<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
KKV
Jó hír a KKV-knak, hogy jövőre is jelentős összeget spórolhatnak az áramköltségeiken, 3-5 százalékot is faraghatnak a számláikon. Az Alteo szerint érdemes új ajánlatot kérniük a kereskedőktől.

Az elmúlt hónap áremelkedése ellenére sem várnak tartós növekedést a villamos energia árában az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. nemzetközi trendeket elemző szakértői, sőt hosszabb távon az árak további mérséklődésére is számítani lehet. Az árakat az olcsó szén, a szén-dioxid kvóták mélyponton lévő ára, valamint az európai zöldenergia-dömping tartja alacsonyan. A vállalkozásoknak emiatt az idén is érdemes lesz megversenyeztetni jövő évi árambeszerzésüket, hiszen minimum 3-5 százalékos árcsökkenésre számíthatnak.

Az import a mi nagy szerencsénk

A hazai piaci folyamatok ugyan generálnak némi növekedést az áram egyes hazai díjelemeinek tekintetében, de ezt a növekedést kioltja a nemzetközi hatások okozta árcsökkenés. Az európai villamosenergia-rendszerek szoros kapcsolata miatt a tendenciák ugyanis szinte azonnal jelentkeznek a hazai árakban is – írja a társaság.

„Az, hogy Magyarországon is csökken az áram ára, elsősorban az importon keresztül az országba érkező, a rendkívül olcsó szén miatt alacsonyabb költségek mellett termelő szénerőműveknek, a szén-dioxid-kvóták igen alacsony árának, valamint az Európában, elsősorban Németországban, termelt rengeteg megújuló energiának köszönhető” – idézik Kis Gergely üzletágigazgatót. „A szén árában irányadó rotterdami energiatőzsdén az árak az elmúlt években folyamatosan estek. A korábbi 120 dolláros tonnánkénti ár mostanra már 80 dollár környékére csökkent”.

Elárasztják a németek Európát

Az olcsó villamosáramhoz azonban az is kell, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását büntető kvóták ára tartósan alacsony szinten legyen – teszik hozzá. Miközben az Európai Unió kvótakereskedelmi rendszerének (EU Emissions Trading Scheme – EU ETS) keretében árusított kibocsátási egységek (egy tonna szén-dioxid kibocsátására való jogosultság ára) 2010 közepén még 17 euróért cseréltek gazdát a spot piacokon, addig ez az ár ma alig négy euró. „Egész egyszerűen ma nincs beárazva a környezeti tényező a fosszilis energiahordozókból előállított áram termelési költségeibe, ez pedig alacsonyan tartja az árakat” – írják.

Németországból egész Európát elárasztja a megújuló alapon termelt villamos energia. Ennek ára a kötelező átvételi rendszer miatt alacsony: a megtermelt áramot a német szolgáltató és kereskedő cégek kötelesek átvenni az erőművektől. Viszont ennek magasabb árát jelentős részben megtérítik a német fogyasztók, ami miatt a terméket végül Európa-szerte olcsón tudják értékesíteni a cégek.

Még a rezsicsökkentés sem bír vele

Egy-egy szeles, napsütéses napon ez a megújuló árammennyiség akkora is lehet, hogy teljes egészben fedezni tudja a napközbeni megemelkedett igényeket, illetve a tipikusan alacsony keresleti időszakokban a tőzsdén akár negatív árak is kialakulhatnak, azaz a kereskedő cég fizet azért, hogy valaki végre átvegye tőle a villamos energiát. Ez másfél-két évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna – mutatnak rá.

“Az európai tendenciákból származó árcsökkenés akkora, hogy azt még a lakossági rezsicsökkentés hatására az ipari fogyasztók számára számított egyes díjtételek – KÁT-támogatás és kiegyenlítő energia – költségeinek növekedése sem képes kioltani” – hangsúlyozzák. Jelenleg nem látni olyan piaci tendenciákat, amelyek előrevetítenék az árak a korábbi időszakok árszintjéhez képesti tartós növekedését.

Nem árt korán lépni

A kereskedők megversenyeztetése évek óta egyre népszerűbb eszköz a vállalkozások körében a költségeik csökkentésére. Fontos azonban, hogy a vállalatvezetők minél előbb, akár már szeptember végén elindítsák a folyamatot.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG