<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A tőzsdék hangulata ma is rossz, amire van is okuk. A magyar eszközök alulteljesítők, amiben a jogállamisági eljárásnak van nagy szerepe. Az euró/forint a 380-as szintet ostromolja, egekben a szén ára. A briteknél komoly kriptodeviza-szabályozás készül, magukhoz szeretnék vonzani ezt az iparágat.

Ma sem jó a hangulat a részvénypiacokon, ami az Oroszországgal szemben készülő újabb szankciók mellett annak is köszönhető, hogy az Fed egyes vezetői eléggé “héja” (kamatemelés-párti) nyilatkozatokat tettek. Este árgus szemekkel figyelik majd a legutóbbi Fed-ülés nyilvánosságra hozandó aktáit.

Az olaj áremelkedésére is idegesek mostanában a piaci szereplők, egy százalékos pluszban van. A német, francia tőzsdeindexek viszont 1,2-1,3 százalékkal esnek. Londonban fél százalékkal van lejjebb a mutató tegnaphoz képest, és ekörül süllyednek az amerikai határidős S&P 500-index értékei is.

Az EU-s jogállamisági eljárás elindításának hírére tegnap meredek zuhanásba kezdett a forint és a magyar részvénypiac is. A BUX ma is 1,4 százalékkal süllyed, bár a varsói WIG 20 is közel ekkorát esik. Az OTP 0,7, a Mol 2,7, a Richter 0,9, az Opus közel négy százalékkal ment lejjebb tegnap estéhez képest.

Árfolyamok és grafikonok

Mindjárt 380 az euró ára

A nyerő oldalon a Telekom majdnem két százalékkal szerepel, a gyorsjelentést közzétevő Duna House pedig 5,8 százalékkal megy fel.

Orbán Viktor miniszterelnök ma beszédet mond, amelyben érintheti a jogállamisági eljárás témáját, ezt a piaci szereplők is kíváncsian várják.

A forintból már tegnap este is 377 körül kellett adni egy euróért, ma délelőtt is folyamatosan tovább gyengül, 379,60-nál járunk. Holnap a szokásos egyhetes aukció kamatával az MNB befolyásolhatja a piacot, ha úgy gondolja. Egyébként míg a forint mai gyengülése 0,9 százalék körüli, addig a lengyel zloty csak 0,2, a cseh korona 0,5 százalékkal veszít az értékéből. Devizánk határozottan alulteljesítő a héten.

Az euró/forint tíz éve. Tradingview.comAz euró/forint tíz éve. Tradingview.com

Még csak most kezdődik a forintgyengülés?

Intenzív forintgyengülés indult, miután az Európai Bizottság bejelentette a jogállamisági eljárás megindítását. Már a 377-es szint felett mozog a jegyzés, amennyiben szignifikáns lesz az áttörése, a következő potenciális megálló 382,50 alatt húzódik - írta az Equilor Befektetési Zrt. még reggel. Az áttörés azóta kész ténynek látszik.

Az MACD-indikátor még csak most fog vételi jelzést adni, így akár ez egy hosszabb forintgyengülési hullám is lehet tették hozzá.

Az euró/forint egy éve. Tradingview.comAz euró/forint egy éve. Tradingview.com

Kriptobarát fordulat a briteknél

A kriptodevizák tegnap este lefelé indultak el, megint nagyjából a részvénypiacot követve. A bitcoin három, az ether öt százalék körüli mínuszban van (45 400, illetve 3360 dollár körül). Különösebb rossz hír pedig nem érkezett, sőt inkább jók.

Bitcoin-emlékérme és tízfilléres Fotó: E. J.Bitcoin-emlékérme és tízfilléres Fotó: E. J.

Például további bitcoin-vásárlásokat terveznek egyes nagybefektetők (Microstrategy, Lightning Labs), és jelentős pozitív fordulat várható Nagy-Britanniában a kriptodeviza-szabályozásban.

A kormány ma lépéseket jelentett be, amelyek értelmében a stabil érméket érvényes fizetési módként ismernék el annak a szélesebb körű tervnek a részeként, amelyek célja, hogy Nagy-Britanniát a kriptoeszköz-technológia és -befektetések globális központjává tegyék írja egy hivatalos nyilatkozat.

Adóügyi változtatásokat is terveznek, és ami nagy előrelépés, a DeFi-t – decentralizált pénzügyeket – és az NFT-ket is említik a dokumentumban. Mindez nagy előrelépést, mintát jelenthet a szektor globális szabályozásában is.

Jön az első királyi NFT?

Ha mindez még nem lenne elég, a dokumentumban azt is említik, hogy a Királyi Pénzverde (Royal Mint) a nyáron NFT-t bocsát majd ki. (Az NFT-k – egymással nem helyettesíthető, azaz egyedi kriptoérmék – gyakran digitális műalkotásokat tartalmaznak.) Az államoknak jelentős bevételük szokott származni gyűjtői érmékből, emlékérmékből, miért ne lehetnének jelen a digitális “érmepiacon” is?

Egekben a szén ára is

Az EU betiltja az orosz szénimportot, ami ugyan nem jelentős tétel az olajhoz és a földgázhoz képest, évi pár milliárd eurót jelent. De nem is elhanyagolható, és szimbolikus jelentőségű, hiszen az első energiahordozó, amelyet ilyen szankcióval sújtanak. Ugyanakkor a szén erősen környezetszennyező, így Európa egyébként is le akart szokni róla, ezért a lépésnek a környezetvédők kifejezetten örülnek. Bár az iparban rövidebb távon okozhat zavarokat a tiltás.

A szén Rotterdamban. Tradingview.comA szén Rotterdamban. Tradingview.com

De a piac a jelek szerint már számított arra, hogy a szén hiánycikké válik, hiszen a február 24-i orosz invázió után a nyersanyag árfolyama Rotterdamban 190 euró környékéről 465 dollárig szaladt fel napok alatt. Onnan korrekció indult, de a mostani 290 euró is magasabb, mint az utóbbi másfél évtized árfolyamai.

Vannak-e szénbánya-részvények?

Az utolsó szénbányarészvény-ETF-et pár éve megszüntették, komolyabb szénbánya-kitettséget adó papírok azonban ma is vannak (például a Yahoo Finance listáján). De vigyázzunk, a nagyobb bányakonszernek, mint az Anglo American vagy a BHP Group csak a bevételeik egy kisebb részét, 8-9 százalékát szerzik szénből. (A többi főleg réz, vas, nemesfémek, gyémánt stb.)

De más cégeknél is lehet, hogy a szén csak a termelés egy részét adja. Hasonló a helyzet egyébként más ágazatokban is, tisztán ezüstbányát is nehéz találni, gyakran arannyal vagy más fémekkel együtt fordul elő.

Osztalékot fizet a Duna House

Kedvező előzetes első negyedéves számokat tett közzé a Duna House. Az olasz HGroup felvásárlásával jelentősen növekedett a hitelközvetítés volumene. De a tavalyi első negyedévvel összehasonlítva organikusan is növekedés látszódik a hitelvolumenekben Magyarországon és Lengyelországban – foglalja össze a KBC Equitas.

Számaiból látszik, hogy az ingatlanpiac itthon erősen kezdte az évet, a HGroup felvásárlásával pedig az olasz piac lett a legnagyobb a hitelközvetítői szegmensen belül.

A cég közgyűlésén részvényenként 32 forintos osztalékot javasol kifizetni a tavalyi eredménye után.

AutoWallis-eredmény jött

Saját terveit jelentősen meghaladó nyereséggel és 7,8 milliárd forintos EBITDA-val zárta 2021-et az AutoWallis-csoport "az elhúzódó koronavírus-járvány és a chiphiányból eredő gyártói nehézségek ellenére" – közölte a társaság.

Sikeresen lezárta a szlovén Avto Aktiv tevékenységének átvételét és ingatlanjainak felvásárlását is, így "mostantól kizárólag a piac fejlesztésére és a további növekedésre koncentrálhat" – írták. Ezzel Szlovéniában öt városban négy autómárkát értékesít.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8422 8382 8492 -0,78% 0 0 6 399 417 740 Ft 2022-06-30 17:05:03
MOL 2918 2900 2966 -1,75% 0 0 3 124 292 974 Ft 2022-06-30 17:05:04
MTELEKOM 320 312 323 +0,63% 0 0 487 131 268 Ft 2022-06-30 17:14:58
RICHTER 6830 6745 7050 -3,19% 0 0 2 223 935 185 Ft 2022-06-30 17:07:19
OPUS 165 165 169 -2,01% 0 0 9 613 605 Ft 2022-06-30 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt? Már 404 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért!
Csabai Károly | 2022. június 27. 11:53
Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 
Részvény / Deviza / Áru A megszokottnál kevesebb saját részvényt vett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 09:26
Míg az elmúlt hetekben rendre 15 ezer darabos pakkokat vet a 4iG, ezúttal 10 ezer alatti saját részvény vásárlásról adott hír.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG