjáról.

Ráadásul az LNG jóval drágább lenne, mint az orosz gáz.

A német igyekezet új szállítók felkutatására érthető: az orosz fosszilis energiahordozók legnagyobb vevője ugyanis Németország – idén március-áprilisban 8,3 milliárd euró értékben vásárolt energiahordozókat Moszkvától az Energy and Clean Air nemzetközi think tank becslései szerint.

A német import nagy részét a földgáz teszi ki: a behozott gáz 55 százaléka érkezett Oroszországból a háború kitörésekor. A kőolaj esetében már kisebb, de még mindig jelentős volt a függőség: a német igény 35 százalékát elégítette ki Moszkva év eleji adatok szerint.

Drága függetlenség

Azóta azonban jelentősen sikerült csökkenteni a kitettséget: április végére 12 százalékra csökkent az orosz kőolaj aránya a német importon belül, elsősorban a norvég szállítások növelésének köszönhetően. (Németország persze könnyebb helyzetben van, mint Magyarország, hiszen nemcsak vezetéken, hanem tankerhajón is kaphat kőolajat.)

Ezzel együtt német elemzők szerint még így sem egyszerű feladat teljesen függetlenedni az orosz folyékony aranytól. A schwedti finomító Kelet-Németországban például teljes egészében a Barátság-kőolajvezetéken keresztül kapja az olajat, és ezt nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni.

Ráadásul hívják fel a figyelmet helyi elemzők az azonnali kőolajembargót a lakosság is megérezné: a fűtéstől kezdve a tankoláson át az élelmiszerekig szinte minden tovább drágulna.

A fokozatosan (évek alatt) bevezetett embargó ugyanakkor – írja a Deutschlandfunk – nem feltétlenül járna jelentős áremelkedéssel Németországban: a piacoknak ugyanis lenne idejük a felkészülésre, a kínálat jövőbeni csökkenése pedig részben már most beépült az árakba.

Összességében az olajembargót a német és az egész uniós gazdaság is könnyebben viselné el, mint a gázembargót – utóbbi bevezetése egyelőre nincs is napirenden.

Az olajembargóról is szó lesz lapcsoportunk rendezvényén, most csütörtökön Klasszis Klubban, amelynek vendége Holoda Attila energetikai szakértő:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lemond a brit miniszterelnök: elsodorják a botrányok Boris Johnsont
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:46
Nem tud tovább ellenállni a botrányhős miniszterelnök: a párt vezetésétől most, a miniszterelnöki címtől ősszel válik meg Boris Johnson.
Makro / Külgazdaság Tíz hónap után először lett többlet a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:16
A várt hiánnyal szemben 135 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben májusban az áprilisi 523 millió euró deficitet követően, ami tíz hónapja az első többlet.
Makro / Külgazdaság Az óriási kamatemelés ellenére is vergődik a forint
Király Béla | 2022. július 7. 09:56
Csütörtökön 200 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB, az ilyen lépés normális esetben brutális jelzővel illethető. Azonban még ez sem tudta erősödő pályára állítani a forintot.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: a magyar kormánynak is üzent az uniós biztos
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 09:46
A Bizottság mérlegelni fogja, hogy mely esetekben lehet szükséges megvonni a források kifizetését.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Makro / Külgazdaság Meddig kell együtt élnünk a magas inflációval? Lesz még ennél is gyengébb a forint? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:23
Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG